Grzegorz Szymborski Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 Witam wszystkich. Jestem na etapie kupna nowego stereo . Myślę że tak do 6 tys. Słucham głównie rocka , mocne uderzenie. Myślałem o Yamaha R-N803D + Audiosymptom i8 , albo Yamaha R-N803D + Heco Aurora 700 . Audiosymptom i8 słuchałem z Yamaha R-N303d i nawet dobrze było , ale dupy nie urywa . Może z N-R803 będzie naprawdę fajnie. A jak brzmią heco ? Basu podobno dużo i średnie ok , a jak sopranik w nich gra , bo lubię jak cyka. Tylko nie do bólu uszu . Pomieszczenie to salon połączony z kuchnią i przedpokojem ponad 30m2 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 A może z 803 też dupy nie urwac wiesz o tym. Bezpieczny wybór to faktycznie 803 + Aurora 700. Tu bas jest głębszy, w swojej cenie bardzo dobry. Ewentualnie Indiana Line Tesi 661 także z 803. Albo nieco jaśniejsze Monitor audio Bronze 500 z cieplejszym wzmakiem jak Magnat MR 780. Zapraszam na odsłuch Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 Z 803 grają dużo lepiej, mimo że to potwornie wymagające prądu paczki 8 calowe woofery swoje potrzeby mają. Piotrze, warto posłuchać. Może weźmiesz je na warsztat pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Szymborski Napisano 18 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 A może jakieś "duże" monitory i sub do tej 803? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 19 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 Kolego @Grzegorz SzymborskiSzymborski a może podaj wielkość pomieszczenia. Startujesz od tak dużych kolumn jak heco aurora 700 czy audiosymptom i8 a potem przeskskujesz na monitory 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Szymborski Napisano 19 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 Tak może będzie łatwiej zobrazować wielkość pomieszczenia . Audio będzie koło telewizora a kolumny po bokach. Myślałem o monitorach na podstawkach , było by ładnie ale to drugorzędna sprawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 19 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 Heco niestety nie znam ale to najczęściej polecane kolumny na tym forum 🙂. Natomiast Audiosymptomy miałem przyjemność słuchać w połączeniu z Cyrusem i uważam, że w swojej cenie to dobre paczki. Ja na Twoim miejscu posłuchałbym jeszcze heco, żeby mieć porównanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Szymborski Napisano 19 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 W poniedziałek pojadę do jednego sklepu , gość mówił że mają heco i Yamahe 803 posłucham . Tylko że szczerze mówiąc audiosymptomy podobają mi się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 19 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 Dla mnie strona wizualna jest równie ważna jak dźwięk. Wg mnie słuchanie czegoś, czego wygląd nam nie odpowiada to średnia przyjemność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Szymborski Napisano 19 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 To trochę szkoda. Mam trochę przytępiony słuch na wysokie tony [20 lat pracy w kopalni zrobiło swoje] . A tak poza tym jestem "nauczony" kolumn typu altus alton i innych polskich konstrukcji dawnych lat . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 19 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 Mam Heco z tą Yamaszka.Dupy absolutnie nie urywa a nawet jej nie przygryza....Do rocka się nie nadaje.To dobre kolumny ale nie do RN803D.Juz sam szukam dobrego wzmacniacza do tych kolumn bo nawet Rotel RA04 jest dla nich za słaby.Do innych gatunków muzycznych może być dobrze ale do rocka zdecydowanie NIE. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyde Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 19 godzin temu, seba3002 napisał: Dla mnie strona wizualna jest równie ważna jak dźwięk. Wg mnie słuchanie czegoś, czego wygląd nam nie odpowiada to średnia przyjemność. Zawsze możesz zrekompensować wygląd wypożyczeniem z "branży" ładnej dziewczyny. Podniesie atrakcyjność słuchania oczami🤣😭😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Wiesz, jak to się mówi - albo ładna albo mądra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 @Grzegorz Szymborski Myślę, że z kolumn które powinieneś posłuchać co do stylu grania jest marka KLIPSCH. Zastanów się również nad wzmacniaczem zamiast amplitunera ponieważ dopiero wtedy kolumny pokażą na co je stać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Szymborski Napisano 20 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Myślałem nad wzmacniaczem i tunerem , bo radia słucham dużo. Tylko że to będzie kloc na szafce, a amplituner to tylko jeden element . Mam jeszcze jeden amlituner na oku Marantz NR 1200 . Co o nim sądzicie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Mi akurat ten marantz w ogóle nie podszedł. Zbyt jasno, tak technicznie, tranzystorowo, za mało dociążenia. Ale oczywiście posłuchaj jak masz możliwość. Jeden widzi na obrazie wschód a inny zachód słońca. Tak to działa w audio. Jeśli lubisz energiczne granie z pewnym efekciarskim podbiciem pasm to propozycja wyżej czyli klipsch to dobry wybór. Ale szukaj serii RP. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 (edytowany) 3 godziny temu, Grzegorz Szymborski napisał: Myślałem nad wzmacniaczem i tunerem , bo radia słucham dużo. Tylko że to będzie kloc na szafce, a amplituner to tylko jeden element . Mam jeszcze jeden amlituner na oku Marantz NR 1200 . Co o nim sądzicie ? Wiesz radio FM dzisiaj coraz gorzej odbiera i sama jakość też pozostawia wiele do życzenia. Do wzmacniacza możesz dokupić mały odtwarzacz sieciowy i masz radio jakie chcesz. Co do w/w amplitunera to ma słaby bas oraz ostrą górę także nawet nie warto go słuchać. Przemyśl na spokojnie to Ci napisałem oraz zastanów się jeszcze nad kolumnami podstawkowe lub podłogówki? Edytowano 20 grudnia 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fosge Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 22 godziny temu, T Z6 napisał: Mam Heco z tą Yamaszka.Dupy absolutnie nie urywa a nawet jej nie przygryza....Do rocka się nie nadaje.To dobre kolumny ale nie do RN803D.Juz sam szukam dobrego wzmacniacza do tych kolumn bo nawet Rotel RA04 jest dla nich za słaby.Do innych gatunków muzycznych może być dobrze ale do rocka zdecydowanie NIE. RA 06 spokojnie wystarczy wtedy z czterema literami może być bardzo ciekawie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Szymborski Napisano 20 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Kolumny na pewno podłogowe, o podstawkowych to tylko małe przemyślenia były. A z tym radiem to masz rację Łysyrafał . Właśnie testuję mały i tani odtwarzacz sieciowy i jest fajnie , myślę że jakiś markowy sprawdzi się na pewno lepiej . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 17 minut temu, fosge napisał: RA 06 spokojnie wystarczy wtedy z czterema literami może być bardzo ciekawie RA04 sprzedaje i za jakiś czas kupię coś z innej stajni.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2020 Marantz jest duzo słabszy. I gra jednak bardziej charakterystycznym dźwiękiem niż 803. W sensie specyficznym. Pomysł na monitory i suba byłby ok gdyby nie budżet. Początkowo może Ci się wydać że to jest ok. Ale z czasem przestanie Ci się podobać ten dzwiek. Za dobry sub do stereo musisz dać na prawdę sporo. Im szybciej pójdziesz na odsłuch tym lepiej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 21 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2020 12 godzin temu, Grzegorz Szymborski napisał: Kolumny na pewno podłogowe, o podstawkowych to tylko małe przemyślenia były. A z tym radiem to masz rację Łysyrafał . Właśnie testuję mały i tani odtwarzacz sieciowy i jest fajnie , myślę że jakiś markowy sprawdzi się na pewno lepiej . Podaje co w tym budżecie warto odsłuchać zgodnie z preferencjami muzycznymi: Odtwarzacze: Yamaha WXAD-10 lub Audio Pro Link 1 Wzmacniacze: Yamaha A-S701 lub Denon PMA-800NE Kolumny: Klipsch R-820F lub Klipsch R-620F Seria kolumn Klipsch w wersji RP z głośnikami o tej samej średnicy jest droższa odpowiednio: Klipsch RP-8000F oraz Klipsch RP-6000F Znajdą się osoby które powiedzą, że wyżej zaproponowana seria R jest dedykowana do kina domowego jako fronty. Jest wiele takich kolumn, ale też z powodzeniem dają sobie radę w systemie stereo choć wyższa seria lepiej się do tego nadaje. Warto również zadbać o przyzwoite okablowanie do zestawu, ale bez przesady oczywiście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Szymborski Napisano 21 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2020 No i sprzęt w domu . Yamaha rn830 + heco aurora 700 i klipsch r820f . Wrażenia mieszane . Heco wcale dużo basu nie mają , ale bardzo niski . Za to sopranu w sam raz . No i fajny środek. Klipsch , no tu wysokich i średnich ogromna ilość, basu mało ale więcej niż heco. Mało to mam na myśli że do tej ilości wysokich i średnich . I jest problem które wybrać. Jak pierwsze tak i drugie dobrze grają ale,,, no właśnie jest pewny niedosyt . Trochę jestem zawiedziony samym amlitunerem . Spodziewałem się większej mocy . Do środy kolumny mam wypożyczone może się na któreś zdecyduję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 22 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2020 Słuchałem klipscha r620f jak i Audiosymptom i6 i szczerze powiedziawszy basu mi tam nie brakowało. Powiedziałbym nawet, że jest go tam całkiem sporo 🙂. Heco nie znam, ale z tego co czytam i pamiętam z wizyty u kolegi dość dawno, to te kolumny też basu mają pod dostatkiem. Może kolumny nie wygrzane a może akustyka kuleje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 22 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2020 A ja bym powiedział, że yamaszka jest tutaj najsłabszym ogniwem bo ja miałem takie same wrażenia z heco. Opisywałem to w swoim temacie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts