Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 14.07.2025 o 19:55, Artur Brol napisał:

Auris Audio Lyre

Gdzieś już widziałem takie lampy😉

Grają bardzo dobrze, pomimo, że to chińszczyzna. Ale jednak nienajtańsza. 

Edytowano przez Rega
Napisano

Oczywiście to lampy 6CA7 Psvane Mark II. Mam je. Bardzo dobrze brzmiąca chińszczyzna. 

To moje. A czarne, też moje,Treasure, powiedziałbym, że są jeszcze lepsze.

IMG_20231217_131418 — kopia.jpg

IMG_20231115_210935.jpg

Napisano
Dnia 18.06.2024 o 09:26, michaudio napisał:

Sugden pracuje w klasie A, więc przy głośniejszym graniu grzeje się jak palnik. Gdyby był o połowę niższy, to tranzystory nie przetrwały by dwuletniej gwarancji

Bez przesady.

Oczywiście - na obudowie Sugdena można smażyć jajka (tzn. można na moim A21, gdy znajomy przyniósł Masterclass IA-4 to ten smok był ledwo ciepły), ale co z tego?

Ano - to z tego, że zasadnicza topologia nie zmieniła się od lat 60-tych XXw. i producent doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że końcówki mocy pracują w wysokiej temperaturze. Stąd wszelkie zmiany, jeśli już są wprowadzane, mają na celu (oprócz poprawy dźwięku) wymianę komponentów na bardziej wytrzymałe termicznie. 

W efekcie niektóre komponenty Sugdena mają szacowany czas do pierwszej awarii... 100 lat. To jest poważny producent i zapewnia klientowi coś, o czym świat dawno już zapomniał: JAKOŚĆ. 

Obecnie posiadany Sugden A21 (już seria Signature)  jest moim drugim wzmacniaczem tej firmy. Wyjąłem go z fabrycznego kartonu jesienią ubiegłego roku. Jego poprzednik, wyprodukowany w latach 90-tych ubiegłego wieku wciąż żyje i ma się dobrze. Wytrzymał nie dwa lata, tylko ponad 30 lat. Sprzedałem go koledze z Polski i gra teraz wyłącznie z kaset, bo kolega jest analogowy. Gdy byłem niedawno w PL to odwiedziłem mojego Sugdena i stwierdzam, że ma dobre warunki. 😄 Jeszcze długo pogra i będzie cieszył nowego właściciela. Już trzeciego. Ja byłem drugi - kupiłem wzmacniacz jakieś 12-13 lat temu od pierwszego właściciela z UK. 

Sugdeny są długowieczne. Bez obaw. 

sugden.jpg

Napisano (edytowany)

Macie swoje palniki w klasie A, gdy zwiększamy moc - cytat z Magazynu Audio :) 

„Często jest powtarzana bajka, że gdy wzmacniacz w klasie A gra głośno (oddaje wysoką moc), wówczas nagrzewa się tak, że można na nim smażyć jajecznicę. Tymczasem jajecznicę smażymy rano, gdy tylko wzmacniacz włączymy, a gdy potem słuchamy, temperatura nawet trochę spada wraz ze wzrostem mocy dostarczanej do głośników.”

https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/4061-canor-ai-1-20

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
8 minut temu, kaczadupa napisał:

Tymczasem jajecznicę smażymy rano, gdy tylko wzmacniacz włączymy

To jest bez znaczenia. Rano czy wieczorem - jest gorąco! Klasa A wymusza ciągłą pracę tranzystorów, bez przełączania. Są wciąż pod prądem, radiatory wciąż promieniują. Ok 80% dostarczanej energii idzie w produkcję ciepła. 

Jaki to ma sens? Ano taki, że Czysta Klasa A jest najmniej wydajna energetycznie, za to produkuje najlepszy dźwięk. 😄

Jest to związane z brakiem zniekształceń przy przejściu przez zero. Dźwięk jest czysty, płynny i eufoniczny. 

https://banbye.com/watch/v_Eg5jPX54H6wT

Napisano (edytowany)
19 minut temu, il Dottore napisał:

To jest bez znaczenia. Rano czy wieczorem - jest gorąco!

Chyba nie do końca zrozumiałeś to, co napisał recenzent z Magazynu Audio i jego żart z jajkiem. :) 

2 godziny temu, il Dottore napisał:

W efekcie niektóre komponenty Sugdena mają szacowany czas do pierwszej awarii... 100 lat. To jest poważny producent i zapewnia klientowi coś, o czym świat dawno już zapomniał: JAKOŚĆ. 

Producent może i zapewnia ale on też podzespoły kupuje i wszystko może się przytrafić, czy to Accu, Sugden czy Denon. Wysoka temperatura i 100 lat…, no tu już trzeba zapytać serwisantów jak często mają Sugdeny w naprawie. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
20 minut temu, kaczadupa napisał:

Chyba nie do końca zrozumiałeś to, co napisał recenzent z Magazynu Audio i jego żart z jajkiem. :) 

Adam, a chcialbyś piec w klasie A, ? bo ja nie.

Tam część mocy idzie w p...u, zamieniana na ciepło właśnie

Mnie wystarcza klasa AB, mogę grać całe dnie i jest letni.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
4 minuty temu, DiBatonio napisał:

Właśnie. I z tego powodu nie wypożyczyłem Canora AI 1.20. Pewnie bardzo dobry wzmak ale jak nim grać od rana do nocy…

Napisano
4 minuty temu, DiBatonio napisał:

Można grać całe dnie, ale co to za granie? :) Mam też Fosi w Klasie D i po 24 godzinach nonstop pod prądem pozostaje chłodny. Ale cóż z tego, skoro sonicznie koło Pure Class A nawet nie stał? Zresztą Fosi zaraz idzie na sprzedaż. Kupiłem go wyłącznie w celu wygrzewania przetwornika D/A. Pograł 600 godzin - i do widzenia! Zrobił swoje i może odejść. Dźwięk jest zaskakująco dobry, jak na cenę, myślę że ze sprzętem w klasie AB tak do 2000€ spokojnie może konkurować. Jednak dla wymagającego słuchacza Klasa D po prostu nie wystarcza. Podobnie jak Klasa AB. 

I nie część, tylko WIĘKSZOŚĆ dostarczonej mocy idzie na radiatory - ok 80%. Natomiast ok 20% idzie na radość słuchacza. I na tym polega zabawa. :) 

https://banbye.com/watch/v_Qnv2opSAc9dS

Napisano
14 minut temu, kaczadupa napisał:

jak nim grać od rana do nocy…

No właśnie - zależy jak się sprzętu używa. 

Gdybym miał grać na Klasie A nonstop to pewnie rachunek za prąd by mnie zabił. Ale z racji zawodowych obowiązków swój system odpalam w zasadzie tylko w weekendy na kilka godzin. A i z tym mam kłopot bo żona domaga się dostępu do TV. :) 

W tygodniu musi mi wystarczyć głośnik BT albo słuchawki z donglem grające z telefonu. 

U mnie odpalenie systemu to jest święto. :) W takich warunkach spokojnie można korzystać z dobrodziejstw Czystej Klasy A. 

Napisano
24 minuty temu, il Dottore napisał:

Jednak dla wymagającego słuchacza Klasa D po prostu nie wystarcza. 

Miałem Gato Audio DIA250s,  w klasie D.

Nie wiem co można by temu piecykowi zarzucić. To samo z Gold Note IS1000, Gato Amp150 czy nawet Cambridge CXAA81.

Moim zdaniem trochę idealizujesz ta A klasę.  Moje zdanie.

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, Artur Brol napisał:

Moim zdaniem trochę idealizujesz ta A klasę.  Moje zdanie.

30 lat klocki przerzucam i miałem czas by sobie jakąś opinię wyrobić. 

Nie spotkałem lepiej grających wzmacniaczy, niż Pure Class A. A słuchałem najlepszych konstrukcji AB od najlepszych producentów. 

No i brak im tego czegoś. Nazwij to magią - jak chcesz. Stereotypowy dźwięk z AB jest suchy, kliniczny, tranzystorowy. To słychać nawet z Accuphase. Oczywiście nie odnoszę się do kategorii absolutnych  bo wzmaki AB potrafią być znakomite, tylko mówię o porównaniu z Klasą A. 

Podobnie Klasa D...  gdy słuchasz tego Fosi za czapkę śliwek to niby nic mu nie brakuje. Pięknie jest! Spokojnie można żyć z takim wzmacniaczem! 

https://banbye.com/watch/v_s6swUrM9Eq0h

Włącz zaraz potem Sugdena i przekonasz się, że w porównaniu dźwięk Fosi jest płaski i szary, mało precyzyjny, zawoalowany, nieciekawy. W porównaniu. Tylko co to za porównanie z 30x droższym sprzętem? Dlatego IMO Fosi to rynkowy killer i nie widzę sensu zakupu niczego w Klasie AB tak do 2 tys €. Tu już rządzi chińska Klasa D i trzeba ten fakt zaakceptować. 

Ale to tylko moje zdanie. Prywatne i osobiste. Nie zamierzam się przy nim upierać. Z Klasą A ślubu nie brałem i jeśli usłyszę coś grającego lepiej niż mój Sugden to kupię natychmiast. A nie - sorry! Nie kupię. :) 

Teraz kupiłem dom nad morzem i jestem zrujnowany. :) Przez najbliższych kilka lat nie kupię nawet kabelka. :) 

Edytowano przez il Dottore
Napisano

Porównywałem 1:1 Accu w klasie A i AB i bardziej mi się podobał ten w AB. Przy czym Accu w klasie A nie gra jak typowy wzmacniacz w klasie A. 
Tak typowo A klasowo grał Musical Fidelity A1 , z którym kiedyś obcowałem. Nasycone, ciepłe granie, choć bez akcentowania kontrastów i rytmu, co akurat jest dla mnie ważne.