Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
9 godzin temu, tomek4446 napisał:

@Jasiek88 , nie wiem jaki masz amplituner. Są dwa rozwiązania tego by dźwięk był ze środka a nie poniżej. Zobacz czy nie masz w ustawieniach możliwości sztucznego podniesienia poziomu dialogów. U mnie jest trzystopniowy i to naprawdę działa . Druga sprawa to kalibracja. Znowu nie wiem ilu punktowy pomiar możesz wykonać . Ja mam max. 8 punktów i taki stosuje w obydwu trybach , czyli pierwszy jak oglądam sam na kanapie i drugi jak wraz z rodziną. Zupełnie inaczej ustawiam mikrofon do pierwszego i do drugiego. Przetestowałem wszystkie sugerowane ustawienia jakie znalazłem w sieci .  Mnie najbardziej odpowiada nieco zmodyfikowany tryb lokalizacji mikrofonu jaki podaje Dirac Live. Ten na zdjęciu to do odsłuchu w kilka osób . Kąt rozchodzenia dźwięku jaki powstaje , po pomiarze z tak ustawionym mikrofonem , jest tak szeroki ,/ przy jednoczesnym zachowaniu spójności /, że nawet siedząc z boku przy stole, nadal słyszę dialogi ze środka, a nie najbliższą kolumnę . Trzeba poeksperymentować.

8 p..PNG

Czy mógłbyś opisać jaśniej ustawienia mikrofonu? Czy wszystkie osiem punktów jest w jednej płaszczyźnie (pionowej)?

Napisano
10 godzin temu, tomek4446 napisał:

pomagałem niedawno koledze podłączyć i skalibrować Onkyo 686

...

dopóki nie przyjechał do mnie i nie usłyszał jak gra RX - A 3030

Czy ty właśnie porównałeś sprzęt za 2299 ze sprzętem za 10995 i stwierdziłeś, że ten tańszy gorzej gra? Może wypadałoby porównywać sprzęt z podobnej kategorii?

Zgadzam się, że jeżeli ktoś nie słyszał czegoś lepszego to nie ma porównania. To jest logiczne, ale w pewnych sytuacjach na pewnym poziomie cenowym są pewne adekwatne rozwiązania. Porównywanie tego do sprzętu z wyższej półki i mówienie, że ten z niższej jest kiepski bo "patrz, ten to dopiero gra" jest nie na miejscu bo logiczne, że sprzęt z wyższej półki jakościowej powinien zagrać lepiej. W końcu mamy taką nadzieje kupując go.

Napisano

No Onkyo strzeliło sobie nieco w kolano z tą rezygnacją z Audysseya. To były by na prawdę top amplitunery w swojej cenie.

Teraz jeszcze te długotrwałe braki na stanie.

Ale była już o tym rozmowa.

Miałeś kiedyś jeszcze Onkyo na Audy i nie miałem problemu z dialogami.

Piotr