Skocz do zawartości

SMSL Q5 PRO - maluch z dużym dźwiękiem (wszystko o...)

D-Art

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, RLC2 napisał:

Szczerze Q5 ma co robić z twoimi kolumnami nie masz czasem wrażenia że jest ciut ciut za słaby do nich?

Nie zauważyłem, żeby dostawał jakiejś zadyszki. Pomieszczenie nie jest wielkie, więc nie wymaga dużej głośności. Kolumny mają 4  ohmy, więc mam więcej mocy do dyspozycji. Wzmacniacz ustawiony w granicach 10-20, przy czym poziom wyjścia Wiima obniżyłem do 88% ze względu na włączoną korekcję pomieszczenia, żeby nie obcinało sygnału. I przy ustawieniu na 20 mam już głośno, a jeszcze duży zapas jest. 
Musiałbym porównać z jakimś „dużym” wzmakiem, żeby porównać dynamiki. Ale nie mam wrażenia, że coś jest nie tak. 

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Tak z zupełnie innej beczki. Kiedyś w tym temacie brylował niejaki MobyDick. Od długiego już czasu nie ma go tu i chyba ogólnie na forum . Ktoś coś wie? Zawsze fajnie wszystko tłumaczył.

Też zauważyłem, że zniknął. Szkoda, bo miał wiedzę.
To głównie dzięki niemu zdecydowałem się na zakup q5 🙂

Edytowano przez D-Art

32 minuty temu, D-Art napisał:

Musiałbym porównać z jakimś „dużym” wzmakiem, żeby porównać dynamiki. Ale nie mam wrażenia, że coś jest nie tak. 

Znasz te kolumny bo je masz już jakiś czas skoro gra i jest OK tylko pogratulować 👍

34 minuty temu, D-Art napisał:

To głównie dzięki niemu zdecydowałem się na zakup q5 🙂

W moim przypadku ta sama historia. 

Napisano (edytowany)

Z tą mocą nie jest tak źle. Mam późniejszą wersję q5 z mocniejszym zasilaczem. 2x50W przy 4 ohmach to nie jest tak mało.

A jak macie możliwość wypróbowania Wiima czy innego streamera z korekcją pomieszczenia, to spróbujcie. Są też tańsze modele Wiim, nie musi to być pro plus.
Oczywiście q5 bez korektora.

Normalnie zabawa od nowa, mnie lekko szczena opadła 😃

Edytowano przez D-Art

10 minut temu, D-Art napisał:

Z tą mocą nie jest tak źle. Mam późniejszą wersję q5 z mocniejszym zasilaczem. 2x50W przy 4 ohmach to nie jest tak mało.

A jak macie możliwość wypróbowania Wiima czy innego streamera z korekcją pomieszczenia, to spróbujcie. Są też tańsze modele Wiim, nie musi to być pro plus.
Oczywiście q5 bez korektora.

Normalnie zabawa od nowa, mnie lekko szczena opadła 😃

Czy mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego obcinasz limit głośności w Wiim do 88% przy włączonej korekcji? Czy kalibrację przeprowadzasz przy obniżonej głośności również? 

Przepraszam jeśli już o tym było, ale nie śledzę całego wątku ;)

Napisano (edytowany)
43 minuty temu, stach_s napisał:

Czy mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego obcinasz limit głośności w Wiim do 88% przy włączonej korekcji? Czy kalibrację przeprowadzasz przy obniżonej głośności również? 

Przepraszam jeśli już o tym było, ale nie śledzę całego wątku ;)

Nie znam się na tym aż tak, ale stosuję porady osób z forum producenta. Wiim ma wbudowany limit głośności, czyli jest po coś. Gdy słuchasz bitperfect i stosujesz korekcję np. we wzmaku to oczywiście sygnał na max, 100%. Ale gdy eq, dsp stosujesz w Wiim.- w źródle (albo korektę pomieszczenia), to sygnał jest też podbijany w górę. I wtedy ponoć należy zachować margines od góry, tzw. headroom, żeby nie było zniekształceń. Ja to wyliczam w programie REW na pc. Przy mojej korekcji powinienem mieć 6dB zapasu, czyli 10%. Dlatego ustawiłem limit na bezpieczne 88%. 
Tak ludzie piszą 😀

Kalibrację staram się robić na różnych poziomach głośności wielokrotnie i zapisuję ustawienia w Wiim. Najwięcej na tym poziomie, na którym słucham najczęściej.
Zwykle w nocy, gdy jest mało dźwięków w tle. Potem wybieram te, które są najbardziej powtarzalne i jest ok. 

A zasilacz kupiłem Tomanka na All… Producent nawet opisuje go jako upgrade Wiima. Część ludzi pisze, że ma to sens, inni, że nie. Jeszcze inni, że warto gdy używamy wyjścia liniowego, a przy cyfrze bez znaczenia. Nie wiem, za krótko słuchałem na zasilaczu z zestawu. Ale doszedłem już kiedyś do wniosku, że wszystko ma znaczenie. A zebranie razem wszystkich szczegółów może dać odczuwalny efekt. Najlepszy przykład to mój zestaw, w którym wzmak i kolumny nie były zmieniane od lat, a znowu wszedłem level wyżej. 

A co kolce zrobiły! Że ja dopiero teraz na to wpadłem 😅

Edytowano przez D-Art

Napisano (edytowany)

Dodam jeszcze, bo chyba niezbyt precyzyjnie napisałem. Limit głośności "Volume limit" w Wiim ustawiam na stałe. Punktem wyjścia było 90%, bo z góry zakładałem korekcję. Potem kalibracja RC, wprowadzenie danych z korekcji (freq, gain, q) do programu REW/EQ Filters/None - zmienić na PK. Program jest darmowy.

Jest 10 punktów do wpisania bo tyle ma eq Wiima. Po lewej wyjdzie wartość headroom w dB. Tę wartość należy podzielić przez 0,6 i wyjdzie o ile % należy zmniejszyć volume limit.

A jak się komuś nie chce bawić a stosuje korekcję w Wiim, to moim zdaniem najlepiej od razu ustawić na bezpieczne 85% i tyle. Tylko nieco więcej będzie trzeba podkręcić wzmacniacz.

Potem można jeszcze raz zrobić kalibrację RC i sprawdzić, czy coś się zmieniło. Taka zabawa, uff ;) Technika cyfrowa to nowa bajka. Nie tylko suwaki i potencjometry, he he!

Oprogramowanie Wiim cały czas dopracowuje. Jak w smartfonach ;) Może w kolejnych wersjach pojawi się automatyczne ustawianie limitu?

Edytowano przez D-Art

• 3 months later...

Moi Drodzy, minęły 4 lata fantastycznej współpracy s moim SMSL Q5 Pro, który dał mi wiele radości ze słuchania.

Jednak po wizycie na Audio Video Show podjąłem pewne decyzje i pora na zmiany. 

Dlatego mój Q5 pójdzie w dobre opiekuńcze ręce. Stan gabinetowy, nigdy nic nie otwierane, pełen komplet z pudełkiem i papierami, 100% sprawny. Jeszcze dzisiaj grał pożegnalne kawałki. 

Jeżeli ktoś ma ochotę, dla forumowicza chętnie odstąpię w fajnej niedużej cenie 🙂 

Od czasu Q5 mam sentyment do "mydelniczek". Lubię ten wyraz twarzy u znajomych, gdy włączę 😉 

Na Audio byłem w pewnym pokoju, gdzie była prezentacja kolumn, ale ja zwróciłem uwagę na wzmaki, które to zasilały, a brzmiało fajnie i mocarnie. To były wzmaczki Fosi, podpięte jako monobloki. Byłem zaskoczony, jak to grało. 

Już sporo o nich czytałem. No to zamówiłem 2 sztuki Fosi V3 mono. Mają bardzo dobre recenzje i co też ważne, świetne wyniki pomiarów w ASR. Moc też jest. Przy 4 ohmach każdy ma 240W!

Twierdzą na forach, że to poziom wzmaków nawet do 10-15 tysięcy zł. A kosztują niewielkie pieniążki, żal nie spróbować.

Jako źródło pracuje Wiim Pro Plus, który na razie robi również jako pre. Zrobiłem korekcję pokoju w Wiimie i testuję. No i jest fajnie, czuć różnicę 🙂 

Czuć, że jest zapas mocy. Sygnał szybciej narasta, jest więcej swobody, Ale mam dość duże podłogowe paczki, dlatego od razu poczułem uderzenia. Brzmienie też jednak lepsze, czytelniejsze. 

Ale Q5 nie robi wstydu. Dlatego długo był moim podstawowym urządzeniem. Dobrać 4 ohmowe kolumny o dużej skuteczności i niejednego może zaskoczyć 🙂 

Mierzę bezprzewodowym termometrem. Już to sprawdzałem 😉 Grają non stop od kilku godzin i jest niecałe 41 stopni.

Chcesz, to porozmawiamy na privie o Fosi. Nie chcę rozwalić własnego wątku o SMSL Q5 Pro.

Q5 też miał być chińską tanią jednorazówką, a przez 5 lat okazał się świetnym kompaktowym wzmakiem nie tylko na biurko. I zapewne posłuży dalsze 5 i więcej lat 🙂 

Edytowano przez D-Art

Może i dobrze się stało, że Fosi padł od razu, a nie 1 dzień po gwarancji 🙂 

A tak szczerze mówiąc to jakiegoś milowego skoku jakości dźwięku Fosi V3 mono w porównaniu do SMSL Q5 Pro nie było. Z pewnością były różnice wynikające z dużego zapasu mocy, swoboda grania, dynamika i bas bardziej soczysty. Ale na takiej samej korekcji ze źródła w tych samych warunkach, czyli Wiim Pro Plus skalibrowanej za pomocą HouseCurve i mikrofonu Dayton IMM-6C, poczciwy Q5 o dziwo nie wypadł dużo gorzej.

Chyba trzeba szukać czegoś całkiem innego, bo szkoda wydawać kasę na tak niewielkie zmiany.