fratczak Napisano 25 maja 2021 Udostępnij Napisano 25 maja 2021 Cześć, przeprowadziłem się z małego mieszkanka w bloku do czegoś kilka razy większego gdzie nie trzeba się ograniczać w tym sposobie oglądania i słuchania ze względu na sąsiadów no i doszedłem do wniosku że trzeba chyba stopniowo zacząć wymieniać stary sprzęt. Budowa zżarła całe fundusze i więcej dlatego niestety stopniowo. Chciałem się was podpytać od czego zacząć i do czego dążyć. Dotychczas korzystałem z czegoś takiego: -Amplituner denon avr-x1400h -fronty Wilson Raptor 7 -centralny Wilson Raptor Vocal -surroundy Wilson Raptor 1 -sub klipsch r-112sw -atmos nadstawkowe ELAC Debut 2.0 A4.2 Pakiet budżetowy, ale dawał nawet dawał radę biorąc pod uwagę sąsiadów i dzieci śpiące obok teraz można poszaleć. Tv już zmieniony na lg oled cx 77, więc czas na audio. Do audiofila mi daleko tak więc nie ma co przesadzać, głownie sprzęt będzie używany do filmów, muzyka niby też jest dość często puszczana przez żonę i dzieciaki, ale nawet nie kwapią się do przełączenia na stereo Pomieszczenie w którym jest kino ma około 60m2, ale część w której jest kino domowe ma wymiary 5x4. Odsłuch z około 4,2 m Myślę od czego zacząć zmiany. Plan jest taki żeby kupować jeden element co około miesiąc - dwa miesiące. Budżet na całość nie jest określony, celuję w średnią półkę cenową. Jak coś oglądam to lubię to przy okazji poczuć. Póki co żonę udało mi się przekonać do wymiany centralnego ze względów wizualnych bo trochę przymały jej się zdaje 😜 (załączam zdjęcie ) Co do centralnego to Klipsch RP-504C na pewno wizualnie by jej pasował, a patrząc na opinie to chyba mi też by pasował Cena trochę mniej pasuje, ale jeśli serio warto to jakoś się tyle wyskrobie. Myślę tylko czy nie lepiej pomyśleć pierw o lepszym amplitunerze albo o frontach, bo surroundy i dolby chyba nie będę ruszać, ewentualnie jako ostatnie. Sub też mi się zdaje całkiem ok, ewentualnie drugiego takiego samego kiedyś dostawić. Za rozpoczęciem wymiany od centralnego przemawia też to że dialogi czasem zdaję mi się niezbyt wyraźne, choć jest też szansa na to że to kwestia tego że coś w ustawieniach namotałem. Będę wdzięczny za porady i sugestie od czego zacząć do czego dążyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 maja 2021 Udostępnij Napisano 26 maja 2021 wymiana audio przyniesie spore koszty bo obecny system nie nadaje się do takiego pomieszczenia. Zacznij od: 1. Amplitunera. Wymień na coś lepszego i wyższego. Yamaha 6A, 1080 albo może jakieś wyższe używane Onkyo. 2. Później kolumna centralna. Faktycznie Klipsch tutaj cena jakość kiler. 504 to rewelacyjny model 3. 2 sub 4. Fronty. Nie musisz iść w komplet Klipscha Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 26 maja 2021 Udostępnij Napisano 26 maja 2021 Tu jest używka fajnego centrala Klipscha ale niestety droga. Ale warto zapytać może uda się parę stówek urwać: https://www.olx.pl/d/oferta/kolumna-centralna-klipsch-rp-450c-rc-ca-rf-limited-edition-piano-black-CID99-IDJMz9n.html#4051b95ac1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 26 maja 2021 Udostępnij Napisano 26 maja 2021 Droga, bo w piano Ale podpisuje się pod tym, co chłopaki napisali, centralna kolumna 450C/504C od Klipscha, to konkretny central, za rozsądne pieniądze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 maja 2021 Udostępnij Napisano 26 maja 2021 Cześć, Warto byłoby zacząć od wymiany amplitunera i na jego bazie sukcesywnie budować system kina. Polecam rozważyć Denona 3700 jeśli lubisz cieplejsze brzmienie z mocniejszą podstawą basową, Yamahę RX V6a jeśli cenisz sobie dynamikę oraz selektywność lub Marantz SR5015 jeśli chciałbyś postawić na wyrównanie tonalne. Klipsch RP504 to dobry kierunek i w przyszłości mógłbyś dokupić fronty od Klipsch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fratczak Napisano 26 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2021 Dzięki za podpowiedzi, Denon 3700 trochę ceną zabija =/ muszę porobić trochę ruchów na kontach to może się uda kupić amplituner i centralny. Potwierdziliście mi że warto klipscha, a o ampli musze jeszcze poczytać i poporównywać ceny. Drugi sub najlepiej taki sam jak już jest? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 maja 2021 Udostępnij Napisano 27 maja 2021 Tak tu cena podbita jest przez Piano. Ale to bardzo dobra kolumna. Z tym że na prawdę zaczął bym od amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fratczak Napisano 27 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 maja 2021 no chyba kupie to i to Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 27 maja 2021 Udostępnij Napisano 27 maja 2021 Podoba Ci się brzmienie tych Wilsonów z Denonem? Ja mam x1500h i te same Wilsony wymieniłem na jaśniejsze kolumny. Po prostu było dla mnie zbyt "ciepło", zbyt mało szczegółów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 maja 2021 Udostępnij Napisano 28 maja 2021 Zarówno Wilsonów jak Dali nie łączy się z Denonem. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 maja 2021 Udostępnij Napisano 28 maja 2021 Teoretycznie nie ale po odsłuchach bywa różnie. Wszystko zależy na co stawia dana osoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fratczak Napisano 29 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2021 18 godzin temu, S4Home napisał: Zarówno Wilsonów jak Dali nie łączy się z Denonem. Piotr Dziwna sprawa, bo chyba wszystkie zestawy na raptorach widziane w internecrah są z denonem. Co do denonów z raptorami to póki mieszkałem w bloku było spoko, teraz trochę czuć niedosyt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 to nie jest dziwna sprawa. To jeden dystrybutor. nie ma tu przypadku. W Fabryce Dali dawniej używali elektroniki NADa. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Cześć ! Mam pytanie do S4HOME Mam zestaw jamo: Lewy i prawy s803 Centralny s801 Surround s801 Chciałbym wymienić centralny na s803 CEN Tylko nie wiem czy będzie przyjemniej, w tej samej cenie mogę wymienić surroundy na 803.. Co myślicie ? Pozdrawiam ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2021 Mogę być szczery? Nie lubię tych jamo. Zyskały na sprzedaż przez fantastyczny wygląd. Ale moim zdaniem każda kolumn z tego duetu jest kiepska. Widzę sens wymiany ale może nie na kolejne jamo? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2021 W kinie domowym Jamo się sprawdzają całkiem nieźle ale nie jest to szczyt możliwości. Jeśli odpowiada Ci brzmienie to wymiana na s803 będzie delikatnym krokiem do przodu w stosunku do S801. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2021 Przepraszam Mariuszu, mam nadziej że nie jesteś zły czy obrazony Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 2 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2021 Dnia 1.06.2021 o 08:08, S4Home napisał: Mogę być szczery? Nie lubię tych jamo. Zyskały na sprzedaż przez fantastyczny wygląd. Ale moim zdaniem każda kolumn z tego duetu jest kiepska. Widzę sens wymiany ale może nie na kolejne jam Teraz już za pózno na wymiane wszystkich, dlatego chciałbym wyciągnać z tego jak najwiecej. Pomyslalem zeby wszystkie byly 803, do tego na froncie mam juz nalozone atmos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 2 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2021 16 godzin temu, Q21 napisał: W kinie domowym Jamo się sprawdzają całkiem nieźle ale nie jest to szczyt możliwości. Jeśli odpowiada Ci brzmienie to wymiana na s803 będzie delikatnym krokiem do przodu w stosunku do S801. Tak też myslę, uzywam glownie do gier i filmow z Denon x1400h. Jest przestrzennie Do tego klipsh 120sw i to jest chyba najslabszy punkt tego zestawienia ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fratczak Napisano 2 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 czerwca 2021 Znowu ja Przy założeniu że biorę Denona avc-x3700h i centralny klipscha rp-504c, to kolejnym etapem zmian powinny być fronty np. Klipsch rp-8000f (ewentualnie coś innego) zamiast raptorów 7 czy jednak lepiej drugi sub identyczny jak teraz mam czyli r-112sw bo większy chyba by nie współgrał z tym istniejącym. Cały czas mówimy o wykorzystywaniu głownie do kina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 2 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2021 55 minut temu, fratczak napisał: Znowu ja Przy założeniu że biorę Denona avc-x3700h i centralny klipscha rp-504c, to kolejnym etapem zmian powinny być fronty np. Klipsch rp-8000f (ewentualnie coś innego) zamiast raptorów 7 czy jednak lepiej drugi sub identyczny jak teraz mam czyli r-112sw bo większy chyba by nie współgrał z tym istniejącym. Cały czas mówimy o wykorzystywaniu głownie do kina. Jak oceniasz 112sw ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fratczak Napisano 2 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 czerwca 2021 2 godziny temu, Mariusz Prengel napisał: Jak oceniasz 112sw ? jak dla mnie spoko, jak trzeba było to potrafił walnąć basem tak że tynki ze ścian prawie że leciały ale nie mam porównania z innymi. Czasem było az za dużo basu, ale to przeważnie po tym jak się młody bawił pokrętłami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 112SW robi robote w ilości sztuk 2 Denon X 3700 z Klipschami gra na prawde dobrze. Możesz jeszcze rozważyć jasne ale nie tak skrajne Silver 300, Bronze 500 czy Magnat Signature 707 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 Klipsch idealnie zgrywa się z cieplejszym brzmieniem Denona X3700h, uspokoi nieco górę. Z jaśniejszych kolumn masz wspomniane Monitor Audio Silver 300, które utwardzą nieco bas ale średnica nabierze większej barwy, Bronze 500 to także godne polecenia połączenie. Alternatywą mogłyby być jeszcze Wharfedale Evo 4.4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fratczak Napisano 15 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2021 Miałem wprowadzać zmiany na raty ale mi nie idzie Denon avc-x3700h już stoi, Klipsch RP-504C też już jest, a Klipsch RP8000F w drodze ale gdzieś na przerzutowni dpd utknęły 504c robi robotę i nie mogę się doczekać aż fronty przyjdą. Zastanawiam się jeszcze czy jest sens ruszać wilson raptor 1 które mam jako surroundy, klipsche pasowałyby stylistycznie z tym że mam tak na prawdę tylko jedną lokalizację na te surroundy i nie wiem czy rp-402s lub 502s się tam sprawdzą, bo te wersje SA na pewno tam nie pasują. Chyba że coś innego no i pytanie czy różnica będzie na tyle zauważalna że będzie sens ruszać moje ręcznie malowane na biało raptory Załączam zdjęcie tego jak są teraz zamocowane i rzut pomieszczenia. salon.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts