B4mbisz Napisano 5 maja 2021 Udostępnij Napisano 5 maja 2021 Witam Mam pytanie dotyczące odtwarzania filmów. Filmy odtwarzam przez laptopa podłączonego do amplitunera, gdy na amplitunerze świeci się pcm dźwięk jest znakomity, natomiast gdy zmieniam w odtwarzaczu (potplayer), żeby wysłał to do amplitunera świeci się na nim tak jak przy ostatnim filmie DTS HD master audio, wszystko działa ale dźwięk jest znaczenie gorszy. Amplituner marki Yamaha Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 6 maja 2021 Udostępnij Napisano 6 maja 2021 W przypadku pcm to komputer odpowiada za dekodowanie dźwięku, widocznie musi go modyfikować np podbija jego głośność, dialogi przez co dźwięk jest dla ciebie lepszy. Trzeba by przeanalizować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 maja 2021 Udostępnij Napisano 6 maja 2021 Zasadnicze pytanie. Co masz na myśli mówiąc lepszy? Czyli jaki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B4mbisz Napisano 6 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 maja 2021 41 minut temu, S4Home napisał: Zasadnicze pytanie. Co masz na myśli mówiąc lepszy? Czyli jaki? Dialogi są wyraźniejsze i muzyka gra także wyraźnej, jest lepszy bas i efekty dźwiękowe są lepiej słyszalne, dotyczy to głównie filmów w dolby digital i dolby digital Plus, są zawsze gorsze niż pcm, nie porównałem jeszcze dts HD master audio i dolby true hd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 maja 2021 Udostępnij Napisano 7 maja 2021 To jestem bliski zdania jak Jasiek. To kwestia podbić przez kompa. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B4mbisz Napisano 9 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 maja 2021 Dnia 7.05.2021 o 09:50, S4Home napisał: To jestem bliski zdania jak Jasiek. To kwestia podbić przez kompa. Piotr Próbowałem różnych odtwarzaczy i sprawdziłem czy nie ma żadnych korektorów, i nic nie ma a się dziwię dlaczego z laptopa dźwięk jest lepszy niż z amplitunera, powinno być na odwrót Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 A laptop i amplituner odtwarzają tę samą ścieżkę audio? Bo pliki video mają czasem zakodowane więcej niż jedną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 Niestety u siebie też to obserwuję tylko, że w odwrotnym kierunku. Też chciałbym wiedzieć dlaczego tak jest. U mnie formaty dźwięku HD ( DTS HD Master Audio, Dolby True HD) brzmią bardziej dosadnie, mają jakby większego kopa, bas jest większy ale bardziej punktowy, gdy HTPC wyśle je jako bitsream do amplitunera i amplituner je dekoduje. Gdy robi to HTPC i wysyła je jako LPCM to dźwięk staje się bardziej grzeczny, może bardziej wyrównany, ale ja muzyki na tym sprzęcie nie słucham i filmy wolę w opcji gdy dekoduje ścieżkę amplituner. Przecież to w zasadzie nie powinno mieć znaczenia które urządzenie tekoduje te formaty. Powinno być bit-perfect i słyszalnych różnic nie powinno być. A są. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 Dnia 6.05.2021 o 07:22, Jasiek88 napisał: W przypadku pcm to komputer odpowiada za dekodowanie dźwięku Jak widać wynika to z tego gdzie następuje kodowanie dzwieku i przez co. Po prostu kolejny przykład że takie rzeczy grają. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B4mbisz Napisano 10 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2021 8 godzin temu, Dzik napisał: A laptop i amplituner odtwarzają tę samą ścieżkę audio? Bo pliki video mają czasem zakodowane więcej niż jedną. Sprawdziłem i mają tą samą ścieżkę audio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts