tomaz75 Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Witam,czy zauważyliście ostatnio że sporo plików na Tidal zmieniło swoją jakość na Masters,ja mam Tidal już b.długo i mam zrobione swoje playlisty i albumy zapisane offline,i od pewnego czasu widzę że bardzo dużo albumów i plików muzycznych zmieniło się z HiFi na Master. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Zgadzam się, te same obserwacje. Z miesiąca na misjach biblioteka Masters się rozwija i mam dokładnie te same obserwacje względem playlist. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pluiepourpre Napisano 6 listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 listopada 2020 tak, zauważam to samo. Myślę, że to z powodu problemu z licencją. Na szczęście pobrałem kilka moich ulubionych albumów w jakości MQA za pomocą tidal music converter. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 18 listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 listopada 2020 Z Master jest jeszcze taki problem, że przerywa. Dobrze byłoby, żeby TIDAL coś z tym zrobił. A czy przypadkiem Spotify nie podniosło jakoś jakości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 (edytowany) @Miras23Przerywanie może być problemem z przepustowością łącza albo z obciążeniem serwera DNS. Sprawdzałeś jaka masz przepustowość na inne serwery niż Twój brzegowy? Z tego co wiem Spotify chce wejść w HiRes Audio Pytanie tylko kiedy... Edytowano 19 listopada 2020 przez Inferno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naglene Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Chyba chcieli od kilku lat. Były jakieś nowe informacje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 16 godzin temu, Miras23 napisał: Z Master jest jeszcze taki problem, że przerywa. Dobrze byłoby, żeby TIDAL coś z tym zrobił. To niekoniecznie może być winą Tidala. Testowałem przez darmowe 2 tygodnie Roon Server. Ani razu nie przerwało odtwarzania, nie było zacięcia ani przeskoku utworu. Odtwarzałem pliki z NAS, Tidal (Master) i Qobuz (24/192). Po skończeniu okresu próbnego wróciłem do odtwarzania przez Bubble Server. Już przy pierwszej płycie z Tidala było zacięcie i przeskok do następnego utworu. Różnica była w protokole przesyłu danych. Bubble Server korzysta z DLNA a Roon Server ma własny protokół RAAT. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 2 godziny temu, marecki napisał: To niekoniecznie może być winą Tidala. Testowałem przez darmowe 2 tygodnie Roon Server. Ani razu nie przerwało odtwarzania, nie było zacięcia ani przeskoku utworu. Odtwarzałem pliki z NAS, Tidal (Master) i Qobuz (24/192). Po skończeniu okresu próbnego wróciłem do odtwarzania przez Bubble Server. Już przy pierwszej płycie z Tidala było zacięcie i przeskok do następnego utworu. Różnica była w protokole przesyłu danych. Bubble Server korzysta z DLNA a Roon Server ma własny protokół RAAT. Możliwe, ale ciekawostką też jest to, że na telefonie, podczas jazdy rowerem, po LTE, też pliki Master przerywają. Na zeszłorocznym Audio Show, też wiele osób psioczyło, że w wielu salach przerywały pliki Master, - zgłupiałem skąd ten błąd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 19 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Potwierdzam,często pliki Masters przerywają odtwarzanie,np.w połowie utworu i zaczyna grać kolejny,dzieje się to też na telefonie chociaż mam pobrane je do pamięci telefonu więc odpada pobieranie z sieci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Za stroną support.tidal.com : (...) Below are examples of file sizes for a 3½ minute song: Normal - 2.5MB High - 8.4MB HiFi (lossless, 44.1 kHz sample rate) - 20 MB MQA (lossless, max 352 kHz sample rate) - 26.25 MB Zatem: MQA to pliki „cięższe” od FLAC o średnio 30%. MQA to pliki „cięższe” od AAC 320 kbps (Tidal High) o średnio 300%. No to chyba musi czasem ciąć. Oddzielne rozmyślania można popełnić nad sensem MQA gdy w ślepych testach zdecydowana ilość audiofilów (a więc ludzi obcujących z muzyką świadomie i często) nie jest w stanie odróżnić FLAC od AAC 320 kbps a co dopiero FLAC od MQA. Odsyłam do odpowiedniego wątku na tym forum. Jak też artykułów w sieci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 No ale tu chodzi tez o to że te pliki MQA zastępują utwory w playlistach i nie masz za bardzo na to wpływu. Przejmujesz z dobrodziejstwem inwentarza. Jutro odpalę coś z Masters na dłużej i dam znać. Internet mam galanty FTTH wiec on na 100% nie będzie przeszkodą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 20 listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 11 godzin temu, tomaz75 napisał: Potwierdzam,często pliki Masters przerywają odtwarzanie,np.w połowie utworu i zaczyna grać kolejny,dzieje się to też na telefonie chociaż mam pobrane je do pamięci telefonu więc odpada pobieranie z sieci. Czy pliki odtwarzane z pamięci telefonu przerywają odtwarzanie zawsze w tym samym momencie, czy jest to przypadkowe zjawisko? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 20 listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 9 godzin temu, Inferno napisał: No ale tu chodzi tez o to że te pliki MQA zastępują utwory w playlistach i nie masz za bardzo na to wpływu. Przejmujesz z dobrodziejstwem inwentarza. Jutro odpalę coś z Masters na dłużej i dam znać. Internet mam galanty FTTH wiec on na 100% nie będzie przeszkodą. Niekoniecznie. MQA masz tylko jeżeli chcesz i możesz go mieć (ustawisz tak aplikację i/lub masz sprzęt dekodujący MQA). Jeżeli nie zdekodujesz MQA to wciąż masz FLAC. Tak to rozumiem. Czy się mylę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 20 listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 1 godzinę temu, sonique napisał: Tak to rozumiem. Czy się mylę? Nie nie mylisz się, gdy sprzęt nie dekoduje MQA to używa FLAC. Ale jak dekoduje to w playliscie pojawiają się utwory Masters nawet kiedy Ty ich tam nie oddawałeś. Z automatu zamieniają pliki FLAC To jest na przykład playlista którą migrowałem ze Spotify wiec żadnego utworu MQA nie ma prawa na niej być a zobaczcie jest: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 20 listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 Da się w Tidal słuchać tylko FLAC bez możliwości przechodzenia na MQA? Nie ma tego w ustawieniach ->jakość? Nie pamiętam już jak to było bo jakiś czas temu zrezygnowałem z Tidal HiFi na rzecz zwykłego bo różnica dla mnie pomijalna a mając konto Family mam 360zł rocznie więcej w kieszeni w porównaniu z HiFi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 20 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 (edytowany) W ustawieniach masz możliwość wyboru jakości od normalnej, poprzez wysoką hi-fi,i masters Edytowano 20 listopada 2020 przez tomaz75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 20 listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 19 minut temu, tomaz75 napisał: W ustawieniach masz możliwość wyboru jakości od normalnej, poprzez wysoką hi-fi,i masters No i problem się rozwiązał. Czyli tak jak pamiętałem: TIDAL oznacza MASTER te płyty / utwory, które można posłuchać w MQA - jak ktoś chce i ma sprzęt - a jak nie ma ochoty to przełącza w ustawieniach na HiFi (bez Master) i ma zwykłe FLAC. Płyt oznaczonych Master będzie więcej bo TIDAL od dawna wspiera i promuje ten format. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos Napisano 20 listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 17 godzin temu, tomaz75 napisał: Potwierdzam,często pliki Masters przerywają odtwarzanie,np.w połowie utworu i zaczyna grać kolejny,dzieje się to też na telefonie chociaż mam pobrane je do pamięci telefonu więc odpada pobieranie z sieci. Też miałem ten kłopot (steruję DAC-iem z laptopa przez kabel USB), ale po zmianie lapa na nowszy, z wydajniejszym procesorem, problem zniknął. Tak nawiasem mówiąc: słyszę różnicę między HI-FI a MASTER, nawet bez korzystania z decodu MQA, dźwięk jest bardziej wyrazisty, z ostrzejszą krawędzią i lepszą mikrodynamiką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 20 listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 1 godzinę temu, Marcos napisał: Też miałem ten kłopot (steruję DAC-iem z laptopa przez kabel USB), ale po zmianie lapa na nowszy, z wydajniejszym procesorem, problem zniknął. Tak nawiasem mówiąc: słyszę różnicę między HI-FI a MASTER, nawet bez korzystania z decodu MQA, dźwięk jest bardziej wyrazisty, z ostrzejszą krawędzią i lepszą mikrodynamiką. TIDAL mi przerywał i przeskakiwał do kolejnego kawałka dawno temu gdy nie miałem konta FAMILY i z mojego konta korzystała żona lub syn. Gdy chcieliśmy słuchać w tym samym momencie to zaczynały dziać się dziwne rzeczy. Sprawdź zatem czy aby jesteś jedynym streamującym jeżeli nie masz FAMILY. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 20 listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 19 godzin temu, Miras23 napisał: Na zeszłorocznym Audio Show, też wiele osób psioczyło, że w wielu salach przerywały pliki Master, - zgłupiałem skąd ten błąd. Słucham 5 płyty z kolekcji MQA bez problemu żadnych przerw. Node 2i podłączony po kablu, chyba problem Internetu 19 godzin temu, tomaz75 napisał: Potwierdzam,często pliki Masters przerywają odtwarzanie,np.w połowie utworu i zaczyna grać kolejny,dzieje się to też na telefonie chociaż mam pobrane je do pamięci telefonu więc odpada pobieranie z sieci. Kurde to już chyba coś z aplikacją albo z prockiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Annie19940912@gmail.com Napisano 25 listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 listopada 2020 Tak, znalazłem również ten problem. Za pomocą konta Tidal HiFi mogę również pobrać Tidal Master na moje urządzenia mobilne. Ale Tidal Master potrzebuje szybszej sieci. Użyłem więc mojego Tidal Converter, aby pobrać Tidal HiFi i przechowywać je na moim komputerze na zawsze, aby nie przełączały się na Tidal Master bez mojego potwierdzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kellyken Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Aby cieszyć się muzyką z Tidal, używam również narzędzia DRmare Tidal Audio Converter do zapisywania piosenek Tidal do słuchania offline. Wtedy nie spotkam się już z takim problemem w sieci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts