Tadżitsu Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 Ciekawe jest również to, że Sansui nie miało linii kompaktów do każdego modelu 907. Np 917Dr, Kx, Mr... Ps Coś mi się wydaje, że @braap pójdzie w Accu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) A mnie się tak nie wydaje;) Zawsze mnie ciągnęło do mniej popularnych "wynalazków" A o accu często wspominam tylko dlatego że to jedyny wzmak z wyższej półki jaki miałem okazję dłużej słuchać Edytowano 31 października 2020 przez braap Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) 24 minuty temu, braap napisał: Zawsze mnie ciągnęło do mniej popularnych "wynalazków" Luxmana 509 se kup 😜 Edytowano 31 października 2020 przez faszi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) Faszi czy słuchałeś tego Luxmana bezpośrednio w jakiejś konfrontacji z Sansui? Jeśli tak możesz opisać jakieś wrażenia i wnioski? Edytowano 31 października 2020 przez piorut Literówka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 Luxman to kwoty w okolicy 15k... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 25 minut temu, piorut napisał: Faszi czy słuchałeś tego Luxmana bezpośrednio w jakiejś konfrontacji z Sansui? Nasz forumowy Marek posiada takiego. 😊 Kiedyś opisał wrażenia vs 907Mr w klubie Luxa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) Luxman skończył się na starych L550-L570 ... Dziś z Luxmana polecić mogę jedynie dzielonki M7/M8/M10 ale i tak wolę Sansui 🙂 Te wszystkie z serii 500 (jak 507,509 czy też 550,590 we wszystkich wersjach rozwojowych) to porażka i ujma dla szlachetnych osiągnięć firmy w przeszłości. Dziś Luxman stracił duszę i swoją tożsamość (końcówki jeszcze coś tam w sobie mają :-)) Edytowano 31 października 2020 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chlorofil Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) 11 godzin temu, czubsi napisał: Dało to efekt dawnej ciepłej i przyjemnej aury z rozdzielczością i lekkością ostatnich konstrukcji. Wzmacniacze Sansui nie są szczególnie dobre pod względem takich parametrów, jak rozdzielczość. DENON PMA-2000 w owym czasie końca prosperity firmy, zabrał klientów Sansui. Ci, którzy lubią dudnienie basu, prawdopodobnie polubią wzmacniacze Sansui. Sansui był importerem JBL, głośniki JBL były dedykowane do Sansui. Sansui jest dobre, ponieważ brzmi jak Sansui i dlatego wielu lubi Sansui.:-) Z Luxmana polecam 550 i 590X, są super. Edytowano 31 października 2020 przez Chlorofil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 Faszi - zapytałem, bo chciałem wiedzieć dlaczego polecasz Luxmana. Czy słuchałeś, czy porównywałeś, miałeś. Pytanie nie było zadane "podstępnie". Ale jeśli polecasz Luxmana komuś, jest to spory wydatek, nie na podstawie posiadania, odsłuchów to niestety oceniam to kiepsko merytorycznie. Nie chodzi o klub Sansui. Tylko wartość Twojego polecenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) A wiesz kolego chlorofil, że Denon swoje konstrukcje wzorował na schemacie Sansui tylko , że wykastrował go szukając oszczędności ???? Model PMA2000 grał jak kastrat 707-ki i nic tego nie zmieni ... Z serii 2000 model R był najlepszy - reszta to porażka . W Denonie dobre kontrukcje to s-ki i stare dzielonki. Z luxmana te co poleciłeś to już w sobie Luxmana mają tyle co tworek z Tworek ... Edytowano 31 października 2020 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chlorofil Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) 8 minut temu, czubsi napisał: Z luxmana te co poleciłeś to już w sobie Luxmana mają tyle co tworek z Tworek ... Z Luxmana stare L550-560-570-580, są dobre ale nie tak dobre jak seria 550AX i 590AX. Edytowano 31 października 2020 przez Chlorofil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) 12 minut temu, piorut napisał: Faszi - zapytałem, bo chciałem wiedzieć dlaczego polecasz Luxmana. Czy słuchałeś, czy porównywałeś, miałeś. Pytanie nie było zadane "podstępnie". Ale jeśli polecasz Luxmana komuś, jest to spory wydatek, nie na podstawie posiadania, odsłuchów to niestety oceniam to kiepsko merytorycznie. Nie chodzi o klub Sansui. Tylko wartość Twojego polecenia. Masz rację , to był bardziej sarkazm. Stąd buźka. Wiadomo , że @braap i tak weźmie Sansui . Przecież to napisał. Edytowano 31 października 2020 przez faszi Dwa cytaty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) Zanim ja coś wezmę to najpierw muszę oddac. Moja szafka nie wytrzyma takich dwóch "loch";) Ale na luxa (507 lub 509) szykuje się mój przyjaciel także może kiedyś będę miał okazję zrobić odsłuchy accu 470, lux 507/9 no i jakąś 907 jak będę miał szczęście stać się posiadaczem Ale to póki co jeszcze mglista przyszłośc Edytowano 31 października 2020 przez braap Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 Tak sobie oglądam różne modele Alpha i tak mnie tknęło teraz że do wersji NRA 907 miała odwrotnie ustawione końcówki mocy jak 707 czy 607. Tzn w 907 radiatory były do zewnątrz a w niższych modelach do wewnątrz. Natomiast wersja 907NRA ma radiatory do wewnątrz, tak jak niższe modele. Czy to cokolwiek znaczy?:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 (edytowany) Coś Ci się pokręciło .... We wszystkich modelach serii NRA radiatory były do wewnątrz ! W pozostałych seriach na zewnątrz ... A co znaczy ? Nic nie znaczy (lub prawie nic - ponieważ separacja modułów od trafa już była naprawdę konkretna poprzez ścianę chassis no i fakt, że trafo było w puszce a przy tym często zatopione w mieszance specjalnej żywicy z piaskiem) ale jak lubisz marketing : to oddalenie elektroniki od transformatora zmniejsza wzajemne oddziaływanie 🙂 Zatem dodanie dodatkowej bariery w postaci radiatorów na pewno nie zaszkodziło 🙂 Parę razy się walnąłem i założyłem moduły odwrotnie a potem się z kablami pałowałem aż w końcu zajarzyłem, że mają być odwrotnie ... Edytowano 1 listopada 2020 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 Nic nie pomieszalem. W MR i wcześniejszych 907 miała radiatory do zewnątrz a 707 i 607 do wewnątrz. W NRA tak jak napisałeś, wszystkie miały radiatory do wewnątrz. Mnie przyszło do głowy że może to była kwestia kosztów i chasis wzięli z 707. Ale to tak sobie tylko gdybam z nudów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 (edytowany) Masz rację. W 707 i 607 były do wewnątrz bo ... nie było ścian grodziowych oddzielających elektronikę od transformatora tak jak w 907. W NRA postanowili obrócić wszystko 🙂 Edytowano 2 listopada 2020 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Skad w 907 NRA waga taka sama jak wczesniejszych 907 skoro, jak wspominales wcześniej, mocno zaoszczedzili np na plycie czołowej czy pokrętlach. Tak się zastanawiam z czystej ciekawosci, nie żeby to miało jakies wieksze znaczenie:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 Góra i boki robią robotę 🙂 Jeden bok waży niemal tyle co obudowa XR / MR Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 Ciekawostką jest że 907i waży zaledwie 28 kg a to bardzo przyzwoity wzmacniacz z tej samej szkoły dźwięku. Wiesz może Paweł skąd taka różnica w wadze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 Lzejsze o niecaly kilogram trafo, stopki z plastiku, lzejsze kondensatory glowne, brak sztabek przykrywajacych tranzystory i pewnie jeszcze kilka detali o ktorych zapomnialem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Marr napisał: ...pewnie jeszcze kilka detali o ktorych zapomnialem Tak. Zapomniałeś o braku mat bitumicznych, braku "drewnianych" paneli bocznych. Poza tym przyciski plastikowe zamiast metalowych gałek wyboru i mamy różnice 5kg w stosunku do reszty 907mek. Edytowano 2 listopada 2020 przez faszi Cytat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 @Marr Dzięki. Jak widać w latach 90tych 907ki już trzymały już te samą wagę, prócz 07 Anniversary ( 34kg ). Potem od roku 1997 wprowadzono różnice w konstrukcji miedzy nimi o charakterze bardziej kosmetycznym niż rewolucyjnym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 Całkowicie przypadkiem znalazłem ten kanał : Ma ciekawe nagrania . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 AU-α907 Limited - też ma wg danych katalogowych 34kg. Faszi - dzięki za filmy, później obejrzę. Już po samych zdjęciach wygląda intrygująco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts