Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Proszę was o pomoc w doborze kolumn do wzmacniacza BASF D6075

Pomieszczenie 20m²

Obecnie wzmacniacz gra w tercecie egzotycznym 

Źródło amplituner Onkyo tx8250

Kolumny Pylon Opal 23

Muzyki słucham wszelakiej z pominięciem Rap, Disco Polo, Techno.

W brzmieniu zależy mi na szczegółowości, stereo, scenie, niskie tony lubię kontrolowane, wysokie wszechobecne ale nie męczące.

Cena: wyjściowa to 1500zł ale może wzrosnąć. 

Kolumny używane z lat 70/80/90

Napisano

Szukasz kolumn a grasz na Opal 23? Rozumiem e ci nie podeszły i chcesz je wymienić?

Szukaj starszych kolumn Magnata z serii Quantum albo starszych Klipsch RF 62, chodż tu może braknąć nieco gotówki.

Kolumn z lat 70-90 nie doradzę.

Napisano

Opale 23 zgrywają się super z tym wzmacniaczem. Jest scena, szczegółowość, niskie tony schodzą do piekieł. Szukam czegoś co będzie od nich dużo lepsze. Chciałabym wiedzieć czego szukać i z czym posłuchać tego wzmacniacza. Chodzi mi o taki hi end dla niego. Czy nie ma to najmniejszego sensu ? Opale mnie zadowalają w 100% a szukam czegoś na 150%

Napisano

Cześć,
W zakładanym budżecie zostaje rynek wtórny ale różnice nie będą aż tak kolosalne. Dysponując budżetem około 2500-3000zł można pomyśleć o znacznie lepszych kolumnach. Opal 23 to udany model i w mojej ocenie w chwili obecnej lepiej jest się wstrzymać z zakupem czegoś „nowego”.  
Możesz szukać w Saba 1300, które pojawiają się od czasu do czasu na rynku wtórnym w dobrych cenach. Z efektu powinieneś być zadowolony. 

Napisano (edytowany)
12 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć,
W zakładanym budżecie zostaje rynek wtórny ale różnice nie będą aż tak kolosalne. Dysponując budżetem około 2500-3000zł można pomyśleć o znacznie lepszych kolumnach. Opal 23 to udany model i w mojej ocenie w chwili obecnej lepiej jest się wstrzymać z zakupem czegoś „nowego”.  
Możesz szukać w Saba 1300, które pojawiają się od czasu do czasu na rynku wtórnym w dobrych cenach. Z efektu powinieneś być zadowolony. 

Dzięki za odpowiedź. A jeśli bym podniósł poprzeczkę cenową do 2/3k na jakie kolumny patrzeć ? Ten BASF to rebrand Pioneer sa 8500 ii. 

Kolumny nie muszą być kultowe i popularne. Sprzęt będzie na lata lub do końca jego dni więc odsprzedaniem się nie martwię

Interesują mnie wysokie modele z rynku wtórnego

Edytowano przez Paweł Kusy
Dopusek
Napisano
23 minuty temu, Karol64208 napisał:

najlepsze powstawały na przełomie lat 70/90. To będzie trudne, tych dobrych to mało kto się pozbywa pomimo że są wiekowe:D 

Mam czas. Obecny zestaw gra dobrze. Szukam podpowiedzi na co polować i czego szukać

• 4 weeks later...
Napisano

Zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie i zgrały się bardziej z akustyką lub raczej jej brakiem w pomieszczeniu. Można tego zestawu słuchać cały dzień i nie męczą. Myślałem początkowo o TM 68 ale nie znalazłem nic ciekawego. W sumie Arcus ustawiony byle jak i gra świetnie. Z Pylonem tańczyłem po mieszkaniu i jest ok na wąskiej ścianie ale takie ustawienie odpada, tak samo odsunięcie na ponad metr od ściany jest dość problematyczne. Poza tym wkręciłem się chyba w sprzęt vintage. Wzmacniacz 42 lata kolumny 35 

IMG_20200721_164000.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Paweł Kusy napisał:

Wzmacniacz 42 lata kolumny 35 

Mój tranzystorowy ma 40 lat, kolumny już 30:D, i na razie nie zamieniłbym na nic innego. Testowałem wiele par kolumn i wzmacniacze ale te obecne napakowane są gadżetami a jakość to rzecz drugorzędna jest dla nich. 

Napisano (edytowany)

Popieram w całej rozciągłości. Sam używam jako kolumn głównych Kef 107 reference (1986). Moim zdaniem to obecna branża chyba nie słyszała kolumn tego pokroju. W Polsce sprzedały się 4 nowe komplety. Nic dziwnego skoro kosztowały tyle co samochód. No,ale to nie moja sprawa. Uzywam też czasem jednego z moich wzmaków (a właściwie amplitunera) Tandberga TR2055 (1977). Tego sprzetu chyba też branża nie słyszała. A może inaczej - słyszeli, ale MUSZĄ polecać to co mają ,,na stanie,,.Nie chciałbym tu uchodzić za czciciela wykopalisk, ale czasem warto spojrzec na sprzęt z lat 80-90 ubiegłego wieku, kiedy zwracano uwagę na jakość, trwałość i wygląd, a nie jak obecnie, na ilość gadżetów, niekoniecznie odpowiedzialnych za jakość dźwięku. To jednak prywatna sprawa użytkownika. Przepraszam za OT.

Edytowano przez Rega
Napisano
Dnia 23.07.2020 o 20:39, Rega napisał:

Sam używam jako kolumn głównych Kef 107 reference

Widziałem je w późniejszym czasie w katalogach, ale już miałem kupione w 81r. ZERO no i też nastały czasy i panowanie kobiety:D i o wymianie musiałem zapomnieć . Super kolumny Kef-a i radzili sobie w tamtym czasie z pasmem bez problemu "Frequency response: 20Hz to 20kHz +/-2dB" to chyba tez słyszysz na nich skórę z bębnów po uderzeniu pałeczek, a nie jak obecnie dudnienie.

Ale dobrze że Moby nie czyta tego, bo zaraz by napisał że przy 20 Hz masz -10dB:D

Dnia 23.07.2020 o 20:39, Rega napisał:

ale czasem warto spojrzec na sprzęt z lat 80-90

warto spojrzeć i sam zaglądam.