Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
18 godzin temu, Dante Forum napisał:

Nie widziałem... Na szczęście znalazłem sprzedawcę który woli sprzedać i coś zarobić, aniżeli nie sprzedać i nic nie zarobić 😛

Sam sprzedając elektronarzędzia wychodzę z tego samego założenia. Lepsza niższa marża, ale sprzedane, aniżeli wysoko i raz w roku paragon... 

Oj nie bój się. Amplitunery schodzą teraz w cenie katalogowej. Zobacz na allegro gdzie prywatny użytkownik sprowadza z Niemiec Yamahe i Denona dokłada 1000-1500 zł i przedaje. W sensie że schodzą! Sick!

18 godzin temu, Dante Forum napisał:

ale dowiedziałem się że nie ma sensu podpinać konsolę pod ampli, więc chyba nie wykorzystam tych 8k...

Kto tak powiedział?

9 godzin temu, Jacek Opole napisał:

Cześć jestem nowy.

A co z Yamaha V6A i wyższym A2A wszystkie porty HDMI posiadają eARC 2.1 ?

??? wiesz co to jest eARC?

Jak wszystkie porty? Nadal jeden.

Ty chyba także mylisz eARC z 8K

Piotr

Napisano
15 minut temu, S4Home napisał:

Oj nie bój się. Amplitunery schodzą teraz w cenie katalogowej. Zobacz na allegro gdzie prywatny użytkownik sprowadza z Niemiec Yamahe i Denona dokłada 1000-1500 zł i przedaje. W sensie że schodzą! Sick!

Nie mam pojęcia kto to kupuje :)

Mi 2700h wyjdzie za ok 3200zł

17 minut temu, S4Home napisał:

Kto tak powiedział?

Podpytywałem w dwóch różnych salonach i supportu Microsoftu. 

Podpięcie konsoli pod ampli nie przyniesie żadnych zysków, a im więcej sprzętu pomiędzy Konsola->Wyświetlacz, tym gorzej. 

Napisano
5 minut temu, Dante Forum napisał:

Mi 2700h wyjdzie za ok 3200zł

nic tylko brać.

6 minut temu, Dante Forum napisał:

Podpytywałem w dwóch różnych salonach i supportu Microsoftu. 

Podpięcie konsoli pod ampli nie przyniesie żadnych zysków, a im więcej sprzętu pomiędzy Konsola->Wyświetlacz, tym gorzej. 

No jednak przyniesie. Bo ok dla obrazu to lepiej jak omijasz ampli. Ale nie będziesz miał dzwieku HD. Może nawet zwykłego DTS - zależy od TV

A to jednak bardzo duża strata

Piotr

Napisano (edytowany)

Obraz jest na pierwszym miejscu. 

A z dźwiękiem nie powinno być chyba problemu jak kupię odpowiedni TV i puszczę wszystko przez niego :)

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości...
Napisano
8 minut temu, Dante Forum napisał:

A z dźwiękiem nie powinno być chyba problemu jak kupię odpowiedni TV i puszczę wszystko przez niego

eARC właśnie się przydaje do takich rozwiązań. Nie zawsze te połączenie jednak jest kompatybilne i stwarza problemy. To nie reguła, ale warto o tym wiedzieć.

Napisano
4 godziny temu, Butler napisał:

eARC właśnie się przydaje do takich rozwiązań. Nie zawsze te połączenie jednak jest kompatybilne i stwarza problemy. To nie reguła, ale warto o tym wiedzieć.

Tak oglądam Tv i już nic nie wiem... 

Jest np taki Telewizor LG OLED65C11LB 

Ma 4 x hdmi 2.1

Ale piszą w specyfikacji też o eARC (HDMI 2). Co to znaczy? Że ma dwa złącza eARC? 

Jeśli chce podpiąć konsolę pod Tv i podepnę pod HDMI 2.1 ARC i później żeby odebrać dźwięk podepnę ampli pod tv HDMI 2.1 eARC to uzyskam te wszystkie bajery dźwięku przestrzennego podczas grania? Czy muszę mieć dwa HDMI 2.1 eARC w TV? 

Napisano (edytowany)

eARC/ARC jest zawsze jedno, zostaw już ten temat i poczytaj na czy polega połączenie eARC/ARC to w końcu może zrozumiesz.

Konsole podpinasz pod zwykłe hdmi 2.1, amplituner do hdmi earc.

Edytowano przez Jasiek88
Napisano

Standard eARC musi posiadać zarówno TV jak i amplituner do którego go podłączysz. I tylko tu to eARC jest potrzebne. eARC to Enhanced Audio Return Channel (Ulepszony zwrotny kanał audio). Przecież konsola jak i inne peryferia nie muszą odbierać z TV dźwięku. Amplituner musi bo to z niego ma być dźwięk w całym systemie. Zwykłe ARC jest uboższe, eARC daje możliwość przekazania pełnego dźwięku wielokanałowego z TV do amplitunera.

321340

Napisano
5 minut temu, Butler napisał:

Standard eARC musi posiadać zarówno TV jak i amplituner do którego go podłączysz. I tylko tu to eARC jest potrzebne. eARC to Enhanced Audio Return Channel (Ulepszony zwrotny kanał audio). Przecież konsola jak i inne peryferia nie muszą odbierać z TV dźwięku. Amplituner musi bo to z niego ma być dźwięk w całym systemie. Zwykłe ARC jest uboższe, eARC daje możliwość przekazania pełnego dźwięku wielokanałowego z TV do amplitunera.

321340

No tak ja to rozumiem. Połączenie eARC ma być pomiędzy tv a ampli. Ale tylko eARC przesyła dolby atmos np. Więc jak mam to dolby uzyskać gdy konsola w której jest dolby będzie podpiera pod HDMI w tv ale tylko ARC które dolby atmos nie obsługuje? 

Napisano
20 minut temu, Jasiek88 napisał:

eARC/ARC jest zawsze jedno, zostaw już ten temat i poczytaj na czy polega połączenie eARC/ARC to w końcu może zrozumiesz.

Konsole podpinasz pod zwykłe hdmi 2.1, amplituner do hdmi earc.

Rozumiem. Tylko jak zwykłym HDMI ma przejść dolby atmos z konsoli do tv skoro tylko eARC obsługuje atmos itp

Ok żeby było jasne :)

podpinam konsole pod HDMI 2.1 ARC pod TV z HDMI 2.1 ARC. Później podpinam ampli do TV przez HDMI 2.1 eAEC. 

i odpalając na konsolo atmos, DTS x i inne bajery będę je słyszał na ampli? 

Napisano (edytowany)

Przejdzie "zwykłym" HDMI (bez żadnego eARC czy ARC) z konsoli do TV bo eARC to Ulepszony zwrotny kanał audio. Pomyśl, po co Ci eARC między TV a konsolą? Konsola przecież nie musi odbierać audio z TV. Pomiędzy TV a amplitunerem musi zaś być pełna dwukierunkowość. Standard HDMI (np. 1.4b, 2.0, 2.1) określa możliwość przesyłania wielokanałowego dźwięku a nie obecność eARC.

03KOuhYpIt7VmaxLisTu1JC-1.fit_lim.size_1

Edytowano przez Butler
Napisano (edytowany)
10 minut temu, Dante Forum napisał:

podpinam konsole pod HDMI 2.1 ARC pod TV z HDMI 2.1 ARC

Skończ już chłopie.. nie podpinasz z żadnym hdmi arc tylko z zwykłym hdmi, porta arc w amplitunerze ja ki tv może być tylko jeden. Nie wiem ile razy jeszcze trzeba CI to napisać.

10 minut temu, Dante Forum napisał:

DTS x i inne bajery będę je słyszał na ampli?

Na z tv LG nie usłyszysz bo tv lg są wykastrowane z obsługi dts nawet po łączu earc dlatego urządzenie nadawcze musi być podłączone bezpośrednio do amplitunera.

14 minut temu, Dante Forum napisał:

Rozumiem. Tylko jak zwykłym HDMI ma przejść

Nie znasz zasady działania eARC dlatego tego nie rozumiesz.

Edytowano przez Jasiek88
Napisano
11 minut temu, Butler napisał:

Przejdzie "zwykłym" HDMI (bez żadnego eARC czy ARC) z konsoli do TV bo eARC to Ulepszony zwrotny kanał audio. Pomyśl, po co Ci eARC między TV a konsolą? Konsola przecież nie musi odbierać audio z TV. Pomiędzy TV a amplitunerem musi zaś być pełna dwukierunkowość. Standard HDMI (np. 1.4b, 2.0, 2.1) określa możliwość przesyłania wielokanałowego dźwięku a nie obecność eARC.

03KOuhYpIt7VmaxLisTu1JC-1.fit_lim.size_1

Dziękuję :)

9 minut temu, Jasiek88 napisał:

Skończ już chłopie.. nie podpinasz z żadnym hdmi arc tylko z zwykłym hdmi, porta arc w amplitunerze ja ki tv może być tylko jeden. Nie wiem ile razy jeszcze trzeba CI to napisać.

Na z tv LG nie usłyszysz bo tv lg są wykastrowane z obsługi dts nawet po łączu earc dlatego urządzenie nadawcze musi być podłączone bezpośrednio do amplitunera.

Kolego nie każdy musi wszystko łapać od tak... Troszkę zrozumienia ;)

Z tego co czytam to dts i atmos to podobne technologie pytanie która będzie bardziej przyszłościowa i jako TV pod to wybrać... 

Napisano

Dts występuje tylko na płytach i nie atmos tylko Dolby, aktualnie wszystkie serwisy vod korzystają z dolby digital+ nazywany często dolby atmos w momencie gdy ścieżka zawiera efekty "sufitowe".

Dolby atmos na płytach to natomiast truehd +efekty sufitowe.

Napisano
11 minut temu, Jasiek88 napisał:

Dts występuje tylko na płytach i nie atmos tylko Dolby, aktualnie wszystkie serwisy vod korzystają z dolby digital+ nazywany często dolby atmos w momencie gdy ścieżka zawiera efekty "sufitowe".

Dolby atmos na płytach to natomiast truehd +efekty sufitowe.

Dziękuję za wyjaśnienie.

Czyli jeśli będę korzystał głównie z netflixa i konsoli, TV z DTS nie jest niezbędny :)

Napisano (edytowany)

Warto przy tym wspomnieć że odpowiednikiem Dolby Atmos jest DTS:X. Oba formaty zakodowane są w systemie Dolby TrueHD i opierają się na dźwięku 3D opartym na obiektach. Sporo koncertów jest w DTS, ja tam bym się wkurzył przez brak tego formatu dlatego bliski jestem kupna XR-75X93J od Sony.

Edytowano przez Butler
Napisano

Może dopiszę wyjaśnienie odnośnie ARC/eARC. Jest to gniazdo HDMI dwukierunkowe. W jedną stronę idzie audio i wideo , a w drugą ( do amplitunera) tylko audio ( z TV i źródeł podpiętych do niego). Dlatego opis HDMI ARC ( 2) odnosi się tylko do portu HDMI w TV opisanego jako HDMI 2. Tylko to gniazdo zapewnia przesył dwukierunkowy . Pozostałe porty HDMI są wejściami ( do TV) dla audio i wideo .

Analogicznie sprawa wygląda w amplitunerze. Jedno gniazdo jest dwukierunkowe a pozostałe służą jako wejścia dla sygnału audio i wideo . Nie ma potrzeby stosować większej ilości gniazd ARC/eARC .

Napisano

Podsumowując, wszystkie urządzenia podpinamy do amplitunera lub TV a przesyłem dźwięku ( w przypadku połączenia ARC/eARC) zajmuje się kabel wpięty do gniazd oznaczonychARC/eARC  zarówno w amplitunerze jak i TV

Napisano
19 godzin temu, Dante Forum napisał:

Tak oglądam Tv i już nic nie wiem... 

Jest np taki Telewizor LG OLED65C11LB 

Ma 4 x hdmi 2.1

Ale piszą w specyfikacji też o eARC (HDMI 2). Co to znaczy? Że ma dwa złącza eARC? 

Jeśli chce podpiąć konsolę pod Tv i podepnę pod HDMI 2.1 ARC i później żeby odebrać dźwięk podepnę ampli pod tv HDMI 2.1 eARC to uzyskam te wszystkie bajery dźwięku przestrzennego podczas grania? Czy muszę mieć dwa HDMI 2.1 eARC w TV? 

Złącze ARC faktycznie jest jedno to że TV je ma to ok. Ale pytanie co nim wypuszcza. To musisz poszukać w instrukcji. Bo teraz często jest tak że TV mają bardzo uproszczaną sekcje audio.

Może być tak że puścisz dźwięk HD do TV bezpośrednio z konsoli a TV do amplitunera puści dziadostwo.

Nie wiem, ale mowie że tak być może. To musisz ogarnąć sam. W przypadku podłączenia konsola - amp - TV tej kwestii nie ma.

18 godzin temu, Jasiek88 napisał:

O to to to. O tym właśnie mówie. Nie mam LG. Ale tak być może.

Tu nie chodzi o standard bo on może mieć 2.1 cudwa wianki a wypuszczać słaby dzwięk. Po prostu.

17 godzin temu, Dante Forum napisał:

Czyli jeśli będę korzystał głównie z netflixa i konsoli, TV z DTS nie jest niezbędny

Zalezy jak chcesz to podłączać.

Piotr

5 godzin temu, Iron napisał:

Podsumowując, wszystkie urządzenia podpinamy do amplitunera lub TV a przesyłem dźwięku ( w przypadku połączenia ARC/eARC) zajmuje się kabel wpięty do gniazd oznaczonychARC/eARC  zarówno w amplitunerze jak i TV

No właśnei o to się tu rozchodzi.

Że oba połączenia nie koniecznie musza dać ten sam efekt.

Napisano
2 minuty temu, S4Home napisał:

Złącze ARC faktycznie jest jedno to że TV je ma to ok. Ale pytanie co nim wypuszcza. To musisz poszukać w instrukcji. Bo teraz często jest tak że TV mają bardzo uproszczaną sekcje audio.

Może być tak że puścisz dźwięk HD do TV bezpośrednio z konsoli a TV do amplitunera puści dziadostwo.

Nie wiem, ale mowie że tak być może. To musisz ogarnąć sam. W przypadku podłączenia konsola - amp - TV tej kwestii nie ma.

O to to to. O tym właśnie mówie. Nie mam LG. Ale tak być może.

Tu nie chodzi o standard bo on może mieć 2.1 cudwa wianki a wypuszczać słaby dzwięk. Po prostu.

Zalezy jak chcesz to podłączać.

Piotr

Ok chyba rozumiem ;)

No konsoli mam dts:X i całą resztę banerów. Jak puszczę to od razu do ampli to będzie cacy, a jak przez tv to zależy co tv ma w sobie. Jak nie ma dts jak np LG to nie zaznam dts puszczonego z konsoli podpietej od razu pod tv. :D