Bombalina Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 Witam, Chciałem spróbować analogowego grania i kupiłem nowy gramofon Audio-Technica AT-LPW30TK i jest problem, głośna praca silnika. Przy cichym słuchaniu zamiast muzyki słyszę trajkotanie silnika, czy to normalne czy wada mojego egzemplarza, dodam że silnik słychać z kilka metrów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 Cześć @Bombalina to jest na pewno wada, gramofon do wymiany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 2 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2020 Włączyłem gramofon na kilka godzin, jak się silnik nie "uciszy" to odsyłam gramofon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 (edytowany) Nie ma na co czekac, odsyłaj i zamień na nowy, Praca silnika musi być bezszelestna a także nie możesz szłyszeć go w kolumnach. Ma być cisza. Czy wszystkie zabezpieczenia usunołeś ? Edytowano 2 października 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 2 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2020 (edytowany) Tak, wszystko rozpakowałem, kupiłem na Amazon.de wiec nie powinno być problemu z wymianą na nowy egzemplarz wolny od wad. Edytowano 2 października 2020 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 Przy tego typu gramofonach zdarzają się takie rzeczy. Te silniki lubią delikatnie hałasować. Może się więc okazać, że po wymianie problem dalej będzie taki sam (niestety). Co nie zmienia faktu, że warto spróbować wymienić go na nowy. Jak nic to nie da, to proponuję Ci pomyślenie o jakimś starszym gramofonie "z epoki" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 2 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2020 (edytowany) Ale u mnie to nie jest delikatne hałasowanie ale tyrkotanie które słychać z odległości ok 3 metrów podczas spokojnego słuchania. Podczas kręcenia talerzem bez zasilania słychać wyraźny szum z silnika przypominający wyrobione łożysko. Edytowano 2 października 2020 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 2 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2020 7 godzin temu, Audio Autonomy napisał: Przy tego typu gramofonach zdarzają się takie rzeczy. Te silniki lubią delikatnie hałasować. Może się więc okazać, że po wymianie problem dalej będzie taki sam (niestety). Co nie zmienia faktu, że warto spróbować wymienić go na nowy. Jak nic to nie da, to proponuję Ci pomyślenie o jakimś starszym gramofonie "z epoki" Poszperałem w necie i znalazłem informację że w/w gramofon ma delikatnie mówiąc słaby i awaryjny silnik, więc zwróciłem gramofon i szukam innego modelu do 1800 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 (edytowany) 46 minut temu, Bombalina napisał: Poszperałem w necie i znalazłem informację że w/w gramofon ma delikatnie mówiąc słaby i awaryjny silnik, więc zwróciłem gramofon i szukam innego modelu do 1800 zł chcesz też nowy i tą firmę to AT-LP5X, AT-LP120, mieszczą się w Twojej kwocie. Edytowano 2 października 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 @Bombalina a wchodzi w grę tylko zakup nowego gramofonu? Czy rynek wtórny też bierzesz pod uwagę? Polecam tą drugą opcję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 3 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2020 1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał: @Bombalina a wchodzi w grę tylko zakup nowego gramofonu? Czy rynek wtórny też bierzesz pod uwagę? Polecam tą drugą opcję Tylko nowy, marka obojętna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 At lp120x jest tańszy a ma lepszą igłę na starcie od lpw30tk więc warto go sprawdzić. At ma też wyższy model czyli lpw40wn także oba mieszczą się w budżecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 3 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2020 Myślę nad Audio-Technica AT-LPW40WN oraz szukam informacji o silniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 Może masz okazję gdzieś w swoim mieście go przetestować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 3 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2020 1 minutę temu, Kubad napisał: Może masz okazję gdzieś w swoim mieście go przetestować? Zamówię, sprawdzę sam silnik bez rozpakowywania reszty i jak będzie hałasował to odeślę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 Można i tak po rozpakowaniu daj mi mu popracować przez parę godzin. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 2 godziny temu, Kubad napisał: Można i tak po rozpakowaniu daj mi mu popracować przez parę godzin. błędne podejście, silnik jak i gramofon musza od razu odpalić nie ma takiego czegoś jak wygrzewanie silnika, chyba to miałeś na myśli @Kubad. Po rozpakowaniu musi od razu być praca cicha nie słyszalna praca silnika / czywiście pamiętaj po przyniesieniu do domu sprzęt musi osiągnie temp. otoczenia - odparować wilgoć/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 Nie chodzi o wygrzanie silnika natomiast wszyscy na forum znają twoje podejście do wygrzewania sprzętu i nie musisz w każdym temacie się powtarzać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 (edytowany) 3 godziny temu, Kubad napisał: po rozpakowaniu daj mi mu popracować przez parę godzin. to nie pisz takich bzdur, bo wprowadzasz w błąd użytkownika. Edytowano 3 października 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 3 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2020 Zastanawiam się na dwoma modelami, może ktoś z was je użytkuje: RELOOP TURN 3 Audio-Technica AT-LPW40WN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 Nie miałem ich okazji testować, ale w gramofonie jest najważniejsza wkładka i o tym pamiętaj. Wszystkie modele średniej klasy mają też wkładki średniej klasy. Może kupić coś tańszego a nadwyżkę gotówki przeznaczyć na zakup dobrej wkładki. Ale wybieraj taki model który ma w pełni możliwości ustawień ramienia i wymienny headshell, żeby nie blokowało to możliwości wymiany cartridga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 Tak czytam i .... @Bombalina nawet chwili się nie zastanawiaj tylko zwrot towaru, bo rozumiem, że był to zakup internetowy. Gdyby odbiór był w sklepie to reklamacja tylko jako towar niezgodny z umową, niestety nie jest to jednoznaczne ze zwrotem gotówki bo sprzedawcy w pierwszej kolejności przysługuje prawo do naprawy lub wymiany na wolny od wad. Dopiero niemożność wykonania tych czynności daje Ci możliwość odstąpienia od umowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 4 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2020 13 godzin temu, Chili napisał: Tak czytam i .... @Bombalina nawet chwili się nie zastanawiaj tylko zwrot towaru, bo rozumiem, że był to zakup internetowy. Gdyby odbiór był w sklepie to reklamacja tylko jako towar niezgodny z umową, niestety nie jest to jednoznaczne ze zwrotem gotówki bo sprzedawcy w pierwszej kolejności przysługuje prawo do naprawy lub wymiany na wolny od wad. Dopiero niemożność wykonania tych czynności daje Ci możliwość odstąpienia od umowy. Gramofon odesłany, zamówiłem RELOOP TURN 3 jak przyjdzie to opiszę działanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 października 2020 Udostępnij Napisano 4 października 2020 (edytowany) Reloop turn 3 : Wow i Flutter (nierównomierność obrotów): 0.2% WRMS Reloop turn 5 : Wow and flutter: 0,01% WRMS Mój stareński sony ps- p7x : (kupiony za 700 albo 800 zł) Wow and flutter: 0.025% wrms także ten.... Edytowano 4 października 2020 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 4 października 2020 Udostępnij Napisano 4 października 2020 To jest przewaga starszych konstrukcji nad tymi nowymi. Coś za coś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts