Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Amster napisał:

AudioPlaneta, aczkolwiek dziś miałem otrzymać informacje czy odbyła się sprzedaż tego urządzenia po prezentacji i cisza..
Więc na tem moment mam problem.

Masz jakieś namiary na sklep w Poznaniu, który umożliwi odsłuch?

Dzisiaj byłem w Audioplazie na Wildzie, bo kumpel szuka zestawu i pomagam mu wybierać coś ciekawego.

Odsłuch typowo Heco Aurora 700 i nic innego, bo już wstępnie wybrał sobie Sapphire 23 i jeszcze chciałem sprawdzić, czy czasem mu Heco nie podejdą zanim złoży zamówienie.

Pan podczas odsłuchu przyznał dziś, że kolumny są prosto z pudła, więc słuchaliśmy niewygrzanych kolumn i tak, jak przy moich D28 raczej wygrzewanie nie było potrzebne, bo z miejsca zagrały kozacko, tak Heco wypadły blado na tyle, że w sumie po 30 minutach jakichś prób ingerowania w EQ poszliśmy stamtąd w cholerę ;)

Dlatego jeśli uda im się je wygrzać chociaż z kilkadziesiąt godzin, to możesz się tam umówić, ale w razie gdyby to miało być jutro, to raczej nie ma sensu :)

• Odpowiedzi 126
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, kacper.kaps napisał:

Dzisiaj byłem w Audioplazie na Wildzie, bo kumpel szuka zestawu i pomagam mu wybierać coś ciekawego.

Odsłuch typowo Heco Aurora 700 i nic innego, bo już wstępnie wybrał sobie Sapphire 23 i jeszcze chciałem sprawdzić, czy czasem mu Heco nie podejdą zanim złoży zamówienie.

Pan podczas odsłuchu przyznał dziś, że kolumny są prosto z pudła, więc słuchaliśmy niewygrzanych kolumn i tak, jak przy moich D28 raczej wygrzewanie nie było potrzebne, bo z miejsca zagrały kozacko, tak Heco wypadły blado na tyle, że w sumie po 30 minutach jakichś prób ingerowania w EQ poszliśmy stamtąd w cholerę ;)

Dlatego jeśli uda im się je wygrzać chociaż z kilkadziesiąt godzin, to możesz się tam umówić, ale w razie gdyby to miało być jutro, to raczej nie ma sensu :)

Czyli generalnie co?

Nie było słychać wcale basu czy jak to wygląda?

Wszystkie opinie w sieci wskazują, że z tych kolumn bass płynie i sięga bardzo nisko, a na tym głównie mi zależy.

Co daje wygrażanie kolumn? Czy trzeba słuchać w określonych parametrach, aby to zrobić?
Pisalem tutaj i modelu Sapphire 25 i mi powiedziano, że Phylony są słabe:/

Ok, teraz sprawdziłem xD Diamond 28 to nie mój budżet xD

Edytowano przez Amster
Napisano

Diamond to lepsze kolumny od Heco Aurora. Ale z nimi nie ryzwalizuja. Heco ma od tego inną linie.

Ale szafir to swobodnie konkurent dla Aurora 700 czy 1000.

Jesli nie znajdziesz kolumn do odsłuchu na miejscu to wypożyczymy.

Napisano
4 godziny temu, Amster napisał:

Czyli generalnie co?

Nie było słychać wcale basu czy jak to wygląda?

Wszystkie opinie w sieci wskazują, że z tych kolumn bass płynie i sięga bardzo nisko, a na tym głównie mi zależy.

Co daje wygrażanie kolumn? Czy trzeba słuchać w określonych parametrach, aby to zrobić?
Pisalem tutaj i modelu Sapphire 25 i mi powiedziano, że Phylony są słabe:/

Ok, teraz sprawdziłem xD Diamond 28 to nie mój budżet xD

O wygrzewaniu kolumn możesz poczytać na google. Heco wczoraj zagrały płytko. Bas w numerach naprawdę basowych czasami zanikał i jak pogadaliśmy o tym ze sprzedawcą, wtedy przyznał się, że dopiero co wyciągnął je z kartonu.

Pylony nie są słabe. Generalnie z odsłuchów, jakie przeprowadzałem na drodze do mojego aktualnego zestawu, kolumny Pylona w salach odsłuchowych wypadały wręcz najlepiej jeśli chodzi o bas.

W Poznaniu możesz skoczyć do audiostrefy na Głogowskiej - tam mają świetną salę odsłuchową. Mają Szafiry na pewno do odsłuchania - sprawdź zarówno 23, jak i 25.

Mój kumpel, który jest lekkim bassheadem, bo wychował się na kulturze rave, był zaskoczony, ile basu wyszło z niewielkich przetworników Sapphire 23, także może tędy droga.

Napisano
2 godziny temu, Kubad napisał:

Może tak być, ale trzeba być dobrej myśli że zestaw mu podejdzie :)

No i jestem po odsłuchu...

Fakt, sprzedawca przyznał, że są wyciągnięte z kartonu i ten bass był średni.

Powiem szczerze, że mój marshall Woburn miał go zdecydowanie głębszego i bardziej wyrazistego.

Czy jeśli kolumny wygrzeją się również będzie taki?

Dla porównania Pan włączył mi kolumny:

Klipsch RP 6000

Tutaj było wszystko czego potrzebuje - prócz ceny:((((

Wszystko na Yamaha 803d.

Napisano
14 godzin temu, Amster napisał:

Możecie mi powiedzieć jak znacząca różnica będzie na tych kolumnach Klipsch z ampli z modelu rn 602?

Generanie facet podłączył mi słabszego Maranza i różnicy nie odczułem.

Czyli rozumiem, że byłeś w audioplazie a nie jakiejś audioplanecie, o której pisałeś wcześniej, ale o której nie słyszałem?
Chaotycznie dość piszesz tutaj, muszę przyznać, ale faktycznie te Aurory brzmiały słabiutko u nich na odsłuchu.

Jedź do audiostrefy na Głogowskiej i poproś o podłączenie Pylonów Sapphire.

Mój znajomy był bardzo zadowolony z ich brzmienia i były to  Sapphire 23 podłączone do Yamahy R-N402. 

Napisano
10 godzin temu, S4Home napisał:

Ok, bas basem a taka Yamah + Klipsch nei drażniło Cie górą? Nic ci to nie przeszkadzało? RN 602 gra po prostu płyciej i słabiej. To dobra elektornika ale znacznie tańsza od RN 803.

Nie, szczerze mówiąc nic mnie nie drażniło. 
Z czym ewentualnie warto to jeszcze podłączyć?

7 godzin temu, kacper.kaps napisał:

Czyli rozumiem, że byłeś w audioplazie a nie jakiejś audioplanecie, o której pisałeś wcześniej, ale o której nie słyszałem?
Chaotycznie dość piszesz tutaj, muszę przyznać, ale faktycznie te Aurory brzmiały słabiutko u nich na odsłuchu.

Jedź do audiostrefy na Głogowskiej i poproś o podłączenie Pylonów Sapphire.

Mój znajomy był bardzo zadowolony z ich brzmienia i były to  Sapphire 23 podłączone do Yamahy R-N402. 

Tak, Audioplaza - przepraszam.

Sapphire 23 nie dokonać podoba mi się i chyba jednak decyzja zapadła - Klipsch 6000.

Teraz tylko kwestia wyszukania i doboru amplitunera.

Mialem to podłączone na 803d i tańszym Maranzie.

Jutro ten model odsłuchuję na na ampli denon 2600.

Bedzie to lepsze rozwiązanie?

Napisano
1 godzinę temu, Amster napisał:

Nie, szczerze mówiąc nic mnie nie drażniło. 
Z czym ewentualnie warto to jeszcze podłączyć?

Tak, Audioplaza - przepraszam.

Sapphire 23 nie dokonać podoba mi się i chyba jednak decyzja zapadła - Klipsch 6000.

Teraz tylko kwestia wyszukania i doboru amplitunera.

Mialem to podłączone na 803d i tańszym Maranzie.

Jutro ten model odsłuchuję na na ampli denon 2600.

Bedzie to lepsze rozwiązanie?

A kto ma wiedzieć? Idź posłuchaj, jak Ci będzie pasowało to weź, jak nie, to szukaj dalej..

Napisano
5 minut temu, MobyDick napisał:

Na jakim urządzeniu puszczasz tego Youtuba ?

Pewnie ogląda w telewizorze lub telefonie!

Napisano (edytowany)

Masz rację w 100%

Mi to się wydaje że autor wątku troszkę za dużo wybrzydza, uważam że czeka na gotowca kup i będzie ok. Też wiem że wybór pierwszego poważnego STEREO nie jest łatwą sprawą!

Edytowano przez Gość
Napisano

Na szczęście temat zamknięty już.
Bardzo dziękuje za wszelkie kwestie związane z pomocą, radą.

Dziś miałem odsłuch na Klipsch 6000 & Heco 700 z amplitunerem DENON DRA800H i zagrało to zdecydowanie lepiej niż Yamaha 803D.

Ostateczny wybór padł jednak na lepsze kolumny Klipsch natomiast prywatnie porównam jeszcze ampli Yamahy 602 z powyższym Denonem i jeden z nich odeśle.

PS. Czy ewentualnie polecicie jeszcze jakiś model ONKYO z ampli, który mógłby jednak ten dźwięk zrobić nieco inny?

Napisano
52 minuty temu, Amster napisał:

Na szczęście temat zamknięty już.

Chyba nie do końca ponieważ? 

53 minuty temu, Amster napisał:

PS. Czy ewentualnie polecicie jeszcze jakiś model ONKYO z ampli, który mógłby jednak ten dźwięk zrobić nieco inny?

Tak jak wcześniej było pisane tylko odsłuch!!

55 minut temu, Amster napisał:

DENON DRA800H i zagrało to zdecydowanie lepiej niż Yamaha 803D.

W jakim sensie lepiej?

Napisano
16 minut temu, milk-monster napisał:

Chyba nie do końca ponieważ? 

Tak jak wcześniej było pisane tylko odsłuch!!

W jakim sensie lepiej?

Zdecydowanie cieplejsze brzmienie, bass pełniejszy i miałem odczucie, że był zdecydowanie głębszy.

Oczywiście odsłuch na tych samych utworach.

Dziś zamawiam i koło wtorku powinno być.

Napisano
1 godzinę temu, Amster napisał:

Dziś zamawiam i koło wtorku powinno być.

I to jest dobra odpowiedź na twoje zapytania!! 

Osłuchaj się z zestawem jak coś będzie nie tak to zmienisz poprostu 😉