Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Poszukuje nagłośnienia do Pokoju które ma posłużyć jako "kino" pomieszczenie ma około 18m2 i znajduje się na poddaszu gdzie siedząc i oglądając telewizje za sobą mam skos. Niestety totalnie nie znam się na nagłośnieniu. Myślałem ,że najlepszym rozwiązaniem byłoby 5.1.2. Czy do 4 tysięcy złotych byłbym wstanie kupić coś sensownego w takim zestawieniu?

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

Do 4000zł amplituner i głośniki w w systemie 5.1.2? Kiepsko... Sam amplituner w takim wypadku musi być 7.1 co już mocno stwarza budżetowy problem bo to raczej ponad 2000zł, a gdzie tu jeszcze głośniki i subwofer. Możesz próbować na siłę najtańsztch rozwiązań, ale efekt może rozczarować (ale nie musi). Poważnie rozważ używany sprzęt, ogranicz się do 5.1, albo zwiększ budżet conajmniej o 2000zł.

Ja tylko nowy sprzęt to za około 4500zł masz np. Onkyo HTS-5915-DAB. Sam oceń czy czegoś takiego oczekujesz.

Edytowano przez Butler
Napisano

Hmm myślę ,że w takim razie skłaniałbym się do wersji 5.1, jednak wolałbym nie przeglądać sprzętów używanych a budżetu też nie chciałbym zwiększać.

Co mógłbyś polecić do 4k w systemie 5.1. Użytkowanie to gry i filmy.

Napisano
2 godziny temu, Kamil Góra napisał:

do 4k w systemie 5.1.

Taki w sumie standard w zapytaniu, przewijający się niemal że w co drugim temacie. Przejrzyj chociaż 5 ostatnich stron, a pewnie znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. I chyba jednak odrobinę będziesz musiał dołożyć. 

Podpisuje się też pod tym, co napisali koledzy - w tym budżecie tylko 5.1

Napisano

Ok... Na pierwszy strzał to np. amplituner Denon AVR-S650H to poniżej 2000zł dostaniesz, do tego zestaw głośników np. Taga TAV-506 v.2 Set w komplecie z subwooferem TSW-90 v.2 za 1800zł i jakoś już to będzie grało. Nie zapomnij dobrych przewodach i mniej więcej w budżecie się zmieścisz. Nie brałem pod uwagę odtwarzacza, nie wiem z czego masz zamiar korzystać bo ja np. używam NAS Qnap

Generalnie nie za bardzo orientuję się w tym przedziale cenowym... Wiem jest duży problem z dostępnością szczególnie amplitunerów, ale ten Denon w sieciówkach jest popularny więc raczej do dostania. Zasugeruję byś w pierwszej kolejności solidnie przemyślał temat rozmieszczenie głośników oraz miejsca odsłuchu w pomieszczeniu wg. założeń Dolby. Ułatwi Ci to wybór typu głośników które musisz szukać.

Napisano

Do 4 tysięcy tylko sprzęt używany. I zapominasz o Atmosie na pewno.

Dawniej mogłeś jeszcze polować na nowe Denon S 650 + Taga 607 albo POLK T 531 + Magnat Sub 302A

Ale chyba braknie jednak

Piotr

Napisano

W tym przedziale cenowym celuj w system 5.1. Masz tutaj Yamahę RX V4a + Polk Audio T531 lub Denona AVR S650 + Taga Harmony TAV606.  Subwoofer w takich zestawach byłby opcją na przyszłość jeśli chciałbyś zmieścić się w 4000zł.