Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć

Szukam kolumn głośnikowych do 5k zł, Warunek konieczny jest aby miały wykończenie w kolorze jasnego drewna. Fronty też.

Zastanawiam się nad lub Fyne Audio F303, Pylon Audio Pearl 25 lub Pylon Ruby 25 mkII.

Będzie to grało z Pianocraftem Yamaha + DAC+ muzyka z radia internetowego (FLAC, jazz, lekki rock, klasyka)  Zależy mi na dobrym odwzorowaniu środka pasma, bas niekoniecznie - mam raczej mało ustawne pomieszczenie i zaraz rezonuje.

Napisano

Pomieszczenie 6x4, lewa ściana 4m z ciężką zasłoną na całej długości. Odległość między głośnikami 2-3 m no i 4 m od słuchacza. Docelowo źródło będzie do max 3-4 k zł. 

Napisano (edytowany)
10 godzin temu, Tom Mar napisał:

Cześć

Szukam kolumn głośnikowych do 5k zł, Warunek konieczny jest aby miały wykończenie w kolorze jasnego drewna. Fronty też.

Zastanawiam się nad lub Fyne Audio F303, Pylon Audio Pearl 25 lub Pylon Ruby 25 mkII.

Będzie to grało z Pianocraftem Yamaha + DAC+ muzyka z radia internetowego (FLAC, jazz, lekki rock, klasyka)  Zależy mi na dobrym odwzorowaniu środka pasma, bas niekoniecznie - mam raczej mało ustawne pomieszczenie i zaraz rezonuje.

Myślę, że warto iść w stronę kolumn podstawkowych jeśli zależy Ci na środku pasma. W tej samej cenie dostaniesz o wiele lepiej grające monitory niż kolumny podłogowe przynajmniej na tym pułapie cenowym bo wyżej już niekoniecznie. Proponuję według preferencji posłuchać np. Elac Debut Reference B6 a jeśli chciałabyś coś droższego to trzeba się zastanowić nad wymianą elektroniki.

9 godzin temu, rafau napisał:

Edytowano przez lysyrafal
Napisano

Ja bym Pianocrafta pominął w takim razie w tym wyborze.

Z tego co rozumiem to on tu jest tylko na chwilę.

Większy problem to ograniczenie koloru.

Dałeś budżet 5k a propozycję Fyne F 303 która jest połową z tego. Normalnie nikt by ich w tej cenie nie zaproponował. To fajne kolumny ale nie przy wyborze za 5K.

Audio Physic classic 5

Monitor audio Silver 200/300

Pylon diamond Monitor

Wybierając inny kolor będziesz miał większy wybór. Przemyśl to.

Napisano

Cześć,
Jeśli planujesz w następnym etapie wymienić wzmacniacz to nie ma sensu patrzeć na obecną Yamahę, która będzie kulą u nogi dla bardziej wymagających kolumn. Kolumny podstawkowe bym odrzucił w takim metrażu, nawet potężnie brzmiące Diamond Monitor 18 nie zapewnią takiego wolumenu jak Ruby 25 mk2. 

W 24m2 możesz rozważyć:
1. Pylon Audio Ruby 25 MK2, które zapewnią brzmienie dynamiczne z mocniejszą górą oraz szybkim, zróżnicowanym basem
2. Indiana Line Tesi 661 - kolumny mocniejszej podstawie basowej, średnica jest bliska, a góra szczegółowa z delikatnym rozpyleniem
3. Focal Chora 816 lub 826 jeśli uda się coś zrobić z ceną. Brzmienie ekspresyjne z rewelacyjną kontrolą basu, neutralną średnicą oraz bardzo dobrą przestrzenią. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz zapraszam na odsłuch w naszym salonie.