Etacarinae9000 Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Część, uzbierałem sobie trochę oszczędności i chciałbym zainwestować w sprzęt audio, który już zostanie ze mną na lata. Obecnie mieszkam w małym pokoju 9m2 i jakoś to muszę pogodzić. Do czego będzie mi potrzebny. Podłączenie komputera, TV, PS4, Spotify, YT, BT. Muzyka/TV - 40/60% Czego słucham? nie mam ulubionego stylu, wykonawcy. Jeśli coś mi się spodoba to od Ambientu przez RHCP do Czesława Niemena ;] Ile mogę zainwestować powiedzmy 5k. Jakie rozważam opcje. Myślę nad używaną Yamahą 803D. Odpowiada mi funkcjonalność i wygląd. Nie bez znaczenia są też dobre opinie posiadaczy. Kolumny, tutaj jest mały problem. Mogę je rozstawić na max 2 metry, muszą być dosunięte do ściany na tyle by zmieścić kabel. TV zajmuje całą długość komody więc nie dostawię monitorów. Właściwe od razu mogą to był podłogówki. Zauważyłem promocję w Media na Indiany Nota 550XL/TESI 561. Mają przedni Bass Reflex. Tylko czy taki zestaw ma sens do tak małego pomieszczenia? Obecnie działa u mnie Sony CMT-HX5BT ale jako głośniki do lapka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Myślę że kalibracja pomieszczenia w 803D poradzi sobie z takim zadaniem w tym pokoju. Zestaw jaki wybrałeś ma sens. Osobiście wybrał bym coś zupełnie innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Witaj, RN 803 to dobry pomysł. Zwróć tylko uwage na cene uzywanego modelu. Czesto jest to cena za ile dostaniesz nowa po negocjacjach w salonie. Co do monitorów to nie patrz na przedni, tylni, czy boczny bass reflex, to nic nie da. Musisz wybrac kolumny ktore po prostu grają dobrze w bliskości ścian. Tesi 261 to moim zdaniem lepsze kolumny i warto dofinansować je. Ewentualnie jeszcze KEF Q350 czy juz drożej ale na pewno nie pożałujesz Dynaudio EMIT 20. Zapraszam po wyceny i na odsluch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Yamaha R-N803D to rzeczywiście najlepszy amplituner sieciowy, ale jeśli masz urządzenia, które mogą posłużyć za źródło dźwięku (np. Spotify lub inne serwisy), to moim zdaniem bardzo ciekawą alternatywą będzie dobry wzmacniacz z przetwornikiem. W podobnym budżecie kupisz urządzenie znacznie lepsze jakościowo. W opcji bardziej budżetowej spójrz na Marantz PM6006 lub już bezkompromisowo Audiolab 6000A. Jest jeszcze ciekawy wzmacniacz z funkcjonalnością sieciową NAD C338, który w Twoim systemie także może okazać się ciekawą opcją. Kolumny - Indiana Line Nota 550X ok. Ale moim zdaniem lepszą opcja szczególnie do Twoich preferencji muzycznych będzie Fyne Audio F302, Melodika BL30 MK3 czy nawet Wilson Raptor 5. Natomiast jeśli mógłbyś trochę budżet zwiększyć, bezkompromisowym rozwiązaniem byłyby kolumny System Audio Saxo 40. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównani oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek001 Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 11 godzin temu, Etacarinae9000 napisał: Część, uzbierałem sobie trochę oszczędności i chciałbym zainwestować w sprzęt audio, który już zostanie ze mną na lata. Obecnie mieszkam w małym pokoju 9m2 i jakoś to muszę pogodzić. Do czego będzie mi potrzebny. Podłączenie komputera, TV, PS4, Spotify, YT, BT. Muzyka/TV - 40/60% Czego słucham? nie mam ulubionego stylu, wykonawcy. Jeśli coś mi się spodoba to od Ambientu przez RHCP do Czesława Niemena ;] Ile mogę zainwestować powiedzmy 5k. Jakie rozważam opcje. Myślę nad używaną Yamahą 803D. Odpowiada mi funkcjonalność i wygląd. Nie bez znaczenia są też dobre opinie posiadaczy. Kolumny, tutaj jest mały problem. Mogę je rozstawić na max 2 metry, muszą być dosunięte do ściany na tyle by zmieścić kabel. TV zajmuje całą długość komody więc nie dostawię monitorów. Właściwe od razu mogą to był podłogówki. Zauważyłem promocję w Media na Indiany Nota 550XL/TESI 561. Mają przedni Bass Reflex. Tylko czy taki zestaw ma sens do tak małego pomieszczenia? Obecnie działa u mnie Sony CMT-HX5BT ale jako głośniki do lapka. Czy faktycznie potrzebujesz amplituner, zbedny klocek i wydatek. Zerknij na te aktywne kolumny, wydasz dużo mniej niż budżet https://www.avtest.pl/zestawy-glosnikowe/item/1014-klipsch-heritage-the-sixes Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Kup Dynaudio EMIT 20 w tej cenie są bezkonkurencyjne, jakość dźwięku za 3000 zł rewelacyjna, myślę że spokojnie po rabacie kupisz Yamahą 803D + Dynaudio EMIT 20 do 5000 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 (edytowany) 16 godzin temu, Etacarinae9000 napisał: Kolumny, tutaj jest mały problem. Mogę je rozstawić na max 2 metry, muszą być dosunięte do ściany na tyle by zmieścić kabel. Jak daleko siedzisz od kolumn? Edytowano 8 czerwca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etacarinae9000 Napisano 8 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Jakieś 2 metry. Układ pokoju jest nie do zmiany, bo zbudowano meble na wymiar. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Z tej odległości to monitory bliskiego pola, ale nie ma tutaj tej funkcjonalności o której piszesz. Wrzuć zdjęcie jak to nie będzie problemem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Mondalski Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Audio Pro A26 HDMI Arc - TV Cyfrowe - PS4 BT - komp. Do tego Spotify, Tidal, itd. :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2020 Kolega myslał o monitorach studyjnych. A nie tych. W takiej cenie kupisz faktycznie znakomite monitory aktywne bliskiego/ średniego pola. Ja stawiam na Dynaudio i RN 803 jak kolega wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etacarinae9000 Napisano 9 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 czerwca 2020 19 godzin temu, lysyrafal napisał: Z tej odległości to monitory bliskiego pola, ale nie ma tutaj tej funkcjonalności o której piszesz. Wrzuć zdjęcie jak to nie będzie problemem? Właściwie tylko przy telewizorze mogę coś dostawić. Z lewej zaczyna się już skrzydło drzwi a z prawej biurko i okno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helmut.. Napisano 9 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2020 zobacz czy jak drzwi otworzysz ile miejsca masz na koumne z lewej strony , bo z prawej to chyba masz z pół metra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Mondalski Napisano 9 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2020 (edytowany) 6 godzin temu, S4Home napisał: Kolega myslał o monitorach studyjnych. Może myślał, ale nic takiego nie napisał ____________ Jeżeli nic "klasycznego" nie zmieścisz, rozważ soundbase (nie soundbar), np. Q Acoustics M2. Postawisz na niej TV. Bez trudu podłączysz wszystkie sprzęty. Kino / stereo to nie jest, ale poprawa w stosunku do TV znaczna. Zmienisz lokal, zmienisz sprzęt Edytowano 9 czerwca 2020 przez Marek Mondalski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2020 Jakiego typu masz wyjście cyfrowe w TV ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2020 Tu może byc dość wąska scena. Warto by sprawdzić sprzęt w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etacarinae9000 Napisano 10 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 czerwca 2020 22 godziny temu, MobyDick napisał: Jakiego typu masz wyjście cyfrowe w TV ? Myślałem, że będzie tego więcej. Jest HDMI i Optyk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2020 (edytowany) Ja bym postawił na mały wzmacniacz cyfrowy taki jak SMSL Q5pro i do niego jakieś dobre monitory na podstawce np. KEF LS50. Pierwotnie kosztowały ponad 5 tyś , a ostatnio można je kupić nowe za 3tyś. Do tego Chromecast Audio jako urządzenie sieciowe. Jako że TV ma wyjście optyczne i Chromecast również, potrzebny były konwerter z standardu optycznego do elektrycznego ( coaxial ) złącza cyfrowego audio, bo ten wzmacniacz ma po jednym złączu obu standardów SPDIF. Edytowano 10 czerwca 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Mondalski Napisano 10 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2020 4 godziny temu, MobyDick napisał: dobre monitory na podstawce np. KEF LS50 Przy okazji zapytam, czy te KEF'y mogą grać na leżąco - oczywiście bez istotniej straty jakości dźwięku (brzmienie, scena, itd.) ? Argumenty, które wydają się być sensowne przy tradycyjnej budowie kolumn, nie koniecznie muszą mieć zastosowanie do konstrukcji Uni-Q. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2020 Tak kolumny tego typu mogą się sprawdzać bardzo dobrze w pozycji lezącej. Często tak się robi z monitorami studyjnymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 Podobnie jak centralny w pozycji Pionowej. Sorki za off top ale zgadzam się. Ten model może równie dobrze zagrać leżąc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 25 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2020 Dnia 10.06.2020 o 12:42, MobyDick napisał: Ja bym postawił na mały wzmacniacz cyfrowy taki jak SMSL Q5pro i do niego jakieś dobre monitory na podstawce np. KEF LS50. Mały wzmacniacz cyfrowy do LS50? Od kiedy pamiętam wszędzie wskazywano, że LS50 wymagają wydajnego wzmacniacza. Skąd więc ta propozycja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2020 Ten wzmacniacz może nie ma bardzo dużej mocy ale jest wydajny . Generalnie wzmacniacze impulsowe są znane z ich dużej wydajności. To jedna z ich głównych zalet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 25 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2020 Jeżeli to prawda to przy obecnych cenach LS50 wydaje się to kuszące rozwiązanie do TV, gdzie 80% czasu lecą bajki dla dzieci i materiały z youtube. A w te pozostałe 20% dorośli chcieliby posłuchać muzyki lub obejrzeć coś z dobrym dźwiękiem na netliksie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2020 To bardzo dobre kolumny, szczególnie do niezbyt dużych pomieszczeń. W większych też dają sobie radę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts