Tenfilip Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Hej, Mozecie polecic jakies wtyki bananowe 4mm z aliexpress ? Mam te ale sie rozpadaja (zostaje wtyk w gniezdzie): https://www.aliexpress.com/item/32796830215.html mam tez takie: https://www.aliexpress.com/item/32795117627.html I te są fajne do stereo, ale jednak wolałbym jakieś które mają kabel wychodzący na wprost, bez wystających metalowych elementów i łapiący spokojnie przewód 4mm^2. Potrzebne mi są m.in. do kina domowego, stąd chcę uniknąć metalowych elementów na zewnątrz (zwarcia). Cena też jest istotna (stąd ali), bo na teraz mam wpięte w domu 11 głośników, a każdy to 4 wtyki - no prawie każdy Raczej nie będę wszystkich od razu wymieniał, ale pewnie prędzej czy później tak się stanie. Na razie bym wziął z 20. W PL to są albo bardzo drogie, albo to samo co na ali, stąd wybór dostawcy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 19 maja 2020 Udostępnij Napisano 19 maja 2020 16 godzin temu, Tenfilip napisał: Mozecie polecic jakies wtyki bananowe 4mm z aliexpress ? Viborg w komplecie z koszulkami termokurczliwymi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 19 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 maja 2020 20 czy 30 zl za wtyk bananowy to moim zdaniem bardzo duzo, zwlaszcza ze nie chodzi mi o jedno stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 19 maja 2020 Udostępnij Napisano 19 maja 2020 Co prawda nie z Alliexpres , ale w miarę tanie , dobra firma . o ile pamiętam to kolega Piotrek / @nowy78 / ma takie w Swoich kablach DIY. Masz do wyboru : https://www.blackdotaudio.eu/wtyk-glosnikowy-bananowy-bfa-kacsa-bp-303s-posrebrzany-p-3126.html https://www.blackdotaudio.eu/wtyk-glosnikowy-bananowy-bfa-kacsa-bp-303g-zlocony-24k-p-3127.html https://www.blackdotaudio.eu/wtyk-glosnikowy-bananowy-bfa-kacsa-bp-303-miedz-p-3128.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 20 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2020 Ciekawa propozycja - trochę więcej roboty, ale akurat mam i lutownicę i cynę etc. Orientujesz się, czy to wymaga specjalnych zabiegów? I czy to akceptuje kabel 4mm^2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 maja 2020 Udostępnij Napisano 20 maja 2020 Powinny akceptować , zadzwoń do Black Dot Audio . bardzo komunikatywni ludzie z pewnością pomogą. Wtyki bardzo dobrze wyglądają po naciągnięciu koszulki termokurczliwej , nie są ciężkie , więc nie obciążają gniazd i nie ma problemu ,gdy gniazda są blisko siebie. Lutowanie / nawet te które mam na śrubki lutuję , po wcześniejszym ich wywaleniu / powoduje doskonały styk , ale to zapewne wiesz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Jeśli przewody są dość sztywne i grube znacznie łatwiej wyłamują wtyki bananowe gdy wychodzą na wprost. Do ciężkich przewodów lepiej nadają się widły. Te też da się połamać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 21 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2020 35 minut temu, MobyDick napisał: Jeśli przewody są dość sztywne i grube znacznie łatwiej wyłamują wtyki bananowe gdy wychodzą na wprost. Do ciężkich przewodów lepiej nadają się widły. Te też da się połamać. Dzieki,nie pomyslalem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Do lutowania możesz też użyć takich wtyków: https://pl.aliexpress.com/item/4000058092195.html Wtedy raczej odłamią się od nich przewody niż złamiesz sam wtyk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 21 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2020 12 minut temu, MobyDick napisał: Do lutowania możesz też użyć takich wtyków: https://pl.aliexpress.com/item/4000058092195.html Wtedy raczej odłamią się od nich przewody niż złamiesz sam wtyk. Wtyk wtykiem, o gniazdo się martwie:D Wlasnie nie wiem,czy chce te "ruchome" czesci - ta czesc z wystajacymi precikami wygietymi sie rusza, nie wiem na ile to styka do reszty wtyku. Po co sa dziurki w tych wtykach co podlinkowales? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Sam wtyk bananowy tego typu jest zbudowany podobnie do wielu innych. Te otworki ułatwiają dobre przylutowanie i dają punkt zaczepienia dla lutu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 21 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2020 15 minut temu, MobyDick napisał: Sam wtyk bananowy tego typu jest zbudowany podobnie do wielu innych. Te otworki ułatwiają dobre przylutowanie i dają punkt zaczepienia dla lutu. Tzn. jak te punkt zaczepienia dziala? Wkladasz tam nitke z drutu? Wpuszczasz lut? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Przy lutowaniu sam byś się przekonał . Gdyby nie były potrzebne, to by ich tam nie było. Nie cytuj postu pod którym piszesz, a przynajmniej nie w całości. Do tego jest funkcja : Odpowiedz . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 22 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 maja 2020 Jak nie zacytuje to blnie dostaniesz powiadomienia ze do Ciebie pisze, co wiecej, moze sie zdazyc,ze kto inny odpowie wczesniej i nie wiadomo komu ja odpisuje. Jeszcze kogos obraze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 maja 2020 Udostępnij Napisano 22 maja 2020 Tak jest tu przyjęte. Zawsze ktoś inny może udzielić odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 22 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 maja 2020 10 minut temu, MobyDick napisał: Tak jest tu przyjęte. Zawsze ktoś inny może udzielić odpowiedzi. Nie chodzi o to,ze ktos inny udzieli odpowiedzi, tylko o to,ze jesli nie cytuje, to -de facto - moge odpowiedziec na inny komentarz niz zamierzalem - bo w kiedy ja pisze odpowiedz, ktos inny w tym czasie moze napisac swoja. I wtedy ja odpowiadam na kolejna odpowiedz, ktora sie pojawila, a nie na ta, na ktora zamierzalem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 maja 2020 Udostępnij Napisano 22 maja 2020 Po prostu nie cytuj całego postu na który odpowiadasz pod nim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil C Napisano 22 maja 2020 Udostępnij Napisano 22 maja 2020 @Tenfilip zawsze możesz użyć konstrukcji małpa + nick, wtedy nie musisz cytować postu, a użytkownik otrzyma powiadomienie (chyba). Przepraszam za offtop 😛 Pozdrawiam, Kamil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Powiedzcie mi czym lutować zwykła cyna wystarczy? Czy jest coś innego magicznego coś co nie degraduje dźwięku 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Większość wtyków bananowych jest zbudowanych tak że przewód jest w nich przykręcany. Wtedy cynowanie końcówek nie jest konieczne lecz może okazać się na dłużą metę wskazane. Pocynowanie samej końcówki zapobiega rozdzielaniu się jej. Miedź koroduje dość łatwo i o ile na początku pokrycie jej cyną nie da żadnego skutku to z czasem może się to zmienić. Przewody których przewodniki są pokryte warstwami galwanicznymi zwykle lepiej nie cynować. Gdy wtyki są przewidziane do lutowania lut jest niezbędny i powinien wystarczyć zwykły lut cynowy. Do lutowania przewodów srebrzonych powinno używać się lutu z dodatkiem srebra lecz bez topnika. Takim lutem gorzej się lutuje. Bywają jednak specjalne audiofilskie luty z dodatkiem srebra i czasem niewielkiej ilości złota. Te luty często zawierają topnik i stosuje się je do lutowania miedzi. Trudno powiedzieć czy takie niewielkie dodatki coś zmieniają w dźwięku ... Raczej bym je odpuścił ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Generalnie cyna wystarczy nie ma co kombinować! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 No chyba że masz kable ze srebrzonej miedzi lub srebra . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Kolejny śliski temat z kablami, ja proponuje wcześniej udać się do laryngologa, a nawet na inne badanie specjalistyczne, może do nasa;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Może następne takie będą 😉 sam wiesz że do Q5 na początek wystarczą zwykle OFC trzeba go troszkę posłuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 A masz wtyki do lutowania ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts