Lukasz.h2o Napisano 2 marca 2021 Napisano 2 marca 2021 cześć, prośba o pomoc czy któryś z poniższych jest czegoś wart albo czy któregoś unikać jak ognia:) Budzet okrojony stąd poniższe zestawienie: POLK AUDIO PSW10 TAGA TSW-90 v.3 Linie-300-SW-WH Sprzęt wspomagałby słuchanie muzyki (i drugorzędnie oglądanie filmów) na obecnym: yamaha rn-602 indiana line nota 550X (stereo) 25m^2 Celem jest wspomozenie niskih tonów, ktorych teraz prawie nie ma, nieduzym kosztem, chyba kluczowe by subwoofer mial automatyczne włączanie.Mile widziane inne propozycje/ sugestie:) dziękuję Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 2 marca 2021 Napisano 2 marca 2021 Tannoy Ts 2.8 mam taki do oddania Odpisz, cytując
Lukasz.h2o Napisano 2 marca 2021 Autor Napisano 2 marca 2021 Dziekuje, ale wymagana faktura, wiec od razu zalozylem nowy ze sklepu (+ mozliwosc oddania gdyby jednak buczalo ze wzgledu na pomieszczenie). Ktos mial do czynienia z powyzszymi? Odpisz, cytując
DudasDudek Napisano 2 marca 2021 Napisano 2 marca 2021 Wybrane przez Ciebie suby są kinowe. Do muzyki kolega dobry polecił. Przy zakładanym budżecie ciężko o dobry subwoofer. Zobacz może Klipsch R-12SW. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 3 marca 2021 Napisano 3 marca 2021 Żaden z tych nie nadaje się do stereo. R12Sw też jest kinowy. Niestety w takiej kwocie nie znajdziesz suba do muzyki. Chcesz fakture to później cierp. Tannoy TS2.8 to faktycznie dobry sub do muzyki. Uzywany będzie tani. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 3 marca 2021 Napisano 3 marca 2021 Cześć, Niestety ale muszę Cię zmartwić, ponieważ wszystkie opcje to wyrzucenie pieniędzy w błoto. W kinie domowym Klipsch R12sw sprawdziłby się bardzo dobrze ale w stereo bas będzie się za mocno wlekł. W przypadku stereo masz REL czy SVS ale w obu przypadkach cena zapewne będzie problemem. Możesz jeszcze spojrzeć na Fyne Audio F3.8 Odpisz, cytując
Lukasz.h2o Napisano 3 marca 2021 Autor Napisano 3 marca 2021 cześć, dziękuję! Tego się bałem... Czy laik może sprawdzić sprawność używanego sub'a? Czy słysząc go pierwszy raz jak tylko nie rzęzi to nie zauważę typowych usterek?:) A czy sub'y np. Yamaha NS-SW100 (widywane w salonach HiFi), pomijając brak automatycznego włączania, to nadają się do muzyki, czy to także bardziej pod zestawy kina domowego? Pytam, bo producent oczywiście reklamuje sie ze super do kina i super do muzyki.... Albo drozszy NS-SW200...? Dziekuje za polecone modele- poszukam po necie. I wybaczcie że tak dopytuje:) pozdrawiam Odpisz, cytując
DudasDudek Napisano 3 marca 2021 Napisano 3 marca 2021 Ta Yamaha też jest typowo kinowa. W dodatku nie ma praktycznie żadnych opcji/funkcji, jest nie odsprzedania jako używana, a zapewne tak się skończy kupienie jej w najbliższym czasie. W tak małych pieniądzach tylko i wyłącznie używane. Wiadomo, że to ryzyko. Obejrzeć z zewnątrz, jak wygląda membrana. Jeśli brzmi dobrze, to powinien posłużyć. Jeśli coś będzie nie tak to odrazu będą trzaski, jakieś dziwne dźwięki, albo po prostu nie ruszy. Odpisz, cytując
Lukasz.h2o Napisano 3 marca 2021 Autor Napisano 3 marca 2021 Dziękuję za podpowiedzi. Tannoy TS2.8 jest niedostepny aktualnie... zatem pytanie, czy czekac az sie moze znowu pojawi, czy faktycznie Fyne Audio F3.8 jest godną alternatywą? Jesli Fyne Audio: - jak powinno się łączyć go z amplitunerem: LFE czy RCA? - Czy taki sub faktycznie uruchamia sie i gasnie w momencie uruchomienia amplitunera / przejscia w standby? - I do czego sluzy "trigger"? Czy z moim aplitunerem to sie jakos przyda? dziękuję Odpisz, cytując
S4Home Napisano 4 marca 2021 Napisano 4 marca 2021 Tannoy prawdopodobnie już się nie pojawi. Więc to czekanie na spadającą gwiazdkę. Fyne F3.8 jest niezły w stereo. Na pewno najlepszy z modeli o których była tu mowa. 6 godzin temu, Lukasz.h2o napisał: - jak powinno się łączyć go z amplitunerem: LFE czy RCA? Jak masz wyjście LFE to tym 6 godzin temu, Lukasz.h2o napisał: Czy taki sub faktycznie uruchamia sie i gasnie w momencie uruchomienia amplitunera / przejscia w standby? Uruchamia się gdy dostanie sygnał basowy z gniazda amplitunera. Gaśnie gdy takiego sygnału nie ma po upływie 3/5 minut. 6 godzin temu, Lukasz.h2o napisał: I do czego sluzy "trigger"? Czy z moim aplitunerem to sie jakos przyda? Do wzbudzania. Z Amplitunerem się nie przyda. Działą zapewne lepiej niż auto wykrywanie sygnału. Zapraszam po wycenę. Odpisz, cytując
Lukasz.h2o Napisano 4 marca 2021 Autor Napisano 4 marca 2021 Państwo S4Home oraz Q21 - w innym poscie na pytanie o sub "glownie do muzyki" poleciliscie zgodnie Magnat Sub 302A, co mi sie podoba bo jest znacznie tanszy, ale czy faktycznie dobry do muzyki, czy nieporozumienie i polecaliscie jedynie pod kątem kina domowego? Czyli, wybaczcie ale musze dopytac: Magnat Sub 302A czy Fyne F3.8 (biorac czywiscie jakosc i cene)? "Jak masz wyjście LFE to tym" - ta Yamaha ma takie wyjscie sub, jak na ponizszym zdjeciu. Jak juz mowimy o polaczeniach, to jeszcze jedno pytanie: sluchajac muzyki z laptopa powinienem koniecznie uzyc DAC'a, czy moze jakiejś przejsciowki, by odseparowac dzwiek z HDMI? Lub kupic pcmcia do laptopa, by zrobic wyjscie optical lub coaxial? Aktualnie wychodze z laptopa mini jackiem i wpinam sie w amplituner 2xRCA (gra znacznie ciszej niz bezposrednio z sieci np. z TIDALa, ale na szczescie nie jakos znacznie gorzej). Odpisz, cytując
S4Home Napisano 5 marca 2021 Napisano 5 marca 2021 20 godzin temu, Lukasz.h2o napisał: Państwo S4Home oraz Q21 - w innym poscie na pytanie o sub "glownie do muzyki" poleciliscie zgodnie Magnat Sub 302A, co mi sie podoba bo jest znacznie tanszy, ale czy faktycznie dobry do muzyki, czy nieporozumienie i polecaliscie jedynie pod kątem kina domowego? Czyli, wybaczcie ale musze dopytac: Magnat Sub 302A czy Fyne F3.8 (biorac czywiscie jakosc i cene)? Nie bardzo. Na pewno była tam inna rozmowa. Bo typowo do uzyki nie polecam tego suba. Fyne jest lepszy. Magnat to najlepszy sub w swojej cenie jeśli chodzi o kino na Polskim rynku. Kup sobie przejściówkę z USB na optyka albo coaxiala i później podłącz amplituner. No albo DAC by się przydał. Kwestia ceny. Odpisz, cytując
Lukasz.h2o Napisano 5 marca 2021 Autor Napisano 5 marca 2021 Wybór padł na powystawowego fyne F3.12 (w cenie) - mam tylko nadzieje, że nie trafiłem na przypadek gdzie najwyższy model jest niestety gorszy od najniższego:) Bardzo dziękuję za pomoc! I teraz tak, 7-8 stówek za "Cambridge DacMagic 100" wolałbym nie dawać, bo to do bardziej profesjonalnych zestawów jednak... dla mnie (mojego budżetowego zestawu) cos w okolicach 100zł powinienem znaleźć:) Tak więc pytanie czy szukać jakiegoś taniego DACa, czy faktycznie przejściówki USB-coaxial/optyk? I jeśli DAC to wyjście 2xRCA czy może być wyjście mini jack? Wtedy użyłbym obecnego kabla. Odpisz, cytując
Lukasz.h2o Napisano 9 marca 2021 Autor Napisano 9 marca 2021 Ktos ma doswiadczenie w temacie, by podpowiedziec? dziękuję;) Odpisz, cytując
TomekN Napisano 9 marca 2021 Napisano 9 marca 2021 W kwestii połączeń, rzuć okiem na ten post. Uważam, że nie potrzebujesz osobnego DACa, jeśli posiadasz amplituner stereo. Odpisz, cytując
Asdewas Napisano 9 marca 2021 Napisano 9 marca 2021 Dnia 2.03.2021 o 12:08, Lukasz.h2o napisał: Sprzęt wspomagałby słuchanie muzyki (i drugorzędnie oglądanie filmów) na obecnym: yamaha rn-602 indiana line nota 550X (stereo) 25m^2 Celem jest wspomozenie niskih tonów, ktorych teraz prawie nie ma W Nota 550X prawie nie ma niskich tonów? Ja mam zupełnie odmienne wrażenia, dla mnie bas z tych głośników to jeden z ich największych atutów. Żadnego podbicia ani buczenia w mid-basie i piękne dociągnięcie pasma do okolic 32-33 Hz. Jak sobie puszczam sinusa na zmianę 35 - 70 - 140 Hz to prawie że nie ma różnicy w głośności, a zwykle 70-120 Hz jest dużo głośniejsze niż ten najniższy zakres Z dźwiękami A0, B0 jest problem bo ich nie ma, ale poza specyficzną muzyką elektroniczną są marginalnie rzadko używane w nagraniach. Z resztą sub, który doda pasmo poniżej 30 Hz i nie zepsuje tego powyżej 30 Hz raczej nie należy do budżetowych. Chyba że aż taką różnicę w naszych systemach robi akustyka pomieszczenia, bo ja ich używam w trochę mniejszym pokoju 19m^2 i nie czuję braku basu w muzyce (jest go w sam raz, jak powinien być delikatnym tłem to taki jest, a jak w np jakiejś elektronice mają "zadrżeć ściany" to zadrgają). Jesteś w stanie określić jakiego basu Ci brakuje, czy ogólnie całości "dołu"? I jakiej muzyki słuchasz? Może zmiana głośników byłaby lepszym rozwiązaniem? Odpisz, cytując
Lukasz.h2o Napisano 12 marca 2021 Autor Napisano 12 marca 2021 Dnia 9.03.2021 o 13:50, Asdewas napisał: W Nota 550X prawie nie ma niskich tonów? Ja mam zupełnie odmienne wrażenia, dla mnie bas z tych głośników to jeden z ich największych atutów. Żadnego podbicia ani buczenia w mid-basie i piękne dociągnięcie pasma do okolic 32-33 Hz. Jak sobie puszczam sinusa na zmianę 35 - 70 - 140 Hz to prawie że nie ma różnicy w głośności, a zwykle 70-120 Hz jest dużo głośniejsze niż ten najniższy zakres Z dźwiękami A0, B0 jest problem bo ich nie ma, ale poza specyficzną muzyką elektroniczną są marginalnie rzadko używane w nagraniach. Z resztą sub, który doda pasmo poniżej 30 Hz i nie zepsuje tego powyżej 30 Hz raczej nie należy do budżetowych. Chyba że aż taką różnicę w naszych systemach robi akustyka pomieszczenia, bo ja ich używam w trochę mniejszym pokoju 19m^2 i nie czuję braku basu w muzyce (jest go w sam raz, jak powinien być delikatnym tłem to taki jest, a jak w np jakiejś elektronice mają "zadrżeć ściany" to zadrgają). Jesteś w stanie określić jakiego basu Ci brakuje, czy ogólnie całości "dołu"? I jakiej muzyki słuchasz? Może zmiana głośników byłaby lepszym rozwiązaniem? Hej, może faktycznie za szybko "oceniłem" te głośniki. Bas spoko (zwłaszcza przy filmach czasami potrafi wystraszyć:), w muzyce jest i jest przyjemny. Niestety nie znam się aż tak więc nie mogę odnieść się do Hz czy A0/B0... Niemniej jednak, czasami lubię poczuć i usłyszeć jakiś bęben, czy gitare basową czy po prostu walnięcie w muzyce remixowanej. Podejrzewam ze skonczy sie tak, ze sub bedzie odpalany na kilka kawałków dla wyżycia się, a pozniej zeby nie męczył bedzie granie w tle samej Noty przez wiekszosc dnia, ale nie spróbuje- nie dowiem sie;) Wymiary pomieszczenia tez moga miec znaczenie, bo w trojkącie muzycznym fajnie te Noty graja (zwlaszcza vs wymiary glosników oraz ich cena), ale chyba moga byc ciut maławe... doprecyzuje odpowiedz o powierzchnie podając też ksztalt - wszystko ponizej na zdjeciu (różowy- obrys, żółta linia - miejsce głośników, zielony obszar- odsłuch, na niebiesko otwarcia salonu, czyli do 23m^2 dochodzi 8m^2 i 5m^2). Muzyka rozna, glownie radiowa, pozniej rock, klasyka, pop, no i czasami klubowe remixy;) Odpisz, cytując
Recommended Posts