bora902 Napisano Wtorek o 10:31 Udostępnij Napisano Wtorek o 10:31 Nie ma co juz plakac nad tym i bede pisal do dystrybutora klipsch czy jest mozliwy downgrade do wersji R126 firmware To juz nie pierwszy raz ze jakis tam soft poprawil cos tam (tu podobno basy jak pisza userzy ktorzy nabyli licencje za 299$) a zepsul cos innego Nie uzywam amazon music i tidal wiec dla mnie ten updata nic nie wniosl z poprawy funkcjonalnosci Trwa wlasnie black friady i sie skupiam na tym 😎 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Wtorek o 17:11 Udostępnij Napisano Wtorek o 17:11 6 godzin temu, bora902 napisał: To juz nie pierwszy raz ze jakis tam soft poprawil cos tam (tu podobno basy jak pisza userzy ktorzy nabyli licencje za 299$) a zepsul cos innego nie tyle "poprawili basy" a dodali funkcjonalność dla Dirac-a DLBC i to chyba był główny (zapowiadany od jakiegoś czasu) powód aktualizacji - żeby z niej korzystać trzeba wykupić rozszerzoną licencję dla DLBC może koledzy @Konrad Grzybowski i @jozek23 coś powiedzą, czy u nich też podziało się coś z dźwiękiem? szczególnie w trybie Direct? kwestia barwy / mocy, na razie nic takiego nie sygnalizowali, u mnie też jak pisałem z dźwiękiem nic się nie podziało @bora902 ciekawe czy w domowych warunkach będzie można zrobić downgrade? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Grzybowski Napisano Wtorek o 18:26 Udostępnij Napisano Wtorek o 18:26 1 godzinę temu, tomek72 napisał: nie tyle "poprawili basy" a dodali funkcjonalność dla Dirac-a DLBC i to chyba był główny (zapowiadany od jakiegoś czasu) powód aktualizacji - żeby z niej korzystać trzeba wykupić rozszerzoną licencję dla DLBC może koledzy @Konrad Grzybowski i @jozek23 coś powiedzą, czy u nich też podziało się coś z dźwiękiem? szczególnie w trybie Direct? kwestia barwy / mocy, na razie nic takiego nie sygnalizowali, u mnie też jak pisałem z dźwiękiem nic się nie podziało @bora902 ciekawe czy w domowych warunkach będzie można zrobić downgrade? Nie odczułem żadnej różnicy w barwie dźwięku. W filmach wszystko tak jak było. Jeżeli chodzi o muzykę, to słucham głównie w trybie stereo z subem i kalibracją Dirac. Źródłem jest YT i Spotify (free) - żadne zewnętrzne źródła CD czy inne... Tam może coś słychać inaczej. Po aktualizacji miałem jedną małą przygodę z ampli. Mianowicie pierwsze odtworzenie filmu z pełną ścieżką Atmos (nie DD+) spowodowało zanikanie ekranu i rwanie dźwięku za każdym razem gdy podawany był taki sygnał. W przypadku DTS:X czy DD+ nic takiego nie miało miejsca. Pomógł dopiero Factory reset. Może przypadek, może coś było nie tak po aktualizacji. W poprzednim NR609 i NR6100 nigdy nic się nie wydarzyło. Ponownie wgrywanie kalibracji DL trwało też znacznie dłużej. W oddzielnym wątku na forum dotyczącym DL jest opisane, że w nowej wersji aplikacji DL występuje ten problem w przypadku Onkyo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Wtorek o 21:26 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:26 2 godziny temu, Konrad Grzybowski napisał: Ponownie wgrywanie kalibracji DL trwało też znacznie dłużej. Tak, nie zwróciłem na to uwagi, ale względem wcześniejszych kalibracji trwało to długo, skoro DL i Onkyo nad tym pracują to coś jest na rzeczy. Podobnie jak z zawieszeniem programu przy włączaniu DLBC - czegoś nie rozumiem, albo jestem coś nie do końca… - pracują nad DLBC dla RZ50 kilka miesięcy, wypuszczają na rynek i kicha, co oni tego nie testowali w normalnych warunkach? Kilka dni po publikacji aktualizacji informują że się zawiesza? To co mają powiedzieć klienci którzy wydali 299$?. U siebie zauważyłem też że na dekoderze Vectry pulsuje na wyświetlaczu HDCP, gdy włączę aplikacje w telewizorze i amplituner przełączy się na ARC, a dekoder podłączony jest pod HDMI3 (CBL/SAT) być może to też po tej aktualizacji- mam stary dekoder bodaj HDMI1.4, może coś z kompatybilnością. Tylko mieć nadzieję że szybko wydadzą poprawkę tej wersji R136, bo chyba się zbytnio pospieszyli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Grzybowski Napisano Wtorek o 21:46 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:46 16 minut temu, tomek72 napisał: Podobnie jak z zawieszeniem programu przy włączaniu DLBC - czegoś nie rozumiem, albo jestem coś nie do końca… - pracują nad DLBC dla RZ50 kilka miesięcy, wypuszczają na rynek i kicha, co oni tego nie testowali w normalnych warunkach? Kilka dni po publikacji aktualizacji informują że się zawiesza? To co mają powiedzieć klienci którzy wydali 299$?. Myślałem, że wywalanie programu podczas przechodzenia w DLBC (na zapisanej kalibracji) wynikało z faktu iż pomiar był robiony na starszej wersji lub/i braku kupionej licencji choć bardziej myślałem o pierwszym. A to jednak coś im nie wyszło. 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozek23 Napisano Wtorek o 23:23 Udostępnij Napisano Wtorek o 23:23 (edytowany) Potestowałem trochę RZ50 , Jedynie co wpadło mi w ucho to mniej basu ze subwoofera ( miałem wcześniej -6dB i było ok a teraz musiałem ustawić na 0.0 dB i jest ok) . Nie słyszałem żeby klikał i temperatura jest niższa ( wcześniej było około 40st) . Na razie nie robiłem resetu ani nowej kalibracji . Edytowano Wtorek o 23:33 przez jozek23 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 07:22 Udostępnij Napisano Środa o 07:22 22 godziny temu, bora902 napisał: No zmienil i ponowna kalibracja dirac poprawila tylko odbior kina 😡 Hmmm, nie to że ci nie wierze bo to nie o to chodzi. Nie mam podstaw ale jakby się to miało stać. To znaczyło by że sam wyzerowany soft już narzuca brzmienie amplitunera. 21 godzin temu, tomek72 napisał: Być może w tym trybie Klipsch, bo skoro RZ50 zmienia coś w zależności od typu głośników Klipsch to tylko przez korekcję częstotliwości. Tak mi się przynajmniej wydaje. Być może ma to też wpływ na tryb Direct, ale to ten Direct nie jest już do końca „czysty”. Tak ale to nie przy wyzerowanym amplitunerze. Tylko już po jakiś jego DSP. No to w tym przypadku tak. Mogla nastąpić aktualziacja i tryby działają inaczej. 14 godzin temu, tomek72 napisał: ciekawe czy w domowych warunkach będzie można zrobić downgrade? nie w każdym modelu własnie. Bo amplituner domyślnie szuka najnowszej aktualizacji. Wiec nawet jak ją masz to na penie nie każdy bedzie chciał to zainstalować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Środa o 07:39 Udostępnij Napisano Środa o 07:39 12 minut temu, Piotr Sonido napisał: Tak ale to nie przy wyzerowanym amplitunerze. Tylko już po jakiś jego DSP. No to w tym przypadku tak. Mogla nastąpić aktualziacja i tryby działają inaczej. Ale Piotr u mnie i pozostałych kolegów brzmienie się nie zmieniło. Szczególnie w trybie Direct. Ja mam co prawda RF82 ale nie korzystam z trybu Klipsch Optimize. Może ten tryb nie jest pominięty w Direct jeśli z niego korzystamy. Co nie zmienia faktu że po resecie do fabrycznych powinien się wyłączyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 07:54 Udostępnij Napisano Środa o 07:54 Ale Bora o tym pisał. Dlatego zapytałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano Środa o 08:04 Udostępnij Napisano Środa o 08:04 14 godzin temu, tomek72 napisał: nie tyle "poprawili basy" a dodali funkcjonalność dla Dirac-a DLBC ja pisalem o odczuciach userow ktorzy kupili licencje za 299$ a nie tych co maja taka mozliwosc zakupu po update firmware "bas jest bardziej zwarty" i cos tam jeszcze ale zampomnialem bo mnie to nie interesowalo, ogolnie tylko dwie cechy z basem na plus po zakupie tej licencji wg.klientow promki dirac 17 minut temu, Piotr Sonido napisał: Hmmm, nie to że ci nie wierze bo to nie o to chodzi. Nie mam podstaw ale jakby się to miało stać. To znaczyło by że sam wyzerowany soft już narzuca brzmienie amplitunera. Moja teoria jest taka ze amplituner dostaje wiecej pradu po aktualizacji niz poprzednio przez co barwa dzwieku jest ocieplona w muzyce Jesli chodzi o kino to tez to slychac tylko to nie wplywa na odbior tak mocno ale czuc to "zaokraglenie" dzwieku Wez pod uwage ze przez ostatni miesiac mialem podlaczony glownie tylko CD a nie uzywalem innych funkcji rz50 Te same plyty lecialy nonstop wiec dla mnie roznica na minus jest Trudno mi sie odniesc do tego ze reszta uzytkownikow tego nie slyszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano Środa o 14:46 Udostępnij Napisano Środa o 14:46 Jak tak czytam was i mi się lampka zaświeciła w sprawie mojego egzemplarza rz50. Praktycznie zaraz po rozpakowaniu Onkyo zrobiłem aktualizację. Jakiś czas temu podczas testów subwooferów 1subwofer vs 2subwofery. W trakcie przełączania kablem 2rca-1rca amplituner zwariował. Prawie nic nie można było zrobić. Myślałem ,że się zepsuł. Zresetowałem go dwoma guzikami do ustawień fabrycznych i pomogło. Wcześniej przełączałem w ten sposób podczas odsłuchu i było zawsze wszystko ok. Mnie to zastanawia co mogło to spowodować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano Środa o 15:53 Udostępnij Napisano Środa o 15:53 Kable przepinasz gdy Ampli jest pod napięciem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Środa o 16:10 Udostępnij Napisano Środa o 16:10 (edytowany) 1 godzinę temu, modelarz01 napisał: Jakiś czas temu podczas testów subwooferów 1subwofer vs 2subwofery. W trakcie przełączania kablem 2rca-1rca amplituner zwariował. właśnie, pytanie jak @77Mariusz77, wiem że kiedyś takie praktyki były "codziennością", ale obawiam się że w tym wypadku podłączanie wszelakich urządzeń lepiej robić na wyłączonym sprzęcie, praktykuję taką metodę od dłuższego czasu, a w szczególności jeśli chodzi o HDMI (tu akurat RCA) - przypadkowe pojawienie się zjawiska napięcia statycznego może "nawywijać" w obecnych sprzętach. 100 razy się uda, a za 101 może być 💤 ⚡ i "po ptokach" Edytowano Środa o 16:11 przez tomek72 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano Środa o 16:19 Udostępnij Napisano Środa o 16:19 24 minuty temu, 77Mariusz77 napisał: Kable przepinasz gdy Ampli jest pod napięciem? Juz nie pamiatam czy wylaczalem amplituner. Ale byc moze nie. Wiem ,ze HDMI zawsze wylaczam. Wiele lat temu w ten sposob port spalilem w projektorze i do dzis pamietam ,ze HDMI podlaczam podczas wylaczenia urzadzenia. Na szczescie projektor byl na gwarancji i wymienili mi na nowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 23 godziny temu, bora902 napisał: Moja teoria jest taka ze amplituner dostaje wiecej pradu po aktualizacji niz poprzednio przez co barwa dzwieku jest ocieplona w muzyce Ok, Tym steruje soft. Wiec nie wykluczone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts