Rega Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca (edytowany) Dnia 14.07.2025 o 19:55, Artur Brol napisał: Auris Audio Lyre Gdzieś już widziałem takie lampy😉 Grają bardzo dobrze, pomimo, że to chińszczyzna. Ale jednak nienajtańsza. Edytowano 15 lipca przez Rega Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca Te lampy to chińszczyzna? Bo Auris jako firma to chyba z Serbii. Odpisz, cytując
Rega Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca Oczywiście to lampy 6CA7 Psvane Mark II. Mam je. Bardzo dobrze brzmiąca chińszczyzna. To moje. A czarne, też moje,Treasure, powiedziałbym, że są jeszcze lepsze. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca Nawet wygladaja fajnie, podobne do 300b. Choć to pewnie zależy od producenta jak wyglądają. Kurcze moze kiedyś sobie sprawie jakiegoś lampowych, kto wie. Odpisz, cytując
Rega Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca We wzmacniaczach prezentują się bardzo dobrze. A brzmienie, myślę, że lepsze niż z lamp 300B. No , ale to wyłącznie moja, prywatna opinia 2 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 19 lipca Napisano 19 lipca Sesja rozbierana, nie dla nieletnich audiofili 😄 Sugden Masterclass IA-4 4 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 15:53 Napisano wczoraj o 15:53 Dnia 18.06.2024 o 09:26, michaudio napisał: Sugden pracuje w klasie A, więc przy głośniejszym graniu grzeje się jak palnik. Gdyby był o połowę niższy, to tranzystory nie przetrwały by dwuletniej gwarancji Bez przesady. Oczywiście - na obudowie Sugdena można smażyć jajka (tzn. można na moim A21, gdy znajomy przyniósł Masterclass IA-4 to ten smok był ledwo ciepły), ale co z tego? Ano - to z tego, że zasadnicza topologia nie zmieniła się od lat 60-tych XXw. i producent doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że końcówki mocy pracują w wysokiej temperaturze. Stąd wszelkie zmiany, jeśli już są wprowadzane, mają na celu (oprócz poprawy dźwięku) wymianę komponentów na bardziej wytrzymałe termicznie. W efekcie niektóre komponenty Sugdena mają szacowany czas do pierwszej awarii... 100 lat. To jest poważny producent i zapewnia klientowi coś, o czym świat dawno już zapomniał: JAKOŚĆ. Obecnie posiadany Sugden A21 (już seria Signature) jest moim drugim wzmacniaczem tej firmy. Wyjąłem go z fabrycznego kartonu jesienią ubiegłego roku. Jego poprzednik, wyprodukowany w latach 90-tych ubiegłego wieku wciąż żyje i ma się dobrze. Wytrzymał nie dwa lata, tylko ponad 30 lat. Sprzedałem go koledze z Polski i gra teraz wyłącznie z kaset, bo kolega jest analogowy. Gdy byłem niedawno w PL to odwiedziłem mojego Sugdena i stwierdzam, że ma dobre warunki. 😄 Jeszcze długo pogra i będzie cieszył nowego właściciela. Już trzeciego. Ja byłem drugi - kupiłem wzmacniacz jakieś 12-13 lat temu od pierwszego właściciela z UK. Sugdeny są długowieczne. Bez obaw. 4 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 17:24 Napisano wczoraj o 17:24 (edytowany) Macie swoje palniki w klasie A, gdy zwiększamy moc - cytat z Magazynu Audio „Często jest powtarzana bajka, że gdy wzmacniacz w klasie A gra głośno (oddaje wysoką moc), wówczas nagrzewa się tak, że można na nim smażyć jajecznicę. Tymczasem jajecznicę smażymy rano, gdy tylko wzmacniacz włączymy, a gdy potem słuchamy, temperatura nawet trochę spada wraz ze wzrostem mocy dostarczanej do głośników.” https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/4061-canor-ai-1-20 Edytowano wczoraj o 17:25 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 17:41 Napisano wczoraj o 17:41 8 minut temu, kaczadupa napisał: Tymczasem jajecznicę smażymy rano, gdy tylko wzmacniacz włączymy To jest bez znaczenia. Rano czy wieczorem - jest gorąco! Klasa A wymusza ciągłą pracę tranzystorów, bez przełączania. Są wciąż pod prądem, radiatory wciąż promieniują. Ok 80% dostarczanej energii idzie w produkcję ciepła. Jaki to ma sens? Ano taki, że Czysta Klasa A jest najmniej wydajna energetycznie, za to produkuje najlepszy dźwięk. 😄 Jest to związane z brakiem zniekształceń przy przejściu przez zero. Dźwięk jest czysty, płynny i eufoniczny. https://banbye.com/watch/v_Eg5jPX54H6wT Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 17:50 Napisano wczoraj o 17:50 (edytowany) 19 minut temu, il Dottore napisał: To jest bez znaczenia. Rano czy wieczorem - jest gorąco! Chyba nie do końca zrozumiałeś to, co napisał recenzent z Magazynu Audio i jego żart z jajkiem. 2 godziny temu, il Dottore napisał: W efekcie niektóre komponenty Sugdena mają szacowany czas do pierwszej awarii... 100 lat. To jest poważny producent i zapewnia klientowi coś, o czym świat dawno już zapomniał: JAKOŚĆ. Producent może i zapewnia ale on też podzespoły kupuje i wszystko może się przytrafić, czy to Accu, Sugden czy Denon. Wysoka temperatura i 100 lat…, no tu już trzeba zapytać serwisantów jak często mają Sugdeny w naprawie. Edytowano wczoraj o 18:01 przez kaczadupa Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 18:07 Napisano wczoraj o 18:07 12 minut temu, kaczadupa napisał: jego żart z jajkiem To nie jest żart. Spokojnie jajka usmażysz - zapewniam! To jedna z wielu zalet tego wzmacniacza. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 18:09 Napisano wczoraj o 18:09 Przed chwilą, il Dottore napisał: To nie jest żart. Spokojnie jajka usmażysz - zapewniam! To jedna z wielu zalet tego wzmacniacza. Nie o to chodzi… Dobra, koniec tematu. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 18:09 Napisano wczoraj o 18:09 (edytowany) 20 minut temu, kaczadupa napisał: Chyba nie do końca zrozumiałeś to, co napisał recenzent z Magazynu Audio i jego żart z jajkiem. Adam, a chcialbyś piec w klasie A, ? bo ja nie. Tam część mocy idzie w p...u, zamieniana na ciepło właśnie Mnie wystarcza klasa AB, mogę grać całe dnie i jest letni. Edytowano wczoraj o 18:11 przez DiBatonio Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 18:15 Napisano wczoraj o 18:15 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Mnie wystarcza klasa AB, mogę grać całe dnie i jest letni. Właśnie. I z tego powodu nie wypożyczyłem Canora AI 1.20. Pewnie bardzo dobry wzmak ale jak nim grać od rana do nocy… Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 18:21 Napisano wczoraj o 18:21 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Mnie wystarcza klasa AB, mogę grać całe dnie i jest letni. Można grać całe dnie, ale co to za granie? Mam też Fosi w Klasie D i po 24 godzinach nonstop pod prądem pozostaje chłodny. Ale cóż z tego, skoro sonicznie koło Pure Class A nawet nie stał? Zresztą Fosi zaraz idzie na sprzedaż. Kupiłem go wyłącznie w celu wygrzewania przetwornika D/A. Pograł 600 godzin - i do widzenia! Zrobił swoje i może odejść. Dźwięk jest zaskakująco dobry, jak na cenę, myślę że ze sprzętem w klasie AB tak do 2000€ spokojnie może konkurować. Jednak dla wymagającego słuchacza Klasa D po prostu nie wystarcza. Podobnie jak Klasa AB. I nie część, tylko WIĘKSZOŚĆ dostarczonej mocy idzie na radiatory - ok 80%. Natomiast ok 20% idzie na radość słuchacza. I na tym polega zabawa. https://banbye.com/watch/v_Qnv2opSAc9dS 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 18:23 Napisano wczoraj o 18:23 2 godziny temu, il Dottore napisał: Sugden A21 Jaka tam jest końcówka mocy, możesz pokazać schemat? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 18:27 Napisano wczoraj o 18:27 3 minuty temu, pairtick napisał: Jaka tam jest końcówka mocy, możesz pokazać schemat? Mam schemat ręcznie rozrysowany przez samego pana Sugdena. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 18:32 Napisano wczoraj o 18:32 9 minut temu, il Dottore napisał: Jednak dla wymagającego słuchacza Klasa D po prostu nie wystarcza. Podobnie jak Klasa AB. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 18:34 Napisano wczoraj o 18:34 14 minut temu, kaczadupa napisał: jak nim grać od rana do nocy… No właśnie - zależy jak się sprzętu używa. Gdybym miał grać na Klasie A nonstop to pewnie rachunek za prąd by mnie zabił. Ale z racji zawodowych obowiązków swój system odpalam w zasadzie tylko w weekendy na kilka godzin. A i z tym mam kłopot bo żona domaga się dostępu do TV. W tygodniu musi mi wystarczyć głośnik BT albo słuchawki z donglem grające z telefonu. U mnie odpalenie systemu to jest święto. W takich warunkach spokojnie można korzystać z dobrodziejstw Czystej Klasy A. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano wczoraj o 18:51 Napisano wczoraj o 18:51 24 minuty temu, il Dottore napisał: Jednak dla wymagającego słuchacza Klasa D po prostu nie wystarcza. Miałem Gato Audio DIA250s, w klasie D. Nie wiem co można by temu piecykowi zarzucić. To samo z Gold Note IS1000, Gato Amp150 czy nawet Cambridge CXAA81. Moim zdaniem trochę idealizujesz ta A klasę. Moje zdanie. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 19:08 Napisano wczoraj o 19:08 (edytowany) 22 minuty temu, Artur Brol napisał: Moim zdaniem trochę idealizujesz ta A klasę. Moje zdanie. 30 lat klocki przerzucam i miałem czas by sobie jakąś opinię wyrobić. Nie spotkałem lepiej grających wzmacniaczy, niż Pure Class A. A słuchałem najlepszych konstrukcji AB od najlepszych producentów. No i brak im tego czegoś. Nazwij to magią - jak chcesz. Stereotypowy dźwięk z AB jest suchy, kliniczny, tranzystorowy. To słychać nawet z Accuphase. Oczywiście nie odnoszę się do kategorii absolutnych bo wzmaki AB potrafią być znakomite, tylko mówię o porównaniu z Klasą A. Podobnie Klasa D... gdy słuchasz tego Fosi za czapkę śliwek to niby nic mu nie brakuje. Pięknie jest! Spokojnie można żyć z takim wzmacniaczem! https://banbye.com/watch/v_s6swUrM9Eq0h Włącz zaraz potem Sugdena i przekonasz się, że w porównaniu dźwięk Fosi jest płaski i szary, mało precyzyjny, zawoalowany, nieciekawy. W porównaniu. Tylko co to za porównanie z 30x droższym sprzętem? Dlatego IMO Fosi to rynkowy killer i nie widzę sensu zakupu niczego w Klasie AB tak do 2 tys €. Tu już rządzi chińska Klasa D i trzeba ten fakt zaakceptować. Ale to tylko moje zdanie. Prywatne i osobiste. Nie zamierzam się przy nim upierać. Z Klasą A ślubu nie brałem i jeśli usłyszę coś grającego lepiej niż mój Sugden to kupię natychmiast. A nie - sorry! Nie kupię. Teraz kupiłem dom nad morzem i jestem zrujnowany. Przez najbliższych kilka lat nie kupię nawet kabelka. Edytowano wczoraj o 19:15 przez il Dottore Odpisz, cytując
majkel74 Napisano wczoraj o 19:12 Napisano wczoraj o 19:12 Porównywałem 1:1 Accu w klasie A i AB i bardziej mi się podobał ten w AB. Przy czym Accu w klasie A nie gra jak typowy wzmacniacz w klasie A. Tak typowo A klasowo grał Musical Fidelity A1 , z którym kiedyś obcowałem. Nasycone, ciepłe granie, choć bez akcentowania kontrastów i rytmu, co akurat jest dla mnie ważne. Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 19:16 Napisano wczoraj o 19:16 46 minut temu, il Dottore napisał: Mam schemat ręcznie rozrysowany przez samego pana Sugdena. Aczkolwiek, się na tym absolutnie nie znam 😉, to nie wygląda mi to na jakąś 'czystą klasę A'. Odpisz, cytując
Recommended Posts