nevellan Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 Cześć, od razu przepraszam za głupie pytanie... Zakupiłem kable głośnikowe Chord Clearway X z wtykami bananowymi i mam problem z podłączeniem ich do wzmacniacza (CXA81)i głośników (Pylon Dismond 28). Tak jakby wtyki były za grube, a dokładnie wypustka na wtyku blokowała włożenie go do wejścia, nie mogę ich po prostu podłączyć Nie chcę niczego popsuć, wiec na siłę jeszcze nie próbowałem. Czy może być tak, że wtyki bananowe mogą nie pasować do wejść znajdujących się w niektórych wzmacniaczach i głośnikach? Czy coś robię źle? Czy jest to kwestia niepasujących wtyków czy po prostu muszę użyć większej siły? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 Sprawdź, czy masz zaślepki powyjmowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevellan Napisano 8 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 24 minuty temu, maxredaktor napisał: Sprawdź, czy masz zaślepki powyjmowane. Właśnie nie ma żadnych zaślepek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 1 godzinę temu, nevellan napisał: Cześć, od razu przepraszam za głupie pytanie... Zakupiłem kable głośnikowe Chord Clearway X z wtykami bananowymi i mam problem z podłączeniem ich do wzmacniacza (CXA81)i głośników (Pylon Dismond 28). Tak jakby wtyki były za grube, a dokładnie wypustka na wtyku blokowała włożenie go do wejścia, nie mogę ich po prostu podłączyć Nie chcę niczego popsuć, wiec na siłę jeszcze nie próbowałem. Czy może być tak, że wtyki bananowe mogą nie pasować do wejść znajdujących się w niektórych wzmacniaczach i głośnikach? Czy coś robię źle? Czy jest to kwestia niepasujących wtyków czy po prostu muszę użyć większej siły? Wiem że to dziwnie brzmi, ale takie dziewicze wtyki i otwory czasem sprawiają problemy. Lekko pod różnymi kątami i z naciskiem. Jakoś nie wierzę aby średnice były znacząco inne, tym bardziej że chordy wcale tak ciasno nie tkwią Jeżeli wzmak jest nowy lub kolumny - mogą być zaślepki Możesz nacisnąć tą sprężynująca blaszkę - nic się jej nie stanie, byle nie za mocno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevellan Napisano 9 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 (edytowany) Nie ma żadnych zaślepek. Ta blaszka właśnie nie sprężynuje, trochę się rusza, ale na boki, to ona blokuje wejście. Jak ją wciskam to się nie chowa. Z tego co widzę, te wtyki różnią się od klasycznych bananów, które są grubsze na środku, moje natomiast mają tylko te dziwną blaszkę. Edytowano 9 listopada 2021 przez nevellan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 9 listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 Cześć, Ta blaszka ma zadanie takie samo jak zgrubienie w innych rodzajach bananów, utrzymać wtyk w gnieździe. Często się spotykam z bananami, które dosyć ciężko wchodzą w gniazda we wzmacniaczach/amplitunerach. Musisz bardziej zdecydowanie je wciskać ale nic na siłę. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 9 listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 Bo ta blaszka nie jest takim normalnym elementem sprężynującym, jak można by w pierwszej chwili rozumieć. jej koniec opiera się tuż przed "wejściem" wtyku i "chodzi tylko w minimalnym zakresie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 Zrób zdjęcie od strony kolumn i wzmacniacza czy faktycznie tam nie masz zaślepek. Bo ten kabel wchodzi bez problemu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 9 listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 2 minuty temu, S4Home napisał: Bo ten kabel wchodzi bez problemu. zależy do jakich gniazd - do mojego haiku średnio wchodził -dziada trza było siłą wcisnąć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 9 listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 Miałem kiedyś Chorda Clearwaya, tylko bez X, też z konfekcją bananową. Pamiętam, że dość ciężko się te banany wkładało. Na zdjęciu tych pylonów widzę, że terminale mają klasyczne, więc te banany powinny wejść. Do CXA81 tak samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevellan Napisano 9 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 (edytowany) Czyli mam siłowo wcisnąć? Edytowano 9 listopada 2021 przez nevellan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 9 listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 Tak, ale widzę, że w CXA masz cały czas zatyczki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 9 listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 40 minut temu, nevellan napisał: Czyli mam siłowo wcisnąć? Tak, ale z wyczuciem. Powinny wejść "ciaśniej". Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevellan Napisano 9 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 15 minut temu, maxredaktor napisał: Tak, ale widzę, że w CXA masz cały czas zatyczki! Zdjąłem zatyczke z jednego wejścia póki co i do niego próbuje się podpiąć, póki co bezskutecznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 9 listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 Rzeczywiście, nie zauważyłem. A jak z Pylonami? Udało się? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevellan Napisano 9 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 (edytowany) 15 minut temu, maxredaktor napisał: Rzeczywiście, nie zauważyłem. A jak z Pylonami? Udało się? Nie. Trochę boję się, że używając zbyt dużej siły coś popsuję, bo umiarkowanie mocno już próbowałem wciskać te wtyki. Edytowano 9 listopada 2021 przez nevellan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 listopada 2021 Wtyki chorda wchodzą bardzo ciasno i trzeba użyć dużej siły aby je włożyć. Pamiętaj aby nie wpychać wtyków pod kątem tylko idealnie na wprost. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevellan Napisano 10 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2021 Udało się. Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts