Michaiu_86 Napisano 24 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2021 33 minuty temu, S4Home napisał: Nie będzie róznicy. Jeśli patrzysz na pasmo przenoszenia ktore jest na broszurce reklamowej. Ale jeżeli chodzi o dźwięk to co lepiej zagra? Cytat Nie prawda. My chętnie podchodzimy do wypożyczeń. Jeśli tylko mamy to jest taka opcja. Dopytywałem, aktualnie na stanie jest marantz 5015. Kolumny MA o ktorych myślę sa na zamówienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 lutego 2021 Oberon Vokal czy Center C150? Uważam że są tej samej klasy. Tu akurat wybrał bym pod fronty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaiu_86 Napisano 25 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2021 25 minut temu, S4Home napisał: Oberon Vokal czy Center C150? Uważam że są tej samej klasy. Tu akurat wybrał bym pod fronty. A nie jest oboron bliżej serii bronze? Wydaje mi się ze seria silver to klasa wyżej? Tez cena o 1200 wyższa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 lutego 2021 Nie. Oberon to inne granie niż Monitor Audio. Silver gra znacznie lepiej od Bronze. Ale oba produkty Monitor audio nie są podobne do Oberona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 26 lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 lutego 2021 Nawiązując do tematu , co macie na stanie z amplitunerów KD powyżej 4 tys , @S4Home Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 marca 2021 Udostępnij Napisano 1 marca 2021 Arcam, do ściśnienia szybko NAD Yamaha 2080. Dostępny u dystrybutora jest także SR 8015 silver od Marantza Tak to co wjeżdża na stan jest już dawno sprzedane. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaiu_86 Napisano 9 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o charakterystykę brzmieniowa producentów amplitunerów. Wiem juz ze denon gra ciemno, wiem też ze yamaha gra dość jasno. A jak maja sie do nich inne marki np: onkyo i marantz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 9 minut temu, Michaiu_86 napisał: Wiem juz ze denon gra ciemno... Wcale tego nie wiesz. Wyczytałeś to tylko na forach. Nie kieruj się tą "wiedzą". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 7 minut temu, Kraft napisał: Wcale tego nie wiesz. Wyczytałeś to tylko na forach. Nie kieruj się tą "wiedzą". Denon gra ciemno. Wiem nie z forum. I co teraz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Jasne;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaiu_86 Napisano 9 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Haha fajna rozmowa a jak dzwiekowo wyglada onkyo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Zależy gdzie ucho przyłożyć 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaiu_86 Napisano 9 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Nie za bardzo rozumie po co ten sarkazm wszędzie się mówi o charakterystyce brzmieniowej różnych urządzeń. Po to jest forum zeby pytać. Gdybym miał mozliwosc wypozyczac sprzet i go odsłuchiwać to nie było by tych pytań. Teraz sprawa wygląda tak ze wszystko na zapisy, nie wiadomo kiedy sprzęt się pojawi w salonie. A o zwrotach nikt nie chce słyszeć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Ja to traktuje jako żart . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 35 minut temu, Michaiu_86 napisał: wszędzie się mówi o charakterystyce brzmieniowej różnych urządzeń A jak ją rozumiesz? Jak rozumiesz "ciemne brzmienie"? Jak jasne? Jak rozumiesz, jeśli jakiś kabel / DAC / wzmacniacz jest "bardziej melodyjny" albo "mniej melodyjny"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaiu_86 Napisano 9 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2021 21 minut temu, TomekN napisał: A jak ją rozumiesz? Jak rozumiesz "ciemne brzmienie"? Jak jasne? Jak rozumiesz, jeśli jakiś kabel / DAC / wzmacniacz jest "bardziej melodyjny" albo "mniej melodyjny"? Rozumie to tak że typ brzmienia to jest dla mnie jakas wskazówka która pomoże mi w wyborze zakładając że mam w tej chwili monitor audio z serii silver ktore graja dość wyraziście, to wiele osob zgodnie doradza ze nie koniecznie beda pasowały do amplitunera Yamahy ale do denona juz tak. Jezeli jest tyle zgodnych opini to znaczy ze pewne schematy są już osłuchane (co nie znaczy ze akurat takiego brzmienia szukam) ale jakiś zarys już jest co do czego pasuje. Dla tego pytanie jak brzmi np oknkyo w porównaniu do denona albo Yamahy uważam za uzasadnione Oczywiscie decyzje o tym czy to mi pasuje podejmę ostatecznie i tak w domu jak sprzęt bedzie podpiety Pozdr 32 minuty temu, Dedal75 napisał: Ja to traktuje jako żart . Pzdr Luzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 (edytowany) Czyli np Onkyo Rz 1100 brzmi w każdym pomieszczeniu tak samo , z każdym zestawem kolumn też i źródlem ,przykładowo starym dvd Manta i Oppo 103 😏 No i wszyscy ciemno ,jasno albo neutralnie postrzegają też identycznie . Pzdr Już nie raz słyszałem jak to coś nie gra ,biorę do domu i dupa blada. Edytowano 9 marca 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 21 minut temu, Michaiu_86 napisał: Jezeli jest tyle zgodnych opini to znaczy ze pewne schematy są już osłuchane albo na pałę powtarzane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaiu_86 Napisano 9 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Powtórzę, decyzję podejmę sam w domu. Ale najpierw musze coś wybrać. Patrząc jak ciezko teraz z sprzętem dopytuje na forach zeby skrócić etap kupna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 O Onkyo nie masz co pytać, bo nie będzie ich zdaje się do sierpnia, więc nic nie skrócisz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 Dobra tu za bardzo geralizujemy Denon gra ciemno a Yamaha ostro to brzmi jakby to były dwa totalnie odmienne bieguny. A w przypadku japońskich amplitunerów nie jest az tak jak z opisów wynika. Owszem Denon gra ciemniej a Yamaha bardziej rozdzielczo. Ale to kwestia co kto lubi. Wikesze różnice są na wzmacniaczach. Onkyo gra mniej rozdzielczo ale mocniej, ciekawiej. Miałem dwa lub 3 Onkyo w zyciu i jeśli nowy model będzie miał Dirac i będzie w tej cenie jak mówiato do nich pewnei wrócę osobiscie. Ale na raazie nie ma co dywagować. Wyzsze modele Onkyo i Pioneera są oparte na klasie D i to słychać. Są mocne, ale grają bardzo cyfrowo, brakuje im nieco nasycenia. Chodź w kinie dobrze sobie radzą. Marantz jest z amplitunerow japońskich najbardziej nautralny. I powiem to co już powtarzałem i narażam się wiem. Ale dla mnie jest nudny. Polecam go podł,ącać do kolumn które już same w sobie prezentuja bardzo nasycone i może nawet skrajne brzmienie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaiu_86 Napisano 11 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2021 Witajcie, dzisiaj odbieram denona x4700 a jutro powinny być glosniki Zestaw wygląda tak: Denon x4700 Fronty MA silver rx2 Centralny: MA Silver c150 Tyły: MA Silver FX Subwofer: narazie zostaje rel t5. I teraz kolejne pytanie. Na jakiej wysokości powiesić tyly? Jak szeroko je rozwiesić? (Kanapa prawie przy scianie) Dużo słyszałem o jakiś odcieńciach pewnych pasm jeżeli chodzi o subwofer. Jak to wszystko ustawic? Jakieś rady na co zwrócić uwagę? Pozdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 11 marca 2021 Udostępnij Napisano 11 marca 2021 2 godziny temu, Michaiu_86 napisał: Witajcie, dzisiaj odbieram denona x4700 a jutro powinny być glosniki Zestaw wygląda tak: Denon x4700 Fronty MA silver rx2 Centralny: MA Silver c150 Tyły: MA Silver FX Subwofer: narazie zostaje rel t5. I teraz kolejne pytanie. Na jakiej wysokości powiesić tyly? Jak szeroko je rozwiesić? (Kanapa prawie przy scianie) Dużo słyszałem o jakiś odcieńciach pewnych pasm jeżeli chodzi o subwofer. Jak to wszystko ustawic? Jakieś rady na co zwrócić uwagę? Pozdr Fajny zestaw, gratuluję! Tyły w Twoim systemie nie występują (dopiero w 7.1). Surroundy w 5.1 to są boki, więc powieś po obu stronach kanapy, mniej więcej na wysokości uszu podczas oglądania TV (ew. trochę wyżej). Jeśli nie masz jak powiesić, to postaw na standach, ale też po bokach kanapy. Optymalną lokalizację subwoofera powinno się znaleźć na ucho - poszukaj na YT procedurę "subwoofer crawl". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaiu_86 Napisano 12 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2021 Dzięki, jestem po pierwszym odsłuchu, narazie tylko na w stereo ale wrażenia sa bardzo pozytywne. Martwiłem się o to ja to zagra w stereo ale jest bardzo przyjemnie. Mialem jakiś czas wypożyczony amplituner stereofoniczny yamaha nr803d i według mnie ten denon w niczym nie ustępuje dzięk nabrał mocy, wogole nie musze używać subwofera Zobaczymy jak podepnę resztę zestawu... ale już teraz wiem że będzie pięknie Mam teraz kilka pytań co do subwofera. Do tej pory byl podpiety speakon-em pod wtyki do kolumn. Teraz użyłem innego kabla zeby podpiąć go pod wejście na suba. I teraz w momencie kiedy slucham muzyki wogole nie gra. To mi nie przeszkadza ale jak włączyłem film i chciałem poscic go przez ampli to tez nie gral. Uruchomił się dopiero jak włączyłem koncert z bluraya. Poza tym jak podpiac kabel w subwoferze? Pod LFE czy low level input? jeżeli włacze jakiś film/koncert w 5.1 to ampli sam się przestawi na ten tryb? A jezeli wlącze zwykly film to jaki tryb ustawic zeby efekt był najlepszy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 Dobra rada: zanim zapytasz o coś prozaicznego na forum (np. sposób podłączenia subwoofera) po prostu zajrzyj do jego instrukcji obsługi. Jestem przekonany, coś tak podstawowego jak sposób podłączenia - jest tam opisane. W kwestii ustawień - ściągnij sobie na telefon apkę MultiEQ. Trzeba za nią zapłacić $20, ale totalnie warto. Ustal optymalną pozycję subwoofera metodą subwoofer crawl. Następnie podłącz mikrofon Audyssey i postępuj zgodnie z instrukcjami. Aplikacja zmierzy poziom dźwięku z subwoofera i ew. powie Ci jak go skorygować. Na YT są dobre poradniki jak ustawić tam pewne szczegóły. Np. odcięcia kolumn frontowych warto ustawić ręcznie na 80Hz lub coś w tych okolicach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts