Skocz do zawartości

Filmy ostatnio obejrzane

Recommended Posts

Gniazdo.

Film który i opowiedzianą historią ( w sumie banalną) i zdjęciami i muzyką ma wzbudzić niepokój u widza. I to się udaje. Nawet jak w początkowym scenach widzimy ,, ładne obrazki'' to już czujemy, że tam się coś mrocznego w tle dzieje. Pod koniec niestety film traci trochę energii, nie udaję się zbudowanego klimatu utrzymać ale i tak warto ten obraz obejrzeć.

No i w głównej roli Jude Law i Carrie Coon. Sceny z jej udziałem w restauracji. Palce lizać!

Przypomniał mi się jeszcze jeden film którego nie skończyłem. Armia Umarłych. Proszę nie oglądajcie tego syfu :D bo będzie takich crapów jeszcze więcej. Film bije rekordy popularności wśród Netflix Originals. Ja popełniłem błąd bo nie spojrzałem na oceny przed seansem. Nie idźcie moim śladem. Jeżeli ktoś chce to koniecznie obejrzeć to mogę wygenerować linka premium, Nie nabijajcie licznika! :D

Dnia 30.05.2021 o 22:42, JaZz napisał:

Przypomniał mi się jeszcze jeden film którego nie skończyłem. Armia Umarłych. Proszę nie oglądajcie tego syfu :D bo będzie takich crapów jeszcze więcej. Film bije rekordy popularności wśród Netflix Originals. Ja popełniłem błąd bo nie spojrzałem na oceny przed seansem. Nie idźcie moim śladem. Jeżeli ktoś chce to koniecznie obejrzeć to mogę wygenerować linka premium, Nie nabijajcie licznika! :D

Expand  

Nie popełnię, sama nazwa mnie odstrasza, po fotce skojarzyło mi się z zombi a tego wręcz nie dzierżę. 😃

Film na podstawie życia czeskiego obrazoburczego artysty Jana Saudeka. Geniusza ale i skandalisty.

Pewnie sporo tam prawdy o jego życiu bo artysta występuję w scenie otwierającej ten film i w scenie końcowej.

Dużo tu smutnych obrazów jak artysta rani swoich najbliższych ale i jak najbliźsi żerują na nim. No i mamy obraz artysty który podobnie jak malarze w dobie impresjonizmu nie istniałby gdyby nie jego bieda, traumatyczne doświadczenia z okresu dzieciństwa. Jest w filmie świetna scena kiedy na początku kariery mieszkał w ruinie( dosłownie) i odwiedziła go jakaś modelka-artstka z Paryża i jak zobaczyła te warunki to zachwycona pytała ile go kosztowała aranżacja studia do takiego stanu.

I jak sam artysta mówi ta ściana z ruiny którą wtedy użył do swoich aktów pozostała już z nim do końca życia.

Gra szpiegów.

Film na faktach o historii która wydarzyła się na początku lat 60 tych. Gra wywiadów w czasach kryzysu kubańskiego.

Niestety nic wybitnego. Taki średniak. Na plus gra Meraba Ninidze w roli Penkowskiego.

Na minus obsadzenie w roli amerykańskiej pracownicy wywiadu Rachel Brosnahan. Lubię ją bardzo i uwielbiam serial w którym błyszczy czyli Wspaniała Pani Maisel, ale tutaj niestety jest zupełnie niedopasowana do roli którą gra.

Historia opowiedziana sprawnie, bez jakichś dłużyzn ale nie porywa.

Ciekawa historia muzyka która traci słuch. Do tego dochodzi opowieść o parze zbuntowanych młodych ludzi z bogatą przeszłością.

Film dostał Oskara za montaż i dźwięk. I do dźwięku mam główne zastrzeżenia. Film zaczyna się sceną z bardzo głośnego koncertu. Ale niestety dźwięk jest tutaj płaski, nie ma tej dynamiki którą widzimy na ekranie. Tak energetyczna perkusja powinna nam rozsadzać pokój. Tu tego zabrakło. I cisza której potem razem z głównym bohaterem doświadczamy jest mało wyrazista. Jak dla mnie film w odbiorze był nie tylko z tego powodu mało wiarygodny. Jakoś mnie nie porwał.

Pokręcona i dramatyczna historia rodziny od początku do końca naznaczona traumatycznymi wydarzeniami.

Główną osią jest historia dwóch braci ale poznajemy też losy ich przodków, dzieci i osób bliskich.

Scenariusz bardzo ciekawy, aktorzy świetni, m.in. Jiří Langmajer,Ondrej Vetchý , Iva Janžurová, Kryštof Hádek i piękna Tereza Voříšková.

Niestety film nie porywa, finałowa scena jest tak przerysowana, że aż karykaturalna. Wyszedł taki co najwyżej średniak.

Świat, który nadejdzie.

Surowy świat końcówki XIX wieku w Stanach. Kontrast pomiędzy uczuciowością, wrażliwością a brutalnymi realiami niezwykle trudnego życia.

Smutny film, oszczędny w środkach a właśnie dzięki temu tak bardzo przemawia do widza. Scenografia, kostiumy pieczołowicie oddają klimat tamtego okresu.

Do tego niezwykle minimalistyczna ścieżka dźwiękowa. Obraz dwóch kobiet które w życiu straciły już chyba wszystko i na chwilę zyskały siebie.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Francuskie wyjście.

Bardzo nostalgiczny,  poetycki obraz z dawno niewidzianą Michelle Pfeiffer.

Cudowne wręcz zdjęcia, zwłaszcza te statyczne jakby się piękne obrazy oglądało. Na początku film nie za bardzo zaprasza nas do swojego świata ale potem już dajemy się porwać tej tragikomicznej wizji zmanierowanego świata. No i gra Pfeiffer. Palce lizać. Minimalistycznie a jak dobitnie.

Ten film jest jak wiersz. Każdy może z niego co innego odczytać a niektórzy będą uważali go za bełkot. I każdy będzie miał rację.

Mnie się podobał, mojej gorszej połówce też.

Dnia 22.07.2021 o 22:53, Amarok napisał:

Chyba ona tu nie zagląda i nie czyta 😁....chyba że to jest on 😛.

Expand  

Ona, ona. Ja tam nie mam problemu z określeniem mojej orientacji.

Ale ona ona nawet jakby to przeczytała to ma bardzo duże poczucie humoru a sarkazm i ironia są u nas obecne na porządku dziennym.

Przy okazji coś Wam opowiem.

Moja córka w wieku może 8 lat ( to już było jakiś czas temu) strasznie mnie namawiała, żebym jej coś kupił. Używała wszystkich argumentów i jęczała

'' No tato, swojej córce nie kupisz?!"

Ja jej na to.

'' Ty wcale nie jesteś naszą córką, myśmy Cię adoptowali''

A smarkula

'' Aaaaa. To by tłumaczyło dlaczego jestem taka inteligentna''

Pozamiatane.

Edytowano przez HQ150

Niezwykły, bardzo wzruszający film opowiadający prawdziwą historię Australijki która na skutek nieszczęśliwego wypadku została sparaliżowana.

Z tą traumą nie radzi sobie ani ona ani jej rodzina. Aż pewnego dnia jedno z dzieci przynosi do domu pisklę sroki.

Niewiarygodne, że to nie jest wymysł reżysera ale prawdziwa historią. Film bardzo ciepły, opowiedziany bez przesady i niepotrzebnego przerysowania.

Medvidek Jana Hřebejka

Co za obsada!

M.in. Jiří Macháček, Anna Geislerová, Ivan Trojan.

Film opowiada historię trzech kolegów ze szkoły, którzy obecnie mają po 35 lat i wydawało by się, że każdy ma za sobą inny bagaż doświadczeń i dorobku życiowego.

Tylko czy aby na pewno któryś z nich ma się lepiej? Każdemu z nich wydaje się, że to jego kolegom poszło lepiej.

Typowe czeskie kino, słodko-śmieszno-gorzkie.

• 2 weeks later...