aDam997 Napisano 16 lipca 2020 Udostępnij Napisano 16 lipca 2020 (edytowany) Witam Jestem świeżym posiadaczem zestawu YAMAHA R-N402D + INDIANA LINE TESI 561. Aby jak najszybciej odpalić zestaw z braku czasu zakupiłem w sklepie elektrycznym zwykły kabel głośnikowy 4mm2, 2 x 6 metrów, z miedzi utlenionej za 9 zł/m . Brzmienie zestawu nazwałbym poprawnym, z dolnego pasma jestem zadowolony, jednak brakuje mi wysokich tonów. W chwili obecnej poprawiam dźwięk "sopran +". Czytałem że można poprawić dane pasmo zakupując odpowiednie kable. Jedne poprawiają niskie tony, inne wysokie. Czy moglibyście mi podpowiedzieć jaki kabel kupić aby poprawić górę ? Cena kabla około 20-25 zł za metr. Ewentualnie jakie inne zabiegi można wykonać aby uzyskać wyższe soprany ? Wiem, że sprzęt pozostawia do życzenia, jednak być może istnieje jakiś sposób na poprawę góry. Edytowano 16 lipca 2020 przez aDam997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 lipca 2020 Udostępnij Napisano 16 lipca 2020 Cześć, W takim przypadku rozważyłbym Chord C-Screen lub Van den Hul Snowline. Chord będzie dynamiczniejszy natomiast VDH zapewni lepszą podstawę basową. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 16 lipca 2020 Udostępnij Napisano 16 lipca 2020 Jeśli możesz zwiększyć budżet do kup Chord Clearway i masz świetny kabel na lata, dobry i tani kabel to VAN DAMME Blue Series Studio Grade Speaker (w Polsce trudno dostępny ale na ebay kupisz za 13 zł za metr) oraz polecam też kabel DALI SC F222C. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ma_ki Napisano 16 lipca 2020 Udostępnij Napisano 16 lipca 2020 To co chcesz wydać na kable dołóż do kolumn (niekoniecznie nowych). Wtedy usłyszysz różnicę. Jak nie to odłóż dozbieraj i wtedy zmień kolumny które są podstawą zestawu. Zmieniając kable nic się nie zmieni poza stanem twojego portfela. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 16 lipca 2020 Udostępnij Napisano 16 lipca 2020 12 godzin temu, aDam997 napisał: Wiem, że sprzęt pozostawia do życzenia, jednak być może istnieje jakiś sposób na poprawę góry. a możesz napisać co jest źródłem muzyki, może tam masz problem. Szkoda kasy na kable, co najwyżej zmień elektryczne na kable głośnikowe 1.5 - 2.5mm2. bez przesady cenowej bo to nic nie zmieni 10 minut temu, Ma_ki napisał: Zmieniając kable nic się nie zmieni poza stanem twojego portfela. i z tym się zgadzam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 lipca 2020 Ja nie uważam żeby kolumny tu były wadą tylko amplituner. 402D to słabe urządzenie. Kabel nie spowoduje że nagle uzyskasz więcej detali czy sopranu. Owszem kable modyfikują brzmienie ale trzeba było iść w RN 602. Nie wiem jakie masz teraz kable ale jeśli to 9 zł za metr to nie sadzę aby był to zły kabel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aDam997 Napisano 17 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2020 11 godzin temu, Karol64208 napisał: a możesz napisać co jest źródłem muzyki, może tam masz problem. Szkoda kasy na kable, co najwyżej zmień elektryczne na kable głośnikowe 1.5 - 2.5mm2. bez przesady cenowej bo to nic nie zmieni i z tym się zgadzam. źródłem muzyki jest głównie Tidal w wersji Hifi (jakość CD) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 17 lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 lipca 2020 Kabel działa jak equalizer w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Wiadomo, że wymiana amplitunera na model wyższy RN602 czy rn803d dałaby jeszcze większy efekt ale w takim przypadku robią się koszty. W mojej ocenie warto spróbować z kablem, w najgorszym przypadku jeśli nie wniesie on spektakularnych zmian to będzie do wykorzystania w przyszłości z lepszym amplitunerem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts