AniaSz Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 (edytowany) Witam. Chciałam zakupić wzmacniacz do Kef r700 w budżecie 4000 zł najlepiej z streamerem sieciowym. Muzyki słucham głównie z TIDAL.Z racji na wielkość moich funduszy , raczej używany. Przeglądałam forum i widzę , że często polecany jest Roksan K3 który mogę nabyć w założonym budżecie. Tylko nie posiada on dac i gotówki na streamer już nie wystarczy. Chyba , że na początek można słuchać muzyki z telefonu przez Bluetooth , który posiada Roksan ale nie wiem jak z jakością brzmienia. Wzmacniacz nie może być za jasny bo nie lubię jaskrawych wysokich tonów. Do tej pory słuchałam muzyki na soundbar JBL 5.1 , wiec myśle ze i tak przeskok będzie duży😆. Może macie panowie jakieś propozycje innych wzmacniaczy. Muzyka słuchana to pop, dance. Edytowano 8 grudnia 2020 przez AniaSz Odpisz, cytując
lysy Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 Witam, Nie znam w/w wzmacniacza, ale jeżeli mogę coś polecić do tych kolumn z nowych wzmacniaczy to Arcam SA10 i do tego odtwarzacz Audio Pro Link 1. Taki zestaw spokojnie możesz wypożyczyć u branży z Forum i sprawdzić we własnych warunkach akustycznych oraz negocjować cenę. Pozdrawiam! Odpisz, cytując
AniaSz Napisano 8 grudnia 2020 Autor Napisano 8 grudnia 2020 Tylko zastanawia mnie czy ten arcam sa10 nie jest za słaby do kef r700.? I jak z dźwiękiem , bo Roksan ma odciążony dół i nie krzykliwą górę. Odpisz, cytując
Stream Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 Przeczytaj wiadomość, którą wysłałem Ci na priv🙂 Odpisz, cytując
lysy Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 (edytowany) @AniaSz Wzmacniacz jest niepozorny, ale bardzo wydajny także można się zdziwić. Góra pasma też nie jest ostra raczej subtelna i wyraźnie podkreślona średnica, a basu też w nim nie brakuje choć oczywiście pewnie go będzie mniej niż w połączeniu z w/w przez Ciebie. Jakie masz wielkie pomieszczenie w którym ma to grać? Edytowano 8 grudnia 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując
AniaSz Napisano 8 grudnia 2020 Autor Napisano 8 grudnia 2020 Pomieszczenie ok 27m w prostokącie salon z kuchnią. Ale kolumny na dłuższej ścianie w odległości od kanapy ok 3m Odpisz, cytując
Inferno Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 Połączenie KEF i Cyrus tez wypada całkiem dobrze, polecam. Myślę że taki Cyrus One HD + Google Chromecast po optyku w budżecie spokojnie się mieści. Brzmienie gęste dociążone, naprawdę przyjemne granie. I gram na zestawie KEF R900 + kilka pudełek Cyrus’a 👍 Taki wzmacniacz tez będzie rozwojowy i ponadczasowy, można do niego dokupić później dodatkowy streamer a sam wzmacniacz nie będzie się zbytnio „starzał”. Odpisz, cytując
lysy Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 @AniaSz No to nie jest jakieś ogromne pomieszczenie także można spokojnie spróbować. Kolega wyżej też zaproponował znakomity wzmacniacz do tych kolumn. Odpisz, cytując
AniaSz Napisano 8 grudnia 2020 Autor Napisano 8 grudnia 2020 Sprawa troszkę się wyjaśniła. Posiadam już od znajomego brata Bluesound Node 2i . Nie nadszarpnęło to zbytnio mojego budżetu , więc całość mogę jednak przeznaczyć na wzmacniacz czyli 4 tyś oczywiście wliczając w to przewody do podłączenia wzmacniacza z strumieniowcem , tylko nie wiem jakie. Odpisz, cytując
Inferno Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 No to jeszcze lepiej! 🙂, bardzo dobry wybór! A ten Cyrus jak wygląd ? Bo to bardzo fajny wzmacniacz! Odpisz, cytując
AniaSz Napisano 8 grudnia 2020 Autor Napisano 8 grudnia 2020 Wyglada jak zabawka 😉, aż trudno uwierzyć że ma takie parametry. Trzeba byłoby zobaczyć go na żywo. Choć myślałam o bardziej klasycznym wyglądzie. Odpisz, cytując
Inferno Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 Jeszcze do tego ma bardzo fajny system sprawdzania impedancji kolumn. Podczas włączania w lewym kanale słychać taki cichutki pisk. To właśnie zadziałał układ sprawdzania i dopasowania końcówki pod konkretne kolumny. I nie przejmuj się ja nie mam żadnego „normalnego” rozmiarem sprzętu w domu i nie narzekam 😁 Zresztą Node 2i nie ma standardowych 43 cm... Rega i Node2i I Cyrusy 😏 Jeszcze może słowo o KEF’ach serii R - długo się wygrzewają, grają równo neutralnie potrafią uderzyć basem ale potrzebują prądu. Żeby uzyskać podobna moc potrzebujesz większego budżetu. Może Atoll, wspomniany Arcam ... Odpisz, cytując
AniaSz Napisano 8 grudnia 2020 Autor Napisano 8 grudnia 2020 Dlatego na samym początku wspomniałam o Roksanie , bo wydaje się być najmocniejszy. Ale rzeczywiście Cyrus do ułomnych nie należy biorąc pod uwagę cena-moc. Odpisz, cytując
Inferno Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 Oczywiście nie tylko trafo we wzmacniaczu gra ale jest w stanie powiedzieć coś o jego wydajności prądowej One pobiera do 750W Miałem go na odsłuchu w domu, ze wszystkimi kolumnami jakie mam robił co chciał. Nawet jak go nie kupisz to proponuje posłuchac żeby mieć punkt odniesienia. Odpisz, cytując
AniaSz Napisano 8 grudnia 2020 Autor Napisano 8 grudnia 2020 Tylko tak patrzę czy nie wystarczyłby Cyrus one bo ten z Hd wydajnością się raczej nie różni? Odpisz, cytując
Inferno Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 Spokojnie wystarczy, HD ma przetwornik cyfrowy na pokładzie. Podepniesz w razie czego TV optykiem. Do zwykłego nie. Ale jezeli chodzi o moc to takie same. Odpisz, cytując
AniaSz Napisano 8 grudnia 2020 Autor Napisano 8 grudnia 2020 Ale przy Cyrus one jeśli będzie potrzeba podpięcia tv można to zrobić przez Bluesound Node 2i optykiem,czy się mylę. A Bluesound jak przez chinch czy jak to się nazywa? Odpisz, cytując
Inferno Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 W sumie można, trzeba mieć taki kabelek Toslink na Jack3,5mm. W sumie nie wiem dlaczego nie mak tak podpięte 🤣 Generalnie z tych wejść cyfrowych korzystam w swoim Cyrusie. CD podpięte, transport Stream, Apple TV optykiem itd... i wszystko zbiera wbudowany we wzmacniacz DAC. W Node 2i tych wejść jest niewiele, jedno o którym nawet zapomniałem 🥴 Odpisz, cytując
RoRo Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 38 minut temu, AniaSz napisał: Ale przy Cyrus one jeśli będzie potrzeba podpięcia tv można to zrobić przez Bluesound Node 2i optykiem,czy się mylę. A Bluesound jak przez chinch czy jak to się nazywa? Bluesound lepiej zagra gdy podłączymy go pod DAC (zewnętrzny lub wbudowany we wzmacniaczu), stąd wersja HD Cyrus One byłaby bardziej interesująca - choć droższa. Ale jak zwykle - warto sprawdzić w trakcie odsłuchu i nie kupować w ciemno droższego modelu. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Inferno Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 (edytowany) No na pomiarach Node nie wyszedł najlepiej 😏 Chodzi oczywiście o jego wyjście analogowe Edytowano 8 grudnia 2020 przez Inferno Odpisz, cytując
Goguś Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 1 godzinę temu, Inferno napisał: Oczywiście nie tylko trafo we wzmacniaczu gra ale jest w stanie powiedzieć coś o jego wydajności prądowej One pobiera do 750W Miałem go na odsłuchu w domu, ze wszystkimi kolumnami jakie mam robił co chciał. Nawet jak go nie kupisz to proponuje posłuchac żeby mieć punkt odniesienia. Fajnie ale tak naprawdę pobór prądu nie definiuje w 100% wydajności prądowej są przecież wzmacniacze z jeszcze większym poborem prądu a mają 60 Watt na kanał....tak czy inaczej Roksan K3 wygląda na papierze znacznie lepiej : SPECIFICATIONS Inputs Stereo RCA Stereo XLR balanced Harmonic Distortion <0.003% 1kHz – 8Ω Signal-to-Noise 130dBr (ref. 33.5V) Power Source 220V – 240V 50Hz / 60Hz Power Consumption Warm up mode <25W Full Power <800W Odpisz, cytując
Inferno Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 2 minuty temu, Goguś napisał: Fajnie ale tak naprawdę pobór prądu nie definiuje w 100% wydajności prądowej są przecież wzmacniacze z jeszcze większym poborem prądu a mają 60 Watt na kanał.... Dokładnie to napisałem i próbujesz negować mówiąc innymi słowami to co napisałem 😏 2 godziny temu, Inferno napisał: ale jest w stanie powiedzieć coś o jego wydajności prądowej Powiedzieć coś, tak napisałem 👌 Odpisz, cytując
maxredaktor Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 1 godzinę temu, AniaSz napisał: Ale przy Cyrus one jeśli będzie potrzeba podpięcia tv można to zrobić przez Bluesound Node 2i optykiem,czy się mylę. A Bluesound jak przez chinch czy jak to się nazywa? Mam Cyrusa HD i Blusounda 2i. I jestem z tego zestawu bardzo zadowolony. Cyrus ma dwa wejścia cyfrowe - optyczne (toslink) i coaxialne. Node'a podpiąłem właśnie po coaxialu, zaś TV do Cyrusa - toslinkiem. I jest OK Odpisz, cytując
Inferno Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 One miałem w domu na odsłuchu wiec polecam, Roksana nie znam wiec nie oceniam. @maxredaktor też myślę że to dobry zestaw ale przecież nie zaszkodzi przesłuchać Roksana. Tak proponuje zrobić, skoro kolega słuchał Roksana z serią R KEF’a a my tu orędownicy Cyrus’a no to już jakiś wybór jest 👍 Odpisz, cytując
maxredaktor Napisano 8 grudnia 2020 Napisano 8 grudnia 2020 Dokładnie. Zresztą jak to już nieraz było mówione i pisane, grunt to odsłuch. Odpisz, cytując
Recommended Posts