Fafniak Napisano 3 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2021 Chciałem uporządkować trochę temat bo w poprzednim zrobił się niejaki bałagan i tytuł był nieadekwatny No więc zakupiłem stare PRLowskie radio : początkowo ustawiłem zasilacz nostromo prawie na środku: ale udało się go przesunąć trochę bardziej do prawej strony i oddalić od malinki. ułożenie maliny i allo digione : Marzyła mi się taka stara PRLowska osłonka na żarówkę/wskaźnik włączenia i udało się dostać : Zdarłem tą ohydną okleinę. Niestety metody na ciepło na wilgoć nie zdały egzaminu. Trzeba było użyć wiertarki z takim krążkiem do którego doczepia sie papier ścierny. Po zlikwidowaniu okleiny okazało się jak mało precyzyjnie zrobione sa niektóre rzeczy Włącznik jest tymczasowy, jedzie do mnie współczesny produkt ale stylem (tak mi sie wydaje) pasujący do całości. Kolor będzie ciemnobrązowy + postarzone miedziane płyty, szczególnie na górny element który niestety jest wykonany z prasowanego papieru?(chyba) i tam bałem się zdzierać okleinę żeby się całość nie rozsypała. Z boku zamontowałem gniazdo sieciowe : Natomiast napotkałem koszmarny problem z przepływem powietrza. Musi on być wymuszony, ale nawet cichy wiatraczek z przodu, powoduje irytujący dźwięk. Wiatraczek z tyłu, pomimo zastosowań silikonowych kołeczków do mocowania też nie jest dobry. Mocowanie na śruby i izolowanie gąbką - też nie. Po prostu pusta obudowa daje taki efekt - pudło rezonansowe. Wyjściem okazało się : umieszczeni w gąbce która będzie z tyłu doklejona Wszystko razem działa całkiem sprawnie, fajne temperatury i poziom głośności. Rozebrałem do dalszych prac I teraz mam kilka pytań szczególnie do tych co siedzą w elektronice. Ta lampka/wskaźnik zielona. Muszę tam wsadzić diodę : https://botland.com.pl/diody-led/4536-dioda-led-10mm-zielona-10szt.html ona potrzebuje 3,14V - ja chciałbym żeby świeciła słabiej a najbardziej bym chciał żeby świeciła synchronicznie (mniej więcej) jak zielona dioda na płytce maliny. Ponieważ nei dokopałem sie do żadnych informacji jak można to zrobić, wymyśliłem że użyję : jakiegoś fotorezystora : https://botland.com.pl/szukaj?s=fotorezystor - i umieszczę go nad zielona diodą maliny a zasilanie będzie tym 5,39V z nostromo (zasilacza - mam wyprowadzone dodatkowe złącze) Jak to ogarnąć od strony elektrycznej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 3 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2021 Gratulacje za super pomysł 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2021 oh do końca jest cała masa problemów ale dziękuje Zapomniałem zapytać. Czy ktoś moze polecić firmę która wytnie płaty miedzi o zadanych rozmiarach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2021 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Jak to ogarnąć od strony elektrycznej ? Spróbuj na żywca podłączyć w szereg fotorezystor z diodą led. Do jednej nóżki fotorezystora jeden biegun zasilania, do wolnej nóżki Leda drugi biegun. Musisz próbować. Niewiadoma to czy ilość światła z malinowej diody będzie wystarczająca do sterowania i jak fotorezystor odpracuje to miganie. Ewentualnie szukaj gotowych projektów. Tych kilka elementów na jakiejś prototypowej płytce nawet sam poskładasz. Może wykombinuj na światłowodzie coś. Jakieś gniazdo nad Leda i końcówkę światłowodu przymocuj do atrapy tej lampki zielonej 😉 Trzym kciuki za projekt. Jestem pod wrażeniem. Ciekawy pomysł i jak uda się to co planujesz to będzie rewelacja 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Fajne. Co do wiatraczka to można wypróbować jakiś cichy np. Noctua i dodatkowo dać czujnik temperatury i uzależnić włączanie wiatraczka i jego obroty od temperatury elektroniki. Obudowa jest na tyle duża, że może by zrobić drugą półkę wyżej i dam dać malinkę? Dodatkowo można by jakiś ekran zrobić, żeby ją oddzielić od zasilacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 10 godzin temu, MariuszZ napisał: Spróbuj na żywca podłączyć w szereg fotorezystor z diodą led. Do jednej nóżki fotorezystora jeden biegun zasilania, do wolnej nóżki Leda drugi biegun Tak pierwotnie chciałem tylko jak widzę jaką rezystancję ma przewodzący fotorezystor to wydaje mi się że z tych 5,39V nic nie zostanie dla diody. 23 minuty temu, HQ150 napisał: Noctua i dodatkowo dać czujnik temperatury i uzależnić włączanie wiatraczka i jego obroty od temperatury elektroniki. myślałem o tym, ale Noctua nie podaje informacji od jakich wartości startują ich wiatraki. Ja chciałem mieć wiatraczek 60mm (teraz mam Sunona który jest na 5V naprawdę cichy i większość hałasu pochodzi z przepływu powietrza i drgań samego wiatraczka) ale to jest jeszcze do przemyślenia 26 minut temu, HQ150 napisał: Obudowa jest na tyle duża, że może by zrobić drugą półkę wyżej i dam dać malinkę? Dodatkowo można by jakiś ekran zrobić, żeby ją oddzielić od zasilacza. problemem jest to że podłączony allo digione nie może być na zbyt długich kablach a dwa że obydwie płytki w każdym innym ułożeniu muszą być obrócone względem siebie o 90 stopni. Ekran jest przewidziany, ale jak w końcu znajde firmę która mi powycina te "blachy" miedziane. Bo na razie jest tak ze firma poprzez alledrogo ładnie mi odpowiedziała i poprosiła o kontakt bezpośredni. No to jak napisałem co bym chciał to nie odpowiadają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 32 minuty temu, Fafniak napisał: Ja chciałem mieć wiatraczek 60mm Jak chodzi o głośność to chyba lepszy były np. 120 ale z parokrotnie niższymi obrotami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 niekoniecznie bo jest jeszcze cos takiego jak ciśnienie które wytwarza wiatraczek Wentylatorek o grubości 10mm i średnicy 80mm wcale lepiej sie nie sprawuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Cały czas zastanawiam się nad zakupem tego wentyla: https://proline.pl/wentylator-noctua-nf-a6x25-flx-60mm-p923443 (bo nie musiałbym powiększać otworów) lub ten https://proline.pl/wentylator-noctua-nf-a8-5v-80mm-p1279354 (powiększanie otworu) ale nie mogę znaleźć czy ma w zestawie regulatory obrotów(rezystory?) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 (edytowany) Nie wiem czy to zda egzamin ale wiatrak ( ten wolniejszy ) podłącz pod jakiś potencjometr i ustawisz sobie nim obroty do nie słyszalnych, znaczy aby nie szumiało zbytnio... Elektronik niech mnie sprostuje gdybym głupoty pisał . Malinowy zamek nabiera smaku Edytowano 4 kwietnia 2021 przez gienas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Cały czas zastanawiam się nad zakupem tego wentyla: https://proline.pl/wentylator-noctua-nf-a6x25-flx-60mm-p923443 (bo nie musiałbym powiększać otworów) lub ten https://proline.pl/wentylator-noctua-nf-a8-5v-80mm-p1279354 (powiększanie otworu) ale nie mogę znaleźć czy ma w zestawie regulatory obrotów(rezystory?) Ja w moim D.I.Y. który opisuję też w tym dziale będę miał właśnie tą Noctue NF-A8 ULN. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 ciekawa stronka video - wiatraki fajnie testowane : https://www.youtube.com/c/Coolingtechniquecom/videos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Bequiet ma też bardzo ciche łopaty. Cenowo chyba też deko lepiej od Noctue (klasyk ;)) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 54 minuty temu, Sanwing napisał: Bequiet ma też bardzo ciche łopaty. Cenowo chyba też deko lepiej od Noctue (klasyk ;)) no chyba jednak do noctua-y troszkę mu brakuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 (edytowany) Trzeba by poszperać po testach przy PC, ale Noctua ma głośniejszą pracę na full obrotach, oba wentylatory są bardzo podobnej jakości. Nie wiem czy tak mały wentylator nie będzie jednak hałasu deko robił, lepiej większy na mniejszych obrotach. Edytowano 4 kwietnia 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Na szczęście mnie nie interesuje puszczanie na full Wziąłem jednak tą wersję 80mm - startuje od 4,3V - dla mnie super Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 @HQ150 - dzięki że naprowadziłeś mnie z powrotem na 80mm noctue - dzisiaj przyszła jest świetna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Nie ma za co. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2021 W piatek przyszły płytki miedziane. Niestety żadna z nich nie trzyma wymiarów Pół biedy gdyby różniły sie tylko wielkością ,ale sa trochę krzywe. Nie chce mi się ich odsyłać, nie chce mi sie gadać z ludźmi którzy olewają pracę. Przypomina mi sie zdarzenie z chamem który robił mi deski pod sprzęt Zastanawiam się czy nie zostawić całości w takim malowaniu : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 18 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2021 Jak dla mnie wygląda o niebo lepiej ( tyle że ja bardzo lubię naturalne drzewo ), nierówności po zdartym laminacie wyrównać żywicą i na gładko wykończyć lakierem. Ten kolor to bejca czy opalarka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2021 Lakier barwiący do drewna + sama sklejka podbarwiona na ciemniejszy kolor przy pomocy "farby" czarnej Ten schemat juz wcześniej wypróbowałem i zadziałało doskonale, ale tu nie wiem co sie stało i ten lakier cos nie chce wyschnąć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 Płytki miedziane w czasie "obrabiania" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 Świetny efekt. W czym to moczyłeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 nadmanganian ocet 10% sól soda oczyszczana Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 20 godzin temu, Fafniak napisał: nadmanganian ocet 10% sól soda oczyszczana Dzięki. Razem wymieszane? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts