Tenfilip Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 2 godziny temu, jezikk napisał: To jak brzmi to skrót myślowy był Ale na tym zdjęciu ja widzę tylko 2 Atmosy ? A mam tylko dwa, bo mam tylko dwa w amplitunerze, dla mnie 2900 na ampli to juz bylo duzo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 obrazki to jedno, ale jeszcze są do tego treści. Gdzieś na Dolby Laboratories jest taka informacja. Tak samo maksymalne umiejscowienie surroundów w "pionie", nie powinna przekraczać 0,7 całkowitej wysokości górnego źródła dźwięku. Wszystko dla zachowania odpowiedniej separacji. Ale wiadomo - to istne "laboratorium", często nie do zastosowania w warunkach domowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 https://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/dolby-atmos-home-theater-installation-guidelines.pdf moze to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jezikk Napisano 12 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2020 Tak wiem o tym, szukałem właśnie dokładniejszych wytycznych ale parę linków było już nieaktualnych a nowszych nie znalazłem. Dlatego bazuje na tym co obecnie udostępniają w Dolby, DTS i IMAX. Z wytycznych DTS: Wysokość głośnika mono znalazlem w rekomendacja ze powinna być od 0,7-1,1m od podłogi, a dla głośnika bipol to powinno być od 1,1-1,5m (coś strasznie wysoko mi się to wydaje, ale faktycznie na amerykańskich filmikach z youtube te głośniki sa dość wysoko). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jezikk Napisano 12 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2020 To jest ten sam pdf co wskazałem parę postów wcześniej. Nie mogę natomiast znaleźć pdf z Dolby pokazującego diagramy 3d na instalacji glosnikow mono i bipol. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 4 minuty temu, jezikk napisał: To jest ten sam pdf co wskazałem parę postów wcześniej. Nie mogę natomiast znaleźć pdf z Dolby pokazującego diagramy 3d na instalacji glosnikow mono i bipol. Z tego co kojarze, gdzies dolby polecalo nie uzywac bipol przy Atmos. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 1 godzinę temu, Tenfilip napisał: https://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/dolby-atmos-home-theater-installation-guidelines.pdf moze to? 👍 6 minut temu, Tenfilip napisał: Z tego co kojarze, gdzies dolby polecalo nie uzywac bipol przy Atmos. to też pamiętam. Jak mówię, nie można dać się zwariować, ale warto starać się zastosować możliwie jak najbliżej referencji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jezikk Napisano 12 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2020 Do Atmosa piszą aby to były głośniki mono z szeroka wiązką dyspersji (45-60st) albo z możliwości obrotu (pochylenia) głośnika w kierunku słuchacza. Do boki i tył podają ze można używać mono lub bipoli. Odradzana natomiast konstrukcje dipolowe. Niestety nie podają wytycznych dla bipoli. DTS je wskazał, jak podałem wcześniej, a bipole właśnie lepiej sprawdzają się jak miejsce odsłuchowe sa bliżej ścian. DTS pisał ze wystarczy 10 feets (czyli ok 30cm) aby taki głośnik prawidłowo pracował w KD i dawał dobry efekt. p.s. Dostałem dość ciekawa ofertę na zestaw Klipsch RP-8000 + 504c + 400M (używane kilka razy w salonie AV do prezentacji otwarte ok 6-8 m-cy temu). Rabat w stosunku do katalogu to lekko ponad 25% ? Dokupiłbym tylko rp-402s na tyl i suba i mialbym zestaw 7.1 Warto w to iść w takim pomieszczeniu jak mam ? (opcje z monitorami rp-600m na front została zanegowana przez małżonkę, muszą być wolnostojące dla bezpieczeństwa) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 10 feets to 3 metry nie 30 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jezikk Napisano 12 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2020 to może ja coś pokręciłem, bo to mało realne aby rekomendowali od 3m mam w pamięci ze była mowa o 30cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 (edytowany) 13 minut temu, jezikk napisał: DTS je wskazał, jak podałem wcześniej ale jesteś pewien, że dla systemu atmos? W czystym układzie 5.1/7.1 też spotkałem się, że sam producent zaleca nawet tak wysoki montaż i z tym się zgodzę Edytowano 12 maja 2020 przez Markcox Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jezikk Napisano 12 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2020 no DTS ma swój odpowiednik DTS:X i tam to było wskazane w wytycznych ze głośniki bipolarne w połączeniu z sufitowymi powinny być (rekomendują) pomiędzy 1,1-1,5m a optymalnie w połowie wysokości pomieszczenia pomieszczenia i grafika pokazująca pomiar od podłogi do spodu głośnika zamontowanego na suficie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 Tak, wiem ok, jak widać każde z nich ma swój pogląd na tę kwestię - wysokość w sumie się zgadza, samo zastosowanie kolumn już nie koniecznie. Chyba, że też, jak Dolby była wzmianka, że można, ale nie rekomendują. Ale nie widziałem, nie czytałem i nie zgłębiałem DTS'a. Luźna dywagacja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jezikk Napisano 12 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2020 Tu omawiają system 7.1 i głośniki boczne są jako bipole a tylne mono ale umiejscowione na wysokości ok 1,8m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 11 minut temu, jezikk napisał: Tu omawiają system 7.1 właśnie, 7.1, a nie 7.1.2. A to zmienia trochę postać rzeczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 Rozwiązanie: https://www.monitoraudio.com/en/support/past-products/gold-4g/gold-fx/ Przełączany między monopolem a dipolem. (Dokumentacja mówi o innej zwrotnicy dla dipola i bipola, ale chodzi o dipol i monopol). Żeby zrobić z niego bipol, trzeba otworzyć obudowę i odwrócić przewody idące od zwrotnicy do przednich głośników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 19 minut temu, yahoo111 napisał: Rozwiązanie: https://www.monitoraudio.com/en/support/past-products/gold-4g/gold-fx/ Przełączany między monopolem a dipolem. (Dokumentacja mówi o innej zwrotnicy dla dipola i bipola, ale chodzi o dipol i monopol). Żeby zrobić z niego bipol, trzeba otworzyć obudowę i odwrócić przewody idące od zwrotnicy do przednich głośników. A nie do bocznych? Zreszta, co to za rozwiazanie? Nie lepiej docelowo kupic takie, jak sa potrzebne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 MA określa przetworniki jako para przednia i tylna. W zależności od położenia dźwigni, odwrócona faza jest na parze „przedniej”. W sumie Jednocześnie też używają określenia lewa/prawa, ale ostatecznie dla dipola bocznego w surround 5.1 przeciwfaza jest na parze przedniej. Gdybym miał te głośniki, rozkręciłbym i sprawdził, jak są podłączone przetworniki do zwrotnicy. Jeśli na wsuwane konektory, to będzie łatwo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jezikk Napisano 13 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2020 18 godzin temu, jezikk napisał: p.s. Dostałem dość ciekawa ofertę na zestaw Klipsch RP-8000 + 504c + 400M (używane kilka razy w salonie AV do prezentacji otwarte ok 6-8 m-cy temu). Rabat w stosunku do katalogu to lekko ponad 25% ? Dokupiłbym tylko rp-402s na tyl i suba i mialbym zestaw 7.1 Warto w to iść w takim pomieszczeniu jak mam ? (opcje z monitorami rp-600m na front została zanegowana przez małżonkę, muszą być wolnostojące dla bezpieczeństwa) Co o tym myślicie, warto w to iść ? (pomieszczenie 40m2) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 13 maja 2020 Udostępnij Napisano 13 maja 2020 Ja bym poszedł (mowa o secie, nie odnoszę się do ceny). Ale jestem "zboczeńcem" Klipsch'a, nie jestem obiektywny Na pewno na Twoim miejscu nie kupiłbym żadnych kolumn w tym budżecie bez wcześniejszego odsłuchu i zaznajomienia się z ich brzmieniem, a już na pewno nie Klipsch'e Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jezikk Napisano 13 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2020 Słuchałem Klipscha 6000 i 8000 ale niestety tylko w stereo a nie pełnego setu. Czekam az ściągną mi centralny 404c lub 504c. Byl bardziej efekciarski przy filmach niz MA Bronze 6 i miał jakby więcej mocy. MA miałem wrażenie ze będzie za slaby do 40m, oba zestawy słuchałem w pomieszczeniach ok 18-20m2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 13 maja 2020 Udostępnij Napisano 13 maja 2020 faktycznie, wspominałeś o tych odsłuchach. I nie dziwi mnie Twoje odczucie - przede wszystkim Klipsch'a charakteryzuje duża efektywność i nie potrzebują dużo prądu, żeby pokazać, co potrafią. Do tego grają typową V-ką, co w kinie robi wrażenie, ale w muzyce już może być męczące na dłuższą metę - tu już pozostaje kwestia gustu i własnych preferencji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 13 maja 2020 Udostępnij Napisano 13 maja 2020 (edytowany) Bierz, w kinie petarda a i muzyki też da się posłuchać. Może nie klasycznej i jakiś trąbków i cymbałków, reszty posłuchasz, i napewno Tobie basów nie zbraknie. Edytowano 13 maja 2020 przez halik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 maja 2020 Udostępnij Napisano 14 maja 2020 Jeśli fronty Ci odpwoiadają to reszta odpowie Ci na pewno. Bo akurat fronty u Klipscha to największe ryzyko zakupu. Centralny 404 i 504 są super. Tak samo jak tyły 402S Wiec śmiało. Go Ahead. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jezikk Napisano 14 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2020 (edytowany) Decyzja zapadła, idę w zestaw Klipscha RP-800f + 504c + 402s i .... no właśnie 1) co brać na tył czy również 402s czy może RP-500M/600M ? 2) Jakie subwoofer (na ten moment 1 szt a w przyszłości dokupię druga): 115SW, 150SW, REL 1205, SVS sb2000 lub pb2000 ??? 3) Jakie 2 Atmosy polecacie, najlepiej aby były z mozliwoscia obrotu do słuchacza, bo beta trochę szerzej niz siedzisko i fronty. Szukam raczej tańszej średniej polki. 4) Jaka elektronikę z mozliwoscia rozbudowy do 11.2 polecacie do takiego zestawu (rozpatruje: Denon x3600/x4500, Marantz 6014, Onkyo rz8400) ? Edytowano 14 maja 2020 przez jezikk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts