Fafniak Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Przed chwilą, Rega napisał: Nie chciałem już nawet tego pisać aby nie dołować Kolegi. Nie przesadzaj Ma zajefajne kolumny , warto o nie zadbać Nic bym nie usuwał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Trzeba tłumaczyć https://www.google.com/imgres?imgurl=x-raw-image%3A%2F%2F%2Fb0f93bcf7049b268a6675a5253d4d752a0b702d57bc4ae950b07ea1ab1f78158&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.bowerswilkins.com%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F2019-04%2FENG_FT00066_DM16_manual.pdf&tbnid=aLJJcM87-bAWSM&vet=1&docid=1ft9P4KB9DvffM&w=3454&h=2424&itg=1&source=sh%2Fx%2Fim Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Zamów od razu uszczelki i wymień. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) @Fafniak - nie miałem na myśli zabezpieczeń tylko chodziło mi o wysłanie obu kolumn do serwisu. Edytowano 17 października 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Przed chwilą, Rega napisał: @Fafniak - nie miałem na myśli zabezpieczeń tyko chodziło mi o wysłanie obu kolumn do serwisu. Nie nie nie Źle napisałem spoko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Jasne, że łatwiej tylko przetworniki. Ale kolumny mają parę lat i może trzeba zwrotnice też obejrzeć. Ja nigdy takich rzeczy nie rozkręcałem i nie naprawiałem bo nie umiem. Pomyślę jeszcze nad tym. Może sam niskotonowiec wyślę. Ale wtedy nie będę spokojnie spać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) Wyślij 2 niskotonowce i 2 zwrotnice. Przetwornikow sprawnych nie ruszaj. Przecież w zakładzie nie będą na sluch sprawdzać tylko naprawia przetworniki, przemierzą kondy i ewentualnie wymienià. Przesyłanie kolumn to ryzyko. Chyba, ze sam im odwieziesz. Nauczysz się. W starych kolumnach wszystko jest proste. Edytowano 17 października 2020 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Spokojnie. Fachowcy naprawią i kolumny będa jak nowe. Zobacz ile głośników wysyłałem jednorazowo do wymiany zawieszeń.😘 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Masz rację Witek. Najłatwiej będzie wysłać to co mówisz. Ciekawe czy zdołam wyjąć zwrotnice z tej waty w środku. Cała kolumna tym wypchana. Nigdy tego nie robiłem. 13 minut temu, audiowit napisał: Zamów od razu uszczelki i wymień. Jakie uszczelki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Wygłuszenie wyciągasz bez problemu. Zwrotnica pewnie będzie przykrecona do tylnej ścianki. Zrób sobie zdjęcia, jak kabelki są podłączone do zwrotnicy. Pewnie są na wsuwki , jeśli nie, to lutownica. Miedzy przetwornikiem A skrzynią powinna być uszczelka. Jeśli nie ma, to trudno. Nie dawaj uszczelki. Po powrocie przetwornikow wszystkie czynności wykonujesz tak samo, tylko w odwrotnej kolejności;) Tak na marginesie. Opieprz goscia, ze sprzedał Ci kolumny nie informując Cię o usterce. Cewka nie odksztalca się w transporcie. Nie odpuszczaj cwaniakowi. Próbuj odzyskać przynajmniej część kasy. I tu apel do pozostałych. Nie dawajcie robić się w balona. Jeśli będziecie odpuszczać to tacy będą dalej oszukiwać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Dzięki za wskazówki do demontażu. Kolumny kupiłem od handlarzy jakichś na eBay "Hi-Fihouse" (100% pozytywnych opinii). O ile w ogóle sprawdzali, mogli nawet nie usłyszeć tego chrobotania bo naprawdę trudno to usłyszeć. Napiszę jednak do nich. Opinii jeszcze nie wystawiłem. Paczki na pewno chcę zatrzymać bo są fajne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 To zostaw, nie mówię, że nie. Ale skoro handluje sprzętem, to zapewniam Cię, ze mu to nie umknęło. A cewką się nie przejmuj. To naprawdę nie będą duże koszty. No chyba, ze jest jakaś nietypowa ale wtedy raczej nie ważyli cewek, membran i nie stosowali kosmicznych materiałów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Nie wiem czy to istotne. Zapomniałem wspomnieć, że przy produkcji kolumny były jakoś mierzone i sprzedawane w dobranych parach (kolejne numery). Tak wyczytałem w instrukcji producenta. Ale rozumiem, że to dotyczy tylko średnio i wysokotonowych przetworników? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_86 Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Jeżeli kolega już robi testy i naciska na membranę (to trzeba robić to w osi możliwie jak najbliżej nakładki przeciwpyłowej) np. 3-4 palcami z równomierną siłą, a nie naciskając na jej skraju w jednym miejscu wyginając w ten sposób membranę. Zazwyczaj jak jakieś uzwojenie cewki się odklei, lub jakaś część uzwojeń to głośnik charczy podczas odsłuchów (uzwojenie nie jest na sztywno z karkasem więc podczas podania prądu lata jak chce w układzie magnetycznym) Z tego co widzę to kolega nie stwierdza żadnego charczenia, tylko jakieś popukiwanie, pytanie czy ono rośnie wraz ze wzrostem mocy? Miałem kiedyś tak że nakładka przeciwpyłowa trzymała się membrany mniej więcej połową powierzchni i na pierwszy rzut oka nie było tego widać, podczas nawet cichego odsłuchu membrana poruszając się wprowadzała w drganie tą nakładkę przeciwpyłową stąd było popukiwanie. Jeszcze inny przypadek to dolny resor, możliwe że gdzieś klej puścił (to też trzeba by obejrzeć) Jeszcze inna opcja to linki zasilające głośnik, czasem są nieco za długie i podczas dużego skoku membrany potrafią o nią uderzyć (ale to tylko podczas głośnego słuchania przy dużym wychyleniu membrany) i słychać to zazwyczaj z bliska. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 (edytowany) Bartek_86 naciskam membranę tak jak mówisz. Słychać bardzo delikatne skrobanie, jak by drucik w środku ale nie mogę zajrzeć do środka więc pewności nie mam co to. Przetwornik niskotonowy wyjąłem i nie będę go wkładać z powrotem póki co. Wyjąłem też część wygłuszenia aby mieć dostęp do zwrotnicy bo może zwrotnice też wyślę do przeglądu. Na zwrotnicy jest naklejka "tested 1980" natomiast na przetworniku niskotonowym naklejka "tested 1990" - czyli domyślam się, że ktoś już grzebał w kolumnach dawno temu. Zamieszczam kilka zdjęć. Wszystko jest połączone na wsuwki więc łatwo bo nie mam lutowania. Jednak na zwrotnicy jest kostka której nie mogę rozłączyć. Nie chcę używać siły żeby nie uszkodzić. Jak tą kostkę rozłączyć? Trzeba może jakiś zatrzask nacisnąć gdzieś z boku? @audiowit , @Rega, Panowie, czy wizualnie mogę coś jeszcze sprawdzić w tym przetworniku aby zlokalizować usterkę? Mogę dać więcej zdjęć. Edytowano 18 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 15 minut temu, JohnDoe napisał: Jak tą kostkę rozłączyć? Trzeba może jakiś zatrzask nacisnąć gdzieś z boku? A spróbuj płaskim srubokretem wcisnąć tam i analogicznie z drugiej strony jednoczesnie ciągnąć delikatnie kostke w górę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 (edytowany) Miro, z drugiej strony tego nie ma. Ale nawet z tej gdzie na zdjęciu zaznaczyłeś nie bardzo mam dostęp żeby to wcisnąć. Poczekam aż Audiowit i Rega się pojawią, może coś doradzą. Edytowano 18 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Zobacz czy te białe skrzydełka po obydwu stronach wtyczki nie są takimi "dźwigniami" do wyjmowania jej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 (edytowany) Jesli masz jakis stary śrubokręt ktorego cena nie była kosmiczna to możesz wygiac ostatni centymetr pod katem 90⁰ i wówczas "wejdziesz" tam. Edytowano 18 października 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 7 minut temu, Fafniak napisał: te białe skrzydełka One się łatwo odginają do góry, nie chcę ich wyłamać. Cholera, słaby dostęp tam jest, jak włożę rękę to już nic nie widzę. Łatwiej będzie odkręcić płytę zwrotnicy od dna kolumny i wyjąć w całości na zewnątrz. Wtedy można będzie łatwiej manipulować przy tej kostce. Jest trochę tych śrubek bo zwrotnica (wkręty) przykręcona od spodu kolumny, więc teraz muszę zdemontować podstawę aby mieć dostęp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Wypchnij trochę na zewnątrz przetwornik i zrób zdjęcie srodka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Witek, jak na zewnątrz? Wypchnąć w osi i zrobić zdjęcie z boku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Pisząc o dźwigni miałem na myśli jednoczesne naciśnięcie do dołu tych skrzydelek Zobacz że tam są takie Skosy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Czy ja źle widzę, czy zdjęcie jest jakoś pod kątem, ale wydaje mi sie, że w jednym z głośników niskotonowych odklejony jest dolny resor. Jesli tak to membrana ,,lata sobie jak chce,, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 (edytowany) Dobra, kostka wyszła, tam nie ma zatrzasków, trzeba było użyć więcej siły bo ze starości się skleiło. Audiowit, dołączam kolejne zdjęcia. Nie wiem czy o takie Ci chodzi? 9 minut temu, Rega napisał: odklejony jest dolny resor. Dzięki ale ja się nie znam kompletnie i nie wiem który to dolny resor. Trzeba mi pokazać jak dziecku palcem. Domyślam się, że resor to ten żółty dysk dookoła. Jest przyklejony wszędzie. Może zdjęcie słabe było. Edytowano 18 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts