przemeklbn Napisano 19 września 2021 Udostępnij Napisano 19 września 2021 31 minut temu, Rafał Wysocki napisał: Rozumiem,To co Ty polecasz? Nie mam osłuchanych zestawów w takim budżecie godnych polecenia, a nie lubię teoretyzować 🙂 Natomiast mogę coś napisać o Q5pro. Otóż ten wzmacniacz dzielnie umila pracę na komputerze w 'home office' mojej żonie. Podłączony optykiem do komputera zasila parę białych radiusów (MA Radius 90) stojących na biurku. Pomieszczenie ma jakieś 22 m2, a biurko stoi na środku pokoju, więc radiusy mają tam wystarczająco powietrza do grania. Przyznam, że mi byłoby tam ciężko pracować, bo siedząc przy tym biurku i puszczając muzykę z komputera dochodzące dźwięki są wręcz porywające - testowałem strumieniując z Tidal hifi. Także wrażenie z odsłuchu z bliskiego pola bardzo pozytywne. Ten konkretny zestaw nie jest odpowiedni do oglądania filmów w dużym salonie. Także co polecania gotowego zestawu zostawiam pole innym - z tego co pamiętam ilość zweryfikowanych pozytywnie przez forumowiczów konfiguracji z Q5pro jest całkiem spora. Jest dedykowany wątek, myślę, że to wyczerpujące źródło informacji na ten temat. Ja właśnie stamtąd 'ukradłem' na początku roku pomysł na ten zestaw biurkowy dla żony 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Wysocki Napisano 20 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2021 8 godzin temu, przemeklbn napisał: Nie mam osłuchanych zestawów w takim budżecie godnych polecenia, a nie lubię teoretyzować 🙂 Natomiast mogę coś napisać o Q5pro. Otóż ten wzmacniacz dzielnie umila pracę na komputerze w 'home office' mojej żonie. Podłączony optykiem do komputera zasila parę białych radiusów (MA Radius 90) stojących na biurku. Pomieszczenie ma jakieś 22 m2, a biurko stoi na środku pokoju, więc radiusy mają tam wystarczająco powietrza do grania. Przyznam, że mi byłoby tam ciężko pracować, bo siedząc przy tym biurku i puszczając muzykę z komputera dochodzące dźwięki są wręcz porywające - testowałem strumieniując z Tidal hifi. Także wrażenie z odsłuchu z bliskiego pola bardzo pozytywne. Ten konkretny zestaw nie jest odpowiedni do oglądania filmów w dużym salonie. Także co polecania gotowego zestawu zostawiam pole innym - z tego co pamiętam ilość zweryfikowanych pozytywnie przez forumowiczów konfiguracji z Q5pro jest całkiem spora. Jest dedykowany wątek, myślę, że to wyczerpujące źródło informacji na ten temat. Ja właśnie stamtąd 'ukradłem' na początku roku pomysł na ten zestaw biurkowy dla żony 🙂 Właśnie czytam i już wiem jakie przewody do tego wzmacniacza i kolumn będą dobrym wyborem 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Ale to nie spowoduje że będzie odpowiedni do filmów w duzym salonie o czym pisał kolega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Wysocki Napisano 20 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2021 20 m to duży salon ? kwestia chyba głośników jak to zagra a do filmów to chyba Kino domowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Większą potęgę brzmienia w filmach można uzyskać podłączając subwoofer lub/i wprowadzając odpowiednią korekcje dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Wysocki Napisano 20 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2021 6 godzin temu, Rafał Wysocki napisał: Właśnie czytam i już wiem jakie przewody do tego wzmacniacza i kolumn będą dobrym wyborem 😊 Czemu ten zestaw nie jest odpowiedni do filmów? Czy to że z bliskiego pola odsłuch następuje? czy glosniki ? Akustyka pomieszczenia ? lub inny powód Jakie powody Cię zniechęciły do oglądania filmów ? 4 minuty temu, MobyDick napisał: Większą potęgę brzmienia w filmach można uzyskać podłączając subwoofer lub/i wprowadzając odpowiednią korekcje dźwięku. Mobydick tzn q5 pro +kef q350+ subwoofer i korekty w wzmacniaczu I będę zadowolony z oglądanych filmów? A jak z dialogami w filmach gdzieś kiedyś słyszałem że przy stereo to bywają mniej słyszalne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Moim zdaniem zestaw składający się z Q5 pro i Q350 powinien bardzo dobrze spisywać się do oglądania filmów. Typowy zestaw kina domowego ma jeszcze kanał centralny z którego głównie słychać dialogi i kanały zapewniające efekty z tyłu i/lub boków. Bez tego też da się bardzo komfortowo oglądać filmy. W większości przypadków kanały tylne, boczne i te bardziej z gry albo milczą, albo łatwo można się bez nich obyć. Kanał centralny sprawia ze siedząc poza bazą stereo dialogi lokalizuje się zawsze bliżej ekranu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Wysocki Napisano 29 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2021 A co sądzicie o tych kolumnach acoustics qa 3030i w połączeniu z smsl q5pro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 września 2021 Udostępnij Napisano 29 września 2021 Wybór kolumn to kwestia bardzo indywidualna. Z punktu widzenia elektrycznego nie ma raczej przeciwwskazań. Brzmieniowo raczeni nie widzę ich jako optymalne połączenie, bo to dość bezpieczne kolumny do podłączenia do taniej elektroniki bez dużych wymagań. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 29 września 2021 Udostępnij Napisano 29 września 2021 1 godzinę temu, Rafał Wysocki napisał: A co sądzicie o tych kolumnach acoustics qa 3030i w połączeniu z smsl q5pro spokojnie możesz je razem spiąć. Czy to będzie najlepsze połączenie? Sam najlepiej to oceń. Skorzystaj z możliwości odsłuchu gdzie sam zdecydujesz w jakim kierunku iść jeżeli chodzi o brzmienie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 września 2021 Udostępnij Napisano 30 września 2021 Moim zdaniem dobre połączenie. To bardzo udane modele. I ciekawie wykonane. Zapraszam na odsłuch oraz po wycene Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 września 2021 Udostępnij Napisano 30 września 2021 Dnia 29.09.2021 o 10:37, Rafał Wysocki napisał: A co sądzicie o tych kolumnach acoustics qa 3030i w połączeniu z smsl q5pro Uważam, że jest to bardzo dobre połączenie dla osób szukających dynamicznego brzmienia ze szczegółową ale nie analityczną górą. Bas jest dobrze zaznaczony ale nie będzie go tak dużo jak choćby w cieplejszych Dali Oberon 3. Jeśli chciałbyś posłuchać QA oraz innych monitorów to zapraszam do kontaktu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 Tu jednak od początku chodziło o dobre stereo przy TV, a nie belkę która trochę poprawi dźwięk w stosunku do zwykle tragicznych głośników telewizora. Soundbary również można kupić w cenie wyższej niż stereo które można osiągnąć w założonym budżecie. Nie znaczy to że wtedy zagrają lepiej. One są po prostu przeznaczone dla tych dla których dźwięk jest mniej istotny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 Nie polecam soundbara. Zdecydowanie nie! Jest dużo gorzej niż przy tanim zestawie stereo. To już wolałbym Kino za 50 zł +kolumny za 300. Nawet takie plastiki zagrają lepiej od "deski". Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Wysocki Napisano 2 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2021 W poszukiwaniu okablowania do kolum natknąłem się na wątek o smsl q5pro i tam użytkownik D-Art poleca Chord clearway Czy te kable będą odpowiednie i jest to samo co D-Art poleca ? https://allegro.pl/oferta/kabel-glosnikowy-chord-clearway-x-szpula-mb-10067330704 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 Tak to te kable. Jednak kable głośnikowe dobiera się w odniesieniu do połączenia wzmacniacz/kolumny i wybór kolumn ma tu często większe znaczenie. Jeszcze większe znaczenie mają preferencje osoby która ma to słuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Wysocki Napisano 2 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2021 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Tak to te kable. Jednak kable głośnikowe dobiera się w odniesieniu do połączenia wzmacniacz/kolumny i wybór kolumn ma tu często większe znaczenie. Jeszcze większe znaczenie mają preferencje osoby która ma to słuchać. A w moim przypadku co polecacie smsl q5 pro +kef q350 muzyka(hip hop elektroniczna ) i tv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 Tak w ciemno, to Chord clearway powinny być dobre. W jednym z tematów ktoś kto kupił te kable na ali https://pl.aliexpress.com/item/32992143408.html. W jego testach wypadły lepiej od markowych przewodów ze zbliżonego przedziału cenowego co Chordy. Bardzo możliwe że będą lepsze. Do tego są z niezłą konfekcją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts