Haito Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 RX-V6A Pomiar YPAO można wykonać tylko raz lub 8 razy ? Jest możliwość pomiaru np. w dwóch miejscach odsłuchu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haito Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 Czy na przednim wyświetlaczu RX-V6A nie powinien pojawić się napis Atmos bądz DTS X przy oglądaniu filmu nagranym w tym systemie ? Mam konfiguracje 5.1.2 (F.Presence). Na wyświetlaczu po włączeniu filmu mam info DTS-HD MA zamiast DTS X. Output CH pokazuje F C S FP SW Dzięki za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 11 godzin temu, Haito napisał: RX-V6A Pomiar YPAO można wykonać tylko raz lub 8 razy ? Jest możliwość pomiaru np. w dwóch miejscach odsłuchu ? Z tego co pamiętam w poprzednim modelu. Dajesz multiposition czyli dla 8. A po 2 lub po 4 punktach po prostu przerywasz. Wtedy YPAO liczy dla tych punktów. Piotr 7 godzin temu, Haito napisał: Czy na przednim wyświetlaczu RX-V6A nie powinien pojawić się napis Atmos bądz DTS X przy oglądaniu filmu nagranym w tym systemie ? Mam konfiguracje 5.1.2 (F.Presence). Na wyświetlaczu po włączeniu filmu mam info DTS-HD MA zamiast DTS X. Output CH pokazuje F C S FP SW Dzięki za pomoc. Skąd masz film? Skąd wiesz że jest tam DTS X albo Atmos? Oryginalny BD? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haito Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 Pobrałem też pliki demo Atmos z tej strony https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/ Na wyświetlaczu RX-V6A mam Dolby TrueHD zamiast Atmos. Tak ma być ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haito Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Problem rozwiązany. Miałem włączoną opcję Virtual Cinema Front Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2021 Dnia 22.01.2021 o 09:48, JaZz napisał: W poprzednim czyli w 685? Nie widziałem takich rzeczy u mnie. Wydaję mi się że mam kalibrację tylko z jednego miejsca pomiaru. Sprawdzałem dla 1070 i 1080. Ale kumpel ma 685 i u niego też tak robiliśmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZmarCinek Napisano 25 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2021 Czy ktoś już się spotkał z problemem rozłączania się eARC między TV Samsung series 6 a V6A ? Jest to mega irytujące. Może ma ktoś jakiś pomysł na utrzymanie stałego "stabilnego" połączenia ? Na angielskiej forum czytałem że ludzie muszą za każdym razem ustawiać eARC przez pilota po podliczeniu ale wierzę że jest jakieś "normalniejsze" rozwiązanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszWawa Napisano 25 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2021 (edytowany) To nowy sprzęt, mogą być błędy w oprogramowaniu. Wtedy tylko update firmware pomaga. Edytowano 25 stycznia 2021 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Co masz na mysli rozłączanie? Rozpinasz kable czy po prostu go nie widzi? Problem z ARC nie jest nowością. Czasem się zdarza że nie działa. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZmarCinek Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Wybacz nie jasność wypowiedzi, tv nie widzi eARC. Podglaszam TV a nie Amplituner. Gdy włączę Netflix-a na TV nie ma dźwięku, muszę wyłączyć listwę zasilająca do Amplitunera żeby go "zresetować" albo korzystać z Netflix-a na dekoderze. Bo tam wszystko działa bez problemu. Co ciekawe taka samy sytuacja jest z YT nie mogę oglądać YT na TV puszczając dziwkę przez eARC do amplitunera. Strasznie to irytujące Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 Ale udaje ci się to ustawić? Czy to nie gra wcale? Bo piszesz że rozłącza. Co się dzieje kiedy gra i przestaje? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZmarCinek Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 Piotrze Mam zamiar zabrać się za to na weekend. Jak nuzbgra to się nie rozłącza ale przy ponownym starcie muszę wszystko "łączyć" na nowo przez odłączenie zasilania do Amplitunera Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby555 Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 Witam , mam podobny problem Yamaha rxv4a HDMI arc . Rano jak odpalam tv załancza się głos z tv amplituner raz się włączy raz nie . Czasami amplituner się włącza razem z tv ale i tak dziwek leci z tv i trzeba ręcznie przełączać na HDMI .Wszystkie funkcje w amplitunerze odpowiadające za HDMI arc włonczone . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 No to moim zdaniem urządzenia sie po prostu nie dogadują. Zdarza się. Często. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 Dnia 25.01.2021 o 21:53, ZmarCinek napisał: Czy ktoś już się spotkał z problemem rozłączania się eARC między TV Samsung series 6 a V6A ? Jest to mega irytujące. Może ma ktoś jakiś pomysł na utrzymanie stałego "stabilnego" połączenia ? Na angielskiej forum czytałem że ludzie muszą za każdym razem ustawiać eARC przez pilota po podliczeniu ale wierzę że jest jakieś "normalniejsze" rozwiązanie. I znów problem ARC w TV Samsung. U mnie działało po konfiguracji pilota do sterowania kinem domowym.Ale po aktualizacji TV powróciły problemy z ARC. Obawiam się ,że to pierwszy i ostatni TV Samsunga jaki posiadam 7 godzin temu, Gruby555 napisał: Witam , mam podobny problem Yamaha rxv4a HDMI arc . Rano jak odpalam tv załancza się głos z tv amplituner raz się włączy raz nie . Czasami amplituner się włącza razem z tv ale i tak dziwek leci z tv i trzeba ręcznie przełączać na HDMI .Wszystkie funkcje w amplitunerze odpowiadające za HDMI arc włonczone . Czy pojawia się komunikat o podłączeniu kabla HDMI do niewłaściwego portu? Bez ARC/eARC, mimo że fizycznie jest tam podłączony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby555 Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 4 godziny temu, Iron napisał: I znów problem ARC w TV Samsung. U mnie działało po konfiguracji pilota do sterowania kinem domowym.Ale po aktualizacji TV powróciły problemy z ARC. Obawiam się ,że to pierwszy i ostatni TV Samsunga jaki posiadam Czy pojawia się komunikat o podłączeniu kabla HDMI do niewłaściwego portu? Bez ARC/eARC, mimo że fizycznie jest tam podłączony? Żaden komunikat nie wyskakuje , te HDMI arc żyje własnym życiem , czasami odpala się bez problemu a czasami trzeba kombinować ale po nocy nigdy nie odpala razem z amplitunerem . Irytująca sprawa z tym HDMI Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Gruby555 napisał: Żaden komunikat nie wyskakuje , te HDMI arc żyje własnym życiem , czasami odpala się bez problemu a czasami trzeba kombinować ale po nocy nigdy nie odpala razem z amplitunerem . Irytująca sprawa z tym HDMI U mnie się pojawia. Widać każdy przypadek jest inny. Jedyne co niezmienne to losowe działanie ARC/eARC Edytowano 28 stycznia 2021 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 18 godzin temu, Gruby555 napisał: Witam , mam podobny problem Yamaha rxv4a HDMI arc . Rano jak odpalam tv załancza się głos z tv amplituner raz się włączy raz nie . Czasami amplituner się włącza razem z tv ale i tak dziwek leci z tv i trzeba ręcznie przełączać na HDMI .Wszystkie funkcje w amplitunerze odpowiadające za HDMI arc włonczone . Jakim modelem telewizora dysponujesz? oraz jakiego przewodu HDMI używasz? (marka, model) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby555 Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 6 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Jakim modelem telewizora dysponujesz? oraz jakiego przewodu HDMI używasz? (marka, model) Tv Samsung UE55NU8042 , kabel Reinston Ultra . Wcześniej mailem grajbelke JBL i połączenie arc śmigało bez problemowo , na weekend będę kombinował z innymi kablami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Frost Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 @Gruby555 Masz możliwość przetestowania ARC z innym urządzeniem? Np dekoder tv albo pożyczony amplituner? O ile HDMI ARC/eARC samo w sobie to dosyć kapryśny standard że względu na różną jakość implementacji w różnych urządzeniach to jeżeliby z innym urządzeniem będzie działać to znaczy że w Yamaszy jest firmwareowy bug i gryzie się z tym Samsungiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 Lub Samsunga gryzie się z Yamaha. Nie zwalajmy na jedną konkretną firmę. Lata temu jak ARC wchodziło i miałem jeszcze kontakt z telewizorami to pamiętam że były przypadki że w jednej firmie, to był chyba właśnie Samsung urządzenia po ARC się w ogóle nie widziały. TV z jakimś plastikowym kinem Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby555 Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 23 minuty temu, Jack Frost napisał: @Gruby555 Masz możliwość przetestowania ARC z innym urządzeniem? Np dekoder tv albo pożyczony amplituner? O ile HDMI ARC/eARC samo w sobie to dosyć kapryśny standard że względu na różną jakość implementacji w różnych urządzeniach to jeżeliby z innym urządzeniem będzie działać to znaczy że w Yamaszy jest firmwareowy bug i gryzie się z tym Samsungiem. Tak sprawdzałem z soundbarem JBL śmiga bez problemowo . Pozostaje liczyć na aktualizację w przyszłości które naprawiom problem połączenia tego nieszczęsnego HDMI arc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogle Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 14 godzin temu, Iron napisał: U mnie się pojawia. Widać każdy przypadek jest inny. Jedyne co niezmienne to losowe działanie ARC/eARC Miałam podobne problemy na 685. Kombinowałam już losowo. Idea tkwiła w kolejności włączania i wyłączania urządzeń, także przy ustawianiu ARC. Jak sie już pote, raz ustawiło ok i włączam i wyłaczam wszytko amplitunerem to jest ok. U mnie sieje po prostu dekoder kablówki., który włącząć musze osobno bo inaczejz pilota tv nie mogę sterować amplitunerem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 30 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 Dnia 29.01.2021 o 07:13, Gruby555 napisał: Tv Samsung UE55NU8042 , kabel Reinston Ultra . Wcześniej mailem grajbelke JBL i połączenie arc śmigało bez problemowo , na weekend będę kombinował z innymi kablami Czy mógłbyś przekazać amplituner dla naszych techników w serwisie żeby zweryfikować czy wszystko jest w porządku? Gdzie zakupiłeś urządzenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby555 Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Dnia 30.01.2021 o 23:37, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Czy mógłbyś przekazać amplituner dla naszych techników w serwisie żeby zweryfikować czy wszystko jest w porządku? Gdzie zakupiłeś urządzenie? Amplituner zakupiony w rtv euro , wysyłka raczej odpada amplituner na gwarancji więc nie chce ryzykować w przyszłości problemów z serwisem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts