Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No to nasze praktyki są ròzne, bo słaby wzmacniacz lampowy nawet w układzie se z dobrze dobranym kolumnami to kwintesencja muzyki. Natomiast Ty kupiłeś tranzystor i dokładasz lampy, bo masz nieprawidłowo dobrane elementy toru. Taka jest prawda. 

Rób co chcesz tylko nie zamazuj obrazu. 

I nie bardzo rozumiem co ma kasa do lamp? Dobre źródło, dobre se ( 5lamp) i już. A nie lampizowany denon, bufor lampowy, przedwzmacniacz, końcówka mocy.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, audiowit napisał:

W przypadku demona. Jeśli masz suit na wyjściu, to nie ma takiego cudownego czegoś, co Ci to uratuje.

Mam swoją teorię! Sprawdzona w "boju" = doświadczeniu i co ważne, zgodna z różnymi teoriami. 

Ten suit to nic innego, jak zmiana, np. odwrócenie o kilka st. fazy lub może być tylko w pewnych częstotliwościach nieco słabszy (stąd wydaje się - wycięty?), bo na przykład, nie wzmocniony przez poprzedni układ wzmacniający ale to brednie! Nigdy nie jest wycięty do dna!

Sygnał jest zawsze i ciągle "taki sam" - składa się zawsze z pełnego zestawu dżwięków, np od 0 - 300 000 Hz. To górki i dołki ale płynie zawsze cały zestaw częstości, jak rzeka przez mielizny i głębiny ..... Wystarczy, że BUFOR wzmocni to co słabe lub przytnie to co za mocne i wyrówna poziom sygnału lub tu i ówdzie odwróci fazę i masz już to, co było na poczatku! 

A, jak wiemy, na początku było SŁOWO. Potem dopiero doświadczenie. 

Sprawdzona zasada:

W przyrodzie nic nie ginie!

Owszem zmienia postać, a więc natężenie efektu! 

Nawet gdy płynie sygnał przez układ - dowolny!

Druty, zwane w audio kablami i inne elementy, zachowują się tak samo, jak lampy, tranzystory itp. Choć z dużo mniejszym natężeniem. Każdy drut ma swoje R, C i L. Może "urojone" ale ma. W dodatku zmienne dla zmieniającej się częstości sygnału. 

Teraz do sedna:

Kto tu szerzy herezje???

:x

Edytowano przez san-sui
Napisano

Serwus,

Mam pytanie do kolegów klubowiczów i nie tylko :-) . Mianowicie czy ktoś z Was zna urządzenie co się zowie Mytek Stereo 192 DSD?

Zastanawiam się nad nim...

Z opinii w prasie wynika , że  bardzo fajny. Jednak prasa to prasa, być może ktoś ma własne doświadczenia?

Pozdrawiam,

Tadek

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, audiowit napisał:

Rób co chcesz tylko nie zamazuj obrazu

I nie bardzo rozumiem co ma kasa do lamp? Dobre źródło, dobre se ( 5lamp) i już. A nie lampizowany denon, bufor lampowy, przedwzmacniacz, końcówka mocy.

....... ??? A gdzie fakty? 

Dobre! 

Podpowiem, że dobrze grająca lampa za szt., która kilka lat temu kosztowała 300 - 600 zł, teraz już potrafi kosztować 2, 3 x tyle za szt. Ile to za dobrane x 2 lub x 4-ry? I nie ma żadnej pewności co do stanu .... 

Co do tranzystorowych wzmacniaczy. Jak potrafią zagrać na MOSfetach w kl A/AB lub w czystej kl A?  

😊

Edytowano przez san-sui
Napisano

@audiowit

Witku, właśnie do Xr potrzebuje. reszta toru i tak prędzej czy później pójdzie do wymiany. Myślałem nad Mytkiem po USB z dysku kompa. A do płyt CD kupić coś z Marantza z wyjściem optical out. W następnym etapie...

Szkoda , że nie mogę pożyczyć na odsłuch Daca, tylko kupno w "ciemno" zostaje...

Edit

Gdybym miał 907Mr byłoby większe prawdopodobieństwo sukcesu z Mytkiem Stereo...

Napisano
6 minut temu, san-sui napisał:

XR-ka gra jasno. 🤥

🥴

Tyle to ja wiem. Jednak na pewno nie jest tak jasna jak mój poprzedni Accu e302...

Hmmm @Samcro
Piotrze , tego się właśnie obawiam. Coś z lampką byłoby chyba najlepsze... 😑

Przyznaje bez bicia , na Dacach się nie znam... Stąd pytanie i prośba żeby nie wtopić.

Napisano

Co do dac to u mnie jak pojawił się c.e.c. cd5 to wszystko idzie przez niego ( ma wbudowany dac), norma stoi i czeka 😀

Czy dac w cec jest lepszy niż norma? Nie jestem pewien i nie wiem. Wiem, że brzmienie mi bardziej pasuje, jest bardziej analogowe, naturalne. Wiem, że Pioneera n-70ae bez tego nie da się słuchać, z normą dało się .

I na pewno jest wielokrotnie lepszy niż ten który miałem w Esotericu.

Czy może być lepiej? Pewnie. Trzeba dołożyć dac od c.e.c-a.

Napisano

No i są wersje normy z regulacją głośności. Niestety jak DJa mnie różnica "Direct" i "variable" jest słyszalna i stosunkowo duża: lepiej na Direct, ale pewnie coś kosztem czegoś.

@misiek x

Z Mytekiem będzie klinika. I kablem czy kolumnami tego nie załatwisz. I to nie jest kwestia że tylko całości.

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, faszi napisał:

To był podstawowy Orbit 16/4 ze "srebrem" i pewnie stąd jaśniejsze granie.

Tu to raczej potrzeba zwykły kabel warsztatowy, miedziany (nie OFC!), fi 4 mm2. Doda basu. :D

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)
14 minut temu, faszi napisał:

"Zimna jak lód  i nie czuła" , jak niektóre kobiety hihi  😉

Kobiety są bardzo ciepłe, bez wyjątku. Tylko odpowiednio podejść.

Edytowano przez san-sui