Fafniak Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 Takie dwa wynalazki : Generalnie będą leżały na szafie wysoko - tak jak to sie drzewiej robiło :D Ale kombinuje dla nich zakup "podstawek" - tylko składanych Cos w stylu takich składanych drewnianych "krzesełek" - wiecie moze gdzie można by zamówić cos takiego ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 Fajne niemieckie paczki , masz więc vintage " na papierze" . Najbardziej ciekaw jestem basu , słuchałem wielu Kenwoodów , Sansui , JBL , Grundigów z papierowymi membranami i to właśnie bas różnicował najbardziej te kolumny. A co do podstawek składanych : https://arena.pl/taboret-skladany-twin-tworzywo-hdpe-biale-swe,p41595174.html https://chlopcyzrancza.pl/Krzeslo-Skladane-Drewniane-Taboret-Stolek-Turystyczny-p1052 https://www.ikea.com/pl/pl/p/aepplaroe-stolek-ogrodowy-skladany-brazowa-bejca-20204925/ ten ostatni cholernie wytrzymały , mam go na sześć lat na balkonie przez wszystkie pory roku a na nim 20 cm. ważący 50 kg. plaster 146 letniego jesionu , więc kolumienki będą bezpieczne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 @tomek4446 dziękuję Myślę ze ta "ikea" jest fajną opcją szczególnie jak dokupię z megaacustic te gąbki pod kolumny Co do dźwięku - opisze za jakis czas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 Nowi domownicy wraz oryginalnymi lampami dołaczonymi do HAIKU selene 34 reaktywowali prawdziwy maanam spieprzxony przez remaster jest bosko ohhh jakże załuję że nie mam już oryginalnych nagrań Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 (edytowany) Krakowski spleen 🎵🎵🎵 z vinyla (?), na lampach + vintage paczki na papierowych głośnikach 👍 Chętnie bym posłuchał bo pewnie klimat dobry jest 🙂 Podaj jakiś link do poczytania bom ciekawy tych kolumn a nie znam. TSM? - nie umiem sam znaleźć Edytowano 19 czerwca 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 No niestety - prawdziwy pierwotny winyl niestety jest moim marzeniem. Miałem tylko kasety Nie miałem czarnego kraązka to co słucham to do maxa spiperzony remaster na spotyifaju- ale jest i tak o niebo lepiej niz na wspólczesnych kolumnach przepraszam diś robiereste po 11h roboty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 No muszę powiedzieć że ja być zadowolony. Za 500 zł tyle radochy ?!?!?!? Kolumny wylądowały pod sufitem Basu jest zbyt dużo - trochę wysokie uszczuplone Ale jest radocha teraz trzeba dobrać kable co zmieniają brzmienie "kilka razy" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Fajne kolumny - a przynajmniej fajnie wyglądają ;) A możesz coś napisać o tych podstawkach? Czy słychać poprawę dźwięku? Ja właśnie do moich Lintonów zrobiłem samemu podstawki i się zastanawiam czy jeszcze nie zamówić płyty kamiennej (weszłaby między podstawkę a kolumnę). Ale nie wiedziałem że są podstawki gąbkowe. Może to lepszy pomysł. Da się je dociąć pod wymiar kolumny? A w szczególności obciąć te fronty z logo? Czy bardzo się uginają pod ciężarem kolumn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 58 minut temu, Fafniak napisał: Kolumny wylądowały pod sufitem Rozumiem , że słuchasz siedząc na stołku barowym Fajnie wyglądają , wszystko co się wykona samemu cieszy / półka/. Pisz o dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 38 minut temu, Paweł Pawlik napisał: A możesz coś napisać o tych podstawkach? Czy słychać poprawę dźwięku? To będę mógł zweryfikować jak zakupie stoliczki/siedziska które podlinkował @tomek4446 - wtedy jest szansa na bardziej prawidłowe ustawienie kolumn. To ustawieni pod sufitem nawiązuje do czasów z lat 70/80 - no tak było Gąbki troszkę się uginają można obciąć jak sie chce a co do zamowienia "pod wymiar" to negocjuj z Bartkiem z tej firmy - jest na forum Jak te nowe kolumny stały na oberonach to głównie pokazały pazur w starszych nagranaich polskich - bardzo mi sie to spodobało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 1 lipca 2020 Udostępnij Napisano 1 lipca 2020 Miałem kiedyś podwieszone kolumny na ścianach , w sumie jak kolumny wysoko to można stołek taki 1,5m wysokości stosować i słuchać odpowiednio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2020 Zrobiłem sobie miesiąc odpoczynku od tych maluchów i ponownie je właczyłem wczoraj No kolejny raz stwierdzam ze fajnie pasują do nagrań polskich z lat 60-90 Ale np. Andrzej Zaucha - nie no nie pasuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 21 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2020 Idąc za przykładem sesji rozbieranej @tomek4446 to ja troszkę młodszą rozebrałem i mniejszą Ilość wygłuszenia mnie zaskoczyła Na szczęście niemiaszki same głosniki mocowali na śrubach a nie wkrętach (czego się bardzo obawiałem Pytania: 1 - czy patrząc na złącze głośnikowe, warto wymieniać na coś współczesnego ? 2 - czy warto przyjrzeć się zwrotnicy - wywalic całe to wygłuszenie na czas zdjęcia? 3 - wymienić te kabelki ? po bokach dotychczasowego terminalu nawierciłbym otworki pod takie ustrojstwa : https://www.blackdotaudio.eu/gniazdo-glosnikowe-terminal-hd530-satin-para-p-409.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 października 2020 Udostępnij Napisano 21 października 2020 Jeśli masz problemy z podłączaniem kabli do terminali sprężynkowych, to te terminale zakręcane mają jak najbardziej sens. To tylko kwestia wywiercenia otworów i przylutowania do nich kabli. Kondensatory elektrolityczne, które tam są mogą być już w nienajlepszym stanie ze względu na ich wiek. Z nowymi kondensatorami foliowymi przybędzie góry. Do wiercenia należy wymontować głośniki i wytłumienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 22 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 października 2020 To nawet nie chodzi o kłopot/problem z podłączaniem. To moja niewiara w ten system podłączania, po tylu latach że nie jest on zaśniedziały a nie bardzo jest jak go wyczyścić. Usunięcie wsuwek i normalne lutowanie Złacza nowego typu gdzie łatwo wyczyścic i zacisnąć przewód Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 października 2020 Ponieważ okazało się ze oryginalne terminale głośnikowe nie przyjmują cienkich przewodów (po prostu wypadają) Zamówiłem takie termianle: https://www.blackdotaudio.eu/gniazdo-glosnikowe-terminal-hd530-satin-para-p-409.html Nie przeczytałem.. są gigantyczne.... Moja prośba - tylna ścianka ma wpasować sie pomiędzy dwa białe kołnierze ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 października 2020 Udostępnij Napisano 28 października 2020 (edytowany) Te plastikowe elementy są potrzebne gdy terminale mają być przykręcone do metalowej powierzchni np. obudowy wzmacniacza z blachy. Jeden z nich jest najprawdopodobniej zamontowany na stałe, a podkładka plastikowa nie będzie konieczna jeśli zamontujesz je do obudowy kolumny. Edytowano 28 października 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts