Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

szukam zestawu stereo (z tego, co wiem, to kino domowe w moim budżecie jest raczej skazane na porażkę) do słuchania muzyki oraz wieczornego (dość regularnego) oglądania filmów i seriali.

Budżet to około 3000 zł.

Myślałem nad Pylonami Pearl 25 i Onkyo TX-8250, ale - jako że kompletnie się na tym nie znam - proszę o pomoc i alternatywne propozycje.

Zależy mi na tym, żeby zestaw bezproblemowo komunikował się z telewizorem (Netflix), dlatego rozważam też Onkyo TX-NR686.

Napisano

Ok. przyjmuje do wiadomości. Masz mały budżet , wg. mnie za mały by pójść na kompromisy , w kinie tak jak pisałeś nie masz szans , jak teraz kupisz amplituner kinowy będziesz miał kiepskie stereo i kiepski amplituner na przyszłość do kina . Druga kwestia to to , że inaczej dobiera się fronty do KD , a inne kolumny do stereo. Rozumiem , że źródłem będzie TV ? Jaki masz metraż i czy wchodzi w grę sprzęt używany ?

Z nowego sprzętu liczyłbym na pomoc branży , może @MobyDick coś podpowie jak by się sprawdził wzmak kl. D. 

Onkyo które wybrałeś faktycznie ma wszystko , co do kolumn to nie powalają , tutaj poszedłbym w używane . Będzie klasa więcej za te same pieniądze.

Napisano

Tak, sprzęt może być używany (zwłaszcza kolumny, bo na pewno znajdzie się coś sensowniejszego w moim budżecie).
Źródłem audio dla filmów będzie TV, muzyka głównie strumieniowana + pliki audio przez USB.
Odnośnie do wymiarów salonu, to aktualnie ich nie znam (jestem w trakcie przeprowadzki), ale jest to około 25 metrów kwadratowych.

Napisano

Ej , budżet to 3 tys na całość a nie na kolumny . Swoją drogą B&W , nawet jak je się kupi za 2 tys , to w połączeniu z ampli/wzmakiem za 1 tys mogą rozczarować. 

Od Pumpurka to bym wybrał 

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-stereo-marantz-pm7001-ki-signature-8696543509

https://allegro.pl/oferta/kolumny-stereo-monitor-audio-bronze-bx5-9389106600

https://allegro.pl/oferta/zadbane-kolumny-stereo-tannoy-mercury-7-4-9316569149 

plus tani dac to TV 

Napisano

Myślę że te kolumny nie były by zbyt duże do 25 m². Zwróć uwagę że mają tylko jeden głośnik basowy 18 cm i są niewiele od niego szersze. Ich potencjał głośnikowy jest podobny do monitorów 2 drożnych z podobnej wielkości głośnikiem niskotonowym.

Napisano (edytowany)

No akurat CMki według mnie wymagają albo dobrego tranzystora albo lampki . To naprawdę nie są kolumny dla niedoświadczonego słuchacza ( w senie nie na pierwsze stereo ) 

Co do wielkości pomieszczenia , 25 m jest ok , ale ...

Edytowano przez mkk
Napisano

Witaj, faktycznie w tym budżecie kup używany sprzęt stereo.

U Ciebie problemem i tak będzie źródło. Więc może dobrym pomysłem jest szukanie używanego amplituner sieciowego stereo aby przy najmniej w muzyce z USB czy sieci pominąć TV jako źródło.

Ja bym na to stawiał. Używany Onkyo 8250 / Yamaha RN 602 i uzywane kolumny. Tannoy M4/ Mission M34/ Klipsch F2/ Dali 450 taki standard w tym budżecie.

Piotr

Napisano

Cześć,
Musisz się zastanowić czy będziesz chciał w przyszłości rozbudować system czy pozostać przy stereo. Jeśli przy stereo to Pioneer A40AE + Pylon Audio Opal 23 jeśli lubisz muzykalniejszy charakter brzmienia. Spokojnie podłączysz TV za pomocą kabla optycznego. Alternatywą może być mały Topping MX3 w połączeniu z Heco Aurora 700 lub Monitor Audio Bronze 6 jeśli chciałbyś uzyskać dynamiczniejsze brzmienie z szybkim basem. Topping posiada wbudowany DAC dzięki któremu podłączysz do niego TV czy komputer. Dodatkowo ma na wyposażeniu bluetooth więc spokojnie prześlesz muzykę z telefonu. 

Napisano
14 godzin temu, nomis55228 napisał:

Cześć,

szukam zestawu stereo (z tego, co wiem, to kino domowe w moim budżecie jest raczej skazane na porażkę) do słuchania muzyki oraz wieczornego (dość regularnego) oglądania filmów i seriali.

Budżet to około 3000 zł.

Myślałem nad Pylonami Pearl 25 i Onkyo TX-8250, ale - jako że kompletnie się na tym nie znam - proszę o pomoc i alternatywne propozycje.

Zależy mi na tym, żeby zestaw bezproblemowo komunikował się z telewizorem (Netflix), dlatego rozważam też Onkyo TX-NR686.

https://www.avtest.pl/zestawy-glosnikowe/item/1014-klipsch-heritage-the-sixes

Świetne zestawy aktywne, ciut ponad budżet, ale można negocjować 😁 Bluetooth, łącze optyczne, RCA, USB, więc wszystko podłączysz i nie potrzebujesz miejsca na amplituner.