Markcox Napisano 1 września 2020 Napisano 1 września 2020 Nie zmienia to faktu, że źródło dźwięku masz tam, gdzie je masz i właśnie stamtąd dźwięk będzie dochodził. Więc co z tego, że kolumny z sufitu będziesz miał skierowane w dół, skoro dźwięk i tak będzie dochodził z sufitu. Jeżeli lubisz np. dźwięk przejeżdżającego obok samochodu, który za plecami nagle w magiczny sposób unosi się ku górze, to wal w sufit Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 1 września 2020 Napisano 1 września 2020 Kolumny tylne dobrze jeśli dają sporo dźwięku rozproszonego. Dlatego skierowane z sufitu głośniki wbudowane w niego nie będą dobrym pomysłem. Jednak już podwieszone pod nim i skierowane nieco na ściany obok sprawdzą się lepiej niż ustawione bardzo blisko na dole i skierowane na wprost na nas. Odpisz, cytując
yahoo111 Napisano 1 września 2020 Napisano 1 września 2020 Przy czym to wszystko teoria, bo częstotliwości dźwięku względem rozmiaru pomieszczenia nie działają tak fajnie jak światło widzialne odbijające się od luster. Zachodzą odbicia, ale też zachodzi dyfuzja w wyniku szerokiego rozprzestrzeniania dźwięku. Dźwięk odbity trafia do uszu zniekształcony ze względu na przesunięcia fazowe i różne tłumienie zależne od częstotliwości. Są takie fale, które odbijają się dobrze od każdej ściany, jak zakres 400-2500 Hz, wyższe zależą od twardości ścian i są tłumione przez miękkie ściany, niższe częstotliwości nie odbijają się dobrze, tylko „rozlewają” się po powierzchni i rozpraszają, a w dodatku sprężające i rozprężające się powietrze zmienia propagację fal o wszystkich częstotliwościach. W skrócie, nie jest to dobre i o ile teoretycznie działa (i np. Sony w amplitunerach dodaje tryb, który obniża pozorne źródło dźwięku właśnie z myślą o głośnikach w suficie), to jednak jest to proteza. W dodatku wyklucza użycie Atmosa (tak samo, jak DTS:X i Auro 3D), bo do niego Dolby przedstawiło bardzo konkretne wymogi techniczne źródeł dźwięku. Dnia 31.08.2020 o 08:29, S4Home napisał: Mamy w salonie kolumny montowanie w ścianie i na ścianie do porównania. Jesli chcesz 100% kina i akceptujesz kompromis wygląd / jakośc to jest to produkt dla takich klientów. Ale jakie te kolumny macie? Głośniki do zabudowy, typowo kinowe, czy coś faktycznie grającego muzykalnie? Modele naścienne: Dali Rubicon LCR, Opticon LCR, Oberon On Wall Canton Atelier Sonus Faber Sonetto Wall, a od niedawna Olympica Nova W Monitor Audio Sound Frame (naścienne i instalacyjne) Modele instalacyjne: Dali Phantom, zwłaszcza seria S, ale M też Sonus Faber Palladio Monitor Audio CP-IW260X i CP-IW460X, nie mówiąc o Platinum In-Wall II Chyba nie powiecie, że którekolwiek z tych kolumn ściennych grają gorzej niż wolnostojące (po uwzględnieniu różnicy w cenie na niekorzyść modeli instalacyjnych). Wspomniałem zwłaszcza o Sound Frame, które akurat teraz są dostępne na Allegro powystawowe w naprawdę korzystnej cenie. Wiem, że u konkurencji, ale chyba aż tak ceny nie opuścicie. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 2 września 2020 Napisano 2 września 2020 Mamy soundframe i jakieś modele w ścianie. Nie widać ich bo są za tynkiem. Nie ja to montowałem. A nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań więc nie badałem sprawy. Ale klientom się podoba że gra ściana. Dali phantom , i Dali oberon także są. Odpisz, cytując
yahoo111 Napisano 2 września 2020 Napisano 2 września 2020 (edytowany) Jeśli są za tynkiem, to nic dziwnego, że źle grają. Bo normalnie to maskownica jest dostępna i można ją ściągnąć. 😉 Edytowano 2 września 2020 przez yahoo111 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 3 września 2020 Napisano 3 września 2020 Nie to że źle. Ja osobiście po prostu nie lubie takich rozwiązań. Ale nie wyobrażacie sobie jak przychodzą klientki jak to działa. :):) Dawniej kiedy montowałem systemy Bose też na zasadzie wpasowania w wyglad aby nie było ich widac to już był szał. Ale była plątanina kabli. Teraz wszystko można zrobić w ścianach. Kolumn nie widać. A jest wiele osób które cenią tudzież zostały zarażone przez architektów na takie systemy. Rynek jest otwarty na takich klientów. Juz tu mamy w tytule "ładne kino" Odpisz, cytując
Recommended Posts