Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.
Od kilku lat jestem posiadaczem zestawu Dali Zensor 7,1,central,sub e12f napędzanego przez Yamahę RX-V775. Myślę nad ulepszeniem stereo, z wykorzystaniem Dali Zensor 7 + wzmacniacz. Słucham Blues, muzyki elektronicznej, Indie Rock, klasyczny Rock. źródłem są serwisy streamingowe (Spotify, radio internetowe), server NAS, gramofon Lenco L-3867USB (na początek może w przyszłości zmienię na lepszy).

Pokój około 20m2, kwota 5000zł.
Proszę o opinie czy dodanie wzmacniacza ma sens?
Moje typy (ze względu na opinie z forum i recenzje) oraz możliwość połączenia z Yamahą RX-V775:
AudioLab 6000A PLAY ma w sobie funkcje sieciowe więc Yamaha RX-V775 tylko do kina 
Atoll in100
Cyrus One
funkcje sieciowe z Yamahy RX-V775 lub dokupienie odtwarzacza sieciowego.
Proszę o opinie co do mojego wyboru i sugestie, nie chciałbym zmieniać kolumn (ale tego nie wykluczam).

Pozdrawiam

Napisano

Jakoś blues kompletnie nie kojarzy mi się Zensorami. Ale to moje wrażenie

Chyba wolałbym atoll-a

Ale doradzam posłuchanie we własnym domu/akustyce na własnym sprzęcie w spokoju a nie kupowanie na podstawie czyjegoś polecenia

Napisano

Tzn. rozumiem że do wzmacniacz podłączone jest źródło (CD czy jakis strumieniowiec) i do wzmacniacza podłączone sa kolumny? A tylko w przypadku oglądanai TV/Video wzmacniacz jest traktowany jako końcówka mocy ?

(tak chyba miałem kiedyś podłączone)

Tak poprawi, ale w jakim zakresie tego ci nie powiem te jamaszki grają całkiem nieźle.

Sprawa bardziej rozbija sie o akustykę pomieszczenia. Jak pomieszczenie jest słabe akustycznie to ta zmiana może nie być tak duża jak oczekujesz. To jest szalenie indywidualny problem u każdego jest inaczej.

Generalnie należy oczekiwać dość znacznej poprawy

Ja dawno temu miałem audiolaba 8200 podłaczonego do jamaszki 665(yyy chyba - już nie pamietam) ale audiolab do zensorów i bluesa - raczej nie polecam

Napisano (edytowany)

Teraz źródłem jest Yamaha RX-V775 z funkcjami sieciowymi ( NAS, Spotify), do niej podłączony jest gramofon (ma wbudowany przedwzmacniacz), konsola, odtwarzacz DVD. Ma wbudowany PRE AMP, z którego chciałem się połączyć ze wzmacniaczem i z niego zasilić Dali Zensor 7 ( do słuchania stereo).

Co możesz polecić jeżeli chodzi o wzmacniacz i kolumny. Może Zensory zostawię do kina a dokupię jakieś monitory i wzmacniacz do stereo.

Dodaję rysunek pomieszczenia 5x4 m2

Przepraszam za pomyłkę miałem na myśli PRE OUT

Bez tytułu.png

Edytowano przez mirekmmm
Napisano

Właśnie o to mi chodzi, dlatego proszę o propozycje wzmacniaczy które pasują do  Z7.  Ale zależy mi aby wzmacniacz miał wejście omijające regulację głośności i mógł pracować jako końcówka mocy.

Napisano

Witaj

Cyrus pasuje do Zensora i jest znacznie tańszy od zakładanego budżetu.

Jeśli koniecznie chcesz go wykorzystać to lepszy dźwięk uzyskasz z Atolla 100tki. i Cambridge CXA81. Mimo że akurat i Atoll i Cambridge to dwie skrajne szkoły grania to obie pasują. Wyciągasz z kolumn po prostu inną charakterystykę.

Ewentualnie Roksan K3 który będzie z nich najlepszy. Warto jednak odsłuchać czy po prostu pułap Cyrus nie jest wystarczający.

Zapraszam po wypożyczenie wzmacniaczy.

Napisano
58 minut temu, mirekmmm napisał:

Ale zależy mi aby wzmacniacz miał wejście omijające regulację głośności i mógł pracować jako końcówka mocy.

Taką funkcję ma Creek Evolution 50a🙂

Napisano

Rozwiązaniem w Twoim przypadku może być Audiolab 6000A Play lub Cyrus One. Zensory to dobre kolumny i warto podłączyć je do dobrego wzmacniacza. Na Yamasze niestety nie wysterujesz kolumn w 100% i jest ona w chwili obecnej najsłabszym ogniwem. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Napisano

Dziękuje za pomoc. Jak decyzja o zakupie dojrzeje na pewno będę prosił o wypożyczenie na odsłuchy wzmacniacze, ale z tego co się orientuję to Cambridge CXA81 nie ma wejścia na końcówkę mocy. Audiolab 6000A PLAY ma funkcje sieciowe i DAC. Dla innych wzmacniaczy polecacie wykorzystanie mojej YAMAHY jako źródło (spotify, NAS), czy np: PIONEER N-30AE, Yamaha WXAD-10.

Napisano

Jako posiadacz zensorow (co prawda piątek) i Cyrusa One potwierdzam to co mówi branża. Też przez długi czas kolumny te grały u mnie z ampem AV ale dopiero cyrus pozwolił im w stereo rozwinąć skrzydła. Proponuję wypożyczyć go od jednego z salonów i przetestować w domowych warunkach domowych. Pozdrawiam