mateolo2 Napisano 5 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2021 (edytowany) Hej, Zamierzam kupić sobie w najbliższym czasie streamer w postaci Raspberry Pi 3B + i do tego płytkę cyfrową HifiBerry Digi Pro. Z tego za pomocą kabla cyfrowego będę się wpisał do mojego daca. Muzyki na streamerze słucham ze Spotify (jak chce coś lepszej jakości to CD). Obecnie do tego celu służy mi AirPlay w Apple TV i również połączenie kablem cyfrowym. Czy skoro słucham Spotify, które ograniczone jest do tych 320 kbps to będzie jakakolwiek różnica w jakości sygnału, gdy przesiądę się na taką malinkę i powiedzmy przez Volumio będę korzystał ze Spotify Connect? Zastanawiam się po prostu czy w przypadku słuchania przez Spotify warto wydawać na to kasę… Plus dodatkowe pytanko do użytkowników takiego rozwiązania. Malinka nie ma włącznika/wyłącznika. W związku z tym jak stoi w systemie jako zwykły streamer to trzymacie ją ciagle włączoną czy po prostu wyciągacie kabel zasilający po słuchaniu ? Z gory Dzieki! Edytowano 5 sierpnia 2021 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2021 @mateolo2 z tego co piszesz o źródłach Malina powinna być idealnym rozwiązaniem. O jakość dźwięku się nie martw , będzie dobrze. Ja trzymałem Malinę pod prądem i nic się nie działo. Jak chcesz wyłączać w wygodny sposób to proponuję zasilacz Tomanka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 5 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2021 (edytowany) 37 minut temu, tomek4446 napisał: @mateolo2 z tego co piszesz o źródłach Malina powinna być idealnym rozwiązaniem. O jakość dźwięku się nie martw , będzie dobrze. Ja trzymałem Malinę pod prądem i nic się nie działo. Jak chcesz wyłączać w wygodny sposób to proponuję zasilacz Tomanka. Wymyśliłem, że kupię sobie po prostu inteligentne gniazdko, przez które podłączę malinę do prądu. Dzieki temu będę ja włączał i wyłączał bezprzewodowo z telefonu :)) Czyli mówisz, że pomimo niskiej jakości dźwięku w Spotify dźwięk będzie lepszy niż z takiego AirPlay w Apple TV i warto wydać na to kase ? Edytowano 5 sierpnia 2021 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2021 18 minut temu, mateolo2 napisał: Czyli mówisz, że pomimo niskiej jakości dźwięku w Spotify dźwięk będzie lepszy niż z takiego AirPlay w Apple TV i warto wydać na to kase ? A na to pytanie to Ci jednoznacznie nie odpowiem , w życiu nie słuchałem przez AirPlay mimo że mam Iphona mam Spotify i jakość jest różna , ale nie jest temu wg. mnie winne mp3 320 kbps , tylko różnorodny mastering płyt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 5 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2021 15 minut temu, tomek4446 napisał: A na to pytanie to Ci jednoznacznie nie odpowiem , w życiu nie słuchałem przez AirPlay mimo że mam Iphona mam Spotify i jakość jest różna , ale nie jest temu wg. mnie winne mp3 320 kbps , tylko różnorodny mastering płyt. Ok, To pozwól, że Cię jeszcze zapytam o stabilność tego urządzenia i działanie Czy volumio na malinie działa tak, że wystarczy ją podłączyć do prądu i po uruchomieniu od razu wyświetla się w dostępnych urządzeniach w aplikacji Spotify Connect np na iphonie? Nie wywala się, nie zrywa połączenia itd? Chodzi mi o to czy jest to urządzenie "pług and play" czy za każdym razem trzeba się bawić, żeby posłuchać muzyki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2021 12 minut temu, mateolo2 napisał: Nie wywala się, nie zrywa połączenia itd? Chodzi mi o to czy jest to urządzenie "pług and play" czy za każdym razem trzeba się bawić, żeby posłuchać muzyki? Spitify Connect działa idealnie tak samo radia internetowe. Malinę mam na tej samej sieci Wi FI co telefon. Włączam na telefonie Spotify , wybieram z dostępnych urządzeń Raspberry jako źródło i gram. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 5 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2021 @mateolo2 Jakość MP3 320 jest wystarczająco dobra. Ale jako że jesteśmy miłośnikami muzyki, po prostu wypada słuchać w formacie bezstratnym. Tak jak pisze kolega Tomek, zdecydowanie większe znaczenie niż format zapisu, ma realizacja nagrania. Są osoby na tym forum, co używają maliny włączonej 24/7. Ale inteligente gniazdko jest sensownym pomysłem (ewentualnie w przyszłości jakiś lepszy zasilacz). Jeśli mogę coś zasugerować to polecam nakładkę Allo DigiOne. Chyba, że się lubi podbicie wyższego basu, to wtedy Hifiberry. Jednak jest tego minus, że ten bas lubi zasłaniać średnicę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 5 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2021 13 minut temu, DudasDudek napisał: @mateolo2 Jakość MP3 320 jest wystarczająco dobra. Ale jako że jesteśmy miłośnikami muzyki, po prostu wypada słuchać w formacie bezstratnym. Tak jak pisze kolega Tomek, zdecydowanie większe znaczenie niż format zapisu, ma realizacja nagrania. Są osoby na tym forum, co używają maliny włączonej 24/7. Ale inteligente gniazdko jest sensownym pomysłem (ewentualnie w przyszłości jakiś lepszy zasilacz). Jeśli mogę coś zasugerować to polecam nakładkę Allo DigiOne. Chyba, że się lubi podbicie wyższego basu, to wtedy Hifiberry. Jednak jest tego minus, że ten bas lubi zasłaniać średnicę. Dzieki wielkie Wolalbym Allo, natomiast budzet nie ten Na prawdę po transporcie optycznym słychać takie rzeczy?! Moja główna zagwozdka jest to czy to Spotify Connect przez malinke zagra słyszalnie lepiej niż Spotify przez AirPlay do Apple TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 5 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2021 U mnie wyraźnie słychać. Też się na początku dziwiłem, że aż taka. Zależy wiadomo od reszty toru, akustyki itd. A czy zagra lepiej, to nie mam zielonego pojęcia. Może też tak być, że zagra gorzej. Jak samemu nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 5 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2021 2 minuty temu, DudasDudek napisał: U mnie wyraźnie słychać. Też się na początku dziwiłem, że aż taka. Zależy wiadomo od reszty toru, akustyki itd. A czy zagra lepiej, to nie mam zielonego pojęcia. Może też tak być, że zagra gorzej. Jak samemu nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Ok Dzieki Dudas W ogóle tez wielkie dzieki, że jako jeden w niewielu na tym forum pomogłeś mi na przestrzeni ostatnich miesięcy z różnymi kwestiami/watkami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2021 Większość, ba 80 procent nie odróżnić dobrego MP3 od FLACa więc tu nie masz się co bać. I tak w takim przypadku różnica na + także powinna się poakzać. A dla testu w Tidala też możesz na chwile wejść. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 6 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2021 @mateolo2 Ja się tylko dzielę moją skromną wiedzą, ale miło mi to słyszeć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 6 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2021 Panowie, a mam jeszcze pytanko. Mój budżet na tę malinkę jest bardzo okrojony (kupuje wszystko używane włącznie z kartą micro sd haha). Muszę sobie kupić zasilacz do niej i ze względu na budżet myślałem o oryginalnym Raspberry (około 30). Może jednak znacie jakieś inne zasilacze firm trzecich, które nie kosztują powyżej 100 zł i zrobiłyby lepszą robotę niż ten oryginalny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2021 Używam maliny z kamerą, podłączona ze zwykłymi zasilaczami wołała że "mało prądu" dostaje . Kupiłem w "malinowym" sklepie zasilacz 3,1 A i dopiero wtedy przestała wołać o prąd . Kupując zasilacz zwróć uwagę na jego wydajność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 21 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2021 Panowie, Mogę się już podzielić wrażeniami, ponieważ złożyłem swoją malinkę - Raspberry 3b +, HifiBerry Digi, Volumio. Zrobilem test na ślepo A/B między nią a Apple TV 3. Spotify Connect i AirPlay. Trzy niezależne osoby zaprosiłem do testu. I ciekawostka - wszyscy jednoznacznie wskazali na Apple TV mówiąc, że dźwięk jest mniej zlany i dużo bardziej słuchać różnice między instrumentami. Sam tez to usłyszałem. W związku z tym malinka idzie na sprzedaż. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts