Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Do 1000. Nie za 1300.
Lepiej dołożyć bo tylko Sony czy Panasonic się liczą i jeszcze Oppo ale to ceny inne.
W Sony i Panas masz już Dolby Vision i Dolby Atmos. Ja mam Panasonic fajny bajer posiada Optymalizer HDR. Generalnie polecam. Jeśli chcesz coś taniej do 1tyś zł to Xbox chyba pozostaje który na Netflix Dolby Atmos obsługuje.IMG_20200412_181119.jpg
Napisano

Kiedyś w tabelce widziałem porównanie co który ma. I jako podstawowy do odpalania płyt z Dolby Vision i Atmos to był ok. Smart nie każdy potrzebuje. Nie pamiętam który co miał ale 450 chyba okrojony już był względem 420.

Napisano
1 godzinę temu, Stolarz napisał:

Xbox rozważam pod warunkiem, że nie jest zbyt głośny bo na tym mi zależy też.

I Xbox One S i Xbox One X generalnie chodzą dość cicho - na pewno ciszej, niż PS4 i pierwszy Xbox One.
Natomiast nie wiem, jak z pracą samego napędu, czy nie będzie w tym wypadku głośniejszy, niż wiatraki konsoli.
Pobieżny przegląd reddita sugeruje, że niestety nie jest z tym najlepiej i napęd pracuje dość głośno.
Jestem pewien, że gdzieś w sieci znajdziesz pomiary głośności.

Napisano

A czy te wszystkie optimalizery i Dolby atmos Itp nie załatwia amplituner? Nie wiem czy jest sens płacić za dublowanie systemów w odtwarzaczu i amplitunerze. Kupiłem podstawowy Panasonic Dp-UB450 . Na hdtvpolska jest jego test. I w sumie to się zgadzam , że odtwarzacz powinien odtworzyć płytę jak najwierniej, a resztę załatwia amplituner i tv. Tego ekstra tysiaka można w inny sposób spożytkować. Oczywiście jest pewnie różnica pomiędzy modelami ale liczy się także koszt/efekt. Dla mnie ważna jest także cicha praca odtwarzacza i szybkość odczytywania danych. 

Napisano (edytowany)

Wsadź płytę UHD i wyłącz audio to zobaczysz jaki jest cichy, akurat ub450 to straszny gniot plastik fantastik, wolne menu, okrojony doszczętnie ze wszystkiego, zrobili ten model bo ub420 był za dobry i za tani bo jest na tym samym procesorze obrazu co ub9000 do tego bardzo rozbudowane menu, świetny obraz i upscaling.

Mam xbox'a one x jest w miarę cichy na minus brak obsługi dolby vision.

W tym momencie x800m2 to najlepszy wybór dobra jakość wykonania, szybkie menu do tego obsługa sporej ilości formatów plików video/audio.

Edytowano przez Jasiek88
Napisano
34 minuty temu, Jasiek88 napisał:

Wsadź płytę UHD i wyłącz audio to zobaczysz jaki jest cichy, akurat ub450 to straszny gniot plastik fantastik, wolne menu, okrojony doszczętnie ze wszystkiego, zrobili ten model bo ub420 był za dobry i za tani bo jest na tym samym procesorze obrazu co ub9000 do tego bardzo rozbudowane menu, świetny obraz i upscaling.

Mam xbox'a one x jest w miarę cichy na minus brak obsługi dolby vision.

W tym momencie x800m2 to najlepszy wybór dobra jakość wykonania, szybkie menu do tego obsługa sporej ilości formatów plików video/audio.

Czyli sony dobre rozwiązanie a pytanko takie mam napewno obsługuje dobly vision?  I jak ma się sprawa z głośnioscia odtwarzacza musi bych cichutki . Pionek lx500 jest bardzo cichy ale koszt 4 tys.

Napisano
Czyli sony dobre rozwiązanie a pytanko takie mam napewno obsługuje dobly vision?  I jak ma się sprawa z głośnioscia odtwarzacza musi bych cichutki . Pionek lx500 jest bardzo cichy ale koszt 4 tys.
O ile dobrze pamiętam to i w Sony jak i Pioneer Dolby Vision należy manualnie włączać w opcjach. Jeśli zostawimy aktywne to będzie nonstop dla każdego formatu, tak jakoś to dziwnie działa. Tak że trzeba np. płyty sprawdzać czy DV maja
Napisano
3 godziny temu, Dop5791 napisał:

A czy te wszystkie optimalizery i Dolby atmos Itp nie załatwia amplituner? Nie wiem czy jest sens płacić za dublowanie systemów w odtwarzaczu i amplitunerze.

A to już zależy. Jeśli odtwarzacz ma opcję wypuszczenia dźwięku jako Bitstream, bez dekodowania, to jasne (większość powinna mieć). Natomiast jeśli komuś z jakiegoś powodu zależy na przesyłaniu do AVR dźwięku jako PCM - to odtwarzacz musi jednak obsłużyć dany kodek.

Napisano

Źródło musi być w D.Atmos czyli jeśli film jest w D.Atmos to przesyłamy taki sygnał bezstratnie (Bitstream) do Amp AV. I teraz jeśli takowy Amp AV posiada dany kodek Audio to będziemy mieli dźwięk w Atmos, jeśli nie to 7.1, 5.1 DTS, DTS HD, w zależności od kodeków w Amp AV.