szpieeg Napisano 5 maja 2021 Udostępnij Napisano 5 maja 2021 Witam forumowiczów! Kupiłem ostatnio głośniki podłogowe Tannoy Revolution XT 6F i chcę dokonać zmian w "napędzie" tych kolumn. Obecnie posiadam jakiś stary wzmak Sonego z lat 90 i równie stary odtwarzacz CD, również Sony. W sumie CD może zostać, ale na pewno chcę zmienić wzmacniacz i dokupić odtwarzacz strumieniowy. Początkowo myślałem o NAD c368, ale znajomy przekonuje mnie, że z tymi głośnikami lepiej zagra lampowy Yaqin MS-30L, oczywiście po wymianie fabrycznych lamp. Do tego myślę o jednym z dwóch "strumieniowców" - Marantz NA6006 lub Denon DNP-800AE. Czytałem co nieco na temat tych dwóch sprzętów i z testów wynika, że w sumie grają bardzo podobnie, ale Marantz ma odrobinę lepszą barwę, natomiast Denon głębię i stereofonię, na czym mi niewątpliwie zależy. Może ktoś z Was jest w stanie wypowiedzieć się na temat połączenia w/w sprzętów z Tannoyami, może ma jakieś doświadczenie i wie co w "trawie" gra? Będę wdzięczny za opinie i porady. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 maja 2021 Udostępnij Napisano 5 maja 2021 Cześć, Tannoy XT6f to przestrzenne i szczegółowe brzmienie z mocniejszą górą. NAD C368 to dynamika i precyzja ale w połączeniu z XT6f może być za jasno. Tutaj porada znajomego jest uzasadniona i Yaqin MS30l sprawdza się bardzo dobrze. Uzyskasz brzmienie muzykalne z mocniejszym dołem i delikatniejszą górą. Warto byłoby także zwrócić uwagę na NADa C356bee lub Audiolab 6000a Play, który posiada wbudowany streamer i jest podobny brzmieniowo do NADa. Z odtwarzaczy strumieniowych do 3000zł masz Denona DNP800ne ocieplejszej barwie, Marantza NA6006, który zapewni lepszą dynamikę i szczegółowość oraz Bluesound Node2i, który posiada genialną aplikację i możliwość wykorzystania go w roli transportu. Zapraszam na odsłuch w naszym salonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpieeg Napisano 5 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 maja 2021 Cześć, dzięki za odpowiedź. A tak realnie, w Twojej opinii, w połączeniu z Yaqinem lepiej zagra ten Denon, czy Marantz? Czy ewentualny odsłuch w Waszym salonie jesteście w stanie zorganizować na Tannoyach? Bo z tego co wiem, nie macie "szóstek" na stanie, chciałem od Was kupić. ;) Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 5 maja 2021 Udostępnij Napisano 5 maja 2021 Cześć, fajnie z tymi kolumnami gra Rega Brio AMP, fajnie sprawdza się Cyrus One /One HD. Do tego Bluesound Node 2i i masz całkiem fajny zestaw. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 maja 2021 Udostępnij Napisano 6 maja 2021 Tannoy rewelacyjnie zgrywa się z Marantzem. NA 6006 nie jest jakimś wybitnym modelem. Może warto pomyśleć o PM 7000N Albo skorzystać z promki i kupić: https://sklep.audioforte.pl/atoll-sda-100-all-in-one-streamer-wzmacniacz-dac.html On nie ma co prawda rewelacyjnie nowego softu sieciowego. Ale podobnie jak Audiolab. Skoro to działa to może być ciekawa opcja. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 12 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2021 Mam te kolumny i generalnie te Tannoy-e ładnie zgrywają się z lampami i hybrydami. Miałem Vincenta SV-500 (teraz jest do sprzedania, jeszcze na gwarancji), ale wymieniłem go na Pier Audio MS-680 AE (półka wyżej). Te kolumny są bardzo dobre. Pięknie grają. Będziesz zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpieeg Napisano 12 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2021 1 godzinę temu, hlary napisał: Mam te kolumny i generalnie te Tannoy-e ładnie zgrywają się z lampami i hybrydami. Miałem Vincenta SV-500 (teraz jest do sprzedania, jeszcze na gwarancji), ale wymieniłem go na Pier Audio MS-680 AE (półka wyżej). Te kolumny są bardzo dobre. Pięknie grają. Będziesz zadowolony. No już chwilę je osłuchuje, kupiłem do nich w końcu lampowego Yaqina MS-30L, sieciówki jeszcze nie wybrałem. Ciągle podnoszę poprzeczkę, teraz jestem na etapie wahania między CAMBRIDGE AUDIO CXN v2 S II, a COCKTAIL AUDIO X45, ten Coctail jest od razu z CD, więc może właśnie na niego się skuszę. Chyba, że jeszcze mi się 5 razy zmieni... :) Co do głośników, ogólnie jestem zadowolony, grają bardzo szczegółowo i przestrzennie, czasami trochę zbyt natarczywie środkiem, a raczej środkową górą, że się tak wyrażę, ale to jest do utemperowania lampami. Mam za to zastrzeżenia do basu, jest trochę nieuporządkowany. Czasami gra pięknie, miękko i potrafi naprawdę nisko zejść, a czasami wydaje mi się, że jest ciut "kartonowy". No i niestety nie jest zbyt dobrze kontrolowany, jest inny, w zależności od mojego "bliżej - dalej" od głośników. Nie wiem, może to kwestia mojego pomieszczenia, spróbuje je trochę wygłuszyć. Może pomoże? ;) Pzdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 12 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2021 28 minut temu, szpieeg napisał: Mam za to zastrzeżenia do basu, jest trochę nieuporządkowany. Czasami gra pięknie, miękko i potrafi naprawdę nisko zejść, a czasami wydaje mi się, że jest ciut "kartonowy". No i niestety nie jest zbyt dobrze kontrolowany, jest inny, w zależności od mojego "bliżej - dalej" od głośników Wymieniłeś fabryczne lampy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 12 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2021 (edytowany) 9 minut temu, maverick2005 napisał: Wymieniłeś fabryczne lampy? Wymień lampy. Ja w Pier Audio mam lampy NOS. W sumie nowy wzmacniacz z nowymi kolumnami, więc oba muszą się wygrzać i zgrać. Edytowano 12 czerwca 2021 przez hlary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpieeg Napisano 12 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2021 49 minut temu, maverick2005 napisał: Wymieniłeś fabryczne lampy? 43 minuty temu, hlary napisał: Wymieniłeś fabryczne lampy? Wymień lampy. Ja w Pier Audio mam lampy NOS. W sumie nowy wzmacniacz z nowymi kolumnami, więc oba muszą się wygrzać i zgrać. Te duże lampy (EL34B) wymienili mi już w sklepie przy kupnie wzmacniacza na Electro-Harmonixy, ale sterujące mam jeszcze oryginalne chińskie, muszę je wymienić. Znajomy polecał mi właśnie NOSy (5654 RTC NOS black plate) lub MULLARD. Chyba wezmę te NOS. Wymienię 4 sterujące, te najbliżej potencjometru, zobaczę czy coś się polepszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bcnemil Napisano 20 maja 2022 Udostępnij Napisano 20 maja 2022 Dnia 12.06.2021 o 19:42, szpieeg napisał: Te duże lampy (EL34B) wymienili mi już w sklepie przy kupnie wzmacniacza na Electro-Harmonixy, ale sterujące mam jeszcze oryginalne chińskie, muszę je wymienić. Znajomy polecał mi właśnie NOSy (5654 RTC NOS black plate) lub MULLARD. Chyba wezmę te NOS. Wymienię 4 sterujące, te najbliżej potencjometru, zobaczę czy coś się polepszy. Witam. I jak się spisuje ten Yaqin po czasie? Sam mam Xt6f i odsłuchiwałem je właśnie z tym samym Yaqinem, z tym że był całkowicie nowy i jedyna rzecz, która mi nie pasowała to sybilanty. Być może była to kwestia kabli lub nie wygrzania, nie wiem ale wpadł mi w miedzy czasie Cyrus three (lyric). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceek Napisano 16 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2023 Mam te same pieknie garaja z yamacha as 501 . Poprzednio mialem jakiegos nada T 734. I powiem ze yamaha pięknie wymiata . Ale uwaga Będzie miazga bo wjezdza cd denon dcp 2000 na kupiłem za 1/4 ceny wyjsciowej bdb uzywke. Kusi mnie ostatnio marantz pm 8006 ale to za rok najwczesniej mam inne wydatki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts