Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Bardziej zalezy mi obecnie na prostocie i wizualizacji. Generalnie by bylo prosto i przyjemnie. Jesli mozna prosciej niz przez volumio na "jeżynie" to jestem zainteresowany

Ja raczkuję cały czas ale moode audio jest sprawniejszy niż volumio. Uważać trzeba przy tagowaniu - czasem robiąc różnymi programami RIPy zaczyna sie koszmar. Dostałem od kolegi płytę do posłuchania a moode interpretuje ją jako ponad 4h grania a utwory sie powtarzają 🤣

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Ale tez mozna "obraz" wrzucic na niezależnego tableta? W sensie okladka albumu i takie tam...

Nie wiem czy o to Ci chodzi. Ale Kodi korzysta ze scraperów i w trybie biblioteki ściąga okładki, info o artyście lub zespole i takie tam. Konfigurujesz sobie sposób wyświetlania. Do wyboru różne skórki. Możesz też używać w trybie pliki, jak na kompie. To samo dotyczy koncertów, seriali i filmów. Jak masz moduł oscam to jeszcze masz opcje pvr, czyli dekoder. Jeśli nie masz CI. I takie tam.

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

To ja dodam nowe spostrzeżenia z użytkowania Q5. Generalnie slucham z nastawami bas na +6, treble na +4, jednak brakowało mi mocnego basu, bo sam bas jest i to dynamiczny, ale czułem, że może być cięższy.

I zrobiłem 2 rzeczy w amoku szukania ideału:

1. ustawiłem EQ na 7

2. odsunąłem o jakies 2 moze 3 dodatkowe cm od ściany kolumny (jest teraz z 15cm)

i cholerkaka nie wiem co wpłynęło na to, że teraz basior się poprawił.

Edytowano przez javman
Napisano (edytowany)
44 minuty temu, javman napisał:

Generalnie slucham z nastawami bas na +6, treble na +4, jednak brakowało mi mocnego basu, bo sam bas jest i to dynamiczny, ale czułem, że może być cięższy.

U mnie bas na +1, treble na 0, equalizer na E1 i jest git 👍 

Jakie masz kolumny bo zapomniałem 😉

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

Zensor 3, u mnie sygnal z netia playera leci i chyba to jest wina ze musze ostro podkręcać.

Ostatnio wyczailem, że jak wlącze tryb "kino domowe" w tym dekoderze to jeden kanał muzyczny ma dzwięk dolby 2/0, i na poprzednim ampli dużo lepsza jakość jest na tym kanale z dolby niż na tych z pcm. Niestety Q5 nie dekoduje dolby, ale i tak ten kanal po zmianie w dekoderze wyjścia audio na digital stereo brzmi dużo lepiej i głośniej niż te pozostałe mimo, że wtedy są wszystkie podawane jako pcm.

Edytowano przez javman
Napisano

Podczas oglądania kanałów informacyjnych, rozrywkowych dźwięk ( dekoder NC+/optyk ) jest na dobrym poziomie aczkolwiek dialogi troszkę przytłumione, natomiast film np Transformers jest bardzo dobrze słychać efekty wyraźnie choć to nie KD. 

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, javman napisał:

Generalnie slucham z nastawami bas na +6, treble na +4, jednak brakowało mi mocnego basu, bo sam bas jest i to dynamiczny, ale czułem, że może być cięższy.

I zrobiłem 2 rzeczy w amoku szukania ideału:

1. ustawiłem EQ na 7

3 godziny temu, RLC napisał:

U mnie bas na +1, treble na 0, equalizer na E1 i jest git 👍

Spora różnica jest pomiedzy Waszymi ustawieniami. 

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)

Każdy z nas inaczej słyszy i to się potwierdza, kolumny też mamy zupełnie inne. 

TV w moim przypadku to jest jakieś 10% reszta to muzyka CD/pliki Fla'c myślę że to ma duże znaczenie.

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

U mnie najlepsze ustawienie to E5  bas -1,treble +2  a dekoder nc  mam podpięty pod coaxial.Mam ten sam zestaw co RLC - Q5 i Elac BS123. Gra to fajnie choć czuje że brakuje mu mocy. Szkoda że wyświetlacz jest taki mały bo siedząc daleko nie wiesz na którym wyjściu jesteś. Mam podpięty chromecast audio i też nie mam zastrzeżeń. Sumując . Dla mnie tani i za tą cene super ale dam go do sypialni bo  mam chrapke na Yamahe 803d  w salonie. Może ktoś wie kiedy wypuszczą następce Yamahy 803d ?

Edytowano przez ma1234
Napisano

No to ciekawe, że ja muszę wykręcać prawie maxa jeśli chodzi o basy, a wy wręcz przeciwnie. EQ7 to Rap, więc w sumie można się spodziewać że podbijany jest też bass.

Ale teraz w miarę jestem zadowolony, dzisiaj posłucham po usb z MacBook'a. Niestety nie mam żadnego urządzenia, które podaje sygnał po coaxialu.

No też jestem ciekaw jak 803 by zagrała, mam zamiar wypożyczyć. 

A tu ściąga z pozostałymi ustawieniami EQ.

1 - Bass, 2 - Super Bass, 3 - Heavy Rock, 4 - Lite Rock, 5 - Jazz, 6 - Country, 7 - Rap.