1Ender Napisano 21 listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 listopada 2021 Preamp będzie grał z końcówką tranzystorową Ugoda. Kupiłem płytkę PCB już zmontowaną. Chincyk. Niebieske kondy i czarne benningi wylatują. Trafo Ogonowskiego firmowane przez muzgaudio zamówione. Dostawa prawdopodobnie we wtorek. Selektor wejść audio kupiony. Przyjdzie wtorek, środa. Lampy też już są Silvana. Miały być dostałem jakieś inne. Ktoś wie co to za szajs? Conn WtF? Potencjometr z silnikiem, niebieski alps + 2x RCA CuTe, jutro zakup. Będę musiał pomierzyć napięcie żarzenia. Na wejściu ma być 13V AC. Jak będzie odbiegać, wywalić rezystory w zasilaczu i wstawić prawidłowe. Zdarzało się, że Chińcyk wstawił rezy jakie miał pod ręką i zamiast 13 V AC była inna wartość. Benningi to kondy na wyjściu pre, zastanawiam się jakie wartości będą odpowiednie dla Ugody 22 k.oma? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 listopada 2021 Lampy. Czy ktoś zna? Miały być Silvana są jakieś Conn made in USA. I rodowane RCA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 listopada 2021 To są własciwe lampy. To brandowane Sylvanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 listopada 2021 @Rega słuchałeś ich? Kupiłem za 120 zł. To dużo, mało? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 listopada 2021 Nie słuchałem. Używam innych, zarówno lamp jak i firm. Ale myśle, że to dobra cena za te lampki. Sam sprawdzisz i ocenisz, bo na pewno będziesz próbował wymiany na inne - taka choroba lampiarzy😁. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 Przyszło trochę gratów. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Kondy już siedzą. Jutro pomiary i uruchomienie. Na razie bez lamp. 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 Kibicuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 29 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 (edytowany) Rezy wylutowane. Pomiary zrobione, trzeba wymienić dwa rezystory i wstawić właściwe. Jak na płytce 220 R i 2000 R. Za duże obecnie napięcie żarzenia. Chincyk dał takie jakie miał w wiaderku. Jest to typowe, dla tego preampu. 😁 Jutro prawdopodobnie wymiana, o ile dostanę w sklepie. Jak nie to wysyłka. Tyle, że będę musiał kupić od 10 do 20 szt danego rodzaju. 😏 Edytowano 29 listopada 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 30 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 Sklep zamknięty. Czekam na przesyłkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 Rezy wylutowane. Napięcia na lampach w końcu okej. Żarzenia 12,796 V na obu, anodowe 321,6 - 321,99 V. Dziś wieczorem pierwsze uruchomienie na krótko, jeszcze bez selektora i potencjometru. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 Odpaliłem na krótko. Już gra! Co prawda wszystko na desce.. bez potencjometru. Dojdzie moduł sterujący (kontroler) głośnością i selektorem. Zobaczymy co jeszcze. Sprawa jest rozwojowa 😁 Pierwsze co rzuca mnie się na uszy, to fajne basisko! Reszta musi się wygrzać, bo wszystko nowe. Ogólnie dźwięk fajny, ale nie powala. Lekka kolderka. Po kilku dniach grania zobaczymy.. Ale i tak jestem zadowolony że coś z niczego i gra! Przewody sygnałowe bez szaleństw, zwykły miedziak, drut sygnałowy 0,5 mm2, 2 zł za mb. Mam jeszcze OCC neotecha, zobaczymy może polutuje resztę RCA jak mi się "zachce"! Póki co jedna para RCA na wejściu i jedna na wyjściu. Lutowałem sygnałowe cyną Cardasa, jakby kto pytał. Reszta zwykłą ołowiówką. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 2 godziny temu, 1Ender napisał: Co prawda wszystko na desce.. bez potencjometru. Trzymam kciuki żeby w obudowie z potkiem nie na desce tylko normalnie poskładane tak grało. Podobno w pre sztuką jest to upakować w obudowę by nie brumiło Mam nadzieję, że nie będzie żadnych niespodzianek ale jakby co to proszę o tym pisz szczerze. To bardzo cenne doświadczenia są dla wszystkich amatorów tego hobby 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 @MariuszZ no właśnie nic nie brumi. Żadnych mas nie prowadziłem i to gra! Potek, a w zasadzie drabinkę planuję na przekaźnikach. Do tego kontroler do selektora i drabinki. A można coś z diodami zrobić by po oczach nie waliły? Jakąś inną wlutować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 6 minut temu, 1Ender napisał: A można coś z diodami zrobić by po oczach nie waliły? Jakąś inną wlutować? Wybór jest Twój Ja też nie lubię jak coś świeci po gałach. Lubię jak żarniki lamp świecą ale niestety nie wszystkie dają fajny blask Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 Masz jakichś pomysł? Można te diody niebieskie wywalić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 Nie mam ale mam kilka włączników świecących na przykład na "lampowo", około pomarańczowo znaczy Będziesz znał rozmiar dziury w panelu przednim to daj znać może mam Fi odpowiednie w zasobach. Oddam za "dziękuję" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 13 godzin temu, 1Ender napisał: A można coś z diodami zrobić by po oczach nie waliły? Jakąś inną wlutować? możesz obniżyć napięcie, albo zastosować coś takiego w montowane w obudowę Light Pipes. 👍 Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 (edytowany) Rozwiązanie podpowiedzieli koledzy z AS. Większe rezy w szereg. Znajdę chwilę to się pobawię. @Karol64208. Obniżę. Polecam kondy foliaki od muzga, są bardzo tanie na to co oferują. W sygnał na wyjściu. https://muzgaudio.com/produkt/kondensator-polipropylenowy-muzgaudio/ Niesamowity niski bas, mocne dociążenie bez utraty szczegółowości w reszcie pasm. Tego mi brakowało! Edytowano 4 grudnia 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 (edytowany) @1Ender Z doświadczenia wiem że wystająca dioda z obudowy będzie i tak przeszkadzać, dlatego lepsza była by soczewka. Sam podejmiesz decyzję. Pozdr. Light Pipes.pdf Edytowano 4 grudnia 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 @Karol64208. Póki co obniżę napięcia, mam jakieś rezy. Koszt żaden. Docelowo prawdopodobnie będzie inny przełącznik, bez diód. Zaciekawiłeś mnie, co za soczewki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 (edytowany) Montuje się w obudowach , jest to światłowód. Na pewno widziałeś wiele takich zastosowań w obudowach audio. Soczewki rozpraszają światło i wtedy tak LEDy nie przeszkadzają 13 godzin temu, 1Ender napisał: Do tego kontroler do selektora i drabinki. jaki selektor chcesz zastosować ? Edytowano 4 grudnia 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 (edytowany) Mam ten. https://www.gotronik.pl/selektor-wejsc-audio-4-przekazniki-p-4240.html Prawdopodobnie będzie inny przełącznik. Czekam na odpowiedź konstruktora. Edytowano 4 grudnia 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 5 godzin temu, 1Ender napisał: Czekam na odpowiedź konstruktora. posiada inne konstrukcje, czy też to jest Twoja propozycja dla konstruktora żeby wykonał dla Ciebie? Masz poważne plany co do tego preampa, czy tylko zdobycie doświadczenia z lampami? Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 Chcę rozwijać ten projekt. Doświadczenie też, to przy okazji. Ma różne konstrukcje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts