mateolo2 Napisano 12 lipca 2021 Udostępnij Napisano 12 lipca 2021 Hej, Chcialbym Was podpytać o rade. Mam stosunkowo małe pomieszczenie. Głośniki stoją na standach w rogach, a pomiędzy nimi jest komoda, na której znajduje się wzmacniacz, dac telewizor. Nie mam jak inaczej ustawić tych kolumn, a wiem, że takie ustawienie pod kątem rezonansu basu jest słabe (zdjęcie). Na dodatek wymieniam właśnie kolumny na takie z bass reflexem z tylu… W zwiazku z tym pojawia się pytanie. Czy wklejenie w narożniki za kolumny takich mat wygłaszających pomoże? Zobacz ofertę: BITMAT PUŁAPKA BASOWA NAROŻNIK AKUSTYCZNY 100x28cm https://allegro.pl/oferta/bitmat-pulapka-basowa-naroznik-akustyczny-100x28cm-7025174092 Będzie tam jeszcze mniej miejsca za kolumną, ale może poprawi to dźwięk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 12 lipca 2021 Udostępnij Napisano 12 lipca 2021 Bassreflex z tyłu nic nie zmienia. Ustawienie w rogach jak dobrze wiesz, może powodować niekontrolowane podbicia basu/dudnienia. "Pułapka basowa" z pianki kompletnie nic nie daje, ale to kompletnie zero. Jednym z rozwiązań może być dołożenie panelu akustycznego za kolumną. Ale nie takiego z pianki, tylko z wełny mineralnej. Chociażby te 5cm, choć najlepiej 10cm. Z doświadczenia wiem, że taki panel zdecydowanie daje poprawę, w odróżnieniu od kawałka pianki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 12 lipca 2021 Udostępnij Napisano 12 lipca 2021 (edytowany) 6 godzin temu, mateolo2 napisał: Nie mam jak inaczej ustawić tych kolumn, a wiem, że takie ustawienie pod kątem rezonansu basu jest słabe (zdjęcie). Róg to chyba najgorsze możliwe miejsce. Jak nie da się głośników ustawić w odpowiedniej odległości od ściany tylnej, to można je podsunąć maksymalnie do ściany i obniżyć podbicie basu za pomocą EQ. Ściany boczne zeżrą ci jednak przestrzeń. Ta komoda wygląda bardzo solidnie. Może spróbuj postawić głośniki na podkładkach antywibracyjnych na blacie zamiast na standach, a wzmacniacz przestaw na jedną z półek. Podkładki antywibracyjne pod pralki nie kosztują dużo, a powinny podziałać. Edytowano 12 lipca 2021 przez Dzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 lipca 2021 Pozycja bas reflexu nic tu nie zmieni ale same kolumny już tak. Obecnie twoje Bronzy grają sztywno, szybko. Więc zapewne nie ma takiej tragedii o jakiej często pisze się w necie. Ale jesli zmienisz na kolumny o większym, miększym basie to zacznie to brzmieć gorzej. Zalezy natomiast ja to jest jest pianka. My stosowaliśmy ale lata temu już do praktycznie gołego pomieszczenia te: https://www.apama.pl/c59,bass-trapy-pulapki-basowe No i różnica była. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 13 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 lipca 2021 (edytowany) 2 godziny temu, S4Home napisał: Pozycja bas reflexu nic tu nie zmieni ale same kolumny już tak. Obecnie twoje Bronzy grają sztywno, szybko. Więc zapewne nie ma takiej tragedii o jakiej często pisze się w necie. Ale jesli zmienisz na kolumny o większym, miększym basie to zacznie to brzmieć gorzej. Zalezy natomiast ja to jest jest pianka. My stosowaliśmy ale lata temu już do praktycznie gołego pomieszczenia te: https://www.apama.pl/c59,bass-trapy-pulapki-basowe No i różnica była. Piotr Wielkie Dzieki! Wymieniłem dzisiaj kolumny na Bronze 100 i faktycznie robi się nieciekawie momentami, ale tragedii nie ma. Jednak w tym ustawieniu kolumn i całego zestawu Bronze 2 grały jak sami mówicie szybciej, dynamiczniej i pełniej. Natomiast wciąż to testuje Jak sami widzicie nie ma opcji rozstawienia tu sprzętu inaczej. Na komodzie nie ma miejsca, plus wtedy scena ginie. Czyli sugerujecie, żeby zamontować takie bass trapu narożnikowe? rozważam tez kolumny Triangle Br03, które w salonach audio grały dla mnie trochę nijako/ neutralnie, bez emocji. Jednak może w takim ustawieniu się najlepiej odnajdą Jestem fanem ciepłego brzmienia - głównie muzyka soul, jazz. Bronze 2 fajnie się w tym sprawowały. Edytowano 13 lipca 2021 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 13 lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 lipca 2021 (edytowany) 2 godziny temu, mateolo2 napisał: rozważam tez kolumny Triangle Br03, które w salonach audio grały dla mnie trochę nijako/ neutralnie, bez emocji. Jednak może w takim ustawieniu się najlepiej odnajdą Jestem fanem ciepłego brzmienia - głównie muzyka soul, jazz. Bronze 2 fajnie się w tym sprawowały. Triangle nie należą do ciepło brzmiących kolumn, także to nie ten kierunek. Posłuchaj kolumn Elac Debut Reference B6, w tym samym budżecie można je kupić. Edytowano 13 lipca 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 13 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 lipca 2021 3 godziny temu, lysyrafal napisał: Triangle nie należą do ciepło brzmiących kolumn, także to nie ten kierunek. Posłuchaj kolumn Elac Debut Reference B6, w tym samym budżecie można je kupić. Słuchałem ich w top hifi - dla mnie grały bardzo płasko. Moje Bronze 2 to w porównaniu do nich bardzo miękkie brzmienie. Ale to może kwestia tego, ze były słabo wygrzane, chociaż panowie z salonu mówili, ze grają juz długo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 13 lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 lipca 2021 @mateolo2 Posłuchaj mnie, serio. Tobie się wydaje, że jest dobrze z basem, póki nie zamontujesz czegokolwiek poprawiającego akustykę. Wiem, co mówię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 13 lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 lipca 2021 1 godzinę temu, mateolo2 napisał: Słuchałem ich w top hifi - dla mnie grały bardzo płasko. Moje Bronze 2 to w porównaniu do nich bardzo miękkie brzmienie. Ale to może kwestia tego, ze były słabo wygrzane, chociaż panowie z salonu mówili, ze grają juz długo. Wygrzanie nie ma tu nic do rzeczy. DBR62 mają ciepłą, przechyloną w prawo charakterystykę, ale są to znacznie wierniejsze źródłu głośniki od Bronze 2. Bronze 2: Przy takiej charakterystyce niskie częstotliwości będą schowane, co jak na ironię w twoim przypadku może być wyrównywane przez ustawienie głośników w narożnikach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 lipca 2021 Powieś TV na ścianie, zrobi się miejsce na kolumny, a wzmacniacz powędruje na środek. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 13 lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 lipca 2021 @mateolo2 - a taka propozycja. Wysuń standy (i kolumny) o 30cm do przodu i przesuń je chociaż o 20cm w stronę środka. Nie zasłonisz w ten sposób telewizora, do pozostałego sprzętu dostęp będzie minimalnie utrudniony, ale myślę, że do przeżycia. Dźwięk powinien się zdecydowanie poprawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 lipca 2021 19 godzin temu, mateolo2 napisał: Wymieniłem dzisiaj kolumny na Bronze 100 i faktycznie robi się nieciekawie momentami, ale tragedii nie ma. Bo one nadal są twardsze. Wynika to z tego że basu jest po prostu więcej. Ja bym zastosował albo narożne albo tylne absorbery. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 14 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 lipca 2021 Hej, Dziękuję Wam wszystkim za propozycje Prawdopodobnie kupię absorbery w te rogi. 5 godzin temu, S4Home napisał: Bo one nadal są twardsze. Wynika to z tego że basu jest po prostu więcej. Ja bym zastosował albo narożne albo tylne absorbery. Piotr Piotrze czy w Waszej ofercie znajdują się może kolumny, które odnalazłby się w tym ustawieniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 14 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 lipca 2021 Dodam jeszcze, że odsunąłem kolumny sporo od ściany (Ok 35cm) i jest spora poprawa. Na bocznych ścianach od razu widza duże obrazy z płótna wiec działają jak absorbery. Na pewno lepiej by było gdybym je od tych bocznych ścian odsunął, ale wolałbym nie kłaść kolumn na komodzie bo wtedy byłyby dosuniete już całkowicie to tylnich ścian i byłby bliżej siebie co zmniejszyłoby scenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 14 lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 lipca 2021 (edytowany) 20 godzin temu, mateolo2 napisał: Słuchałem ich w top hifi - dla mnie grały bardzo płasko. Moje Bronze 2 to w porównaniu do nich bardzo miękkie brzmienie. Ale to może kwestia tego, ze były słabo wygrzane, chociaż panowie z salonu mówili, ze grają juz długo. Raczej równo w porównaniu do Monitor Audio, bo te drugie grają skrajami pasma. To prawda, że mają bardziej miękkie brzmienie, ale cieplej od Elac B6 według mojej opinii to one nie grają. Edytowano 14 lipca 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 lipca 2021 Udostępnij Napisano 15 lipca 2021 Taki obraz za wiele nie pomoże. Chyba że w środku coś ma. Owszem są kolumny które lepiej sobie radzą w takich ustawieniach. Ale przy każdych coś stracisz. Dlatego warto zadbać o to wyciszenie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 15 lipca 2021 Udostępnij Napisano 15 lipca 2021 @mateolo2 Taki kawałek płótna nic nie da jeśli chodzi o niskie częstotliwości. Conajwyżej pochłonie trochę wyższych częstotliwości. Większość porządnych paneli (też i pułapki basowe) jest z grubej wełny. Z jakiegoś powodu, przypadkowego dodam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 15 lipca 2021 Udostępnij Napisano 15 lipca 2021 Myślę, że każdy fan audio był kiedyś w sytuacji "nie mam jak inaczej tego ustawić" i kombinował aż wreszcie.... ustawił inaczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 lipca 2021 Hehe Dzieki Panowie 5 godzin temu, DudasDudek napisał: @mateolo2 Taki kawałek płótna nic nie da jeśli chodzi o niskie częstotliwości. Conajwyżej pochłonie trochę wyższych częstotliwości. Większość porządnych paneli (też i pułapki basowe) jest z grubej wełny. Z jakiegoś powodu, przypadkowego dodam Czyli proponujecie, żebym za kolumny zamontował płaskie, niewielkie panele? tak jak narysowałem na zdjęciu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 15 lipca 2021 Udostępnij Napisano 15 lipca 2021 Jeśli postawienie na meblu nie wchodzi grę, to jest to minimum. Też zależy co masz na myśli niewielkie. Bo bardzo małe to też nie ma sensu, gdyż efekt też będzie niewielki. Najlepiej to takie odwrócone L-ki. Albo takie podłużne 100x30? (czy ile tam masz na szerokość). Wtedy taki dłuższy panel w tym rogu zachowa się jak panel akustyczny i pułapka basowa w jednym. W teorii powinno być zauważalnie lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 lipca 2021 Udostępnij Napisano 16 lipca 2021 Tutaj spokojnie jest miejsce żeby je wysunąć. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts