wilson Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 Dzień dobry. Mam prośbę o doradzenie mi w zakupie prostego zestawu do niedużego pokoju. Myślałem o wzmacniaczu Nad316bee, kolumnach typu Elac Debut 5.2 albo 6.2, jakimś urządzeniu streamingującym (i CD). W zbliżonej cenie mogę mieć Yamahę r-n303d z kolumnami, co załatwiłoby streaming (chodzi głównie o radio internetowe), do której dokupiłbym odtwarzacz CD. Jest też zestaw typu Marantz Melody X czy YAMAHA PianoCraft MCR-N670D. Słucham radia z muzyką poważną i płyt z taką muzyką. Moje pytanie zasadniczo sprowadza się do tego, czy lepszy gotowy zestaw czy tani wzmacniacz NAD (bądź inny) z dodatkami? Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 9 października 2021 Udostępnij Napisano 9 października 2021 Nikt jeszcze koledze nie odpowiedział w temacie, a ktoś może sądzić, że mnie nie wypada, bo akurat wystawiłem na sprzedaż NAD316. No ale trudno. Ja mając tak niewielki budżet na początku poszedłem jednak w "klasyczny" wzmacniacz typu NAD 316 i absolutnie nie żałuję. Moim zdaniem, to Yamaha zaczyna się jednak od modelu 803, który może być warty swej ceny. No ale funkcjonalność, nawet niższych modeli, na pewno po stronie japońskiej marki. Tych kolumn też słuchałem, ale ostatecznie wolałem dołożyć do B&W 606, które jednak z wymienionym NADem grają dóść ostro. To połączenie jednak odradzę. Reasumując: NAD 316-tak. Kolumny- pewnie są lepsze. Ale jeśli to będzie 316, to szukaj takich z cieplejszym i cięższym brzmieniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilson Napisano 11 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2021 Dnia 9.10.2021 o 20:43, Grzesiek202 napisał: Nikt jeszcze koledze nie odpowiedział w temacie, a ktoś może sądzić, że mnie nie wypada, bo akurat wystawiłem na sprzedaż NAD316. No ale trudno. Ja mając tak niewielki budżet na początku poszedłem jednak w "klasyczny" wzmacniacz typu NAD 316 i absolutnie nie żałuję. Moim zdaniem, to Yamaha zaczyna się jednak od modelu 803, który może być warty swej ceny. No ale funkcjonalność, nawet niższych modeli, na pewno po stronie japońskiej marki. Tych kolumn też słuchałem, ale ostatecznie wolałem dołożyć do B&W 606, które jednak z wymienionym NADem grają dóść ostro. To połączenie jednak odradzę. Reasumując: NAD 316-tak. Kolumny- pewnie są lepsze. Ale jeśli to będzie 316, to szukaj takich z cieplejszym i cięższym brzmieniem. Dziękuję za podpowiedź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 października 2021 Udostępnij Napisano 11 października 2021 Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zakup wzmacniacza Nad, pomimo braku funkcjonalności takiej jaką posiadają amplitunery broni się zdecydowanie brzmieniem. Wystarczy dokupić np. Yamahę WXAD10, czy inny tego typu odtwarzacz i masz sprawę sieciową załatwioną. Co do kolumn to raczej celowałbym w model wyższy Elac Debut 6.2, albo Indiana Line Tesi 261 przynajmniej jeśli chodzi o zbliżony budżet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 NAD gra zdecydowanie lepiej od tej Yamahy. I tak nie do końca powiedziałeś myślałeś o ELAC ale wersja B czy wersja F. Bo obie 5.2 i 6.2 występują jako monitory i kolumny podłogowe. Jakiej wielkości masz pomieszczenie? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilson Napisano 12 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2021 4 godziny temu, S4Home napisał: NAD gra zdecydowanie lepiej od tej Yamahy. I tak nie do końca powiedziałeś myślałeś o ELAC ale wersja B czy wersja F. Bo obie 5.2 i 6.2 występują jako monitory i kolumny podłogowe. Jakiej wielkości masz pomieszczenie? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilson Napisano 12 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2021 Ten pokój ma jakieś 12 m kw więc myślałem o wersji B. Ale mogą być nieco droższe kolumny. Od czegoś muszę zacząć, a z niedrogich wzmacniaczy ten wydaje się w porządku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 Tu masz używany jak nowy i więcej zostanie na kolumny: https://forum.audio.com.pl/topic/83811-nad-316bee/?tab=comments#comment-450345 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilson Napisano 12 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2021 8 godzin temu, lysyrafal napisał: Tu masz używany jak nowy i więcej zostanie na kolumny: https://forum.audio.com.pl/topic/83811-nad-316bee/?tab=comments#comment-450345 Dzięki za info Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 Fakt, wzmacniacz Nad C316 będzie lepszych rozwiązaniem a niż zakup amplitunera z funkcjami sieciowymi w tej samej cenie. Lecz z drugiej strony dołożenie do C316 jakiegoś streamera podniesie zauważalnie cenę, a wtedy można by zerknąć na wyższej klasy amplituner sieciowy żeby mieć to w jednym klocku. Oczywiście, zachęcam do porównań. Sztandarową propozycją będzie Yamaha RN602. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 Tu na forum, chyba jeszcze są na sprzedaż ELAC DB6R (czyli Reference), warto je MZ rozważyć. Jeden z kolegów miał dwie pary w dziale "Sprzedam". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 To prawda podniesie się cena. Ale chyba warto. Zacząć od jakiegoś taniego stremera albo wybrać używany wzmacniacz DBR są droższe. Ale moim zdaniem lepsze. Szukając kolumn używanych dochodzi nam szeroki zakres wyboru. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 (edytowany) 3 godziny temu, S4Home napisał: DBR są droższe. Ale moim zdaniem lepsze. Droższe, ale nówki są (czy były) po 1880 zł, a tu kolega ma mało używane za 1500 zł, czyli niewiele więcej niż za Debut 6.2. Edytowano 13 października 2021 przez Tweeter2016 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilson Napisano 13 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2021 A co jest lepszym rozwiązaniem - Yamaha R-N602 czy Nad 316bee ze streamerem WXAD10? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 W moim przekonaniu system dzielony jest korzystniejszym rozwiązaniem. Brzmieniowo to już sam musisz posłuchać co Ci bardziej przypadnie do gustu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 października 2021 Udostępnij Napisano 14 października 2021 20 godzin temu, Tweeter2016 napisał: Droższe, ale nówki są (czy były) po 1880 zł, a tu kolega ma mało używane za 1500 zł, czyli niewiele więcej niż za Debut 6.2. Myslałem że b6.2 tez uzywane mają być. 20 godzin temu, wilson napisał: A co jest lepszym rozwiązaniem - Yamaha R-N602 czy Nad 316bee ze streamerem WXAD10? NAD 316 + WXAD 10 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilson Napisano 14 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 października 2021 9 godzin temu, S4Home napisał: Myslałem że b6.2 tez uzywane mają być. NAD 316 + WXAD 10 Piotr Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek 100 Napisano 21 października 2021 Udostępnij Napisano 21 października 2021 Cześć mam podobny pomysł na zestaw, pytanie czy połączenie NAD 316 + WXAD 10 z serwerem NAS da mi możliwość słuchania muzyki z serwera po sieci LAN lub po Bluetooth na słuchawkach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 października 2021 Udostępnij Napisano 22 października 2021 LAN wspiera. Ma także bluetooth oraz MusicCast więc słuchawki powinny działać. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawello987 Napisano 12 marca 2022 Udostępnij Napisano 12 marca 2022 Dnia 13.10.2021 o 15:55, lysyrafal napisał: W moim przekonaniu system dzielony jest korzystniejszym rozwiązaniem. Brzmieniowo to już sam musisz posłuchać co Ci bardziej przypadnie do gustu. Czy przy takiej konfiguracji wzmacniacz włączy się sam po aktywacji streamera Yamahy? Coś jak TV po włączeniu dekodera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 marca 2022 Udostępnij Napisano 12 marca 2022 To zależy jak byłoby to połączone. Potrzebne jest HDMI ARC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 22 godziny temu, Pawello987 napisał: Czy przy takiej konfiguracji wzmacniacz włączy się sam po aktywacji streamera Yamahy? Coś jak TV po włączeniu dekodera. Nie, Wzmacniacze Yamahy nie mają HDMI, pozostaje Ci gniazdo optyczne do telewizora i podwójne sterowanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawello987 Napisano 25 marca 2022 Udostępnij Napisano 25 marca 2022 (edytowany) Dnia 14.10.2021 o 07:44, S4Home napisał: Myslałem że b6.2 tez uzywane mają być. NAD 316 + WXAD 10 Piotr Cześć, słuchałem dzisiaj tego NAD 316 ale właśnie brakuje mi w nim funkcji sieciowych , który model NAD moglibyście polecić, żeby grał tak samo albo bardzo podobnie ale miał Spotify connect? Edytowano 25 marca 2022 przez Pawello987 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts