Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć. Mam wzmaka cxa60 + kolumny Dali Grand Coupe. Do transportu używam Google Chromecast Audio połączony po optyku z CXA60. Głównie odtwarzam ze spotify I tidala.

Zastanawiam się nad zmianą streamera na Yamaha Wxad-10 i podłączenie go analogowo po rca do Wzmacniacza. Ma to sens ? Rozumiem, że wtedy omijam DAC wbudowany w CXA. Dźwięk powinien być też inny moim zdaniem. Zastanawiam się, czy ktoś miałem podobne dylematy i może coś doradzić ? Z góry dzięki.

Napisano

Cześć,
Zmiana na WXAD10 nie przyniesie wiele korzyści. Jeśli chciałbyś w znacznym stopniu poprawić jakość brzmienia z sieci to polecam odłożyć trochę pieniędzy i zainwestować w ciepło brzmiącego Denona DNP800NE lub bardziej dynamicznego i szczegółowego Audiolaba 6000n. Oba urządzenia w podobnej cenie i w obu przypadkach przyrost jakościowy będzie słyszalny względem Chromecast Audio. 

Jeśli będziesz chciał przetestować te urządzenia u siebie to mamy możliwość wypożyczenia, napisz tylko do nas wiadomość. 

Napisano
20 godzin temu, Łukasz Słomka napisał:

Zastanawiam się nad zmianą streamera na Yamaha Wxad-10 i podłączenie go analogowo po rca do Wzmacniacza. Ma to sens ? 

Posiadam oba urządzenia i wxad-10 i chromcasta + wzmacniacz cxa80.  Nie ma sensu zmieniać 😉 ja akurat słucham tylko Tidal i przez Chromcast jest lepiej .

Napisano
1 godzinę temu, Łukasz Słomka napisał:

Duża różnica względem hifiberry digi + ?

Tak jak koledzy piszą, skok w bok by to był, jeśli chodzi o Yamahę.

Różnica jest, ale nie jakaś olbrzymia. Cena nie jest dużo wyższa, więc może warto DigiOne. Jednak musisz pamiętać, że malinka może mieć swoje humorki, zwłaszcza na początku obcowania.

Napisano
4 godziny temu, Q21 napisał:

Już poprawione, oczywiście chodziło o odtwarzacz sieciowy Denon DNP800ne, a nie o wzmacniacz... Mój błąd. 

Ciekawe. Cena jest teraz widzę tez przyjazna około 1800 zł. Jakby go porównać z bluesound node 2 to coś ciekawego wyjdzie ? nad tym pierwszym od dawien dawna same ochy i achy.

Może inaczej. Ten zestaw który mam, gra dosyć ciepło. Szukam czegoś, żeby dźwięk lekko wychłodzić i wyostrzyć, zwłaszcza na górze. Mam tez xiaomi mi box S, podłącząny przez toslink. W ten sposób mogę odtwarzać kawałki z Tidala w "Master".

Napisano (edytowany)
25 minut temu, Łukasz Słomka napisał:

Ciekawe. Cena jest teraz widzę tez przyjazna około 1800 zł. Jakby go porównać z bluesound node 2 to coś ciekawego wyjdzie ? nad tym pierwszym od dawien dawna same ochy i achy.

Może inaczej. Ten zestaw który mam, gra dosyć ciepło. Szukam czegoś, żeby dźwięk lekko wychłodzić i wyostrzyć, zwłaszcza na górze. Mam tez xiaomi mi box S, podłącząny przez toslink. W ten sposób mogę odtwarzać kawałki z Tidala w "Master".

Jak chcesz wyostrzenia to Malina + HiFiBerry Digi+ Pro koszt ok 500zł.

Poczytaj wątek https://forum.audio.com.pl/topic/67394-pytanie-odnośnie-muzyki-przez-raspberry-pi-3/

Ja mam CXA60 i HiFiBerry Digi+ Pro grał za jasno ale może tobie przypadnie takie grania.

Możesz jeszcze podłączyć Malinę z wzmacniaczem przez USB wtedy koszt wyniesie ok 250zł a jak Ci nieodpowiadania od zwracasz.

Edytowano przez Bombalina
Napisano
Dnia 14.09.2020 o 19:02, Łukasz Słomka napisał:

Cześć. Mam wzmaka cxa60 + kolumny Dali Grand Coupe. Do transportu używam Google Chromecast Audio połączony po optyku z CXA60. Głównie odtwarzam ze spotify I tidala.

Zastanawiam się nad zmianą streamera na Yamaha Wxad-10 i podłączenie go analogowo po rca do Wzmacniacza. Ma to sens ? Rozumiem, że wtedy omijam DAC wbudowany w CXA. Dźwięk powinien być też inny moim zdaniem. Zastanawiam się, czy ktoś miałem podobne dylematy i może coś doradzić ? Z góry dzięki.

Ja mam dokładnie taki zestaw i gra zdecydowanie lepiej niż po optyku z tv. Dodam, że słucham Tidal Hifi oraz plików flac. 

Napisano
2 minuty temu, zucho23 napisał:

Ja mam dokładnie taki zestaw i gra zdecydowanie lepiej niż po optyku z tv. Dodam, że słucham Tidal Hifi oraz plików flac. 

Yamaha Wxad-10 masz podłączony analogowo przez rca ? TV jako źródło po optyku to teżnie za bardzo prawilne źródło ;)

Napisano
14 minut temu, Łukasz Słomka napisał:

Yamaha Wxad-10 masz podłączony analogowo przez rca ? TV jako źródło po optyku to teżnie za bardzo prawilne źródło ;)

Mam podpięte po rca i gra zdecydowanie lepiej niż optyk z tv. Chromecasta nie używałem więc się nie wypowiem. 🙂

Napisano

A no ok. Myślałem że sugerujecie wymiane wzmacniacza na coś kombo sieciowego. Ufff. Ok

DNP 800 jest całkiem ciekawy. Moim zdaniem Bluesound jest jednak lepszy. No albo wspomniany wyżej Malina i używany DAC i nie ma dyskusji :)

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, S4Home napisał:

A no ok. Myślałem że sugerujecie wymiane wzmacniacza na coś kombo sieciowego. Ufff. Ok

DNP 800 jest całkiem ciekawy. Moim zdaniem Bluesound jest jednak lepszy. No albo wspomniany wyżej Malina i używany DAC i nie ma dyskusji :)

Ok. Będzie malina. W tym CXA60 jak wiadomo jest DAC wbudowany jak wiadomo. Jaki używane DACi miałyby sens w tym przypadku ? Będę wdzieczny za kilka propozycji. Coś da się wyciągnać do 1000 ? Jak podłączyć go pod CXA ? Optykiem Czy analogowo ? Z góry dzięki za odpowiedź.

Ps. Czy jest tu jakiś przedstawiciel firmy, który zzaoferuje mi wypożyczenie bluesound node 2 na testy ?

Edytowano przez Łukasz Słomka