ZwcK Napisano 19 października 2021 Udostępnij Napisano 19 października 2021 Witam W chwili obecnej korzystam z amplitunera Marantz NR1606 do niego podpięte są monitory cyrus 780 z wykorzystaniem bi-ampingu. Monitory stoją sobie na szafie 2m nad podłogą. pomieszczenie ma około 18m2 i jest w kształcie litery U. Pełni funkcję aneksu kuchennego (górna lewa strona litery U), salonu (dół litery U) i sypialni (górna prawa strona litery U). Monitory stoją u prawego dołu litery U. Uff mam nadzieję, że jest to w miarę czytelne. Odtwarzam na nich głównie muzykę ze spotify, radio internetowe, gramofon, okazjonalnie CD. Podoba mi się barwa dźwięku moich cyrusów, Choć czasem doskwiera mi brak basu. Przez jakiś czas korzystałem z subwoofera kody, ale nie pasuje mi to rozwiązanie. Nie bardzo mam gdzie postawić podłogówki. Jeżeli nawet znajdę dla nich miejsce, to o zasadzie trójkąta w ustawieniu mogę zapomnieć... Czy szanowne Forum widzi jakąś radę na wyjście z sytuacji? budżet, który chciałbym przeznaczyć na nagłośnienie to około 2000, z podłogówek myślałem o Indiana line Nota 550X, Pylon Opal 20, ewentualnie Opal 23, Tonsil Premium Front. Zauważyłem też w ofertach sprzedawców Indiana Line dj 308, niestety na ich temat nie znalazłem nic więcej poza tym, że dodatek DJ jest nieprzypadkowy. Akurat disco to nie mój konik. Słucham praktycznie wszystkiego: rock, metal, hip hop, jazz, opera. Byłbym wdzięczny za rady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 października 2021 Udostępnij Napisano 20 października 2021 Nijak tego nie widze. Musisz zamieścić zdjęcie jak to u Ciebie stoi. Tych Monitorów nie kojarzę ale to będzie brzmienie Missiona. Jeśli chcesz zmienić na podłogowe szedł bym w Tannoy M4 albo F4. Z nowych możesz szukać wyprzedażowych ale Tesi 560 / 561 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 20 października 2021 Udostępnij Napisano 20 października 2021 Właśnie, spróbuj to jakoś zobrazować, inaczej niż UUUU Aktualnie masz 2m nad podłogą i grają w linii prostej, czy chociaż skierowałeś gdzieś niżej? To kiepskie miejsce. Te Indiany DJ 308 i 310 grają podobną charakterystyką, mają sporo basu, ale to raczej granie nie pod disco, ten DJ to tak dla mnie średnio tam pasuje 310 większe i mocniejsze, ale 308 nie są też niskie, to pod sufit mogą Ci nie wejść 😜 Pokaż najlepiej, tak jak @S4Home napisał, gdzie to miałoby stać chociaż, może znajdzie się fajne miejsce, na coś pokroju Kefa Q350? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZwcK Napisano 20 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2021 Postaram się wrzucić jakieś zdjęcia obrazujące sytuację lub rysunek pod wieczór. Indiana 308 wejdzie na szafę. Całe mieszkanie ma 46m a zamieszkuje je 5 osób więc ciasnota straszna.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 października 2021 Udostępnij Napisano 20 października 2021 Witaj. Z Indiana Line Nota 550X to jedna z najbardziej udanych kolumn. Mają fajny bas, lekko ocieplone brzmienie, są bardzo muzykalne. Model DJ raczej bym odpuścił - to dyskotekowe granie. Jeśli Pylon Audio to w pierwszej kolejności Pearl 25 - wyjątkowo równe, dźwięczne i otwarte brzmienia jak na tą cenę. Może Polk Audio Signature S50e? PS nie wiem jak można porównać kolumny, których się "nie kojarzy" do jakiejś innej marki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZwcK Napisano 20 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2021 8 godzin temu, no_i_fajnie napisał: Właśnie, spróbuj to jakoś zobrazować, inaczej niż UUUU Aktualnie masz 2m nad podłogą i grają w linii prostej, czy chociaż skierowałeś gdzieś niżej? To kiepskie miejsce. Te Indiany DJ 308 i 310 grają podobną charakterystyką, mają sporo basu, ale to raczej granie nie pod disco, ten DJ to tak dla mnie średnio tam pasuje 310 większe i mocniejsze, ale 308 nie są też niskie, to pod sufit mogą Ci nie wejść 😜 Pokaż najlepiej, tak jak @S4Home napisał, gdzie to miałoby stać chociaż, może znajdzie się fajne miejsce, na coś pokroju Kefa Q350? 3 godziny temu, Q21 napisał: Jak widać miejsca praktycznie brak.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 20 października 2021 Udostępnij Napisano 20 października 2021 (edytowany) O Panie, ciezko to widze. Moze uprzatnac szafke pod tv i tam zmiescic podstawki chociaz? Nie wiem, poddaje sie 😜 bo jesli przesiadujecie wiecej w czesci „salonowej”, to i tak aktualnie tam z tej szafy nic dobrego nie dociera. Raczej bym sie tu nie skupial na jakosci dzwieku w ogole, moze jednak warto w cos innego zainwestowac te 2000pln, a zostawic to co jest i probowac poustawiac w roznych miejscach? Edytowano 20 października 2021 przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 20 października 2021 Udostępnij Napisano 20 października 2021 Nie widzę u ciebie możliwości ustawienia kolumn podłogowych. Łatwiej będzie z monitorami pomimo i tak trudnego pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZwcK Napisano 20 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2021 Dzięki za rady, chyba faktycznie odpuszczę.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 października 2021 Udostępnij Napisano 21 października 2021 No zdecydowanie. tutaj oczywiście możesz wymienić na inne monitory ale nie licz na naglą poprawę wysokich czy stereofonii. Najłatwiej by Ci było zmienić charakterystykę basu. Ale ja to tez kiepsko widze. 18 godzin temu, Q21 napisał: Witaj. Z Indiana Line Nota 550X to jedna z najbardziej udanych kolumn. Mają fajny bas, lekko ocieplone brzmienie, są bardzo muzykalne. Model DJ raczej bym odpuścił - to dyskotekowe granie. Jeśli Pylon Audio to w pierwszej kolejności Pearl 25 - wyjątkowo równe, dźwięczne i otwarte brzmienia jak na tą cenę. Może Polk Audio Signature S50e? PS nie wiem jak można porównać kolumny, których się "nie kojarzy" do jakiejś innej marki Cyrus i Mission dawniej to była ta sama firma. Nawet po konstrukcji widać iz są to monitory które bliźniaczo przypominają późniejsze produkty Missiona. Myślisz że brzmienie się diametralnie zmieniło? Wątpię. Nie wiem natomiast jak do takiego pomieszczenia można polecić podłogowe Pearl 25 albo S50 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 października 2021 Udostępnij Napisano 21 października 2021 Na początek zdejmij maskownice. Pomyśl o jakichś wieszakach na kolumny, by skierować głośniki w stronę podłogi. Nie będzie idealnie, ale może trochę lepiej. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZwcK Napisano 21 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2021 Zastanawia mnie jeszcze czy jednak jakiś sub nie poprawiłby sytuacji. Klipsch r10sw lub jamo s-810 poprzednio miałem jakaś tanią kode nawet nie pamiętam modelu. Miejsce na suba też nie byłoby idealne na półce pod biurkiem poniżej telewizora. Z nagłośnienia do kina domowego nie korzystam telewizor wystarczająco daje radę ma wbudowany subwoofer z resztą tv oglądam tylko późnym wieczorem jak dzieciaki pójdą spać. Więc amplitunera używam tylko do muzyki czasem, włączam tryb wszystkie strefy stereo i wtedy najbardziej czuć brak basu. Jako tyły i center mam podpięte nagłośnienie od starego kina domowego Samsung ht db750 ten zestaw grał całkiem przyzwoicie w stereo, ale subwoofer w tym zestawie był pasywny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 października 2021 Udostępnij Napisano 21 października 2021 8 minut temu, ZwcK napisał: jamo s-810 To sub pod kino domowe i to bardzo słaby. Ale jesli chcesz tylko poprawić jakość basów to nie musi być taki zły pomysł. ale pluj raczej na używanego Tannoya. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZwcK Napisano 21 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2021 6 minut temu, S4Home napisał: To sub pod kino domowe i to bardzo słaby. Ale jesli chcesz tylko poprawić jakość basów to nie musi być taki zły pomysł. ale pluj raczej na używanego Tannoya. Piotr A klipsch r10sw? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZwcK Napisano 21 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2021 Widzę jeszcze coś takiego jak whatefedale slim bass 8 ale, żadnych testów ani opinii do niego nie widzę. Z opisu wynika że to chyba bardziej kinowy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 października 2021 Udostępnij Napisano 22 października 2021 21 godzin temu, ZwcK napisał: A klipsch r10sw? No jest to troche lepiej od Jamo, ale to nadal sub kinowy. Quadral Qube 8 będzie z nowych najbliżej dzwieku stereo. Albo Fyne z linii F3. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZwcK Napisano 22 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 października 2021 Chciałbym podziękować wszystkim forumowiczom za zaangażowanie i rady. Zdjąłem maskownice, delikatnie przestawiłem moje monitorki lekko pochyliłem w dół. Zgasiłem światło włączyłem Litanię Tomasza Stańki z CD i odpłynąłem. Nic więcej nie zmieniam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 22 października 2021 Udostępnij Napisano 22 października 2021 To elegancko, że praktycznie zerowym kosztem coś się poprawiło. Czasami faktycznie wystarczy coś przesunąć, przenieść, a efekt jest spory Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts