Michal1986 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Cześć. Chciałbym się do Was zwrócić z prośbą o pomoc w skompletowaniu zestawu stereo. Po kilku latach wynajmu mieszkania wreszcie poszedłem na swoje. Dysponuję 25-metrowym salonem z aneksem kuchennym, zaś miejsce przewidziane na kącik muzyczno-telewizyjny to niestety róg pomieszczenia (od kanapy do TV mam jakieś 2 metry, jakieś 2 metry między kolumnami, od ściany bocznej jakieś 30-40 cm, od tylnej nieco mniej - 25 cm). Jeśli chodzi o ustroje akustyczne to bez szału - jest dywan, są kwiatki, zasłony na oknach i nic poza tym. Szukam zestawu stereo - wzmacniacza i kolumn (nowy lub używany, bez różnicy) w kwocie do 2500 zł. Mam Chromecasta Audio, a chciałbym z czasem dokupić gramofon bo żona odziedziczyła po ojcu solidną kolekcję winyli. Jakie brzmienie lubię? Byłem zauroczony tym co usłyszałem u kolegi, który słucha muzyki na Kef Q350, jednak ze względu na cenę nie mogę pozwolić sobie na ich zakup. Grało to bardzo żywiołowo, z solidnym wysokim basem, fajnymi wokalami wypchniętymi delikatnie do przodu i czytelną górą - było słychać wszystkie przeszkadzajki etc. Jak udałoby się coś podobnego uzyskać np. z elementów używanych to byłbym w siódmym niebie. Nie wiem nawet w którym kierunku patrzeć, dlatego zwracam się do Was z prośbą o radę. Z góry dziękuję. 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 U Ciebie może grać to zupełnie inaczej,może heco aurora 300 około 1100 po rabacie i jakiś używany nad C 326 bee Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelm6 Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Ciekawe jak takie KEF Q350 zagrałyby z małym wzmacniaczem SMSLa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Jeśli system nowy to Topping MX 3 + wspomniane KEF Q350 i masz odsłuchane kolumny przy najmniej. Ale polecam Ci rozejrzec sięza sprzetem używanym. Bo jednak pomieszczenie nadaje się na podłogowki. Szukaj KEFa serii Q, Tannoya M, czy Tannoya serii Revolution. Poźniej dobierzemy wzmak. Czy to Denon czy wspomniany NAD czy Marantz zalezy od wyboru kolumn. Masz gdzie odsłuchać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Jeśli podobały Ci się Kef Q350 to warto odłożyć pieniądze i zestawić je z NAD C316bee. Alternatywą może być zestaw Topping MX3 + Monitor Audio Bronze 2. Dzięki takiemu połączeniu uzyskasz dynamiczniejszy charakter brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1986 Napisano 27 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 2 godziny temu, S4Home napisał: Jeśli system nowy to Topping MX 3 + wspomniane KEF Q350 i masz odsłuchane kolumny przy najmniej. Ale polecam Ci rozejrzec sięza sprzetem używanym. Bo jednak pomieszczenie nadaje się na podłogowki. Szukaj KEFa serii Q, Tannoya M, czy Tannoya serii Revolution. Poźniej dobierzemy wzmak. Czy to Denon czy wspomniany NAD czy Marantz zalezy od wyboru kolumn. Masz gdzie odsłuchać? Używki? Nie bardzo. Któryś znajomy ma jakieś Missiony, ale nie kojarzę jaki model. 4 godziny temu, kn1234 napisał: U Ciebie może grać to zupełnie inaczej,może heco aurora 300 około 1100 po rabacie i jakiś używany nad C 326 bee Jest to opcja. Jak grają Heco w odniesieniu do Kefów które słuchałem? 1 godzinę temu, Q21 napisał: Jeśli podobały Ci się Kef Q350 to warto odłożyć pieniądze i zestawić je z NAD C316bee. Alternatywą może być zestaw Topping MX3 + Monitor Audio Bronze 2. Dzięki takiemu połączeniu uzyskasz dynamiczniejszy charakter brzmienia. Dynamiczniejszy, ale nie za jasny czasem? Bo gdzie nie czytałem, tam narzekali na niedostatki basu w tych Bronze 2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 11 minut temu, Michal1986 napisał: Dynamiczniejszy, ale nie za jasny czasem? Bo gdzie nie czytałem, tam narzekali na niedostatki basu w tych Bronze 2. W 25 m to może bardziej podłogowe ? Ewentualnie jak monitory to większe, małe kolumienki giną w takim pomieszczeniu i wychodzą „niedostatki basu” 😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1986 Napisano 27 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 8 minut temu, Inferno napisał: W 25 m to może bardziej podłogowe ? Ewentualnie jak monitory to większe, małe kolumienki giną w takim pomieszczeniu i wychodzą „niedostatki basu” 😏 A kojarzysz podłogowe, które grają podobnie (mowa o charakterystyce) jak Kefy q350? 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 (edytowany) https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolumny-podlogowe-czarne-kef-q500 https://www.olx.pl/oferta/kef-q5-maple-kolumny-podlogowe-CID99-IDCO1Jn.html https://www.olx.pl/oferta/kef-q7-black-kolumny-podlogowe-CID99-IDG0b3L.html Pozostaje dobrać wzmacniacz 😉 Edytowano 27 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1986 Napisano 27 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Te Q5 i Q7 mam jakaś godzinę drogi z domu, więc mógłbym odebrać osobiście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Jedź i zobacz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1986 Napisano 27 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Tylko co do nich? Bo czytam o tych Kefach i z opisu grania nie zgadza mi się z tym, co słyszałem u kumpla w przypadku q350. Bo słyszałem dynamiczne, basowe granie, które nie gubiło się w szybkich, skomplikowanych kawałkach. A jak czytam o Q5/Q7 to polecają je do jazzu i innego plumkania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Problem polega na tym że kolumn trzeba posłuchac i to jeszcze u siebie w domu. To co grało u kolegi czy w sklepie może nie wyglądać tak kolorowo w docelowym pomieszczeniu. Tak jak @milk-monster podał te kolumny serii Q powinny być przybliżone charakterystyką choć sama ich budowa powoduje że będą się różnic bo to całkiem spory kawałek kolumny🙂. Nie ma innej rady jak sprawdzić u siebie no i oczywiście nie podejmować decyzji zbyt pochopnie. Innej rady nie ma w sytuacji gdzie już mniej więcej wiesz co ci się podoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Dokładnie @Inferno dobrze radzi masz już jakieś rozeznanie to weź do siebie i posłuchaj jak sprzedawcą będzie OK to ci wypożyczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1986 Napisano 27 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Tylko do czego wpinać te Kefy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Moim zdaniem lepiej jeździć ze wzmacniaczem jak z kolumnami żeby nie WINYLE poleciałbym SMSL Q5 PRO no chyba że jakiś pre gramofonowy do niego albo Gramofon z pre to ode mnie 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Cześć! Czasem tak jest, że jeżeli "coś" wpadnie nam w "oko" lub "ucho" -to zostaje na długo. Jeżeli w Twoim przypadku Kefy wywarły dobre wrażenie i taka sygnatura dźwięku jest dla Ciebie akceptowalna, to zostań przy tym. Popieramy połączenie z Nad-em, lecz już w nowej wersji C316v2 - https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c316-bee-v2.html Zapraszamy Cię na odsłuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Do jakiego wzmacniacza były podłączone Q350 u znajomego ? Sądzę ze z klasycznie grającym NAD-em może to zagrać zupełnie inaczej i rozczarowująco. Wydaje mi się ze nie będzie dobrej pary z NAD-a i Kefów. Stracą to co własnie chyba Ci się podobało u kolegi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 (edytowany) Do NAD-a to już bardziej nasze PYLON AUDIO lub KLIPSCH Edytowano 27 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 To jest takie samo pirdoolenie jak z kupnem auta,masz 5k i chcesz kupić (bolid młodzieży wiejskiej) itp,rozumiesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 (edytowany) Czemu ? Za 2 tyś można kupić kolumny KEF Q350 do tego za 450 zł można kupić wzmacniacz SMSL Q5 pro To naprawdę poważy zestaw audio który dobrze zagra. Edytowano 27 sierpnia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1986 Napisano 27 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 2 godziny temu, MobyDick napisał: Do jakiego wzmacniacza były podłączone Q350 u znajomego ? Sądzę ze z klasycznie grającym NAD-em może to zagrać zupełnie inaczej i rozczarowująco. Wydaje mi się ze nie będzie dobrej pary z NAD-a i Kefów. Stracą to co własnie chyba Ci się podobało u kolegi. Przed chwilą do niego dzwoniłem. Kefy pędził Cyrus One, źródłem był gramofon Rega. 3 minuty temu, MobyDick napisał: Czemu ? Za 2 tyś można kupić kolumny KEF Q350 do tego za 450 zł można kupić wzmacniacz SMSL Q5 pro To naprawdę poważy zestaw audio który dobrze zagra. I to brzmi jak pomysł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 SMSL Q5 PRO to naprawdę bardzo dobry wzmacniacz!!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 A słaby NAD gra zupełnie inaczej niż Cyrus One. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1986 Napisano 27 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 55 minut temu, MobyDick napisał: A słaby NAD gra zupełnie inaczej niż Cyrus One. Q5 Pro bliżej do grania Cyrusa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts