internety1 Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 (edytowany) Obecnie posiadam Pioneer VSX-531 plus sub BK Gemini II. I teraz zastanawiam się nad rozwiązaniem do stworzenia Dolby Atmos w salonie. Mam parę opcji. 1. Dokupienie głośników do zestawu, który już posiadam co pewnie będzie się wiązać z znacznymi kosztami plus kombinowaniem aby wygląd miał ręce i nogi i odpowiedni amplituner. 2. Zakupienie zestawu głośników już w Atmos np; Onkyo SKS-HT588-B plu amplituner bądź zestawu już z aplitunerem HT-S5915DAB HT Pack / Onkyo HT-S7805. Tylko pytanie czy zestaw będzie wystarczająco mocny do pokoju. Zestaw będzie już raczej typowo do kina domowego. Patrząc po wstępnym planie pokoju raczej skłaniał bym się do rozwiązania numer 2. Oczywiście wchodzi w grę odsunięcie kanapy od ściany. To tylko projekt poglądowy. Rzut pokoju. Edytowano 12 maja 2020 przez internety1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 A jakie posiadasz obecnie kolumny? bo o tym ani słowa. Jaki masz założony budżet na modyfikacje? I czy zaznajomiłeś się z konfiguracją atmos i zderzyłeś to z proponowanymi przez Ciebie produktami - gdzie one mają ten atmos? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
internety1 Napisano 12 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2020 Oj, nie dopisałem kolumn. Pioneer VSX-531, stereo Q Acoustics 3050. Gdzieś w szafie leżą jeszcze Mission MX1. Zaznajomiłem się z konfiguracją. Z tego co udało mi się w internecie to wspomniane zestawy są w formacie 5.1.2. Głośniki kolumny frontowe posiadają głośnik na górze. Co do proponowanych produktów, niestety nie miałem przyjemności ich odsłuchać. Co do budżetu to liczę w cenie zestawu Onkyo, czyli +- 3500 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 31 minut temu, internety1 napisał: posiadają głośnik na górze i takie rozwiązanie sobie daruj. Ale rób atmos w suficie, jak należy, albo daruj sobie te protezy z najczęściej bardzo mizernym efektem - a już na pewno taki będzie w produkcie, który powyżej wymieniłeś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 (edytowany) Najoczywistszym wyjściem wg mnie jest zwiększenie budżetu i dobranie setu do tych - bardzo fajnych - kolumn Q Acoustics: - tyły Q Acoustics 3010i - centralny 3090Ci To koszt bez rabatów 2100 zł, dodajmy ampli 5.1.2 za 2-2500 zł i masz 5.1 za 4100~4500 zł, z rabatu zostanie na okablowanie. Budżetowe, ale przyzwoite Atmosy to pewnie kolejny tysiączek. Wydasz więcej, niż na ten set Onkyo, i stracisz potencjalne oddzielne stereo, ale zyskasz lepsze brzmienie i możliwości rozwoju. Edytowano 12 maja 2020 przez Konrad Kulwicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 12 maja 2020 Udostępnij Napisano 12 maja 2020 (edytowany) EDIT: Wygląda na to, że mogą jeszcze być dostępne głośniki ze starszej generacji QA 3000, tej samej, co Twoje kolumny - miałbyś idealnie spasowany wygląd i pewnie trochę niższy koszt: https://audioplaza.pl/products/23409-q-acoustics-qa-3010-kolumny-podstawkowe-salon-poznanhttps://audioplaza.pl/products/23413-q-acoustics-qa-3090c-kolumna-centralna-salon-poznan Edytowano 12 maja 2020 przez Konrad Kulwicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 maja 2020 Udostępnij Napisano 13 maja 2020 Jeśli masz na frontach Q-Acoustic 3050i to idealnym rozwiązaniem byłyby 3090ci oraz 3010i. Zachowujesz jedną sygnaturę brzmieniową i nie będziesz miał sytuacji, że głośnik centralny będzie syczał na tle pozostałych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Gałka Napisano 13 maja 2020 Udostępnij Napisano 13 maja 2020 Miejsce odsłuchowe jest w takim miejscu że 5.1.2 lub 5.2.2 max Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 maja 2020 Udostępnij Napisano 14 maja 2020 Zbuduj solidne 5.1 i nie inwestuj na razie w Atmosa. Amplituner tez musisz wymienić bo przy QA nie wykorzystujesz ich potencjału. Z nakładką daj sobie spokój. Za parę lat zrobisz remont, podwiesisz sufit to wtedy będziesz się zastanawiał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
internety1 Napisano 14 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2020 Ok, to tak zrobię. Kupię głośniki do kompletu i wymienię amplituner. Za jakim aplitunerem się rozglądać aby zauważyć różnice ? Arcam, Marantz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 maja 2020 Udostępnij Napisano 15 maja 2020 A ile na niego masz? 2 , 5 czy 10k? Już taki Yamaha 685 to będzie miażdżący przeskok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 15 maja 2020 Udostępnij Napisano 15 maja 2020 Ani slowa o subwooferze? To jest dosc istotne w 5.1. To co wyzej napisali koledzy jest spoko, ale pomysl czy nie chce np. dokupic teraz porzadnego ampli, subwoofera (chyba ze masz, i tez zapomniales) i centralnego, bo tego brakuje. MX1 daj sobie na tyl, za jakis czas sobie wymienisz potestujesz czy jest sens wymieniac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
internety1 Napisano 15 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 maja 2020 (edytowany) 10 godzin temu, S4Home napisał: A ile na niego masz? 2 , 5 czy 10k? Już taki Yamaha 685 to będzie miażdżący przeskok. Cena Yamahy jest przystępna. Więc ta półka cenowa. Tak do 2,5 tys jest w sam raz na chwilę obecną. Czy znajdę odpowiednik Yamahy u konkurencji typu Pioneer, Onkyo ? Jako, że posiadam już parę głośników z wsparciem Play-Fi i przyznam, że wsparcie tego było by dużym udogodnieniem ale nie wymogiem. 10 godzin temu, S4Home napisał: A ile na niego masz? 2 , 5 czy 10k? Już taki Yamaha 685 to będzie miażdżący przeskok. 4 godziny temu, Tenfilip napisał: Ani slowa o subwooferze? To jest dosc istotne w 5.1. To co wyzej napisali koledzy jest spoko, ale pomysl czy nie chce np. dokupic teraz porzadnego ampli, subwoofera (chyba ze masz, i tez zapomniales) i centralnego, bo tego brakuje. MX1 daj sobie na tyl, za jakis czas sobie wymienisz potestujesz czy jest sens wymieniac. Subwoofer to BK Gemini 2. Wspomniałem o nim w pierwszym poście. Zamówiłem już głośnik centralny. Będę testować 5.1 z MX 1. Edytowano 15 maja 2020 przez internety1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 15 maja 2020 Udostępnij Napisano 15 maja 2020 3 godziny temu, internety1 napisał: Czy znajdę odpowiednik Yamahy u konkurencji typu Pioneer, Onkyo ? Jako, że posiadam już parę głośników z wsparciem Play-Fi i przyznam, że wsparcie tego było by dużym udogodnieniem ale nie wymogiem. Jak masz Play-Fi, to w tym budżecie optymalnym wyborem powinien być Onkyo 696, to bezpośrednia konkurencja tej Yamahy, równie dobrze wyposażony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Pioneer masz 933, U Onkyo 696. Ja bym osobiście wolał Yamahe. Dnia 15.05.2020 o 19:54, internety1 napisał: Subwoofer to BK Gemini 2. Dobry subik, zostanie na długo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
internety1 Napisano 18 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2020 (edytowany) ok, poszperałem trochę Onkyo 696 i Yamaha 685 to koszt 2,5 tys. Pioneer VSX-933 to 1700 zł a Pioneer VSX-934 to koszt 1900 zł, plus 350 zł za oddanie starego. lepiej dopłacić do Yamahy czy już zostać mogę przy Pionierkach ? Edytowano 18 maja 2020 przez internety1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Yamaha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 maja 2020 Udostępnij Napisano 19 maja 2020 Moim zdaniem Yamah jest wydajniejsza. Ale mam tego Pioneera mogę Ci pożyczyć i sprawdzisz u siebie w domu. Zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
internety1 Napisano 19 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 maja 2020 6 godzin temu, S4Home napisał: Moim zdaniem Yamah jest wydajniejsza. Ale mam tego Pioneera mogę Ci pożyczyć i sprawdzisz u siebie w domu. Zapraszam Z chęcią bym skorzystał z tej opcji ale z tego co widzę, wysyłka tylko w PL. Nic, poczekam trochę aż cena spadnie, patrząc przynajmniej raz w miesiącu cena spada do około 2 tys. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 maja 2020 Udostępnij Napisano 20 maja 2020 Wysyłamy też zagranice sprzęt do Niemiec, Holandii i UK. Z tym że transport po Twojej stronie. 16 godzin temu, internety1 napisał: Nic, poczekam trochę aż cena spadnie, patrząc przynajmniej raz w miesiącu cena spada do około 2 tys. W zależności od źródła i dostępności. Z tym drugim może być obecnie problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
internety1 Napisano 21 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2020 A jak na tle reszty wypada Denon AVR-X2600H ? Bo z tego co widzę, jest to podobna półka cenowa co Yamaha. @S4Home Chciałem jeszcze dopytać co rozumiesz przez większą wydajność Yamahy. Chodzi o łatwość w napędzeniu głośników ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Dokładnie tak. Jest mocniejsza. Yamaha 685 / Denon X2600 / Pioneer LX 304 / Onkyo 696 to odpowiedniki klasy. Różnią się deczko funkcjami, wyposażeniem i dźwiękiem. Ale kto by Ci co nie mówił to one są tej samej klasy. niektóre lepiej się sprawdzają z pewnymi kolumnami inne gorzej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
internety1 Napisano 1 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2020 Tak jeszcze podpytam. Co do ustawienia 5.1 Czy centralny głośnik można ustawić nad TV czy lepiej pod ? Co do głośników tylnych. Lepiej je ustawić na wysokości frontów czy mogę np: podwiesić i skierować je bardziej do dołu w stronę słuchacza ? Dodatkowo chciałem się dowiedzieć czy posiadacie może jakiś patent na poprowadzenie kabli do tylnych głośników. Z sufitem podwieszanym było by łatwiej a tak ciężko będzie je zamaskować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 1 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2020 Jeśli są warunki kolumny tylne mają być na tej samej wysokości co fronty, to samo tyczy się centralnego tylko przecież tv musi gdzieś stać... dlatego w tym przypadku zdecyduj po prostu słuchając czy góra czy dół, aby jak najbliżej tv i wysokości frontów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2020 Centralny może być nad. Dobrze by było gdybyś go skierował wtedy na siebie. z tyłami zasada to jedno. A warunki mieszkaniowe to drugie. Jasz masz dedykowane pomieszczenie to rozumiem. Jak nie to ustaw jak mozesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts