braap Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 1 godzinę temu, elektron6 napisał: Zatem nie zapominajmy, że nie każdy chce zapłacić każdą kwotę za oryginalność. Pomijam fakt, iż również nie każdy chce zapłacić za roboczogodziny poświęcone za pełne przywrócenie urządzenia do oryginalności....przykro mi ale ja szanuję swój czas i za 10h roboty nie policzę Klienta 100 zł a i mam kolegów co dłubią po 4 dni w urządzeniu aby Klient zapłacił im 50 zł. Oczywiście jeśli ktoś bawi się w dobrego wujka to ja to szanuję - ale ja na to nie mam czasu.. Ja myślę że to jest trochę kwintesencja podejścia większości z nas. Jak się coś kupuje dla siebie to ma być jak z fabryki, ale jak trzeba samemu ponieść koszt naprawy zgodnej ze sztuką to wtedy już chętnie idziemy na kompromis "byleby jakoś było" 1 godzinę temu, elektron6 napisał: Tak, gniazdo pokleił po pierwsze nie właściwym klejem a po drugie skleił wnętrze gniazda (zatarł gniazdo).. To i tak można powiedzieć że urządzenie w niezłym i w miarę oryginalnym stanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 8 minut temu, braap napisał: Ja myślę że to jest trochę kwintesencja podejścia większości z nas. Jak się coś kupuje dla siebie to ma być jak z fabryki, ale jak trzeba samemu ponieść koszt naprawy zgodnej ze sztuką to wtedy już chętnie idziemy na kompromis "byleby jakoś było" To i tak można powiedzieć że urządzenie w niezłym i w miarę oryginalnym stanie Tak jest, niestety tak jest. Przykład; zakładamy że średnio wzmacniacz używany kosztuje ok 10 tyś zł. Z mojego doświadczenia chcemy z reguły zapłacić te 400zł to max, potem zaczynają się już schody...i jak to zrobić gdy 1 tranzystor (mało dostępny) potrafi kosztować 150zł? a gdzie reszta itemów? gdzie robocizna? a jeszcze dobrze by było wyczyścić sprzęt, gałki etc. Na zachodzie w zasadzie za samo otwarcie urządzenia płaci się 100 euro plus części i większość napraw jest wyceniana na 2-3 tyś zł. Jest rożnica.? Z tego też powodu co raz mniej młodych bawi się w hardware - to jest mało opłacalne - za 10 h dłubaniny zarobisz te 100-150 zł a ile zarobi elektronik specjalizujący się w programowaniu? automatyce? Kolega za przeprogramowanie maszyny pakującej (1h roboty ) kasuję firmy po 2-3 tyś zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 (edytowany) W niektórych przypadkach rządzi popyt i tzw sprzedaż "myśli technicznej", która kosztuje niebotyczne sumy. Poza tym nie porównujmy klienta "małego" z "olbrzymem" finansowym. "Goli się" tych, których stać na takie golenie. Zważywszy na póżniejsze zyski zleceniodawcy, takie pieniadze to ułamki 1% upychane w kosztach. Edytowano 23 października 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 (edytowany) No właśnie i tu jest sęk w temacie - chcesz wydać max 400 to masz to co masz .... Ciebie nie winię - robisz swoje ale w przypadku tej marki serwis robi się u ludzi mających urządzenia - dawcy i wtedy nie masz problemu z ceną typu 150 za część i niestety wybór należy do klienta. Ty - wierząc w to co - piszesz przynajmniej starasz się stawiać sprawę jasno ale 99 % podobnych, nazwijmy to serwisantów, jedynie uruchomi sprzęt (jeśli ma szczęście i trochę wiedzy) często jednocześnie dewastując najważniejsze walory tego sprzętu ... Każdy robi co uważa - ja wiem jedno - nie oddałbym nikomu Sansui 907 kto nie ma takiego urządzenia lub go dobrze nie zna a tym bardziej nie posiada zapasu trudnych do zdobycia oryginalnych części ... Podam przykład - jeśli oddałbym np wzmacniacz AU07 (których wyprodukowano nieco ponad 400 sztuk !) ze spaloną końcówką a ktoś wymieniłby mi tranzystory na inne niż oryginalne lapty 2 tylko dlatego, że wzmacniacz będzie działał to pojechałbym do gościa z bazuką ... (oczywiście zakładam opcję, że wcześniej zastrzegłbym konieczność zdobycia oryginalnych części !) Możesz mi wierzyć - mimo tego zastrzeżenia 99 na 100 włożyłoby inne tranzystory bez mrugnięcia okiem i to mowa o tych tzw szanowanych w branży serwisowej .... Dlatego napisałem wcześniej co napisałem - wystarczyło rzucić pytanie na forum - komu się walają piny ... i tyle ... a nie wyjeżdżać tu z ebayem - zaprezentowac się jako serwisant nie było problemu więc i z tym nie byłoby również ... Edytowano 23 października 2020 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzewa Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 9 godzin temu, MarekB napisał: @Grzewa Oczywiście to Twój wybór. 🙂 Sam mam amplituner Sansui 9090DB, ale jednak dźwiękowo bardziej podobają mi się wzmacniacze z seri alpha, czyli AU-α607..., AU-α707..., AU-α907.... Te z wcześniejszych lat mają jednak specyficzne, "kolorowe" brzmienie różniące się od konstrukcji z lat '90. Ale cóż, na osobiste upodobania nie ma rady.😉 Przestrzegam przed AU-X1. Te miały wadę fabryczną (nie wszystkie, ale jednak), potrafiły się po prostu "palić". Może, AU-11 będzie tu rozwiązaniem. Oby oryginalnych części nie zabrakło.😁 Co do serwisu, nie jest tak optymistycznie jak się reklamują. Obejrzyj kilka filmów na youtubie naszego Kolegi z forum Mariusza @Marr, to przekonasz się ile wzmacniaczy popsuto poprzez niefachowy serwis, a przy okazji jak wygląda taki remont wzmacniacza. https://www.youtube.com/user/Mr1Raziel/videos A jaka jest różnica pomiędzy Alphami ? Wiem , że są 607 , 707 i 907 ale dodatkowo MR , DR i XR ? Model 607 kosztuje około 3000 PLN ale te 907 już ponad dwa razy drożej . Czym się różnią ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 (edytowany) Ach ta nasz słynna Polska gościnność... Super skrotowo w ramach wprowadzenia. Resztę muszisz już doczytać sam bo sporo tego jest (w sensie detali i różnic między modelami) Seria Alpha to "najnowsza" generacja Integra sansui. Pierwsza Alpha była bez dopisku, pozniej nIemal co roku albo rzadziej pojawiały się kolejne wersje "i" "L extra" "DR" "kx" "xr" "mr" "nra" po nRA plus może jeszcze jakieś dzielonki wyszli z audio 507 to najniższy model, 907 najwyższy. Tu możesz zajrzeć na początek https://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/index2.html http://www.sansui.us/ Edytowano 23 października 2020 przez braap Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 2 minuty temu, MarekB napisał: @braap też doczytaj, straszny galimatias zapodałeś.😁 A co się nie zgadza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzewa Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 6 minut temu, misiek x napisał: Grzewa, tak jak napisał MarekB. Kiedy ja chciałem kupic swojego pierwszego Sansuja najpierw przeczytałem cały wątek o Sansui od deski do deski (na AS również ) i dopiero miałem jakieś rozeznanie co jest warte zainteresowania. Zapewniam ze na jesienne długie wieczory to pasjonująca lektura ,dla kogoś kto jest na poważnie zainteresowany tematem. Pozdrawiam. Ale czytam czytam , tylko tych stron jest duuuuużo bardzo 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzewa Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 22 minuty temu, MarekB napisał: Nie ma tak łatwo. 😉 Odsyłam do lektury forum. Tu wszystko jest opisane.😁 No będę czytał ; nie ma wyjścia 😀 1 minutę temu, MarekB napisał: Fakt, jest co czytać. No 241 w tym momencie .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 Serwis audio chcac robic porzadnie nigdy nie bedzie oplacalny dla wykonawcy, siedze 4 dzien nad łataniem AU-X901, gdybym mial na tym zarobic na chleb nie moglbym sobie pozwolic na przyjmowanie takich sprzetow w takim stanie badz robic to tak dokladnie jak to robie. Znam wielu swietnych elektronikow ktorzy z branzy audio uciekli w automatyke przemyslowa, ja poki jestem mlody moge sobie pozwolic na prace na 2 etaty (a nawet 3) Dlatego otwierajac firme z gory zalozylem ze nie bedzie to moje zrodlo utrzymania i to pozwoli zaoferowac maksimum jakosci, na chleb zarabiam wlasnie na automatyce przemyslowej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 22 minuty temu, MarekB napisał: Najniższy model α to np. nie 607..., tylko 507 i jeszcze kilka. Nie "L" tylko "L extra". Ale..., czepiam się. 😁😉 👍 Poprawiłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzewa Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 39 minut temu, misiek x napisał: Grzewa, tak jak napisał MarekB. Kiedy ja chciałem kupic swojego pierwszego Sansuja najpierw przeczytałem cały wątek o Sansui od deski do deski (na AS również ) i dopiero miałem jakieś rozeznanie co jest warte zainteresowania. Zapewniam ze na jesienne długie wieczory to pasjonująca lektura ,dla kogoś kto jest na poważnie zainteresowany tematem. Pozdrawiam. w kwestii formalnej , to nie jest mój pierwszy Sansui , jak pisałem mam Amplituner G 7000 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, czubsi napisał: No właśnie i tu jest sęk w temacie - chcesz wydać max 400 to masz to co masz .... Ciebie nie winię - robisz swoje ale w przypadku tej marki serwis robi się u ludzi mających urządzenia - dawcy i wtedy nie masz problemu z ceną typu 150 za część i niestety wybór należy do klienta. Ty - wierząc w to co - piszesz przynajmniej starasz się stawiać sprawę jasno ale 99 % podobnych, nazwijmy to serwisantów, jedynie uruchomi sprzęt (jeśli ma szczęście i trochę wiedzy) często jednocześnie dewastując najważniejsze walory tego sprzętu ... Każdy robi co uważa - ja wiem jedno - nie oddałbym nikomu Sansui 907 kto nie ma takiego urządzenia lub go dobrze nie zna a tym bardziej nie posiada zapasu trudnych do zdobycia oryginalnych części ... Podam przykład - jeśli oddałbym np wzmacniacz AU07 (których wyprodukowano nieco ponad 400 sztuk !) ze spaloną końcówką a ktoś wymieniłby mi tranzystory na inne niż oryginalne lapty 2 tylko dlatego, że wzmacniacz będzie działał to pojechałbym do gościa z bazuką ... (oczywiście zakładam opcję, że wcześniej zastrzegłbym konieczność zdobycia oryginalnych części !) Możesz mi wierzyć - mimo tego zastrzeżenia 99 na 100 włożyłoby inne tranzystory bez mrugnięcia okiem i to mowa o tych tzw szanowanych w branży serwisowej .... Dlatego napisałem wcześniej co napisałem - wystarczyło rzucić pytanie na forum - komu się walają piny ... i tyle ... a nie wyjeżdżać tu z ebayem - zaprezentowac się jako serwisant nie było problemu więc i z tym nie byłoby również ... Bardzo prawidłowe podejście:) Kluczem jest to aby ustalić z Klientem na co się godzi i czy będzie w stanie ponieść koszty oryginalnych tranzystorów. A to już nie jest takie oczywiste w przypadku starszych konstrukcji. Sporo modeli tranzystorów nie jest już produkowana i nigdy już nie będzie. Podaż NOS lub sprawnych z wylutu jest ograniczona w zasadzie do zakupów z ebay (UK, US). W zasadzie można zapomnieć o zakupach na aledrogo. Ceny ? Oryginalny tranzystor Sanken to często 100 zł za 1 sztukę a potrzebujemy ich przykładowo 6 na jeden kanał. 600 zł plus koszty wysyłki, do tego inne "drobne" elementy, robocizna i mamy za naprawę min. 1000 zł. I wtedy jest dyskusja z Klientem - a to nie może Pan wstawić jakiś zamienników żeby było taniej? Można, wszystko można i w sprzęcie lądują zamienniki Sankenów po 20 zł za sztukę. To tak trochę jak z lampami...nie każdego stać aby wstawić ECC83 TFK to wstawia lampę RFT w porywach Philips. Co do pinów...nie bardzo wiem o czym jest dyskusja...w Moim przypadku uszkodzone, połamane było jedno z gniazd i tutaj żadna naprawa gniazda nie wchodziła w rachubę - tylko wymiana. Klient zdecydował się aby wymienić tylko jedno gniazdo a 7 zostało oryginalnych. A że można było to zrobić jak w załączniku czy podobnie https://speaker-terminal.com/en/produkt/sansui-eight-speaker-terminal/ to jest to kwestia czy Klient za to zapłaci. 1 godzinę temu, Marr napisał: Serwis audio chcac robic porzadnie nigdy nie bedzie oplacalny dla wykonawcy, siedze 4 dzien nad łataniem AU-X901, gdybym mial na tym zarobic na chleb nie moglbym sobie pozwolic na przyjmowanie takich sprzetow w takim stanie badz robic to tak dokladnie jak to robie. Znam wielu swietnych elektronikow ktorzy z branzy audio uciekli w automatyke przemyslowa, ja poki jestem mlody moge sobie pozwolic na prace na 2 etaty (a nawet 3) Dlatego otwierajac firme z gory zalozylem ze nie bedzie to moje zrodlo utrzymania i to pozwoli zaoferowac maksimum jakosci, na chleb zarabiam wlasnie na automatyce przemyslowej Podziwiam:) Jestem stałym widzem Pana prezentacji. Good job! szczególnie podoba mi się fachowe podejście przy naprawach odtwarzaczy CD. Szacun za posiadanie porządnego sprzętu pomiarowego, pełna profesja. Dzień z życia Polaka:) i elektronika. Z reguły praca od 8-16 do tego doliczmy dojazd do pracy, zakupy i wracamy do domciu o 18. Obiad, pogadanie chwilę z żoną, telefon do rodziny, pogaducha z dzieckiem i zostaje może te 2h dziennie na hobby, posłuchanie muzyki. I gdzie tu codziennie naprawiać coś dla kogoś... No dobra sobota - ach żonę trzeba zawieść na zakupy, sprzątanie, wyjście do restauracji i po sobocie. W niedzielę nie naprawiamy:) Edytowano 23 października 2020 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 Mariusz naprawdę chcesz ratować tą 901 ???? Przecież taniej jest kupić drugą ... Najbardziej boli fakt, że płyta główna nie ma znamion zmęczenia - jest bez wypaleń , niemal biała co oznacza, że przed dłubaniem był to wzmacniacz w świetnej kondycji ! Mało jest takich 901-ek a teraz tak dobry egzemplarz jest doryty jak koń po westernie ... Masakra jakaś ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzewa Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 4 godziny temu, MarekB napisał: @GrzewaNie obrażaj się, ale nikomu nie chce się tego powtarzać. Pewnie niektórym też czytać po raz wtóry. Pytaj jak będziesz miał wątpliwości. Nie obrażam się . Generalnie stać mnie na jakiś sensowny zakup tylko chciałbym z Waszą pomocą wiedzieć co jest sensowne . Czy zakup 907 kończy dyskusje bo to top od the top of Sansui ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 16 godzin temu, czubsi napisał: Mariusz naprawdę chcesz ratować tą 901 ???? Przecież taniej jest kupić drugą ... Najbardziej boli fakt, że płyta główna nie ma znamion zmęczenia - jest bez wypaleń , niemal biała co oznacza, że przed dłubaniem był to wzmacniacz w świetnej kondycji ! Mało jest takich 901-ek a teraz tak dobry egzemplarz jest doryty jak koń po westernie ... Masakra jakaś ... Juz jest w 99% poskladana, dzis ja odpale na zastepczych rezystorach emiterowych, a oryginalne bede mial w przyszlym tygodniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 16 godzin temu, Grzewa napisał: Nie obrażam się . Generalnie stać mnie na jakiś sensowny zakup tylko chciałbym z Waszą pomocą wiedzieć co jest sensowne . Czy zakup 907 kończy dyskusje bo to top od the top of Sansui ? To co ostatnio napisał @Marek B musisz dokładnie przeanalizować. Jednak jeżeli nie posłuchasz na własne uszy, nigdy się nie dowiesz, czy właśnie stałeś się właścicielem tego the top of Sansui (dla Ciebie oczywiście). Poczytasz wątek to dowiesz się, który jest tym the top of Sansui ale dla tych którzy o tym piszą. Natomiast nie gwarantuje to, że to będzie ten dżwięk, który w/g Ciebie jest godny miana the top of Sansui. We wrażeniach słuchowych może się to nieco różnić. Jeżeli nie posłuchasz na własne uszy, nigdy się nie dowiesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzewa Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 28 minut temu, san-sui napisał: To co ostatnio napisał @Marek B musisz dokładnie przeanalizować. Jednak jeżeli nie posłuchasz na własne uszy, nigdy się nie dowiesz, czy właśnie stałeś się właścicielem tego the top of Sansui (dla Ciebie oczywiście). Poczytasz wątek to dowiesz się, który jest tym the top of Sansui ale dla tych którzy o tym piszą. Natomiast nie gwarantuje to, że to będzie ten dżwięk, który w/g Ciebie jest godny miana the top of Sansui. We wrażeniach słuchowych może się to nieco różnić. Jeżeli nie posłuchasz na własne uszy, nigdy się nie dowiesz. Zgadzam się , ale widzę pewien problem . Teoretycznie , żeby posłuchać u siebie , ze swoimi kolumnami powinienem .....kupić i posłuchać . I co wtedy , jeżeli okaże się , że to jednak nie to ? Na aukcjach te sprzęty rozrzucone są po całym kraju i chyba niewielu sprzedających zgodzi się na opcję „ sprawdzenia jak gra ” . Stąd moja próba znalezienia czegoś co w opinii wielu jest obiektywnie dobre . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 Grzewa, powinieneś zacząć od tego jakie masz kolumny. Jakiej sluchasz muzyki i jakie masz preferencje brzmieniowe. Wzmacniacz jest tylko częścią toru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 18 godzin temu, Grzewa napisał: Ja trochę w ciemno kupiłem alphe 707DR i o ile chwilę mi zajęło zanim się dogadaliśmy to teraz jestem bardzo zadowolony. A nawet na tyle że mam.w planie przesiadkę na 907 jeśli fundusze pozwola. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 2 godziny temu, Marr napisał: Juz jest w 99% poskladana, dzis ja odpale na zastepczych rezystorach emiterowych, a oryginalne bede mial w przyszlym tygodniu Dziala Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 Gratulacje - wyczyn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 3 minuty temu, piorut napisał: Gratulacje - wyczyn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 Pogorzelisko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzewa Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 49 minut temu, audiowit napisał: Grzewa, powinieneś zacząć od tego jakie masz kolumny. Jakiej sluchasz muzyki i jakie masz preferencje brzmieniowe. Wzmacniacz jest tylko częścią toru. Podstawkowe Chario Sonnet . Blues, rock , smoothjazz . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts