Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry,
Dlaczego w dźwięku jakości HD, prawdziwy dźwięk jest zamieniony na
dźwięk metaliczny? Głos ludzki staje się syczący. Na Youtubie, w
telewizjach kablowych i w radiu głos lektorów, aktorów i piosenkarzy
jest syczący i muzyka też taka jest. W dźwięku mowy ludzkiej zmienia się naturalne
niższe tony na dźwięki syczące. Powoduje to, że mowa ludzka w HD i muzyka jest
nieprawdziwa, staje się agresywna i zaczepna dla słuchacza. Wydaje mi
się, że takich zmian w dźwięku jest znacznie mniej w TVP - w telewizji
publicznej.
Dlaczego dokonuje się tak znaczącej destrukcji prawdziwego, naturalnego
dźwięku w zamianie na dźwięk HD?
Jakie zmiany zawiera dźwięk HD w stosunku do prawdziwego, rzeczywistego dźwięku?
Jak to wyjaśnić? Jaki to ma sens?
Brzydota nie jest pięknem dźwięku...
Pozdrawiam,
Awem

Edytowano przez Awem
Napisano

A jak wiadomo, w obecnych czasach wroga ideologia czai się wszędzie, w telewizji i na jutjubie też.

Trzeba uważać gdzie się słucha. To całe HD to mogli Niemcy wymyślić nam na złość! 🤣

Napisano

@Awem Nie pamiętam wartości ale to może być kwestia poziomu emisji którą stacje komercyjne mają wyższą. W jakimś konkretnym przypadku moze to powwodować dziwne efekty, ale to jest raczej problem po stronie twojego sprzętu. Kolejna sprawa to kwestia zatrudniania ludzi z wadą wymowy :D  co jest coraz częstsze. 

Napisano (edytowany)

Dziękuję za podpowiedź. Na tych samych stacjach telewizyjnych są programy, które mają bardziej naturalny, rzeczywisty dźwięk, a inne programy i filmy mają dużo gorszą jakość dźwięku, więc chyba nie jest zasadne obwiniać sprzęt TV lub komputerowy. Chodzi mi o standard zapisu do dźwięku HD i związane z tym modyfikacje dźwięku oraz różnice w stosunku do rzeczywistego dźwięku. Dotyczy to się mowy ludzkiej, muzyki i innych, pozostałych dźwięków. Tak samo jest w radiu, na Youtubie w wypowiedziach ludzi, śpiewaniu, wywiadach i popularnych teledyskach. Prawdą jest, że ludzie pracujący w TV mówią strasznie niewyraźnie. Tacy ludzie nie nadają się do telewizji, ponieważ z lenistwa nie chce im się prawidłowo wypowiadać słów w języku polskim. W Wiadomościach, Faktach, Wydarzeniach, programach publicystycznych, seplenią i bełkoczą słowami... Zatrudnia się głupie miernoty i matoły ! Mi podoba się głos i dykcja Krystyny Czubówny i Beaty Chmielowskiej-Olech. Nie mam im nic do zarzucenia jeżeli chodzi o poprawność i czystość wypowiedzi. Dziękuję im dobrą pracę.

Edytowano przez Awem
Napisano

To efekt obróbki sygnału w domenie cyfrowej.

DACi Lampizarora wykorzystują lampy czy CD Ayon, przejście cyfra-analog nie jest idealna przy 44,1 tys próbek /s i dlatego wciąż zwiększamy tą wartość -48 -96 -192 itd, a że jeszcze mało to już wchodzimy w obróbkę sygnału 1bitowego w częstotliwości DSD od 64 po DSD256, czyli 256 razy lepszą niż CD i jeszcze więcej. to dlatego teraz streamery i cdki mają update na wyjściu sygnału. 

Inna sprawa to jakość dźwięku przez TV .... nikt na tym się nie skupia, tam chodzi o obraz, chcesz dobry dźwięk z koncertu? to kup odpowiedni sprzęt i płytę blu-ray

Jak mówi reklama ... chcesz tanio , to nie będzie dobrze i szybko......

Napisano (edytowany)

@Awem moze sprecyzuj co rozumiesz przez dźwięk HD. Czy chodzi ci ogólnie o dźwięk towarzyszący emisji obrazu fHD (programy informacyjne, publicystyka) czy chodzi ci o filmy dokumentalne czy może fabularne czy też może koncerty?

(tym bardziej że na przykład dla mnie dźwięk HD to gęste pliki, powyżej 16/44 a to z TV ma już niewiele wspólnego)

Unikniemy wtedy niektórych rozważań, niezbyt przystających do tematu.

Najlepiej na konkretach

A tytuł tematu powinien być zmieniony - dopisek "w telewizjach"

@RoRo ?

Edytowano przez Fafniak
Napisano

Dziękuję za profesjonalne podpowiedzi.
Chodzi mi zwyczajnie o różnice, pomiędzy tym jak słyszy człowiek, kiedy rozmawia z drugim człowiekiem w rzeczywistości, a tym kiedy rozmowa taka jest nagrana do standardzie HD.
Tak samo chodzi mi o różnicę w słuchaniu instrumentów muzycznych, akustycznych oraz będąc na koncercie, pomiędzy rzeczywistością, a dźwiękiem zapisanym w HD.

Dźwięk na płytach CD nie jest metaliczny tak jak dźwięk HD na Youtubie. Chodzi np. o nowe teledyski oraz o teledyski i piosenki z albumów artystów, które zostały niedawno zremasterowane do jakości HD, a oryginalne wersje tych piosenek są z przed 20 lat.
Dlaczego dźwięk HD jest metaliczny i jest inny niż rzeczywisty przed nagraniem do zapisu cyfrowego?
Na czym polegają różnice?

Napisano (edytowany)
55 minut temu, Awem napisał:

Na czym polegają różnice?

Zacznijmy moze od sprzętu ktory to te dzwieki niemiłe dla Ciebie produkuje. Bo jak widac z poprzednich postów odoniosłeś się do chociażby porownania wzgledem cd.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)

Dziękuję Wam za uprzejme i profesjonalne odpowiedzi.
Odpisuję, na forum, kiedy jestem przy komputerze i mam na to czas. Nie wiem ale może jest tak, że inne osoby, odpisują na forum, wtedy kiedy nie są przy urządzeniu do odpisywania i wtedy kiedy nie mają czasu na odpisywanie. Teoretycznie wszystko jest możliwe. Praktycznie jest to do zrobienia.
Chodzi mi o zwyczajne słuchanie muzyki i oglądanie teledysków i koncertów na Youtubie na notebooku DELL Latitude z lepszym głośnikiem Creative. Sprzęt jest na tyle dobry do muzyki, że nie powoduje zniekształceń w dźwięku, które miałyby wpływ na istotę omawianego problemu.
Pozdrawiam,
Awem

Edytowano przez Awem
Napisano (edytowany)

Czyli mamy tutaj taka opcje ze: komputer sparowany jest z glosnikiem komputerowym a pytania są...

Dnia 27.09.2020 o 16:38, Awem napisał:

Dlaczego w dźwięku jakości HD, prawdziwy dźwięk jest zamieniony na
dźwięk metaliczny?

Myślę ze to jakość owego urzadzenia plus glosniczek w plastikowej obudowie bo takie wystepuja w w/w sprzetach dają widocznie taki effekt.

58 minut temu, Awem napisał:

Sprzęt jest na tyle dobry do muzyki, że nie powoduje zniekształceń w dźwięku, które miałyby wpływ na istotę omawianego problemu.

Z kolei ten cytat to zaprzeczenie poprzedniego.

Dnia 28.09.2020 o 12:42, Awem napisał:

Chodzi mi zwyczajnie o różnice, pomiędzy tym jak słyszy człowiek, kiedy rozmawia z drugim człowiekiem w rzeczywistości, a tym kiedy rozmowa taka jest nagrana do standardzie HD.
Tak samo chodzi mi o różnicę w słuchaniu instrumentów muzycznych, akustycznych oraz będąc na koncercie, pomiędzy rzeczywistością, a dźwiękiem zapisanym w HD.

A tutaj to juz wogóle masakra by porownywac w/w i pisac ze "jest na tyle dobry" i odnosić tego typu konstrukcje do rozmowy w rzeczywistosci nie mowiac juz o instrumentach live bedac na koncercie..... nie mam pytań wiecej. Rozjechales Nas.... pozdr

Ps: mam sprzęt ktory nawet nie startuje do highendu a zjada bez problemu glosniczki komputerowe typu logitech/creative itp. Nawet nie ma co porównywać! Jednak majac ten sprzęt (mam na mysli swój), nie potrafie sie zbliżyć do dzwieku live na koncertach, a Ty chcesz to uzyskać z .....

58 minut temu, Awem napisał:

DELL Latitude z lepszym głośnikiem Creative

??????

Raczysz sobie żartować??????

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
11 godzin temu, Awem napisał:

Chodzi mi o zwyczajne słuchanie muzyki i oglądanie teledysków i koncertów na Youtubie na notebooku DELL Latitude z lepszym głośnikiem Creative. Sprzęt jest na tyle dobry do muzyki, że nie powoduje zniekształceń w dźwięku, które miałyby wpływ na istotę omawianego problemu.

Awem , jesteś albo szczęściarzem , albo nigdy nie słyszałeś normalnego wzmacniacza + kolumn :)