Dedal Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 (edytowany) To kolego odrobinę pracy trzeba włożyć . Każdy by chciał gotową receptę . Przeszkadzać zaczęło pewnie po dołożeniu lub zmianie jakiegoś elementu nie z dnia na dzień , więc kto ma najwięcej informacji w tym temacie bo chyba nie My ? Pzdr Ps Jeszcze jedno ! Na tym pc co odtwarzasz ? Mam nadzieję że nie MP3 albo pseudo FLAC z neta ciągnięte ? Edytowano 27 czerwca 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 (edytowany) Nic. Do pseudo robionych z byle czego dużo 🤪 Nie powiesz mi chyba że wszystko w necie to prawdziwy FLAC 😂 Posiadam również coś ściągniętego ale przymykam oko na jakość niektórych . Edytowano 27 czerwca 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 Prawdziwy FLAC to jaki jest pytam z ciekawości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 (edytowany) A co z MP3 zrobić flac i wrzucić do neta nie można ? Daj spokój już 😏 Pzdr New Balance z Alli to też oryginał bo ma naszywkę N i to wystarczy 🤔 Rozszerzenie .FLAC to nie wszystko ! Naturalnie są osoby które kupują albo robią FLAC z swoich zasobów CD ale ogólnie w Polsce przyjęte jest ciągnięcie czego kolwiek z neta Edytowano 27 czerwca 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 @Dedal75, są programy, dzięki którym można sprawdzić czy dany plik to "prawdziwy" flac czy też jakiś wyrób mp3-pochodny. Ja korzystam z Tidala. Różnicy między tidalem a FLACiem z dysku nie czułem, więc słucham sobie muzyki z Tidala. Ale ja mało słyszę, więc moje zdanie nie jest do końca wiarygodne 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Krzykowski Napisano 27 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 Mp3 nie posiadam. Flac, Tidal I plyty cd, oczywiście z kompa. I na ty i na tym to samo. Oczywiście, słuchanie, słuchanie przebieranie w sprzęcie to podstawa, ale myślę, że czytanie opinii bardziej ogarniętych w temacie to też w pewnym sensie nabieranie doświadczeń. Będę szukał, tylko tyle tego na rynku😱. W jakim kierunku iść? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 @seba3002 wiem o tym. A szczerze to nie mam problemu nawet jak ktoś do wzmaka podłączy betoniarkę nic mi do tego 😏 i slucha plyt chodnikowych . Wypowiedziałem się co bym zrobił w tym temacie . A teraz Idę poleżeć na hamaku nara 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 @Darek Krzykowski Ja bym Ci sugerował pominięcie najpierw kompa i DACa, tego co masz. Najpierw trzeba zacząć od początku toru. Pożycz od znajomego/rodziny jakikolwiek odtwarzacz CD. Zobaczysz jak duża będzie zmiana i czy w dobrą, czy złą stronę. Jeśli to nie to, przynajmniej jeden element będzie z głowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 17 godzin temu, Dedal75 napisał: Autor powinie podpiąć CD bez MF i tyle, okaże się co psuje dźwięk w torze .Pzdr Ps jak zdrówko 👍 @JaZz ? 🤔😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renoxd Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 (edytowany) Dnia 25.06.2021 o 22:15, Darek Krzykowski napisał: Dobry wieczór. Posiadam zestaw heco aurora 700, nad356, musical fidelity v90-dac oraz komputer z kodi jako nośnik. Salon 24 metry, muzyka blues, rock, metal. Jest to mój pierwszy zestaw stereo, wcześniej tylko słuchawki. Zestaw (jak za te pieniążki) gra, jak na moje ucho, dosyć dobrze. Mam tylko problem z gitarami i wokalem, wydają się jakby za mocne, za bardzo wysunięte do przodu względem innych pasm. Przy głośniejszych odsłuchach zaczynają być męczące. Nie chciałby szaleć że sprzętem i wymieniać w kółko poszczególnych elementów toru, ponieważ nie mam zbytnio możliwości, preferuje audio z rynku wtórnego.Czy któryś z ww. sprzętów wywołuje ten efekt? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Jak dla mnie to kwestia NADa. Przy głośniejszym odsłuchu słuchanie go potrafi być męczące, bo gra jak zauważyłeś, wysuniętym, ale i masywnym dźwiękiem. Przy większych poziomach głośności muzyka trochę się zlewa i słychać właśnie ścianę dźwięku z przebijającym się wyższym środkiem. Nie wydaje mi się, że jest to kwestia Twojego DACa. Mam DX7 Pro, który na pewno ma dobrą separację i pomimo iż może się wydawać że gra sucho, to na pewno nie gra męcząco. Finalnie efekt mam taki sam u siebie jak Ty ze swoim przetwornikiem. Też mam Heco 700 Często jest też tak, że muzyka męczy przy wyższych poziomach głośności gdy kuleje akustyka. NAD w tym nie pomaga ze swoim masywnym dźwiękiem. Edytowano 27 czerwca 2021 przez renoxd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Krzykowski Napisano 27 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 @renoxd jaki masz wzmacniacz do heco? Trafiła mi się okazja kupna ca cxa60. Jak myślicie czy to dobre rozwiązanie do 700ek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 @renoxd Nic się w Nadzie nie zlewa jak ma się porządne źródło. I to nawet przy dużych poziomach głośności. Ale zgadzam się, akustyka ma duże znaczenie w Nadzie. Gdyż gra on gęsto, więc panele akustyczne za kolumnami to mus. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renoxd Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 (edytowany) 43 minuty temu, Darek Krzykowski napisał: @renoxd jaki masz wzmacniacz do heco? Trafiła mi się okazja kupna ca cxa60. Jak myślicie czy to dobre rozwiązanie do 700ek? Mam właśnie tego samego NADa co Ty. Co do cxa60 to musisz posłuchać sam. W ciemno używki nie kupuj. Osobiście mi ten cxa60 nie podszedł. Jakiś ten dźwięk "wyprany" był z emocji na moje ucho. Słuchałem go też z Heco jak i z DX7 Pro. Ale wiesz jak jest... każdemu co innego pasuje. Podobał się Arcam SA20 z Heco 700 ale zabrakło mi trochę basu. Niektórzy mówią że za słodko i za ciepło - jak dla mnie za ciepło jeszcze nie było. Słuchałem też Heco z Atolem IN80SE, tutaj dźwięk był bardzo dobry, ale już za ciepły. Słuchałem też Magnata mr480 - za ciepło i za ciemno, ale też bardzo dobrze to grało jakościowo. Może jakiś Musical Fidelity? Tego co słuchałem, ale już nie pamiętam jaki to był model, miał fajnie lekko wycofany dźwięk i niezłą przestrzeń. Zastanawiam się nad Lyngdorfem 1120 Wiem, że za dobry na HECO ale przydałby się też do przyszłych kolumn. 26 minut temu, DudasDudek napisał: @renoxd Nic się w Nadzie nie zlewa jak ma się porządne źródło. I to nawet przy dużych poziomach głośności. Ale zgadzam się, akustyka ma duże znaczenie w Nadzie. Gdyż gra on gęsto, więc panele akustyczne za kolumnami to mus. Nie mogę się z Tobą zgodzić. Ze wszystkimi wymienionymi wzmacniaczami (mój post powyżej, który pisałem w między czasie) używałem mojego DX7 Pro. "Zlewanie" przy wyższym poziomie głośności występuje tylko w Nadzie. Oczywiście jest to kwestia masywnego dźwięku i akustyki, ale nie mojego DX7 Pro - czyli nie źródła. Edytowano 27 czerwca 2021 przez renoxd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 Jeśli DX7 Pro gra zbliżona charakterystyką, co D50s to najwidoczniej widocznie nie pasuje on do Nada. Nad z D50s miał przylepioną do linii kolumn scenę, co według mnie właśnie odbierasz jako zlanie. Prędzej stosowałem DAC po USB i bez poprawy akustyki i wtedy jak najbardziej mogę powiedzieć, że przy głośniejszym słuchaniu góra mogła męczyć i dźwięki się lepiły. Obecnie kompletnie nie. Być może są sprzęty, co lepiej separują... Na pewno są. Ale Nad może zagrać dźwiękiem jakim się nie spodziewałem od niego z początku przygody. Albo po prostu zlanie to wina Heco bo już o takim efekcie niektórzy pisali na tym forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renoxd Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 Rzeczywiście scena Toppingao z NADem nie jest najlepsza, wręcz słaba. Jednakże NAD już sam w sobie ma słabą scenę. To, że Topping mu nie pomaga - to fakt. Nie wiem na ile D50s jest gorszej jakości od DX7 Pro. Jednakże jeżeli nie słyszałem tego efektu, czy to z Arcamem czy innymi wzmacniaczami przy tym samym przetworniku, to jednak jest coś jest na rzeczy. Może po prostu brak synergii między NADem a Toppingiem i żaden z dwóch samodzielnie nie powoduje tutaj aż takiego odczucia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2021 Nie uważam żeby to była kwestia Nada. Prędzej połączenia Nada z Heco albo właśnie akustyki pomieszczenia. NAD gra mocno, dociążonym dzwiękiem. Heco podobnie. I tu wyższa średnica nie powinna stanowić problemu. Z racji że to najtańszy sposób. Czy próbowałes kolumny ustawić inaczej? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Krzykowski Napisano 28 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2021 Kolumny ustawiałem, nic nie dało. Wczoraj zamiast MFv90 podłączyłem dap Shanling m2s jako dac. Choć się zrobiło troszkę ciemniej, to problem z krzyczącymi gitarami i wokalem zniknął. Więc raczej to v90. Wymiana dac-a. Tylko na jaki, żeby się sytuacja nie powtórzyła.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 28 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2021 12 minut temu, Darek Krzykowski napisał: Więc raczej to v90 Tak samo paskudnie jazgotał u mnie 👍 Jak Ci pisałem u mnie się sprawdził E30 jest naturalny, ładnie gra też SMSL 10 MK2. Toppingi na sabre są ostrzejsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Krzykowski Napisano 28 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2021 @marcinmarcin dzięki. Sprawdzę te dwa daci. Dzięki wszystkim. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2021 Używany rDAC z dodatkowym zasilaczem? Słuchałem go chyba w każdej konfiguracji nigdy nic nie jazgotało. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Krzykowski Napisano 1 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 lipca 2021 Witam. Kupilem SMSL 10 MK2. Gra elegancko. Nic nie krzyczy. Więcej powietrza, przestrzeni, bas jakby lepiej kontrolowany(wcześniej jakby lekko buczał). @marcinmarcin miałeś tego daca? Ktoś wie co zrobić żeby grał pliki DSD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 1 lipca 2021 Udostępnij Napisano 1 lipca 2021 Nie wiem, ale to chyba z automatu powinno działać. Ja go nie mam, ma kolega. Ja mam Toppinga E30 i mimo że nie słuchaliśmy ich obu razem, to chyba dość podobne, dobre granie. A sterowniki zainstalowałeś ze strony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 lipca 2021 Udostępnij Napisano 2 lipca 2021 10 godzin temu, Darek Krzykowski napisał: Ktoś wie co zrobić żeby grał pliki DSD? Przedew szystkim mieć pliki DSD. Druga sprawa to gdzie je masz? Na dysku? PC? Program do odtwarzania trzeba skonfigurować. Przykładowo Foobar nie gra DSD domyślnie po instalacji. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Krzykowski Napisano 2 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 lipca 2021 Temat dsd rozwiązany.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts