mroni723 Napisano 9 maja 2021 Udostępnij Napisano 9 maja 2021 Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym się Was poradzić czy jest sens w moim przypadku kupować sounbar do filmów (Netflix, HBO) ewentualnie gier. W tej chwili telewizor mam podłączony optykiem do zeatawu stereo (Onkyo TX 8020, kolumny Tannoy Eclipse One. O ile jakość dźwięku w filmach jest dla mnie zadawalająca to niestety dialogi są słabo wyraźne, odgłosy filmu je zagłuszają. Zastanawiam się nad Yamaha yas 106 lub 107. Czy te belki sprawdziłyby się lepiej w filmach niż mój zestaw stereo i głośniki telewizyjne ( dodam, że nie potrzebuję spejalnie efektów przestrzennych)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 Nie warto. Zmień kolumny. Później amplituner. Może warto rozważyć sprzęt używany? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 maja 2021 Udostępnij Napisano 13 maja 2021 Cześć, Niestety ale soundbar nie będzie dobrym rozwiązaniem. Warto pójść w kierunku wymiany kolumn na np. Q Acoustic 3030i czy Kef Q350. Soundbar wzmocni Ci jedynie dźwięk z telewizora ale nie uzyskasz takiego brzmienia jak na dobrych monitorach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroni723 Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Dzięki za porady. Rozglądałem się za nowym amplitunerem, ale z dostępnością jest słabo. Co myślicie o Denon X1600H lub Yamaha V4A? Czy jeśli chodzi o dźwięk stereo to będzie duża degradacja ws do mojego obecnego TX 8020? Mógłbym teraz wymienić amplituner i dokupić głośnik centralny a resztę do 5.1 później. Mam jeszcze pytanie o Dolby Atmos przy systemie 5.1 Z tego co czytałem Denon X1600H potrafi wirtualnie stworzyć efekt górnych kolumn. Czy to faktycznie działa i daje jakiś efekt? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Nie będzie aż takiej. 8020 jest ok. Ale X1600 i 4A potrafią zagrac na podobnym poziomie w stereo. 8020 deczko lepiej ale nie na tyle żeby rezygnować z kina. nie to nie działa i nie daje żadnych efektów. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroni723 Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Dzięki, tak myślałem, że to marketing tylko. A z tych dwóch ampli który lepiej wybrać? Telewizor mam 4K, do tego jeszcze PS4, ale z zamiarem zmiany na PS5, gramofon AT. To by było podłączone. Czy głośnik centralny mogę kupić dowolny czy najlepiej z serii eclipse do kompletu? Omowo musi być taki sam co kolumny stereo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 maja 2021 Udostępnij Napisano 24 maja 2021 Ja bym kolumny zmienił. Nie kupuj centralnego pod komplet bo one musza być zmienione. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wezyr11 Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 A w zasadzie dlaczego nie soundbar? Jaki w ogóle budżet przeznaczyłeś na nowy zakup? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroni723 Napisano 31 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Jeśli chodzi o budżet to tak kolo 3000 zł, Myślałem o Yamaha V4A i jakiś głośnik centralny np. Magnat Tempus, tylne głośniki później.Ale teraz się zastanawiam, czy nie zaczekać na nowe modele Onkyo lub Pioneera, pytanie tylko kiedy będą dostępne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wezyr11 Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Może Philips Fidelio? Czy musi być to absolutnie TOP marka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 2 godziny temu, mroni723 napisał: Jeśli chodzi o budżet to tak kolo 3000 zł, Myślałem o Yamaha V4A i jakiś głośnik centralny np. Magnat Tempus, tylne głośniki później.Ale teraz się zastanawiam, czy nie zaczekać na nowe modele Onkyo lub Pioneera, pytanie tylko kiedy będą dostępne. W tej sytuacji, musiałbyś do tego amplitunera Yamaha dokupić głośniki frontowe (centralny za mało Ci wniesie i do tego amplituner nie będzie wykorzystany). Więc w takiej konfiguracji będzie to ponad 3000 zł... Dlatego też zerknij na zestaw kolumn aktywnych AudioPro A36 https://www.tophifi.pl/multiroom/audio-pro/audio-pro-a36.html -otrzymasz bardzo bogate wyposażenie (m.in HDMI), zagra lepiej niż każdy soundbar dostępny na rynku i będziesz miał komplet funkcji sieciowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroni723 Napisano 1 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2021 Kolumny stojące odpadają, nie mam ich gdzie postawić i mam małego brzdąca, który by się do nich dobierał. Czemu te moje kolumny Tannoy Eclipse trzeba wymienić? Mi ich dźwięk odpowiada, w stereo grają jak dla mnie naprawdę fajnie, choć co prawda nie jestem audiofilem i specjalistą w tym temacie. Gdyby chodziło tylko o stereo to nic bym nie ruszał z moim obecnym zestawem. Zależy mi na lekkiej poprawie dźwięku w filmach, zwłaszcza scieżek dialogowych, no i do PS5, które właśnie zakupiłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2021 11 godzin temu, mroni723 napisał: Jeśli chodzi o budżet to tak kolo 3000 zł, Myślałem o Yamaha V4A i jakiś głośnik centralny np. Magnat Tempus, tylne głośniki później.Ale teraz się zastanawiam, czy nie zaczekać na nowe modele Onkyo lub Pioneera, pytanie tylko kiedy będą dostępne. Yamahy też nie masz dostępny więc nic nie tracisz czekając 😛 2 minuty temu, mroni723 napisał: Kolumny stojące odpadają, nie mam ich gdzie postawić i mam małego brzdąca, który by się do nich dobierał. Czemu te moje kolumny Tannoy Eclipse trzeba wymienić? Mi ich dźwięk odpowiada, w stereo grają jak dla mnie naprawdę fajnie, choć co prawda nie jestem audiofilem i specjalistą w tym temacie. Gdyby chodziło tylko o stereo to nic bym nie ruszał z moim obecnym zestawem. Zależy mi na lekkiej poprawie dźwięku w filmach, zwłaszcza scieżek dialogowych, no i do PS5, które właśnie zakupiłem No to przecież wiesz lepiej więc temat zakończony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroni723 Napisano 1 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2021 To zapytam inaczej, czy zmieniając tylko kolumny, np na te, które proponował Q21 i zostawiając aktualny amplituner, uzyskam poprawę jakości dialogów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2021 Zmienisz barwę dźwięku. Ale możesz nie poprawić dialogów. Z tym że to możesz łatwo sprawdzić. Wziąć swój amplituner do salonu i posłuchać. Ewentualnie coś jest nie tak na twoim źródle filmów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2021 Zmienisz zarówno barwę jak i poprawisz sekcję dialogów czyli średnicę, która przybliży się do Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 1 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2021 20 godzin temu, mroni723 napisał: Ale teraz się zastanawiam, czy nie zaczekać na nowe modele Onkyo lub Pioneera, pytanie tylko kiedy będą dostępne. Możesz się nie doczekać ponieważ są duże problemy z dostępnością. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2021 z Yamaha. Denon zaczął się już pojawiać. Onkyo / Pioneer są zapowiedziane na sierpień. Zobaczymy. Tu pytanie czy uda się przejąć ten brand i uratować go, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 Z Onkyo i Pioneer musimy jeszcze poczekać, bo na razie wszystko jest pisane palcem po wodzie. Jest szansa, że uda się uratować ale nie jest to nic pewnego. Denon powoli zaczyna dojeżdżać i sukcesywnie uzupełniamy braki. Yamaha niestety dopiero w okolicach połowy czerwca ma się pojawiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroni723 Napisano 4 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 Faktycznie Denon jest w miarę dostępny. Możecie mi wyjaśnić czym się różnią serie amplitunerów S i X. Np S960H od X2700H? Cena taka sama, parametry techniczne też niemal identyczne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2021 Niczym. Wyglądem panelu przedniego. Yamaha miała swego czasu podobnie. Wydaje mi się że założenie bylo takie aby modele S były sprzedawane w zestawie z kolumnami. Ale teraz to obojętnie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroni723 Napisano 16 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 W takim razie chyba zdecyduję sie na amplituner 5.1 lub 7.1. Mam tylko jedno pytanie, bo nie do końca rozumiem co daje 4K/8K w tych nowych aplitunerach. Tzn mam PS5 podłaczoną do TV 4K 60Hz i dźwięk z tv do stereo po optyku. Czy w takim przypadku potrzebuję ampli z 4k/8k, i da mi to jakąś różnice niż gdybym kupił nieco starszy ale wyższy model bez tych opcji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2021 4K ma teraz każdy amplituner. 8K na razie żaden. A przy najmniej nie w pełni do konsoli. Chodzi oto aby podłączyć konsole do amplitunera a amplituner do TV. Dzięki temu będziesz miał dźwięk HD jesli takowy jest w grze, na płycie BD oraz obraz jakim dysponuje konsola. Piotr 9 godzin temu, mroni723 napisał: W takim razie chyba zdecyduję sie na amplituner 5.1 lub 7.1 To są jednak inne wybory wtedy. + parę stówek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroni723 Napisano 17 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2021 Ok, czyli jeśli podłącze konsole do Tv i potem TV to amplitunera przez np. przez HDMI to nie uzyskam takiego dźwięku jak z konsoi podłączonej bezpośrednio do amplitunera? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2021 16 minut temu, S4Home napisał: 4K ma teraz każdy amplituner. 8K na razie żaden. A przy najmniej nie w pełni do konsoli. Pomijając 8K gdzie TV kosztują majątek.... Amplitunery nie za bardzo chcą działać z X-Boxem 4K przy 120Hz (60Hz ok), ale PS5 w pełni działa. 1 godzinę temu, S4Home napisał: Chodzi oto aby podłączyć konsole do amplitunera a amplituner do TV. Dzięki temu będziesz miał dźwięk HD jesli takowy jest w grze, na płycie BD oraz obraz jakim dysponuje konsola. No i pozbywasz się optyka. Jeden przewód z konsoli do amplitunera, drugi z amplitunera do Tv i nic więcej nie potrzeba. Oprócz zasilania oczywiście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts