Butler Napisano 11 lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 Dokładnie tak, kwestia czułości. Przy konwersji ustala się też filtry koloru, ciągłość łańcuchów itd. Jak ktoś "ogarnia" takie sprawy na co dzień to jest 5-10 minut roboty by wyszła profeska. Mnie najbardziej przeszkadzają widoki izometryczne i cienie, często wtedy "ręcznie" koryguję projekt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 Corela już nie mam. Czym mogę zasymulować działanie wektoryzacii? Bo płytka frontowa wygląda słabo Ale będąc wczoraj na wystawie pewnego znanego twórcy Wpadłem na pomysł aby oczy z któregoś z tych obrazów umieścić na tej płytce Lub Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 (edytowany) Tak u mnie wygląda po konwersji. Nie używam Corela. Fafniak.dwg Edytowano 11 lipca 2022 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 @Butler Przy założeniu że mamy obraz Witkacego (te dwa powyższe) To czy laserem uzyskam taki obrazek ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 Raczej do ogarnięcia. Powtórzę, kwestia softu. Zerknij jak to na EngraveLab PhotoLaser Plus się robi, a to tylko jedno z wielu rozwiązań. https://www.epiloglaser.pl/how-it-works/video/preparing-photos-for-engraving-with-engravelab-photolaser-plus/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 To chyba lepsze 10 minut temu, Butler napisał: Raczej do ogarnięcia. Powtórzę, kwestia softu. Zerknij jak to na EngraveLab PhotoLaser Plus się robi, a to tylko jedno z wielu rozwiązań. https://www.epiloglaser.pl/how-it-works/video/preparing-photos-for-engraving-with-engravelab-photolaser-plus/ obejrzę Najbliżej mam do druk24.pl - zajrzę do nich z plikiem i spytam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 lipca 2022 @Butler Czy na podstawie twojego doświadczenia ten plik :oczy-większe_adobe_express.svg Mozesz powiedzieć jak wyjdzie w "druku" laserem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 lipca 2022 Jak na laser to prosty projekt. Czarne tło, monochromatyczny... Wyjdzie podobnie jak oryginał, szarości zostaną uwidocznione zależnie od osoby która to będzie przerabiała. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 lipca 2022 2 minuty temu, Butler napisał: zależnie od osoby która to będzie przerabiała. jak bardzo zależne ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 lipca 2022 Druk laserem to nie jest zwykła drukarka typu zaznacz, uruchom i zapomnij. Tu potrzebny jest minimalny wkład obsługującego do ustalenia podstawowych parametrów, kontrast jest jednym z nich 😉 Soft, soft, soft. I człowiek który to klepnie. Twoja grafika jest prosta do ogarnięcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 lipca 2022 ok Czy facet, jak wgra ten plik svg to będzie w stanie pokazać mi symulację tego co zostanie naniesione laserem czy to tez zależy bardzo od możliwości softu? (bo może jest jakiś podstawowy standard możliwości oprogramowania?) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 lipca 2022 W przypadku druku na usługi zawsze jest podgląd na ekranie, nie ma innej opcji. Zawsze trzeba to ustawić, wykadrować, POKAZAĆ KLIENTOWI. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 lipca 2022 A powiedz mi jeszcze jedno. Czy tam jest sterowanie mocą lasera (w jakimś zakresie) i tym samym decyzja jak głęboko sięgnie w materiał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 lipca 2022 Tak, moc lasera jest regulowana. Z reguły to są urządzenia o mocy 30-40W, jak chcemy by efekt był idealny warto zrobić próbę by ustawić optymalne parametry na docelowy element. Odcienie szarości dzięki regulacji mocy właśnie tak są wykonywane, laser pracuje z mniejszą mocą pod dany "kolor" który jest w oddzielnej warstwie, każdy wykonywany w innym przebiegu. Ale tu znowu wszystko zależy od typu maszyny... Temat rzeka Zerknij, ładnie ktoś opisał zasady działania https://www.boro-laser.com.pl/jak-dziala-laser.html Ja robię tylko proste projekty, typowo industrialne, znakujące i identyfikujące producenta a do wykonania wysyłam je do zaprzyjaźnionej firmy. Aż tak dużej wiedzy o grawerce laserze nie mam, podstawy raczej Ja to od takich spraw jestem raczej mechanicznych CNC (projektowanie i obróbka) jak poniżej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 No to mam 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 Dziękuję bardzo za pomoc @Butlerowi Laser pracuje też na JPG poziom jasności odpowiada mniej więcej poziomowi mocy lasera Z pliku takiego : wyszło to : Widzę ze mało kogo to interesuje ale może komuś się przyda LASER GRAWEROWANIE 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 19 lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 lipca 2022 12 godzin temu, Fafniak napisał: Widzę ze mało kogo to interesuje ale może komuś się przyda LASER GRAWEROWANIE Wg mnie sporo osób jest tym zainteresowanych, a że nie wypowiadają się to inna sprawa. Ogólnie jesteś chyba zadowolony z końcowego efektu? Pozdrawiam PS. Czy "LASER GRAWEROWANIE" to miał być link do konkretnej strony (bo jeśli tak, to nie działa)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 lipca 2022 20 minut temu, RoRo napisał: Ogólnie jesteś chyba zadowolony z końcowego efektu? Tak - choć teraz mając tę wiedzę co jak działa i ile kosztuje - zrobiłbym to trochę inaczej. 20 minut temu, RoRo napisał: PS. Czy "LASER GRAWEROWANIE" to miał być link do konkretnej strony (bo jeśli tak, to nie działa)? Nie - to taki "hasztag" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 19 lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 lipca 2022 27 minut temu, Fafniak napisał: Tak - choć teraz mając tę wiedzę co jak działa i ile kosztuje - zrobiłbym to trochę inaczej. A mógłbyś rozwinąć temat-czyli co byś zmienił (by było szybciej, albo lepiej, albo...?), ale i również określił koszty takiego "tuningu optycznego"? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 lipca 2022 8 godzin temu, RoRo napisał: A mógłbyś rozwinąć temat-czyli co byś zmienił (by było szybciej, albo lepiej, albo...? Jest trochę tego : - jeżeli używasz farby "strukturalnej" (u mnie pseudo rdza) NIE WOLNO !!! do zrzucania resztek używać nawet bardzo miekkiego pędzla - myślę kompresor (nie plujący olejem) będzie znacznie lepszy - dowiedziałbym się czy jest szansa na pokrycie lakierem na zasadzie napruszenia , nie pokrycia grubą warstwą, bo to zabija efekt rdzy - spray MOTIP jest znacznie lepszy/matowy niż K2- K2 jest znacznie bardziej kryjący - aluminium szuflady postarzyłbym PRZED potraktowaniem sprayami i lakierem (postarzanie odbywa się przy pomocy rozgrzania do "prawie czerwoności" i zanurzeniu w oleju) Bo teraz zastanawiam się jak lekko przyciemnić środek "oczu" - boję się że czarny spray zabije efekt To tak na szybko Mam cicha nadzieję że dostanę front do wzmacniacza HAIKU i zrobię pasujący disajn Tylko trzeba pamiętać ze moje obserwacje są z punktu widzenia człowieka który chce mieć jednak coś zupełnie innego niż standard "czerń/srebro" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 20 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 lipca 2022 OStrzeżenie Chińskie gównolinium : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 lipca 2022 Dnia 18.07.2022 o 21:00, Fafniak napisał: No to mam Trochę czasu minęło, ale w końcu jest CD. Ładnie wyszło i cieszy także oko, a nie tylko ucho. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 21 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2022 To chyba jednak lepsza fota 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 25 lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 lipca 2022 Ty patrzysz na niego, a on.... na Ciebie Fajny efekt👍 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts